Подправки Пимента


          Добавих скилидка чесън, дафинов лист, зрънце чер пипер,

                                                         и ... чудото стана!

Майорана

Майораната е тревисто многогодишно растение от сем.Устоцветни. Многочислените стебла /20-50/ образуват храст с височина 40-60 см и диаметър до 40 см.. Стеблата са разклонени в горната си част, а в основата – вдървенели Листата са овални, срещуположни, с дължина 1,5-2,5 см. Цветовете са ситни, събрани в съцветие-метлица на върха на стеблото, най-често бели или пурпурни. Плодът се състои от 4 тъмнокафяви яйцевидни орехчета със силна специфична миризма и с дължина до 1 мм. Използва се цялата надземнатчаст на растението, която съдържа до 0,45% етерично масло с приятен аромат, рутин, аскорбинова киселина, каротин, дъбилни вещества и др. Намира приложение в  кулинарията,  парфюмерийно-козметичната промишленост и медицината.


Родина на майораната е Северна Африка. Древните египтяни  я смятали за свещено растение и я посвещавали на бог Озирис. На техния език наименованието й означава „несравним”. Гърците я поставяли в жертвените блюда, за да я изгорят в чест на Афродита или подправяли с нея виното си. Смятало се, че с това му придават неподозирана любовна сила. Хипократ я предписвал при  болести на стомаха и дихателните пътища. Използвали я също и за съхранение на месо, защото фенолите и етеричното й масло действат консервиращо. През Средновековието с нея лекували епилепсия и женски болести.

В кулинарията

За кулинарията майораната  е открита значително по-късно, за да се превърне в традиционна кухненска подправка в редица европейски страни  – Франция, Германия, Португалия, Италия, Словакия, Полша, Унгария, както и в Индия, САЩ, Латинска Америка. В кухнята се използват листата и нежните дръжчици на растението. С тях се подправят зрял боб, кисело зеле, мляно месо. Тъй като майораната подобрява храносмилането и стимулира отделянето на стомашни сокове, удачно е да я добавяте към мазни и тежки ястия. Тлъстата печена патица ще придобие невероятен аромат, ако я поръсите със щипка ситно нарязана майорана. Чудесно допълва блюдата от задушено свинско, агнешко,  домашни птици и риба. С прясна или сушена майорана се ароматизират салати и салатни сосове, зеленчукови супи, картофи, патладжани, яйца. В италианската кухня е широко използвана за подправяне на пици, лазаня и сосове за спагети. Силният аромат на сушената майорана я прави особено подходяща за ястия с домати и ориз. Комбинира се много добре с лук, чесън, черен пипер. Сушените листа можете да добавите към трапезен чай. Ароматът му ще ви напомни на букет от мащерка, розмарин и градински чай. Ароматните семена на растението се използват за подправяне на сладкиши и напитки.

Както и останалите листни подправки майораната губи характерния си аромат при варене, тъй като етеричните й масла се изпаряват. Затова добавяйте подправката минута преди свалянето на ястието от огъня. Съхранявайте я чрез изсушаване.  За разлика от  други треви, тя запазва напълно своето благоухание след сушенето.

В медицината

В медицината майораната се използва  като антисептично, спазмолитично, диуретично и тонизиращо средство, при лечение на различни болести на респираторната,  храносмилателната и нервната система.
С воден извлек от листа на майорана народните лечители лекуват колики в стомаха и червата, кашлица, особено спастичен бронхит, безсъние, главоболие, болезнена менструация. „Майоранът, разтрит между пръстите и поставен в ноздрите, предизвиква кихане, отстранява хремата и пречиства главата”, се казва в старите билкарски книги. Компреси от майорана  облекчават ревматичните болки, а мехлеми, съдържащи билката помагат при артрити и ставни проблеми.
Етеричното масло се прилага външно при навяхвания и контузии. Подкожните кръвоизливи, синини, капилярни „звездички” ще изчезнат по-бързо, ако леко ги масажирате с масло от майорана. То намира приложение също и в ароматотерапията, заради релаксиращото му действие.
 Важно е да се знае, че майораната не се препоръчва по време на бременност.

Други употреби

Освен ароматна кулинарна подправка и и лечебна билка майораната е красиво тревисто растение, с което можете да декорирате градината си. Най-добре е да я разположите по края на цветната алея, където нейните деликатни цветове ще бъдат забелязани. Ако  засадите майораната във висяща кошница, стеблата й ще оформят атрактивна каскада от сиво-зелена листна маса и пурпурни цветове – ефектна украса за двора или терасата.

***

Етеричното масло от майорана е подходящо за вашата ароматна вана. То има антисепнично действие и е добро за кожата, а благоуханието му е чудесно средство срещу стреса и напрежението. Няколко капки от етеричното масло можете да изгорите в специална лампа преди лягане. Сънят след това ще бъде здрав и сладък.

***


Маслото от майорана действа благотворно на косата /особено тъмната/, като обогатява с витимани корените й. Добавете няколко капки в литър водата и изплакнете косата след измиване.

Култивиране на майораната

В диво състояние майораната се среща в Северна Америка, Мала Азия и Южна Европа. Култивира се като подправка в цяла Европа, Северна Америка, някои страни в Африка. У нас тя се отглежда като едногодишна култура, защото измръзва през зимата. Поради южния си произход изисква много топлина. Сеитбата се провежда в края на април-първата половина на май, когато е преминала опасността от късни пролетни слани. Майораната се прибира по време на пълен цъфтеж в края на юли или началото на август,  като се изрязва със сърп или косачка. От поливни площи се получават две реколти. Орязаните стръкове се сушат на сянка, разтлани рехаво върху рамки  или на китки. От 10 кг свежи стръкове се получава 1 кг ронена билка. Добивът достига до 120 кг/дка

Рецепти

Шницел на скара.
Начуканите шницели се натриват силно с фино накълцани или стрити листенца от майорана и се намазват с олио. Оставят се час-два на хладно. Пекат се на скара и след това се посоляват.

Задушено месо с майорана.
Запържва се от всички страни нарязано на кубчета свинско месо. Накълцва се ситно 250 г лук и се добавя към месото. При необходимост се долива малко горещ бульон  и се задушава. Подправя с 1 супена лъжица изсушена майорана и черен пипер.. Ястието трябва да има силен аромат на майорана.