Nahajate se na: "Zanimivosti"


Povezave

Prenosi

Mediji

Od decembra 2008 lahko kjerkoli v Evropski uniji z brezplačnim klicem na številko 112 vzpostavite stik s službami za ukrepanje v sili. Na Gorenjskem se operater na tak klic odzove povprečno v sedmih sekundah. 
več o tem v članku...

Postopek ob intervenciji

Marsikdo od občanov, ki mu je gasilstvo bolj ali manj tuje, ne ve, kako smo prostovoljci sploh aktivirani. Z namenom pojasnitve in razjasnitve dogodkov, ki se odvijajo, ko nekdo pokliče številko 112, smo sestavili spodnji pregled dogodkov.


Ko občan Občine Naklo potrebuje pomoč gasilcev (požar, poplava, podrto drevo, uhajanje plina itd.) pokliče številko 112. Njegov klic sprejme operater v Regijskem centru za obveščanje v Kranju. 

Vir fotografije: URSZR

Pomembno je, da ste pri pogovoru z operaterjem umirjeni in mu čim hitreje (vendar razumljivo) podate bistvene informacije. Povejte kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, če so ogrožena življenja ljudi ali živali itd. Ko bo operater od vas pridobil podatke o nesreči, bo preko posebnega sistema za obveščanje (sistem ZA-RE) poslal tekstovno sporočilo operativnim gasilcem v PGD Naklo. To sporočilo ponavadi vsebuje le bistvene podatke o vrsti ter o kraju nesreče. Sporočilo sprejmemo preko pozivnika, ki ga ima večina operativcev vedno pri sebi (v Naklem je 19 pozivnikov). Obstajata 2 tipa, ki izgledata takole:


Ko operativni gasilec dobi poziv, poskuša kar najhitreje oditi v gasilski dom, kjer se opremi z zaščitno opremo ter z ostalimi gasilci in z gasilskim vozilom odide na kraj intervencije. Ker je osnovno sporočilo, ki ga prejmemo preko pozivnikov, precej osiromašeno in nam da le osnovne podatke, se takoj ob izvozu z gasilskim vozilom povežemo z Regijskim centrom za obveščanje. Ta nam preko UKW zvez posreduje nadaljna navodila in morebitne nove informacije, ki jih je med tem časom izvedel od klicatelja.  Ko prispemo na kraj dogodka o tem ponovno obvestimo Regijski center.  Tu pa napoči trenutek, ko se naše delo šele zares prične. 

Postopek aktiviranja prostovoljnih gasilcev si lahko ogledate tukaj (posnetek je v nemškem jeziku).