101 PIZZARECEPT

Pizzatészta
A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyű és puha!
10 dkg sima és 20 dkg grízes lisztet összekeverünk. A lisztbe egy kis mélyedést készítünk, ebbe morzsolunk 2 dkg élesztőt. Egy kevés langyos vízzel kovászt készítünk és ruhával letakarva meleg helyen tartva megvárjuk, amíg az élesztő felfut. 1 dl étolajat - lehetőleg olívaolajat -, sót, reszelt gyömbért és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb tésztát kapjunk. Ruhával letakarva megkelesztjük.
Többféle módon készíthetjük elő a sütésre:
a./ A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütőtepsibe nyújtjuk, így kocka alakú pizzákat kapunk.
b./ A másik variáció: egy vagy több adagos kerek lapokat nyújtunk a tésztából, ekkor a végén cikkekre vághatjuk a pizzát.
c./ A harmadik esetben is kerek pizzát készítünk, csak az a különbség, hogy egy alacsony peremű kerek sütőformába nyújtjuk a tésztát.
 Pizzamártás (sugo) 1.
5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl olajban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá. (Ha egy adott pizzához valamilyen egyéni ízesítés kell, azt mindig ott jelezzük. Ha a pizzához valamilyen alapanyagot külön meg kell, hogy főzzünk, a főzőlevét esetleg felhasználhatjuk a víz helyett.)
Pizzamártás (sugo) 2.
30 dkg paradicsomot leforrázzuk, meg- hámozzuk és apróra vágjuk (turmixgép- pel is összetörhetjük). Egy kevés vízzel jól kiforraljuk. Sóval, őrölt feketeborssal, reszelt gyömbérrel és delikáttal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Ha ezt a készítési módot választjuk, akkor is 1 dl mártás kell adagonként.
Négy évszak pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trap- pista sajtot szórunk rá. Előfőzött brokko- lit, kukoricát, metéltre vágott sonkát és szeletelt nyers gombát sávonként tesz- szük a tésztára. Ügyeljünk arra, hogy minden szükséges anyag kerüljön az adagokba! Oreganóval megszórjuk és sütőben megsütjük.

Vegetáriánus pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trap- pista sajtot szórunk rá. Nyers szeletelt gombát, főtt kukoricát, zöldborsót, spárgát, brokkolit, olívabogyót teszünk rá. Oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.
Capricciosa pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Főtt kukoricát, csíkokra vágott szalonnát, főtt tojásszeleteket, karikára vágott hagymát, apróra vágott pepperoni paprikát (vékony, zöld erőspaprika) teszünk rá. Oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.
Csirkés pizza
A sugót a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt trappista sajttal megszórjuk, 20 dkg főtt, metéltre vágott csirkemellet teszünk rá, oreganóval ízesítjük és sütőben megsütjük.
Salátás pizza
A sugót a tésztára terítjük, 8 dkg trappista sajtot szórunk rá. Metéltre vágott sonkát teszünk rá és sütőben megsütjük. Ha megsült, karikára vágott nyers paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát és csíkokra vágott fejessalátát teszünk rá. 2 dl sajttal és kefírrel dúsított besamelmártással leöntve tálaljuk.
Gyümölcsös (édes) pizza
3 tojássárgáját porcukorral kikeverünk és a kinyújtott tésztára kenjük. Mindenféle, tetszés szerinti gyümölcsöt (például: körte, őszi- és sárgabarack, ananász) teszünk rá és megsütjük. A sütőből kivéve tojáslikőrrel meglocsoljuk és naranccsal díszítjük.