Nahajate se na: "Novice"

 

DNEVNIK AKTIVNOSTI 2009 (osvežitev: 15. 1. 2010)

DNEVNIK AKTIVNOSTI 2008 (osvežitev: 28. 12. 2008)

Dnevniki aktivnosti se od 2010 dalje ne vodijo več v elektronski obliki!

 

Defibrilator v Domu starejših občanov Naklo, april 2012 (Mohorič Tadej)

Podjetje MB-NAKLO d.o.o. je Občini Naklo doniralo avtomatski defibrilator, ki v primeru zastoja srca odločilno vpliva na možnost preživetja. Defibrilator je nameščen v avli Doma starejših občanov Naklo, kjer je 24 ur na dan dostopen komurkoli, ki bi ga potreboval. Od 6. do 22. ure je dostop do defibrilatorja povsem nemoten, v nočnem času pa so vrata avle zaklenjena, zato je potrebno uporabiti zvonec.

Štejejo sekunde!
Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10 minutah (možnost preživetja je vsako minuto manjša za 10%), možgani pa se nepopravljivo pričnejo okvarjati že po nekaj minutah. Večina zastojev srca in posledične smrti se pripeti izven bolnišnic, ob prisotnosti očividcev. Vzroki za tako stanje se lahko večinoma pozdravijo le s sunkom električnega toka. Hitreje kot začnemo oživljati, več možnosti za preživetje ostane. Strokovnjaki si želijo, da bi človeka prvič stresli z električnim sunkom v 3-5 minutah od tega ko se je zgrudil, kar seveda reševalna ekipa z rešilcem ne zmore. Očividec, ki je ob dogodku prisoten, pa to zmore.

POMNI!
  • Če se človeku ustavi srce in mu ne pomagamo, umre po 10 minutah. Možgani se okvarijo že veliko prej!
  • Hiter električni sunek zelo poveča možnosti za preživetje!
  • Hitreje ukrepaš, več možnosti za preživetje bo žrtev imela!
  • Laik lahko s temeljnimi postopki oživljanja in uporabo AED stori skoraj toliko kot profesionalna reševalna ekipa z reševalnim vozilom!

Vir besedila www.aed-baza.si

V primeru, da naletite na osebo, ki je doživela zastoj srca, takoj pokličite 112 in pričnite z oživljanjem. Oživljajte v razmerju 30:2 (30 močnih pritiskov na sredino prsnega koša s fkrekvenco 100 pritiskov na minuto in 2 vpiha z naravno hitrostjo). Če umetnega dihanja zaradi kakršnega koli razloga ne želite izvajati ga izpustite in izvajajte le masažo srca. Če je možno čim prej uporabite defibrilator. Avtomatski defibrilator lahko uprabi vsakdo, saj z njegovo uporabo ne morete dodatno škodovati ponesrečenemu oziroma naglo obolelemu.

Koliko časa oživljamo?

  • Do prihoda reševalcev
  • Dokler poškodovani ne prične dihati
  • V primeru uporabe AED sledimo zvočnim navodilom naprave

Več informacij: www.aed-baza.si

Več informacij o postopkih oživljanja: www.prva-pomoc.mddsz.gov.si/index2497.html?sv_path=9589

Fotografije - prevzem defibrilatoja, 30. marec 2012


Vabilu na 102. občni zbor so se odzvali visoki gostje, marec 2012 (Mohorič Tadej)

V soboto, 3. marca 2012, je v Biotehniškem centru Naklo v Strahinju potekal 102. občni zbor društva, ki je bil tokrat nekoliko poseben, saj so se ga udeležili nekateri najvidnejši predstavniki sistema za  zaščito, reševanje in pomoč v Sloveniji. Zasluga za takšno zasedbo gre predvsem našemu podpoveljniku in blagajniku ter tudi podžupanu Občine Naklo Cankar Zdravku.


Od leve proti desni v prvi vrsti: Vili Tomat (bivši podpredsednik GZS in bivši član predsedstva GZS), Brane Teran (predsednik GZ Naklo), Jože Derlink (član upravnega odbora GZS in predsednik GZ MO Kranj), Peter Stavanja (državni sekretar na Ministrstvu za obrambo RS), Anton Koren (predsednik GZS), Jernej Hudohmet (vodja izpostave URSZR Kranj) in mag. Vojko Artač (direktor JZ GRS Kranj)

Dokumenti iz 102. občnega zbora:


Več slik iz občnega zbora si lahko ogledate tukaj.


Člani PGD Naklo odlični na regijskem tekmovanju na Bledu, oktober 2011 (Mohorič T.)

V soboto, 15. 10. 2011, je na Bledu potekalo regijsko tekmovanje za člane in veterane. Ekipa članov iz PGD Naklo si je nastop na omenjenem tekmovanju priborila na tekmovanju Gasilske zveze Naklo in Tržič, kjer so v težki konkurenci osvojili drugo mesto.

Ekipa PGD Naklo, ki se je udeležila regijskega tekmovanja, je v veliki večini sestavljena iz novih članov (gasilskih pripravnikov), ki so šele pred kratki izpolnili najnižjo starostno omejitev za nastop na takšnem tekmavnju (16 let). Visoki meri motivacije, dobrim medsebojnim odnosom in podpori mentorja (Mitja Valentiča), ki je namenil precej ur svojega časa za treninge ekipe, gre zahvala za odlično 8. mesto med 29 ekipami. To je eden najboljših članskih rezultatov na regijskem tekmovanju našega društva nasploh. Do tretjega mesta, ki vodi naprej na državno tekmovanje, nas je ločilo le 5 točk. Vsekakor smo z rezultatom lahko zelo zadovoljni, tista majhna razlika, ki nas še loči do državnega tekmovanja, pa bo vsekakor precejšnja spodbuda za še številčnejše treninge v prihodnje.


Povezava: Rezultati - regijsko tekmovanje Bled 2011


Klikni na sliko za celoten album

Nastop na regijskem tekmovanju 2011Gasilnik v vsak dom, oktober 2011 (Mohorič Tadej)

Vsak velik požar se razvije iz majhnega ognja, ki ga je v prvih minutah mogoče povsem enostavno pogasiti z uporabo gasilnika. Gasilci se zato zavzemamo, da bi bilo vsako gospodinjstvo opremljeno z vsaj enim gasilnikom. Ljudje se velikokrat premalo zavedamo požarne ogroženosti, ki nam grozi na vsakem koraku. Ponavadi se nesreča zgodi ob najmanj primernem trenutku, zato je pomembno, da smo kar najbolje pripravljeni na morebitno soočenje s požarom. Namenite nekaj trenutkov svojega časa in razmislite o tem, kako ste vi pripravljeni na morebiten požar. Pripravili smo gradivo o uporabi gasilnikov, ki vsebuje zgolj najbolj nujne informacije, ki jih je koristno poznati.

V mesecu oktobru smo na željo več podjetij pripravili izobraževanje o uporabi gasilnika, kjer se je vsak udeleženec tudi praktično preizkusil v gašenju požara. S tem želimo približati uporabo gasilnikov laikom. Če bi tudi vaše podjetje želelo predstavitev uporabe gasilnikov, nas lahko kontaktirate in dogovorili se bomo o podrobnostih.

V kolikor imate željo, lahko gasilnike kupite tudi v PGD Naklo (možna je dobava kakršnega koli gasilnika po vaših željah), prav tako pa lahko vaše stare gasilnike prinesete v pregled. Več informacij o gasilnikih lahko dobite preko elektronske pošte pgdnaklo@gmail.com ali na telefonu 06 41 43 400.

Povezava: Gradivo o uporabi gasilnikovUtrinek iz predstavitve gašenja (udeleženci so tokrat uslužbenci Občinske uprave Naklo)

Ste storili vse za varen dom? oktober 2011 (Mohorič Tadej)

Letošnji mesec požarne varnosti (oktober) je namenjen opozarjanju, da v varnem zavetju doma in njegovi neposredni okolici obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. Z namenom, da bi se čim več ljudi seznanilo z okoliščinami, ki lahko vodijo do požara, je Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravilo spletno aplikacijo imenovano "spletna hiša".

V spletni hiši boste pridobili napotke, kako lahko bolje poskrbite za varnost vašega doma.

Vzemite si nekaj minut časa in preverite spletno aplikacijo ter razmislite o nevarnostih, ki potencialno ogrožajo vas, vašo družino in vaše premoženje.

klikni na sliko za povezavo do aplikacije

Priprave na regijsko tekmovanje, september 2011 (Mohorič Tadej)

V soboto, 24. septembra 2011, je pri Biotehniškem centru Naklo v Strahinju potekalo gasilsko tekmovanje, kjer so sodelovali gasilci iz gasilskih društev Gasilske zveze Naklo in Tržič. Sodelovanje med gasilskima zvezama, pa čeprav sta ločeni z občinsko mejo, je zelo uspešno, kar se kaže tudi pri vsakoletni skupni organizaciji tekmovanja. S tem se razionalizira delo, ki je potrebno za pripravo tekmovanja, pri tem pa velja dogovor, da je kraj tekmovanja izmenjajoč - enkrat v občini Naklo in drugič v občini Tržič.
PGD Naklo se je tekmovanja udeležilo z dvema ekipama - člani A in člani B, veterani pa so bili zaradi zdravstvenih težav primorani sodelovanje v zadnjem trenutku odpovedati. Člani A so nastopili v hudi konkurenci in osvojili 2. mesto, člani B pa v svoji skupini niso imeli konkurence. Obe ekipi sta si z nastopom prislužili vstopnico na regijsko tekmovanje, ki bo potekalo v soboto, 15. oktobra 2011, v športnem parku na Bledu.

Ekipa članov A, ki je letos povsem v novi sestavi, ima ogromno motivacije, da v dveh tednih pred regijskim tekmovanjem do potankosti izpili svoj nastop. Žal pa je prisotno tudi nekaj smole - član ekipe si je namreč pri treningu poškodoval nogo. Upamo, da bo poškodba do regisjkega tekmovanja že sanirana.


Delček treninga članov A si lahko ogledate v spodnjem videu:

Člani A - prirpave na regijsko tekmovanje


Povezava: Fotografije iz tekmovanja GZ Naklo in GZ Tržič, september 2011

Grafit v podvozu pod avtocesto na Cegelnici, junij 2011 (Mohorič Tadej)

Tisti, ki vas pot pogosto zanese na Cegelnico, ste v zadnjem mesecu verjetno opazili precejšen gradbeni oder, ki namiguje, da v podvozu na Cegelnici potekajo obnovitvena dela. Nekdo se je odločil (verjetno Občina), da je potrebno narediti konec bolj ali manj nezanimivim grafitom, ki so kazili izgled podvoza, zato je le ta dobil novo barvno podobo. Nežna rumena barva se je komaj dodobra posušila, ko je že privabila grafitopisce, da svoje občutke izrazijo na novi barvni podlagi. Na spodnji sliki si lahko ogledate enega izmed grafitov, ki je še posebej pritegnil pozornost gasilcev...

Gasilci so pe***
 

Gasilci dejavni skozi vse leto, junij 2011 (Cankar Zdravko)

Uspešno zaključeno usposabljanje za vodje enot, april 2011 (Mohorič Tadej)

V soboto, 9. aprila 2011, se je s praktičnim delom izobraževanja zaključil tečaj za vodjo enot. Izobraževanje je potekalo v organizaciji Gasilske zveze MO Kranj in Gasilske zveze Slovenije. Iz PGD Naklo so se usposabljanja udeležili štirje člani, ki so tečaj tudi uspešno zaključili in pridobili čin gasilski častnik.

 Mohorič T., Valentič M., Voglar J. in Jarc I.


Pričetek usposabljanja novih operativcev, april 2011 (Mohorič Tadej)

V aprilu smo pričeli z osnovnim usposabljanjem novih operativnih gasilcev. Usposabljanje traja 1 leto, v tem času pa se bodo kandidati za gasilca spoznali s temeljnimi postopki gasilskega dela. Zelo smo veseli, da se je začetka usposabljanja udeležilo kar 13 mladih, ki želijo aktivno sodelovati pri delu v društvu. Poleg osnovnega usposabljanja bodo za pridobitev naziva gasilec morali opraviti tudi nadaljevalni tečaj za gasilca, ki bo prihodnje leto potekal v organizaciji Gasilske zveze Naklo. Upamo, da bo vseh 13 kandidatov uspešno zaključilo izobraževanje in da se bodo pridružili operativni enoti PGD Naklo.


Za ogled celotnega albuma kliknite na sliko

V PGD Naklo trije novi "višji gasilci", april 2011 (Mohorič Tadej)

V soboto, 2. aprila, se je s končnim preverjanjem znanja zaključil več kot dva meseca trajajoč tečaj za vodjo skupine. Tečaja, ki sta ga organizirali Gasilska zveza Naklo in Gasilska zveza Tržič, so se med drugimi udeležili tudi trije gasilci iz PGD Naklo. Poleg teoretičnega preiskusa so kandidati morali opraviti tudi praktično usposabljanje, ki je potekalo v prostorih JZ GRS Kranj.  Vsi trije naši člani so uspešno prestali končni preiskus in si s tem prislužili napredovanje v nov gasilski čin - višji gasilec.


Novi "višji gasilci" - Dejan, Matej in Tadej
Za ogled celotnega albuma kliknite na sliko

Plan dela operative za leto 2011, marec 2011 (Markič Jože)

Priloga: Plan dela operative PGD Naklo za leto 2011, avtor Markič Jože


Gasilci bomo delavni tudi letos, marec 2011 (Cankar Zdravko)

V letu letošnjem letu imamo željo zgraditi ob stolpu na dvoriščni strani prizidek, v katerem bi uredili prostor za servisno dejavnost, del pa bi uporabili za garderobo. Zgornji del pa bi lahko uporabili za vhod v novi del gasilskega doma in sicer za vhod v naš rekreacisjki prostor ter v prostore mansarde.

V mansardi novega dela gasilskega doma imamo željo po predelavi in sicer je potrebno nekaj predelnih sten odstraniti jih nadomestiti z nosilci, prostor izolirati, vgraditi srešna okna, položiti nove pode, nekaj instalacij tako ogrevanje kot tudi elektroinstalacijo, skratka prostor dokončati z zaključnimi deli. Ta prostor bi bil nato namenjen kot naša sejna soba in pisarna, v kateri bi potekala izobraževanja, predavanja in sestanki. Po potrebi bi dodatno povečali parkirišče, je pa seveda odvisno od naših najemnikov. Izdelava oziroma montaža dvižne rampe na dvorišču, da bo parkirišče preko noči zagrajeno.


Želja je tudi postavitev kontejnerja na gasilskem poligonu, ki bi ga uporabljali za potrebe usposabljanja gasilcev, zgradili bi nove prepreke in jih na poligonu tudi postavili, tako bi imeli vse potrebno za naše vaje in tekmovanja. Nekaj malega imamo za postoriti tudi v našem borbenem vozilu (nosilci za IDO,GPS...). Premišljujemo o možnosti oddaje strehe za foto voltaiko. Drugače se pa delo kar sproti pokaže, konec koncev sigurno ne bomo mirovali, temveč tako kot že nekaj zadnjih let, s polno paro naprej.


Na koncu bi se vsem našim gasilcem, ki sodelujejo pri naših akcijah iskreno zahvalil s priporočilom, da se v letošnjem letu zopet vidimo na delovnih akcijah. Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!


101. občni zbor je za nami, marec 2011 (Mohorič Tadej)

12. marca je v dvorani kulturnega doma Janeza Filipiča potekal že 101. redni občni zbor PGD Naklo, kjer smo predstavili naše delo za preteklo leto. V letu 2010 smo bili še posebej aktivni, saj smo ob praznovanju okroglega jubileja organizirali vrsto dogodkov z namenom obeležitve 100 letne dejavnosti gasilskega društva. Poleg prireditev, ki smo jih v ta namen izpeljali, smo izdali tudi bilten društva, kjer je predstavljena celotna zgodovina in razvoj le tega od leta 1910 dalje.

Lahko se pohvalimo, da smo v letu, ki je za nami, v inventarno knjigo vpisali novo motorno črpalko Magirus in termo kamero Scott. Prav tako smo ponosni, da smo proti koncu lanskega leta uspeli pridobiti dovoljenje Uprave RS za zaščito in reševanje za opravljanje dejavnosti servisiranja gasilnih aparatov in pregledovanja hidrantnega omrežja.


To je le peščica najodmevnejših uresničenih projektov v lanskem letu. Več o našem delu pa si lahko preberete iz poročila predsednika in poveljnika društva.


Priloga:
Poročilo predsednika in poveljnika za leto 2011, avtorja Valentič M. in Markič J.

Mladina uspešna na regijskem tekmovanju, november 2010 (Mohorič Tadej)

Pionirji in mladinci PGD Naklo so se 6. novembra 2010 udeležili regijskega gasilskega kviza, ki je potekal v organizaciji Gasilske zveze Škofja Loka. Tekmovanje se je odvijalo v Osnovni šoli Poljane, kjer se je v treh različnih kategorijah (mlajši in starejši pionirji ter mladinci) med seboj pomerilo 59 ekip iz celotne Gorenjske regije. Nastop na omenjenem tekmovanju so si naši pionirji in mladinci prislužili z odličnimi rezultati na tekmovanju Gasilske zveze Naklo. V kategorji starejših pionirjev so nastopili Eva Markič, Petra Zupan in Sara Bajželj, v kategoriji mladincev pa sta nas zastopali dve ekipi. V eni so tekmovali Gašper Voglar, Jakob Perko in Timotej Soldat, v drugi pa Manca Zupan, Neža Markič in Katarina Soldat. Z uspehom vseh treh ekip smo izjemno zadovoljni, žal pa je ekipi starejših pionirjev zmanjkalo le nekaj točk za uvrstitev na državno tekmovanje. Zasedli so namreč tretje mesto, v nadaljno tekmovanje pa se uvrstita prvi dve ekipi iz posamezne kategorije. Čestitke in zahvalo si zasluži tudi mentor mladine, Mitja Valentič, ki je v tednih pred tekmovanjem ves svoj prosti čas namenil izobraževanju in usmerjanju naših mladih gasilcev.

Končna uvrstitev ekip PGD Naklo:
Mlajši pionirji: v tej kategoriji nismo imeli ekipe.
Starejši pionirji: 3. mesto (Eva Markič, Petra Zupan in Sara Bajželj).
Mladinci: 8. mesto (Gašper Voglar, Jakob Perko in Timotej Soldat), 15. mesto (Manca Zupan, Neža Markič in Katarina Soldat).

Rezultati regijskega kviza 2010 (.pdf)Klikni za povečavo

PGD Naklo prejemnik najvišjega občinskega odlikovanja, junij 2010 (Mohorič Tadej)

Klikni za povečavo

Pred 100. leti, natančneje 23. oktobra 1910, je bilo, kot odgovor na velik in uničujoč požar v ulici Krakovo v Naklem, ustanovljeno Prostovoljno gasilsko društvo Naklo. Poleg svoje temeljne funkcije, ki še danes ostaja nespremenjena, je društvo v prvih nekaj desetletjih svojega delovanja predstavljalo tudi pomemben delež v spodbujanju kulturne zavesti na območju Naklega. Kasneje je to vlogo prevzel KUD, vodstvo društva pa si je vseskozi prizadevalo izobraževati svoje člane in druge občane, da bi prispevali k višji požarni varnosti prebivalcev, tako v domači vasi kot tudi okolici.

Danes je Prostovoljno gasilsko društvo Naklo osrednja občinska enota 2. kategorije, ki posreduje ob vsaki večji nesreči na območju celotne občine, po potrebi pa tudi izven občinskih meja. Temelj društva je vsekakor operativna enota, katere člani so visoko strokovno usposobljeni, da lahko uspešno opravljajo naloge zaščite in reševanja ob požarih in naravnih nesrečah. Poleg svoje osnovne funkcije, ki jo člani društva opravljajo brezplačno, je PGD Naklo tudi nepogrešljiv sodelavec pri mnogih prireditvah v občini.


Nova motorna črpalka Iveco Magirus, junij 2010 (Mohorič Tadej)

Zaradi dotrajanosti stare motorne črpalke Rosenbauer, ki ima preko 30 let, smo bili primorani kupiti novo črpalko. Odločili smo se za Iveco Magirus TS 10-1000 (Eurofire 2000), ki se ponaša s 74 konjskim motorjem in z možnostjo črpanja 1730 litrov vode na minuto pri tlaku 8 bar. Črpalko bomo prevzeli na slovesnosti ob 100 letnici društva, ki bo 25. junija 2010 na parkirišču pri poslovni stavbi Merkur. Po uradnem delu sledi zabava s skupino POP DESIGN in DJ SVIZCEM. Naslednji dan ste ponovno vabljeni v Naklo na gasilsko veselico z ansamblom VESELI SVATJE.

Več o črpalki...


Nakup termovizijske kamere, junij 2010 (Mohorič Tadej)

Z veseljem vam sporočamo, da smo od začetka junija tudi naklanski operativci opremljeni s sodobno termovizijsko kamero znamke Scott. Gre za model Eagle 320, ki se ponaša s 4 kratnim zoomom, tremi različnimi modusi delovanja, barvnim zaslonom, vgrajenim dvokanalnim oddajnikom za prenos žive slike na komandno mesto in zelo robustnim dizajnom. Uporaba takšne kamere je nopogrešljiva pri skoraj vsaki gasilski intervenciji. V zadimljenih prostorih (kjer je vidljivost tako majhna, da gasilec ne vidi nit lastne roke pred seboj) nam omogoča nemoteno gibanje po prostoru in odkrivanje žarišča požara ali ponesrečencev. Po končanem delu se lahko prepričamo, da ni nobene nevarnosti za ponoven vžig, prav tako pa si z njo lahko pomagamo pri iskanju pogrešanih oseb v naravi. Kamero bomo uradno prevzeli na slovesnosti ob 100. obletnici društva, ki bo potekala 25. junija na parkirišu pri poslovni stavbi Merkur. Po slovesnosti sledi zabava s skupino POP Design in DJ Svizcem.


Tečaj za bolničarja, januar in februar 2010 (Mohorič Tadej)

Gasilska zveza Naklo je v začetku leta 2010 organizirala izvedbo tečaja za nudenje prve in nujne medicinske pomoči za polprofesionalne skupine, s katerim se pridobi naziv "gasilec bolničar". Tačaja se je udeležilo osem članov operativne enote PGD Naklo, s čimer so si pridobili precej znanja o prvih nujnih ukrepih, ki jih je potrebno nuditi naglo obolelemu ali poškodovanemu. To so ukrepi, ki jih običajno opravimo še pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči in lahko v najbolj hudih primerih pomenijo razliko med življenjem in smrtjo.
Izobraževanje so izvajali profesionalni reševalci iz Reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Gre za predavatelje, ki se pri svojem delu vsakodnevno srečujejo s številnimi kritičnimi situacijami, kar posledično pomeni, da svoje izkušnje lahko prenesejo tečajnikom. Ravno to pa so tiste "malenkosti", ki začinijo golo teorijo ter nudijo tečajnikom nasvete, ki jih v knjigah ni mogoče najti.
Poleg znanja je za uspešno delo potrebna tudi ustrezna oprema. Zato nameravamo v bližnji prihodnosti opremiti naše najpomembnejše vozilo z reševalno torbo z vso nujno opremo (vključno s kisikom), zajemalnimi nosili in defibrilatorjem.

Ob tej priložnosti gre posebna zahvalu tudi članu PGD Naklo Cankar Zdravkotu, ki je eden glavnih krivcev, da se je omenjeni tečaj tudi dejansko izvedel
.


Ne čakajte, pomagajte!

Nova avtomatska vrata za "malo garažo", november 2009 (Mohorič Tadej)

Z nakupom in montažo avtomatskih vrat za garažo, kjer ima svoje mesto naše najnoveše gasilsko vozilo (GVM-1), smo zaključili s projektom ureditve izvoza intervencijskih vozil. S tem smo uresničili bistvena cilja, ki smo si jih zadali približno leto in pol nazaj. Namen zamenjave starih garažnih vrat z novimi in postavitev avtomatskih zapornic pred garažami je v skrajšanju izvoznega časa gasilskih vozil v nujnih primerih ter preprečevanju parkiranja neodgovornim voznikom jeklenih lepotcev pred gasilskimi garažami. Prepričani smo, da večina občanov ne ve, da smo z gasilskimi vozili nemalokrat obtičali v garaži, ker je nekdo samo skočil v trgovino po kruh ali pa k bližnjemu mesarju po meso za popoldanski piknik, svojega lepotca pa parkiral na ogled pred garažami gasilskih vozil. S postavitvijo fizičnih ovir (avtomatskih zapornic) smo takšne situacije preprečili.

V primeru intervencije je s pritiskom na intervencijsko tipko, ki se nahaja ob vhodu v gasilski dom, moč odpreti garažna vrata in aktivirati dviganje zapornic pred njimi. Gasilci lahko sedaj čas, ki smo ga sicer potrebovali za odpiranje starih garažnih vrat, porabimo za opremljanje z zaščitno opremo, kar pomeni hitrejši izvozni čas in hitrejši prihod na kraj nesreče.

Nova garažna vrata in zapornice, november 2009


(Nove) avtomatske zapornice, september 2009 (Mohorič Tadej)

Tisti, ki se vsakodnevno vozite mimo gasilskega doma, ste verjetno opazili, da smo sredi septembra pred garažimi namestili avtomatske zapornice, ki neodgovornim voznikom preprečujejo parkiranje.  Za pridobitev avtomatskih zapornic gre izredno velika zahvala našemu članu Cankar Zdravku, ki je po nešteto klicih in razgovorih vendarle dobil zeleno luč za pridobitev rabljenih zapornic iz bivšega mejnega prehoda Karavanke. Zapornice smo nato člani društva temeljito obnovili in prebarvali, obenem pa tudi poskrbeli za vso potrebno električno napeljavo. 

Izvoz najpomembnejšega vozila za gašenje in reševanje (GVC 16/24) je s tem v celoti avtomatiziran, kar vsekakor vpliva na hitrejši izvozni čas gasilcev. 

Cankar Zdravko je s svojim angažiranjem uspel pridobiti 3 zapornice, zato bomo eno uporabili za nadzor parkirišča za gasilskim domom. Naj takoj pomirimo tiste, ki omenjeno parkirišče velikokrat uporabljate za lastne namene - parkirišče bo še naprej odprto za občane, vendar samo podnevi oziroma v času obratovanja bljižnjih trgovskih in gostinskih objektov. V nočnem času bo parkirišče zaradi povzročanja hrupa in motenja bljižnjih sosedov zaprto.

Postavitev avtomatskih zapornic, september 2009


Ureditev družabnega prostora, 10. februar 2009 (Mohorič Tadej)

Dejstvo je, da celotna dejavnost gasilskega društva temelji na prostovoljstvu - na ljudeh, ki svoj prosti čas žrtvujemo za številna izobraževanja in usposabljanja z enim samim namenom - da bi v primeru nesreče lahko uspešno pomagali pomoči potrebnemu sočloveku. Zavedamo se, da je ob današnjem tempu življenja prostovoljstvo na hudem preizkusu. Iz omenjenih razlogov smo se odločili, da uredimo društveni družabni prostor, kjer se lahko člani društva zabavamo ob igranju namiznega tenisa, biljarda ali pikada ter se družimo, krepimo medsebojne vezi in dobro razpoloženje, ki je v prostovoljnih organizacijah bistvenega pomena.  

Najbolj zaslužni za novo podobo prostora so Cankar Zdravko, Premru David, Voglar Janez, Jarc Matej, Gantar Dejan in Valentič Mitja, ki so za novo ureditev prostora namenili precej svojega prostega časa.


Klikni na sliko za celoten album


Izlet v Prekmurje - PGD Črenšovci, 15. 11. 2008 (Mohorič Tadej)

Z gasilci iz Črenšovcev smo se povsem po naključju spoznali na eni izmed društvenih vaj, ki je ob koncu poletja potekala v Naklem. Dogovorili smo se za obisk njihovega kraja. V soboto, 15. novembra 2008, smo zato z novim moštvenim vozilom odšli na izlet v Prekmurje. Najprej smo se ustavili pri gasilskem domu v Črenšovcih, kjer so nam domači gasilci pokazali svoja vozila in pripravili okusen prigrizek. Nato smo se vsi skupaj s čolni zapeljali po reki Muri, mimo znanega mlina na Muri in otoka ljubezni, svojo lakoto pa smo potešili v prijetnem ambientu kmečkega turizma, kjer so nam pripravili tudi degustacijo vrhunskih vin. Predstavnik Gasilske zveze Črenšovci nam je na kratko predstavil njihovo občino in gasilsko organiziranost v njihovih krajih. Za zaključek dneva so nas povabili še na prijetno druženje v gasilski dom gasilskega društva Dolnja Bistrica, kjer prav tako ni manjkalo dobre hrane in pijače. Gasilci iz Črenšovcev so se zares potrudili in nam napravili čudovit izlet, za kar se jim iskreno zahvaljujemo in jih obenem vabimo, da se v naslednjem letu ponovno srečamo - v naklanski občini. 

Spletna stran GZ Črenšovci

Slike (Izlet v Prekmurje, 15. 11. 2008)

Mladinski kviz GZ Naklo, 18. 10. 2008 (Mohorič Tadej)

Rezultati (.xls)

Tekmovanje GZ Naklo, 11. 10. 2008 (Mohorič Tadej)

Foto utrinki 

Tekmovanje voznikov, 6. 10. 2008 (Mohorič Tadej)

Prvo septembrsko  soboto so se vozniki gasilskih vozil zbrali na sedaj že tradicionalnem tekmovanju v spretnostni vožnji gasilskih vozil v Preddvoru. PGD Naklo je  svojo nalogo opravilo zelo uspešno, saj smo v težki konkurenci osvojili drugo mesto. Ekipa, ki so jo sestavljali Tomaž Bajželj - voznik, Igor Jarc in David Premru, je nastopila v kategoriji vozil do 2400 litrov vode, kar pomeni, da je bilo naše vozilo na skrajni zgornji meji kategorije in je s tem kosanje z manjšimi in okretnejšimi vozili, ki spadajo v isto tekmovalno kategorijo, še težavnejše.

 Klikni za povečavo


Prevzem novega vozila in veselica, 31. 5. 2008 (Mohorič Tadej)

V soboto, 31. maja 2008, smo slovesno prevzeli novo moštveno vozilo. Ob tej priložnosti je bila organizirana tudi parada gasilskih vozil in mimohod gasilskega ešalona. Poleg predstavnikov Gasilske zveze Naklo, so se parade s svojima dvema voziloma udeležili tudi prostovoljni gasilci iz Bitenj pri Kranju. Po končanem slavnostnem sprejemu vozila je za Domom Janeza Filipiča potekala velika vrtna veselica s skupino POP DESIGN. Veselice, katere v Naklem že kar lep čas ni bilo, se je udeležilo preko 1000 zabave željnih ljudi, ki jim ni bilo težko odšteti nekaj evrov za hrano in pijačo ter tako pomagati nam - gasilcem. Tisti, ki prostovoljno gasilstvo še posebej cenijo, pa so nam namenili tudi nekaj prostovoljnih prispevkov. Hvala vam! 

Slike (slavnostni sprejem vozila)

Slike predelave vozila

Več slik novega vozila si lahko ogledate tukaj.


Regijsko tekmovanje Gorenjske, 10., 11.5.2008 (Mohorič Tadej)

10. maja 2008 je v Naklem potekalo Regijsko gasilsko tekmovanje za mladino. Organizator tekmovanja je bila Gasilska zveza Naklo, tekmovalke in tekmovalce pa je prišel pogledati tudi minister za obrambo, g. Karel Erjavec. PGD Naklo se je tekmovanja udeležilo z eno ekipo mladincev.

Rezultati (pdf)     Slike (Naklo, 10. 5. 2008)

11. maja 2008 je na Bledu potekal drugi del Regijskega tekmovanja za člane in starejše gasilce. Naklo sta na tekmovanju zastopali dve ekipi, člani A in veterani.

Rezultati (pdf)     Slike (Bled, 11. 5. 2008)


Nova avtomatska vrata, 9. 4. 2008 (Mohorič Tadej)

Društvo je glavno garažo, v kateri je vozilo GVC, opremilo z avtomatskimi dvižnimi vrati. Poleg tega, se je ob vhodna vrata v gasilski dom montiralo novo stikalo, s katerim  sprožimo odpiranje vrat in prižig luči v garaži. V prihodnje želimo pred garažna vrata namestiti tudi avtomatsko zapornico, ki bi nadomestila sedanjo verigo. Ta je nujna za preprečitev nepravilnega parkiranja neosveščenih voznikov pred garažnimi vrati. 

Izvoz bo tako v prihodnje v celoti avtomatiziran (s pritiskom na eno stikalo se bodo prižgale luči, odprla vrata in dvignila zapornica), kar bo prav gotovo prihranilo nekaj dragocenih sekund ob intervenciji.

Klikni na sliko za povečavo


Vaja - evakuacija OŠ Naklo, 29. 3. 2008 (Mohorič Tadej)

V soboto, 29. 3. 2008 je Osnovna šola Naklo v sodelovanju s PGD Naklo izvedla vajo evakuacije. Operativci PGD Naklo so ob tem simulirali notranji napad in iskanje pogrešane osebe ter prenos le te na prosto. Sodelovalo je 12 gasilcev PGD Naklo.
Opažanja: Evakuacija je potekala zgledno, ugotovili smo le, da bi kontaktna oseba morala pričakati reševalce /gasilce v bližini ceste. Še bolje bi bilo če bi to osebo opremili, da bi bila vidna.

Slike - vaja evakuacije OŠ Naklo


Tečaj za vodjo enote, marec 2008 (Mohorič Tadej)

29. marca 2008 so trije člani (Janez Voglar, Mitja Valentič in Tadej Mohorič) uspešno opravili tečaj za čin nižji gasilski častnik. Tečaj je potekal v organizaciji Gasilske zveze Mestne občine Kranj, praktične vaje pa so potekale v ICZR na Igu. Nekaj slik iz praktičnega usposabljanja si lahko ogledate tukaj.Vsem tečajnikom, ki so uspešno napredovali v čin nižji gasilski častnik čestitamo.