Bányász emlékművek a Pilisi medencében

Pilisszentiváni bányászemlékmű

1993-ban a Pilisszentivánon élők létesítették önerőből. Az emlékmű egy aknakorongból (kötélkorong), egy csilléből és egy aknabödönből áll. A csillére sokáig azt hittem, hogy pilisszentiváni, azonban a nyomtáv mérésből derült ki, hogy 580mm nyomközű, így tehát Dorogról származik, oldalán emléktáblák és bányász címer találhatók. Az emlékmű többi része sem pilisszentiváni, máshonnan kerültek ide.

Képek

Pálfy Gergely, Sági Balázs képei 

 Nagykovácsi drótkötélpálya emlékmű

A pilisi medence szénbányászatának emlékét Nagykovácsin e homokszállító kötélpálya néhány szép vasoszlopa őrzi a Zsíros-hegyen, Tóth Sándor okl. bányamérnök fáradozásának köszönhetően. Az emlékművet az elmúlt pár évben gyakran megrongálták, az utolsó oszlopot összefirkálták, az emlékművet bemutató műkő táblát pedig vandál kezek összetörték. Az emlékmű ipartörténeti jelentőséggel bír, mivel ez hazánkban az egyetlen kötélpálya műemlék.

Képek

Sági Balázs képei 

Pilisvörösvári emlékpark


Az 1928-as pilisvörösvári bányászsztrájk 50. évfordulójára készült el, alkotója Bajnok Béla szobrászművész. A mészkő emlékműbe miniatűr trapéz formájú bányavágat lett vájva, amelyben egy karbidlámpa szobor látható. Az emlékmű a Rákóczi és Solymári utcák közelében, a régi bányász kolónia területén található meg.

Képek

Fogarasy Attila, Török István képei


Pilisszentiváni Tájház

A Tájház 1986-ban nyílt meg társadalmi összefogás segítségével. Az épületben kapott helyet annak idején egy kisebb bányász kiállítás, amit a helyiek adományaiból, családi relikviáiból állt össze, néhány érdekes tárgy és sok fénykép formájában. 2007 decembere óta itt rendezik meg a Bányásznapi (szeptember első hétvégéje) és Borbála napi (december 4-e) emlék-kiállításokat.

Képek

Pálfy Gergely felvétele