Filmek

Filmek, filmrészletek


Ezen az oldalon a pilisi bányavidéken 1949-ben és 1950-ben készített felvételeket tekinthet meg a T. látogató. A felvételek egy része a bánya külüzemeinél készült, úgymint a bányavasút, a kötélpálya, vagy éppen a szénosztályozó, más részeiben pedig Pilisszentiván község akkori életébe kaphatunk bepillantást egy május 1-i ünnep, vagy éppen egy iskolai bemutató kapcsán. Az alábbi felvételeket néhai Sztraka János okl. bányamérnök, a pilisi szénbányák egykori dolgozója vette filmre, majd négy és fél évtizeddel később szinkronizálta. A filmanyag digitalizálását Sági Balázs végezte.

Bővebb leírást a videók alatt találni. A youtube lejátszási listájánál a beállítások (fogaskerék jel) alatt javasolt a minőséget 480p-re állítani, így valamivel jobb lesz.


A pilisi bányászathoz kapcsolódó, saját filmek

Baleset ellen védekezz - balesetvédelmi oktatófilm, amelyet Solymáron, a bányafát szállító siklón forgattak.

Időtartam: 3:29 perc


Jutka csillés lesz - toborzófilm az 1940-es évek végéről, amikor még nők is jelentkezhettek bányamunkára.

Időtartam: 5:30 perc


Üzemben a drótkötélpálya - rövid egyperces a Pilisszentiván-Nagykovácsi között elkészült, új homokszállító kötélpályáról.

Időtartam: 1:12 perc


Zsíros-hegyi légakna mélyítése - félperces jelenet, melyben a Zsíros-hegyi (II. számú) légaknát láthatjuk mélyítése közben.

Időtartam: 0:27 perc


Üzemi híradóképek - Üzemi híradóképek a pilisi szénbányák külüzemének egy átlagos napjáról.

Időtartam: 3:32 perc


Solymár I. lejtősakna - Solymár I-es lejtősaknán üres csillét eresztenek le. (1950)

Időtartam: 0:35 perc


A solymári szénosztályozó üzem közben - A solymári szénosztályozó épület bemutatása, valamint az üzem házilag normál nyomtávúra átalakított, MD-2 típusú dízelmozdonya 1950-ben.

Időtartam: 1:19 perc


A Jóreménység-altáró bejárata tehervonattal - Rövid snitt, melyen a pilisszentiváni Jóreménység-altáróba behaladó vonatot láthatjuk.

Időtartam: 0:46 perc


Egy szénszállító vonat útja - A pilisi bányaüzem szénszállító vonatának egy útját követhetjük végig az altáró bányateleptől egészen a központi pályaudvarig (osztályozó). Megfigyelhető a fénysorompóval fedezett kereszteződés, valamint a vörös jelzőzászlót tartó fedező is.

Időtartam: 2:22 perc


Iszapolás - Rövid jelenet az István-aknai iszapológödörben végzett munkálatokról. A jelenet egyik szereplője, Wohl Miklós néhány évvel később halt hősi halált vízbetörés közben.

Időtartam: 0:52 percA pilisi bányászathoz kapcsolódó, nem saját filmek

Solymári bányaszerencsétlenség - Az 1933. június 28-án Solymár-aknán történt vízbetöréskor az MTI által készített rövid képes riport.

Időtartam: 0:42 perc


Könnyelműség - A Könnyelműség c. bányászokról szóló tanulságos rövidfilm Popper Imre rendezésében. (1958)

Időtartam: 11:19 percMás témájú, de a pilisi bányászathoz kapcsolódó, saját filmek

Május 1-e Pilisszentivánon - Rövidfilm 1950 május elsejéről, Pilisszentivánról. Helyszíne az akkor újonnan átadott István-akna melletti focipálya, ahol Richter párttitkár focilabdát ajándékoz a kisiskolásoknak.

Időtartam: 4:52 perc


Kisiskolások sportbemutatója - Általános iskolás diákok sportbemutatója az István-akna melletti focipályán 1950-ben.

Időtartam: 2:08 perc


Labdarúgó mérkőzés - A pilisi bányászok futball csapata és a magyar nagyválogatott közötti mérkőzés képei 1949-ből.

Időtartam: 1:09 perc


Vízmű avató ünnepség - 1949. augusztus 20-a a falu életében fontos dátum: átadják a bánya által mélyített (azóta sajnos lebontott) vízművet a főút és az óvoda utca sarkán. A háttérben feltűnik az akkor már tető, ablakok nélküli, romos Karátsonyi kastély torzója.


Időtartam: 2:16 perc


Kultúrházavató Pilisvörösváron - A pilisvörösvári kultúrház avatójáról készített egyperces felvétel 1949-ből.

Időtartam: 1:09 perc


Vitorlázó repülőtéren - Néhány snitt a pesthidegkúti vitorlázórepülő térről, a pilisi bányászok kedvelt kirándulóhelyéről.

Időtartam: 1:07 perc


Nemzetközi vásár - A háborút követő első nemzetközi vásár, melyre a pilisi bányászok is ellátogattak. (1949)

Időtartam: 1:02 perc


Aknászjelöltek ballagása - Aknászjelölt hallgatók ballagása Dorogon 1950. július 2-án; a tatabányai aknászképző technikum dorogi tagozatának hallgatói ballagnak tanáraik kíséretében.

Időtartam: 1:46 perc
Comments