Események, kiállítások, ünnepségek

 

Bányászati emlékkiállítás a Tájházban


2007. december 8-11.


A Pilisszentiváni Helytörténeti Közhasznú Egyesület egyes tagjai és sok magánszemély fáradságos és hosszan tartó munkájának köszönhetően egy remekbe szabott négynapos, nemcsak a bányászat múltjába visszatekintő kiállítást tekinthettek meg idősek és fiatalok egyaránt. Köszönet a szervezőknek a kiállítás, a megnyitó ünnepség és nem utolsó sorban a vendéglátás lebonyolításáért!

         

         

Képek: Pálfy Gergely, Sági Balázs Bányásznapi búcsú és kiállítás a Tájházban


2008. szeptember 6-7.


A programot szervezte és a kiállítást rendezte: a Pilisszentiváni Helytörténeti Közhasznú Egyesület

 

Képek: Sági BalázsKiállítás Nagykovácsi bányász múltjáról


2009. február 27.


Jamrik Károly hagyatékából készített kicsiny, egyedülálló kiállítás került kialakításra Nagykovácsiban az Öregiskola Közösségi Házban. A kiállítás állandó, bárki számára szabadon megtekinthető.

Képek: Sági Balázs


Drótkötélpálya emlékmű környékének rendbetétele


2009. június 20.


Sajnos az emlékmű a sok éve tartó gondozatlanság és vandál kezek hatására egyre rosszabb állapotba kerül. Az oszlopok összefirkálva, a műkő tábla eltüntetve, a környéke gazban, a cserjék és fák szinte teljesen benőtték már az oszlopokat. Néhányan úgy határoztunk, hogy ennek gátat vetünk. Motoros kaszával és fűrésszel felfegyverkezve indultunk neki a növényzetnek. Három órás favágás és bozótharc után fejeztük be a munkát a szűnni nem akaró eső miatt, de a bozótirtásunk eredménye így is látványosnak mondható.

 Képek: Hegedűs András, Óvári Sándor


Emlékkő avatás az István-akna területén


2009. december 5.


A pilisi szénbányászat megszűnésének 40. évfordulója alkalmából a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület állította az első emlékkövet Szent Borbála napján a volt István-aknai üzem mellett.

Képek: Sági Balázs

Emlékkő avatás a Jóreménység-altárónál


2010. december 4.


Szent Borbála napja alkalmából ismét egy új emlékkövet avathatott fel Pilisszentivánon a Helytörténeti Egyesület, a polgármesteri hivatal és a Salvus kft. segítségével.


Képek: Sági Balázs


Emlékkő avatás az egykori Borbála kápolna romjainál


2011. június 25.


Ismét új -a maga nemében egyedülálló- emlékkövet és a hozzá tartozó trapézácsolat alakú információs táblát avattak fel Pilisszentivánon az új orvosi rendelő mögötti részen. Az emlékmű nem csak a kápolna történetét, hanem az ezen a területen (orvosi rendelő és környéke) létezett bányász kolóniának, bányatiszti lakásoknak is emléket állít.
Képek: Sági Balázs


Emlékkő avatás a Hungária-aknánál2011. szeptember 3.


Bányásznap alkalmából ismét emlékkövet állított Pilisszentiváni HKE, ezúttal a rég működött Hungária-akna közelében.
Képek: Sági Balázs


Emlékkő avatás Erzsébet-aknánál és a solymári osztályozónál

2012. szeptember 2
.


A 2012-es Bányásznap alkalmából ismét - a már ismerős formájú - emlékkövet és információs táblákat állítottak. Bizony nem egyet, hanem máris kettőt, valamint három bemutató ácsolat-táblát is a rég működött Erzsébet-akna közelében (az új temető területén) és a Pilisszentivánt Solymárral összekötő műút mellett, szemben az egykori osztályozó épületével.
Képek: Sági Balázs