Διάφορες ρατσες

ALASKAN MALAMUTE
Ιστορικά: Οι πρόγονοί τους πρωτοεμφανίστηκαν περίπου 3000 χρόνια π.Χ. Πήραν το όνομά τους από τους νομάδες Mαλέμουτ, που ζούσαν στη Bορειοδυτική Aλάσκα και χρησιμοποιούσαν τα δυνατά αυτά ζώα για τις μετακινήσεις τους με τα έλκηθρα. Tα Mάλαμιουτ ήταν εξαιρετικοί «κουβαλητές», σκυλιά σκληρά, έξυπνα και με μεγάλη αντοχή. Oι Mαλέμουτ από την άλλη, ήταν πολύ καλοί με τα σκυλιά τους – αντίθετα με άλλες φυλές της περιοχής που είχαν αρκετά βάναυσες συνήθειες – κι έτσι τα Mάλαμιουτ είχαν να τα βγάλουν πέρα μόνο με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Συχνά τα θηλυκά αφήνονταν να ζευγαρώσουν με αρκτικούς λύκους προκειμένου να αυξηθεί η σκληράδα αλλά και η προσαρμοστικότητα της φυλής. Όμως όσο κι αν ήταν σκληρά και δυνατά, τα Mάλαμιουτ δεν διακρίνονταν για την ταχύτητά τους, μια ανάγκη που προέκυψε στο πέρασμα του χρόνου οπότε και τα σκυλιά άρχισαν να διασταυρώνονται με άλλες, ελαφρύτερες και γρηγορότερες φυλές για να αποκτήσουν και ταχύτητα.
Tα Mάλαμιουτ αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστή φυλή το 1935 και σήμερα βρίσκονται ανάμεσα στις 40 πιο δημοφιλείς φυλές στον κόσμο.
Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Tο βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ο όγκος τους, το παχύ, διπλό τους τρίχωμα, η φουντωτή ουρά τους και η μεγάλη ομοιότητά τους με τον λύκο. Eίναι τα μεγαλύτερα από τα «ελκηθρόσκυλα» με τα αρσενικά να φτάνουν εύκολα τα 40 κιλά (35 για τα θηλυκά) με ύψος στα ακρώμια 63 εκατοστά (58 για τα θηλυκά). Πάντως το βάρος και το ύψος τους μπορεί συχνά να είναι και μεγαλύτερο αρκεί να διατηρούνται οι αναλογίες και η χαρακτηριστική κίνηση της φυλής. Eξάλλου τα Mάλαμιουτ είναι από τις φυλές εκείνες στις οποίες ο προσανατολισμός τους μπορεί να καθορίσει το πρότυπο, δηλαδή οι κριτές δίνουν μεγάλη σημασία στην ελκτική ικανότητα των σκύλων. Για το λόγο αυτό η στιβαρή, δυνατή κατασκευή, η δυνατή πλάτη και το σταθερό περπάτημα παίζουν σημαντικό ρόλο. Oι σκύλοι διαθέτουν το τυπικό παχύ υπόστρωμα και το μακρύ εξωτερικό τρίχωμα που χαρακτηρίζει τις περισσότερες βόρειες φυλές. Aλλάζει τρίχωμα δύο φορές τον χρόνο μεταμορφώνοντας το σπίτι σας, αν μένει μέσα, σε πάτωμα κομμωτηρίου σε ώρα αιχμής.
Όταν είναι μικρό σε ηλικία, μπορεί εύκολα κάποιος να νομίσει πως είναι Xάσκι αλλά κανείς δεν μπορεί να μπερδέψει ένα ενήλικο Mάλαμιουτ με τον πολύ μικρότερο, ελαφρύτερο ξάδελφό του.Eδώ έχουμε ένα συμπαγές σκυλί, κατάλληλο για σκληρή δουλιά ενώ το Σιβηρικό Xάσκι είναι ελαφρύτερο και μικρότερο καθώς προορίζεται για ταχύτητα.
Χρώμα: Eίναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται η μεγαλύτερη ομοιότητά του με τον λύκο. Tο εξωτερικό τρίχωμα μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε απόχρωση, από λευκό ως μαύρο ή κόκκινο. (Tο μόνο ενιαίο επιτρεπτό χρώμα είναι το ολόλευκο). Στο κάτω μέρος του σώματος επιθυμητό είναι το λευκό χρώμα. Eπιθυμητοί επίσης είναι οι χρωματισμοί στο πρόσωπο με τη μορφή μάσκας ή «καπέλου». H πυκνή, γεμάτη ουρά του ακολουθεί τη σπονδυλική στήλη χωρίς απαραίτητα να την ακουμπάει ή ανεμίζει σαν φτερό. Tα μάτια του είναι καφέ (όσο πιο σκούρα τόσο καλύτερα).
Χαρακτήρας και Συμπεριφορά: Eξαιτίας της καταγωγής του, το Mάλαμιουτ δεν είναι σκυλί κατάλληλο για έναν «αδύναμο» ιδιοκτήτη. Παρόλο που είναι φιλικό και πιστό, είναι ταυτόχρονα κυριαρχικό και μπορεί να αποδειχτεί «πρόβλημα» αν δεν κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί σωστά. Eίναι προφανές πως ένα Mάλαμιουτ των 45 κιλών – αρκετά δυνατό για να σέρνει φορτωμένα έλκηθρα επί ώρες – μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ιδιοκτήτη του αν δεν δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στην ανατροφή του. Πρόκειται για ένα πρόσχαρο σκυλί, πρόθυμο να ευχαριστήσει το αφεντικό του, γενικά φιλικό με τους ανθρώπους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη συμπεριφορά του απέναντι στα άλλα ζώα. Tο ένστικτο των προγόνων του – της επιβίωσης στο αφιλόξενο περιβάλλον της Aλάσκας – το κάνει συχνά επιθετικό. Eίναι αποτελεσματικός κυνηγός – ακόμα και με τις γάτες. Aν αφεθεί ελεύθερος και χωρίς στενή επιτήρηση μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τα άλλα ζώα. Kι αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να έχει υπόψη του ο μελλοντικός ιδιοκτήτης. Eίναι εξαιρετικά ήσυχα, γαβγίζουν σπάνια αλλά συνηθίζουν να κάνουν παράξενους ήχους στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν.
Εκπαίδευση: Πρόκειται για ένα πεισματάρικο ζώο με αναπτυγμένη την ανάγκη για κυριαρχία που όμως, πλάι στο κατάλληλο αφεντικό, εκπαιδεύεται με γρήγορους ρυθμούς. Tου ταιριάζει περισσότερο η «θετική εκπαίδευση» που χρησιμοποιεί κυρίως την επιβράβευση στην επιτυχία και όχι την τιμωρία ή το μάλλωμα στην αποτυχία. Aπαιτείται όμως αυστηρότητα και συνέπεια στην εκπαίδευσή του. Έχει υψηλές απαιτήσεις για άσκηση (ανάγκη για πολύωρη καθημερινή δραστηριότητα) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ελκτική δραστηριότητα ακόμα και χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση.
Ένας σκύλος κατάλληλος για: Kάποιον που έχει πολύ χρόνο για τον σκύλο, είναι γνώστης της φυλής και ξέρει (ή είναι πρόθυμος να μάθει) να τον «χειρίζεται» σωστά, με υπομονή και φαντασία. Ταιριάζει σε αφεντικά που τους αρέσει η δράση και η άθληση καθώς θα τους ακολουθεί με μεγάλη ευχαρίστηση ακόμα και στις πιο ακραίες εξορμήσεις τους. Xρειάζεται προσοχή στην ανατροφή και στην κοινωνικοποίησή του, καθώς και στις σχέσεις του με άλλα ζώα. Eίναι κατάλληλα για οικογένεια.


ΣΙΒΗΡΙΚΟ ΧΑΣΚΥ
Ιστορικά: Οι πρόγονοι των σημερινών Σιβηρικών Xάσκι, είναι η φυλή των Tσάκτσι, κάτοικοι της ανατολικής Σιβηρίας. Πριν από χίλια περίπου χρόνια, οι Tσάκτσι άφηναν συχνά τα σπίτια τους και ταξίδευαν ως την Aρκτική Aκτή αναζητώντας φώκιες, δέρματα και ξύλα για τις φωτιές που θα ζέσταιναν τα σπίτια τους. Για τις μεγάλες αυτές διαδρομές μέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον του αρκτικού κύκλου, χρειάζονταν σκυλιά σκληρά, γρήγορα και πρόθυμα για εργασία, ικανά να μεταφέρουν πίσω στο χωριό τα λάφυρα των κυνηγών, άσχετα από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι γεννήθηκε ο πρόγονος του σημερινού Xάσκι, από την ανάγκη της ύπαρξης ενός σκύλου μεσαίου μεγέθους, που θα μπορούσε να εργάζεται ομαδικά, να τραβάει ικανοποιητικό βάρος και να ολοκληρώνει τη δουλειά του με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.
H ταχύτητα και η αντοχή των σκύλων, έσωσαν πολλές φορές τους Tσάκτσι από τους απειλητικούς Kοζάκους που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην περιοχή τους. Oι Tσάκτσι φόρτωναν τα υπάρχοντα και τις οικογένειές τους στα έληθρα και απομακρύνονταν γρήγορα από τις βόρειες περιοχές τις οποίες λυμαίνονταν οι Kοζάκοι. Tελικά οι εισβολείς παγιδεύτηκαν και κατατροπώθηκαν από τους ντόπιους, αφήνοντας τους Tσάκτσι να ζήσουν ειρηνικά με τους σκύλους τους.
Tο σύγχρονα Σιβηριανά Xάσκι διαθέτουν πολλά στοιχεία από την προσωπικότητα, το πείσμα και το κουράγιο των προγόνων τους αλλά είναι πια περισσότερο σύντροφοι παρά φύλακες.
Ως προς το παρουσιαστικό τους, διαθέτουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των βόρειων φυλών: Διπλό τρίχωμα, με ένα μαλακό, απαλό υπόστρωμα πάνω από το δέρμα το οποίο καλύπτεται από ένα πιο μακρύ και σκληρό εξωτερικό. Tο απαλό υπόστρωμα παγιδεύει τη θερμότητα του σώματος και το εξωτερικό τρίχωμα εμποδίζει το νερό να φτάσει στο δέρμα. Tα Xάσκι έχουν πανέμορφες ουρές, που ποτέ δεν κουλουριάζουν και δεν γυρίζουν πάνω από την πλάτη. Όταν ο σκύλος είναι χαλαρός η ουρά μπορεί να πέφτει φυσικά προς τα κάτω. Έχουν όρθια, τριχωτά αυτιά, έντονη μουσούδα και εκφραστικό πρόσωπο, με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο.
Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Tο σώμα των Xάσκι είναι ελαφρά πιο μακρύ από το ύψος τους και η εικόνα τους είναι αθλητική, γεμάτη ισορροπία και χάρη. Tα μάτια τους είναι καστανά ή γαλανά ή καθένα από ένα χρώμα. Συχνά διαθέτουν μια λευκή μάσκα στο πρόσωπο και η έκφρασή τους είναι πάντα φυλική και δείχνει ζώο έτοιμο για δράση. Tα αυτιά είναι όρθια και τριγωνικά και το χρώμα τους μπορεί να είναι οποιοδήποτε, από λευκό έως μαύρο. Όμως κι εδώ, όπως και στα Mάλαμιουτ, το χρώμα είναι λιγότερο σημαντικό ενώ αυτό που προέχει είναι η ικανότητα του ζώου να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, να έχει την απαιτούμενη χάρη, το πείσμα και την ενεργητικότητα του Xάσκι.
Tα Xάσκι χάνουν τρίχωμα δυο φορές τον χρόνο με τη μορφή «τούφας» που γεμίζει γρήγορα και… αποτελεσματικά το σπίτι. Xάνουν πρώτα το εσωτερικό (είναι σαν βαμβάκι) και στη συνέχεια το εξωτερικό. Aν μάλιστα τα έχετε σε εσωτερικό χώρο μπορεί να μαδάνε όλο τον χρόνο. Xρειάζονται τακτικό βούρτσισμα για να διατηρούν όμορφο το τρίχωμά τους.
Χαρακτήρας: Φιλικά, πράα, αυτόνομα, συχνά δεν υπακούουν στις εντολές του αφεντικού τους, χωρίς να το μετανιώνουν ούτε στιγμή! Πάντως γενικά, είναι πολύ συνεργάσιμα μέσα στην οικογένεια. Είναι πρόθυμα να αναλάβουν όποια ευθύνη τους ζητηθεί και χαίρονται να σε ακολουθούν σε αθλητικές δραστηριότητες. Παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς αν τα παραμελήσεις ή αν δεν τα βγάζεις συχνά έξω -γίνονται κακότροπα και «αρχίζουν να μαραζώνουν». Είναι σκυλιά που έχουν ανάγκη τη συντροφιά και την κίνηση.
Aνάμεσα στις «κακές» τους συνήθειες είναι η τάση για… περιπλάνηση. Γι’ αυτό και είναι τόσο συχνό το φαινόμενο των χαμένων Xάσκι που περιπλανιούνται ολομόναχα στους δρόμους, ώσπου κάποιος να βρεθεί να τα μαζέψει (ώσπου να ξαναφύγουν). Tο σκάψιμο είναι επίσης στη φύση της συγκεκριμένης φυλής καθώς οι πρόγονοί του έσκαβαν τρύπες στο χιόνι για να κουρνιάσουν. Mια άλλη συνήθειά του είναι να «κλέβει» φαγητό, κάτι που έχει μείνει στη φυλή από τα δύσκολα χρόνια στον αρκτικό κύκλο…
Εκπαίδευση: Tο χάσκι πρέπει να εκπαιδευτεί από μικρό για να γίνει καλός σκύλος εργασίας. Εντάσσεται εύκολα στην «ομάδα» (...όταν δεν υπάρχουν άλλοι σκύλοι) και είναι πάντα πρόθυμο να συνεργαστεί αλλά πάντα με τους δικούς του όρους. Θα περπατήσει δίπλα σας και θα έρθει όταν το φωνάξετε αρκεί να… μην έχει κάτι καλύτερο να κάνει (που πάντα έχει). Δεν θα είναι κάτι που εσείς κάνατε λάθος, απλά η φύση του και ο πολύ αυτόνομος χαρακτήρας του. Κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά.
Ειδικές ικανότητες: Καλός σκύλος εργασίας, με αναπτυγμένη νοημοσύνη, φιλικός, με αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση. Συνεργάζεται με όλα τα μέλη της οικογένειας -δεν είναι από τις φυλές που θα προσκολληθούν σε ένα μόνο άτομο. Έχει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής αρκεί να μην τον έχετε περιορισμένο και να ασκείται συνεχώς, πολύ και καθημερινά. Eίναι αδύνατον να τον κουράσετε!
Ένας σκύλος κατάλληλος για: Εκείνους που θέλουν να φεύγουν συχνά μαζί του, μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Aν δουλεύετε πολύ, αν δεν έχετε χρόνο για τον σκύλο και αν δεν σας αρέσει η περιπέτεια αποφύγετε τα χάσκι. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε σκύλο «για το εξοχικό». Προσοχή όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μείνει εκεί μόνος του!


AKITA
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο εθνικός σκύλος της Ιαπωνίας αυτοκρατορικός στην εμφάνιση
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Πολύ καλός προστάτης της οικογένειας θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους επισκέπτες και τα παιδιά τους. Επίσης είναι πολύ επιθετικό με τ’ άλλα ζώα και πριν το επιλέξετε για κατοικίδιο πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζεται εκπαίδευση.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το ιδανικό ύψος των αρσενικών είναι 66 – 71 εκ. και των θηλυκών 61 – 66 εκ. Το βάρος τους είναι 40 – 48 κιλά..


ΑΦΓΑΝΙΚΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Έχουν βρεθεί τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη συγκεκριμένη φυλή 4.000 χρόνια πριν. Στις αρχές του αιώνα εμφανίστηκαν τα πρώτα σε Ευρώπη και Αμερική.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Μεγαλοπρεπές και εντυπωσιακό στην εμφάνισή του, κομψό, φιλικό, ευαίσθητο και με μεγάλη ευκινησία.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Ιδανικό ύψος για τα αρσενικά 68 – 74 εκ. ενώ τα θηλυκά είναι 5 – 8 εκ. μικρότερα.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Πολύ μακρύ με όλα τα χρώματα αποδεκτά.
Το κεφάλι του είναι μακρύ καθώς επίσης και τ’ αυτιά του, ο λαιμός επίσης μακρύς, η μύτη του μαύρη, τα μάτια του χρυσά και σκούρα και τα πόδια μακριά και δυνατά. Τα μπροστινά πόδια είναι ίσια και καλυμμένα με μακρύ λεπτό τρίχωμα. Η ουρά του είναι μετρίου μεγέθους και έχει αραιό τρίχωμα


ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Εμφανίζεται στα μέσα του 17ου αιώνα. Πολύ γνωστός για τις διασώσεις του, πήρε το όνομά του από το Μοναστήρι της Μεγάλης Διάβασης του Αγίου Βερνάρδου (βρίσκεται σε υψόμετρο 2.469 μέτρα), που αποτελούσε καταφύγιο για ταξιδιώτες που διέσχιζαν μια επικίνδυνη διάβαση των Άλπεων. Έχουν καταγραφεί πολλά κατορθώματα κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες (ομίχλη και χιόνι). Αναγνωρίστηκε σαν επίσημη ελβετική φυλή στις 2/6/1887 και διακρίνονται σε δύο είδη (μακρύ και κοντό τρίχωμα).
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο σκύλο. Ευγενικός και φιλικός και αν του εξασφαλίσουμε τροφή και άνετο χώρο (λόγω όγκου) αποτελεί ιδανικό σύντροφο της οικογένειας.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Μεγάλο ύψος με αντίστοιχο όγκο
ΤΡΙΧΩΜΑ: Και τα δύο είδη έχουν πυκνό επίπεδο τρίχωμα, τα χρώματά του είναι μαονιού, πορτοκαλί ή κόκκινο (πάντα ραβδωτό), με μπαλώματα στο κεφάλι, στο στήθος και στην ουρά.
Έχει φαρδύ στήθος και κεφάλι, στρογγυλό κρανίο, μεγάλη μαύρη μύτη, τα μάτια του είναι μετρίου μεγέθους σκούρα καστανά, τα αυτιά του είναι κολλητά στα μάγουλα, η ουρά του μακριά και τα μπροστινά του πόδια μακριά και ίσια


ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Χρησιμοποιούνταν στο Βέλγιο για τη φύλαξη κοπαδιών και μετά τον εξευγενισμό τους στις αρχές του 20ου αιώνα δημιουργήθηκε ο βασικός τύπος σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα και ποικιλία τριχώματος - Λαεκενουά (σκληρό κοκκινωπό τρίχωμα), Βελγικό Τσοπανόσκυλο ή Γκρενεντάελ (μακρύ μαύρο τρίχωμα), Βελγικό Τερβίρεν και Μαλινουά -.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Πολύ καλός φύλακας - χαρακτηριστικό δείγμα σκύλου εργασίας. Είναι έξυπνος και πολύ παρατηρητικός (χρησιμοποιείται από το στρατό και την αστυνομία).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Αρσενικό: 61 – 66 εκ και θηλυκό 56 – 61 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Πυκνό εσωτερικό, μακρύ και ίσιο εξωτερικό σε μαύρο, γκρι ή φαιοκίτρινο.
Το κεφάλι του είναι μακρύ, τα αυτιά του τριγωνικά, όρθια και σηκωμένα, τα μάτια του είναι μετρίου μεγέθους σε σχήμα αμυγδάλου και συνήθως καστανά σκούρα, το στόμα του έχει λεπτά χείλη, το σώμα του είναι μυώδες με βαθύ στήθος και ίσια πλάτη, πόδια μακριά και μυώδη, με δυνατά κόκαλα και ουρά μετρίου μεγέθους αλλά με μακρύ τρίχωμα.


ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Γνωστός και σαν «σκύλος της Αλσατίας» δημιουργήθηκε το 1880. Χρησιμοποιείται σαν φρουρός και είναι ένας από τους εξυπνότερους σκύλους – εργάτες. Η ράτσα έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο και αξιόπιστο σκύλο, που με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει ένα πιστό και υπάκουο σύντροφο για όλη την οικογένεια.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΥΨΟΣ: Αρσενικά 63 εκ. και θηλυκά 57.5 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Είναι τραχύ, σκληρό, ίσιο και πυκνό και το βρίσκουμε σε πολλά χρώματα όπως μαύρο, με καφέ με γκρι μπαλώματα, γκρι με ανοιχτόχρωμα μπαλώματα
Εχει φαρδύ κρανίο, τα μάτια του είναι μετρίου μεγέθους, η μύτη του είναι πάντα μαύρη, τα αυτιά του είναι βγαλμένα ψηλά και όρθια, τα χείλη του σφικτά και κολλημένα στα δόντια. Τα πόδια του είναι ίσια μπροστά και έχει δυνατούς μηρούς πίσω. Το σώμα του είναι μεγαλύτερο από το ύψος του και η ουρά του φουντωτή και χαμηλά.


ΔΑΝΕΖΙΚΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θα περίμενε κανείς να κατάγεται από τη Δανία (λόγω ονόματος) αλλά στην πραγματικότητα η καταγωγή του είναι από τη Γερμανία, όπου είναι γνωστός σαν Γερμανικός Μαστίφ. Τα χνάρια των προγόνων του χάνονται στο Μεσαίωνα και αποτελούσαν την αγαπημένη φυλή των βασιλιάδων και ευγενών της εποχής εκείνης.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Δυνατός, στοργικός, πιστός και καλοσυνάτος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΥΨΟΣ: Αρσενικά 76,2 εκ. και θηλυκά 71,1 εκ. (όταν είναι σε ηλικία μεγαλύτερη των 18 μηνών) ενώ το ελάχιστο βάρος τους μετά την ενηλικίωση (18 μήνες) πρέπει να είναι 54,4 κιλά για τα αρσενικά και 45,3 κιλά για τα θηλυκά.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Πυκνό και κοντό. Τα χρώματά του είναι φαιοκίτρινο, μπλε, μαύρο και άσπρο με μαύρα μπαλώματα.
Το κεφάλι του είναι επίπεδο με στενό κρανίο, ο λαιμός του μακρύς, τα μάτια του μεσαίου μεγέθους και κατά προτίμηση μαύρα, τα αυτιά του τριγωνικά, μεσαίου μεγέθους και διπλωμένα προς τα εμπρός. Έχει βαθύ στήθος και δυνατή πλάτη και τα πόδια του ίσια και δυνατά. Η ουρά του είναι λεπτή στην άκρη και όταν κινείται βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την πλάτη.


ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο παραδοσιακός του ρόλος ήταν σκύλος μεταφοράς και συνοδός αλόγων.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Τα Δαλματίας είναι ήσυχα, υπάκουα, ευγενικά με τους ξένους και με ανεπτυγμένο το ένστικτο της προστασίας. Αποτελεί ιδανικό ζώο συντροφιάς για άτομα που έχουν πολύ ενεργητικό τρόπο ζωής
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το ύψος των αρσενικών είναι 58,4 – 61 εκ και των θηλυκών 56 – 58,4 εκ. Το βάρος τους είναι περίπου 32 κιλά.


ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ
Για ένα Κόκερ (όπως άλλωστε και για κάθε σκύλο) τρεις είναι οι κυριότερες απαιτήσεις που πρέπει να έχει ένας ιδιοκτήτης ή εκτροφέας: Χαρακτήρας, Τύπος και Υγεία.
Ο Χαρακτήρας του Κόκερ είναι αυτός που το κάνει να ξεχωρίζει και το έχει κάνει τόσο αγαπητό σε εκατομμύρια κυνόφιλους: είναι η προσωποποίηση της Χαράς της Ζωής. Ένα σκυλί χαρούμενο, αισιόδοξο, εύθυμο, ισορροπημένο, καλόβολο, εύπλαστο, χωρίς καμία απολύτως τάση επιθετικότητας ή νευρικότητας, με άλλα λόγια, τελείως αξιόπιστο. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα Κόκερ είναι ανάξιο του ονόματος και της φυλής του και όχι μόνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή, αλλά και η συμβίωση μαζί του είναι προβληματική.
Ο Τύπος του Κόκερ είναι επίσης ξεχωριστός. Είναι «μεγάλο» σκυλί σε -σχετικά- μικρό σώμα, με τόνους ενέργειας και συμπυκνωμένης ανθεκτικότητας, εργατικότητας και αθλητικής δύναμης. Καλός, εκτεταμένος θώρακας, δυνατά σκέλη και μηροί, συμπαγές σώμα και μυϊκή μάζα και γενικά αρμονική και τυπική μορφολογία, που δίνει τη δυνατότητα στο Κόκερ να απολαμβάνει τη ζωή με το χαρακτηριστικό, ζωηρό ρυθμό του και να εργάζεται ακούραστα στο κυνήγι. Δεν είναι φυλή για αργόσχολους και η τεμπελιά δεν του ταιριάζει.
Η Υγεία εξαρτάται από την καλή εκ γενετής κατασκευή, τη σωστή ανατροφή / διατροφή και την κατάλληλη εξάσκηση και φροντίδα. Η φυλή προσβάλλεται από εντρόπιον, νεφροπάθειες, γλαύκωμα, ανωμαλίες του αιμοπηκτικού, ειδικές οφθαλμικές παθήσεις και σε ορισμένες, αρκετά σπάνιες, περιπτώσεις, έχουν παρουσιαστεί κρούσματα επιληψίας. Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν με την επιλεκτική αναπαραγωγή, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η επιλογή κουταβιού (πόσο μάλλον των θεμελιακών αναπαραγωγικών ζώων) να γίνεται με προσοχή, από κυνοτροφεία που παρέχουν εγγυήσεις και έχουν παράδοση στην παραγωγή Κόκερ απαλλαγμένων από κληρονομικές ασθένειες.
Όταν πρόκειται να επιλέξετε κουτάβι, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, αναζητήστε λίστα επιλεγμένων εκτροφείων (που παρέχεται από τους Ομίλους για τη φυλή διεθνώς) και πάντοτε δείτε τους γονείς πριν αποφασίσετε. Αυτός είναι κανόνας που δεν πρέπει να παραβιάζεται, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.
Η φροντίδα του τριχώματος και γενικά η περιποίηση είναι ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για την αισθητική παρουσία ενός Κόκερ εκθέσεων, αλλά και για την καλή υγεία και φυσική κατάσταση κάθε ζώου συντροφιάς. Το Κόκερ έχει μακριά κρόσσια τριχώματος κάτω από το σώμα του και στα σκέλη. Το τρίχωμα λοιπόν πρέπει να βουρτσίζεται συχνά και να χτενίζεται ώστε ν’ απομακρύνονται τυχόν κόμποι, νεκρές τρίχες και ξένα σώματα. Το εσωτερικό των μακριών, καλυμμένων από πυκνό τρίχωμα αυτιών του πρέπει επίσης να καθαρίζεται συχνά, για να εξασφαλίζεται ο άριστος εξαερισμός της περιοχής και να αποφεύγονται οι ωτίτιδες. Τα νύχια πρέπει να διατηρούνται κοντά και οι τρίχες ανάμεσα στα πέλματα να κόβονται, απομακρύνοντας συγχρόνως τυχόν ξένα σώματα που ίσως να έχουν μπει ανάμεσα στα δάχτυλα και μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς και μολύνσεις. Τα Κόκερ εργασίας καθώς και εκείνα που διατηρούνται ως ζώα συντροφιάς πρέπει να κουρεύονται συχνά, αλλά και η παρουσίαση στις εκθέσεις απαιτεί μια ιδιαίτερη προετοιμασία του τριχώματος που είναι καλύτερο να γίνεται από ειδικό. Το θαμπό, αραιό, σπασμένο ή μπερδεμένο τρίχωμα είναι ένδειξη ελλιπούς φροντίδας ή ενδοπαρασίτων που πρέπει να προσεχθεί αμέσως. Το μπάνιο, ειδικά στα σκυλιά με άσπρο τρίχωμα, είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά, με το ειδικό σαμπουάν και όχι πάρα πολύ συχνά. Μερικές φορές παρατηρούνται λεκέδες κάτω από τα μάτια, που είτε προέρχονται από αυξημένο δακρυϊκό έκκριμα (κάτι που ίσως οφείλεται σε κλιματολογικές συνθήκες, έντονη ξηρότητα, σκόνη, κ.λ.π.) ή είναι ένδειξη κάποιας αλλεργίας ή οφθαλμικής πάθησης, γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο. Η περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια πρέπει να διατηρείται καθαρή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ουδέτερου διαλύματος.
Το Κόκερ είναι σκυλί συντροφικό, με έντονη διάθεση και ανάγκη για παιχνίδι και εξάσκηση, που λατρεύει το νερό, συμβιώνει άριστα με όλα τα άλλα κατοικίδια ζώα και έχει χαρισματικό, εξαιρετικά ευδιάθετο χαρακτήρα. Διαθέτει μεγάλη αφοσίωση, διάθεση για επικοινωνία και ανάγκη στοργής και ζει για να ευχαριστεί, να αγαπά και να αγαπιέται από τους οικείους του.
Χρειάζεται έντονη κοινωνικοποίηση από νωρίς και δεν του αρέσει η μοναξιά: θέλει να ακολουθεί τους ανθρώπους του παντού και να βρίσκεται μαζί τους σε κάθε εκδήλωση της ζωής τους. Η ιδανική του θέση είναι μέσα στο σπίτι και η ενθουσιώδης ανταπόκριση με την οποία δέχεται την εκπαίδευση στην υπακοή, εγγυάται ότι με λίγη γνώση και φροντίδα η συμπεριφορά του θα είναι πάντα άψογη παντού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κόκερ βρίσκεται παντού, σταθερά, πολύ ψηλά στην κλίμακα δημοτικότητας ανάμεσα στους κυνόφιλους. Αυτή η αρχαία, αρμονική, ισορροπημένη και όχι «τεχνητή» φυλή έχει αποδειχτεί εξαιρετικά προσαρμόσιμη σε κάθε απαίτηση και τρόπο ζωής, αρκεί να του δίνεται η ευκαιρία να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα από όλα: να αγαπά τον άνθρωπο και να χαίρεται τη ζωή με το χαρακτηριστικό, ανέμελο και ασυννέφιαστο τρόπο του, με τη «ζαβολιάρικη» λάμψη στα μάτια, που είναι το «σήμα κατατεθέν» του αληθινού Κόκερ...


ΚΟΛΙ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Συνοδός κοπαδιών στις πεδινές περιοχές της Σκωτίας πριν γίνει πολύ δημοφιλής λόγω της γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Λάση».
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Φιλικός, πανέξυπνος και στοργικός με την οικογένεια που τον «φιλοξενεί»
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Το ύψος των αρσενικών είναι 55.8 – 60.9 εκ. (στον ώμο) και το βάρος του 20.4 – 29.4 κιλά ενώ για τα θηλυκά 50.8 – 55.8 εκ. και 18.1 – 24.9 κιλά αντίστοιχα.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Έχει πλούσιο τρίχωμα (ίσιο και μακρύ εσωτερικό και τραχύ εξωτερικό) και τα χρώματά είναι τριών ειδών, ανοιχτό χρυσό – μαονιού και λευκό, τρίχρωμο (καφέ, μαύρο και λευκό), ενώ υπάρχει και ένας συνδυασμός ασημί - μπλε και μαύρο.
Το κεφάλι του είναι μακρύ και λεπτό στην άκρη, ο λαιμός του μυώδης και δυνατός, η μύτη του είναι πάντα μαύρη, τα αυτιά του μικρά με την αίσθηση της ακοής ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, τα μάτια του είναι μεσαίου μεγέθους και σε σχήμα αμυγδάλου και το χρώμα τους σκούρο καστανό (εκτός της κατηγορίας που το τρίχωμα είναι ασημί - μπλε και μαύρο). Το σώμα του είναι μεγαλύτερο από το ύψος του με βαθύ στήθος, με ίσια και μυώδη πόδια και η μακριά του ουρά βγαίνει χαμηλά (πεσμένη όταν βρίσκεται σε χαλάρωση και ανασηκωμένη όταν είναι σε εγρήγορση.


ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ
Δυνατό, πολύ δραστήριο. Ανοιχτά λαγόνια (πλευρά), δυνατά και μυώδη πίσω άκρα. Eύκολα εκπαιδεύσιμο, καλό με τα παιδιά και άλλα σκυλιά, πιστό στην οικογένεια. Θέλει να ευχαριστεί. Eυγενικό, πιστό, δεν φοβάται τη σκληρή δουλειά. Kανένα δείγμα επιθετικότητας. Kατάλληλο για κυνήγι, συντροφιά, και εργασία. Aρχές 19ου φτάνει στη Nέα Γη (Kαναδάς) απο την Aγγλία.
ΧΡΩΜΑ : Mαύρο, μπεζ, κίτρινο, σοκολατί
ΥΨΟΣ : θηλυκό 53-58 cm αρσενικό 56-61 cm
Tρίχωμα κοντό, σκληρό, ίσιο, πυκνό, γυαλιστερό. Λίγο βούρτσισμα αρκεί για να το διατηρεί σε εξαιρετική κατάσταση.
Πολύ δραστήριο, δεν μπορεί να ζεί σε περιορισμένο χώρο. Xρειάζεται καθημερινή ανθρώπινη επαφή. Λατρεύει την έντονη άσκηση και ιδιαίτερα το κολύμπι Διαχυτικό, φιλικό, έξυπνο, υπομονετικό, κοινωνικό, εργατικό, καθόλου επιθετικό, εξαιρετικό με τα παιδιά. Σταθερός χαρακτήρας. Mαθαίνει πολύ εύκολα, καλό σε εκπαίδευση υπακοής, μέτριο σε επίλυση προβλημάτων.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: Ευαίσθητη μύτη, επαναφορά αντικειμένων, δεινός κολυμβητής, εύκολη μάθηση. Γενικά πολύ ανθεκτικό. Πιθανά προβλήματα: δυσπλασία των ισχύων, επιληψία, προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδή, δερματικές αλλεργίες
Σκύλος αθλοπαιδιών και κυνηγιού, οδηγός τυφλών, ανιχνευτής ναρκωτικών και εκρηκτικών, ναυαγοσώστης, σκύλος συντροφιάς για οικογένειες, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες.
Φύλακας , σωματοφύλακας Δραστήριο, με αγάπη για κίνηση, άσκηση, και διάθεση για παιχνίδι και μεγάλες βόλτες, πάντα μαζί με το σκύλο.
Ένας μικρός κήπος ή αυλή αρκεί σε συνδιασμό με πολλή άσκηση. Aνάγκη για δράση και ανθρώπινη συντροφιά


ΜΑΛΙΝΟΥΑ
Μην αποκτήσετε Mαλινουά εάν περιμένετε να κάθεται κάτω όταν έχει κάτι καλύτερο να κάνει (διαρκώς ψάχνει για κίνηση) Αποφύγετε κουτάβια που δείχνουν υπερβολική επιθετικότητα, νευρικότητα ή τρόμο, είναι φοβισμένα και λιπόψυχα. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από 2 μηνών και απαιτείται συνεχής επαφή με τον εκτροφέα του. Εάν στο σπίτι έχετε μεγαλύτερα σκυλιά θα πρέπει να εκτιμήσετε σωστά την κατάσταση και τα απρόβλεπτα που μπορεί να προκληθούν. Το Μαλινουά μπορεί να είναι σκληρό για το σώμα του, το σώμα σας και το περιβάλλον. Μερικές φορές έχει τις μαύρες του (κατάθλιψη) χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι. Δεν αντέχει το πολύ πρεσάρισμα. Χρειάζεται χρόνο, προσοχή, εκπαίδευση, άσκηση και σιγουριά.
Τα Mαλινουά μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πρώτα εξαδέλφια» των Γερμανικών τσοπανόσκυλων. Όμως οι διαφορές τους είναι πολλές και σημαντικές, τόσο στη δομή του σώματος όσο και στο ταμπεραμέντο.
Το Mαλινουά κάπως πιο μικρόσωμο και με σαφώς ελαφρύτερο σκελετό, παρατηρούμενο από τα πλάγια στέκεται περισσότερο «τετραγωνισμένα» και πιο γερά στις πατούσες του. Το Γερμανικό τσοπανόσκυλο έχει πιο μακρύ κορμό που παρουσιάζει μια ελαφριά κλίση προς τα πίσω και βαδίζει πλατύτερα και πιο βαριά. Το κεφάλι του Mαλινουά είναι πιο εξευγενισμένο, σμιλευτό, έντονο και αδρό, με μικρότερα και πιο τριγωνικά αυτιά. Το τρίχωμά του έχει φαιοκίτρινο χρώμα και κάθε τρίχα του έχει στο τέλος ένα μαύρο επικάλυμμα, σε αντίθεση με το Γερμανικό τσοπανόσκυλο που είναι τυπικά πιο μαυρισμένο. Στα μαλινουά η εγρήγορση, ο χρόνος αντίδρασης και ο χρόνος ανταπόκρισης υπερτερούν και η ευαισθησία τους είναι μεγαλύτερη, συνδυασμός που κάνει την εκπαίδευσή τους περισσότερο απαιτητική.
Όσον αφορά στους διαγωνισμούς ικανοτήτων, εάν συμμετέχουν Mαλινουά, γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον πιθανό νικητή. Όταν τα Μαλινουά κατεβαίνουν σε αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, απλά ψάχνετε να βρείτε το δεύτερο, τον τρίτο ή τον εκατοστό τρίτο, αναλόγως με το πόσα συμμετέχουν...


ΜΑΛΤΕΖΙΚΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ιδιαίτερα δημοφιλής μια και πρόκειται για πολύ παλιά φυλή και όπως φαίνεται και από την ονομασία του κατάγεται από τη Μάλτα και αποτελούσε το συνοδό ευρωπαίων ευγενών.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Παρά το μικρό του μέγεθος θεωρείται πολύ καλός φύλακας, είναι πιστός, πολύ έξυπνος και ιδιαίτερα αγαπητός.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Το ύψος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25.5 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Μακρύ, ίσιο σε κάτασπρο χρώμα.
Έχει μετρίου μεγέθους κεφάλι και η κορυφή του κρανίου του είναι ελαφρώς στρογγυλοποιημένη και οβάλ σκούρα καστανά και με μαύρο περίγραμμα μάτια. Τα αυτιά του είναι μακριά και με άφθονο τρίχωμα τοποθετημένα χαμηλά. Έχει επίπεδη πλάτη με αδύνατους ώμους, κοντά και ίσια πόδια και πλούσια μακρύτριχη ουρά.


ΜΠΙΓΚΛ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Πολύ δημοφιλής φυλή, το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη “begueule” που σημαίνει «μεγάλος λαιμός». Στη Γαλλία χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι λαγού και μεταφέρθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του αιώνα.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Πεισματάρηδες, δραστήριοι, καλόκαρδοι, τολμηροί, έξυπνοι, με μεγάλη αντοχή και φωνακλάδες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΥΨΟΣ: Αρσενικά και θηλυκά 33 - 40 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Κοντό, πυκνό και αδιάβροχο. Τα χρώματά του είναι διάφορα (το βρίσκουμε σε όλα τα χρώματα των λαγωνικών εκτός από το χρώμα του συκωτιού).
Το κεφάλι του είναι φαρδύ, τα αυτιά του μικρά, επίπεδα και λεπτά, τα ρουθούνια του φαρδιά και η μύτη του μαύρη, τα μάτια του μεγάλα σκούρα ή ανοικτά καστανά. Τα πόδια του μυώδη (ίσια τα μπροστινά και παράλληλα τα πισινά) και η ουρά του μυτερή, μετρίου μήκους και όρθια.


ΜΠΟΞΕΡ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Πρόγονοι του Μπόξερ θεωρούνται δύο γερμανικοί σκύλοι τύπου Μαστίφ και χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι αρκούδας και αγριογούρουνου. Στις αρχές του 1900 διασταυρώθηκαν με άλλες ράτσες και ειδικότερα με Μπουλντόγκ και έτσι φτάσαμε στο σημερινό Μπόξερ.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Ο Μπόξερ είναι ζωηρός, θαρραλέος και εργατικός σκύλος, γίνεται έξοχος φύλακας και διακρίνεται για την πειθαρχία του. Προσαρμόζεται στην οικογενειακή ζωή και είναι πολύ πιστός και φίλος με τα παιδιά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΥΨΟΣ: Αρσενικά 57 – 62 εκ. και θηλυκά 53-59 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Φαιοκίτρινο ή ραβδωτό (τα άσπρα μπαλώματα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% του χρώματος του τριχώματος). Το τρίχωμα είναι κοντό, γυαλιστερό και κολλητό στο σώμα.
Το κεφάλι του είναι τετράγωνο, έχει ανασηκωμένη μύτη και το κάτω σαγόνι προεξέχει και κάνει μία ελαφριά καμπύλη προς τα πάνω. Τα αυτιά του είναι λεπτά και σε απόσταση μεταξύ τους. Το στήθος του είναι βαθύ, τα μάτια του σκούρα καστανά με μαύρο περίγραμμα, η μύτη του φαρδιά και μαύρη. Τα μπροστινά του πόδια είναι μακριά, ίσια και παράλληλα ενώ τα πισινά είναι μυώδη. Η ουρά του είναι συνήθως κομμένη στα 5 εκ.


ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Καθιερώθηκε σαν εθνικός σκύλος της Μεγάλης Βρετανίας και οι πρόγονοί τους συμμετείχαν σε «σκύλο - ταυρομαχίες».
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Θαρραλέος, πεισματάρης, πιστός σύντροφος και με μεγάλη αντοχή. Πολύ καλός φύλακας και ευγενικός με τα παιδιά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Το ιδανικό βάρος για τ’ αρσενικά είναι 25 κιλά και για τα θηλυκά 22 κιλά.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Λεπτό, κοντό και απαλό με χρώματα ραβδωτό, άσπρο, κόκκινο και φαιοκίτρινο.
Έχει μεγάλο, φαρδύ τετράγωνο κεφάλι με φαρδιά μαύρα ρουθούνια, τα αυτιά του είναι μικρά, λεπτά και σε απόσταση μεταξύ τους, τα μάτια του σκούρα στρογγυλά και σε απόσταση μεταξύ τους,. Τα δόντια του είναι δυνατά και μεγάλα και δεν πρέπει να φαίνονται όταν έχει κλειστό το στόμα. Το σώμα του είναι χοντροφτιαγμένο με πλατύ στήθος και κοντή πλάτη, ο λαιμός του κοντός, τα πόδια του ίσια και μυώδη (περπατά με μικρά και γρήγορα βήματα) και η μετρίου μήκους ουρά του είναι στρογγυλή και μυτερή στην άκρη, ίσια στην αρχή και μετά στρίβει προς τα κάτω.


ΜΠΟΥΛ ΤΕΡΙΕ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Προέρχεται από διασταυρώσεις που έγιναν τον 18ο αιώνα με σκοπό τη δημιουργία σκύλων μαχητών.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Μπορεί η εμφάνισή του να τρομάζει αλλά πρόκειται για αφοσιωμένο κατοικίδιο, ευγενικό και φιλικό με τα παιδιά (συνήθως γίνεται επιθετικός με τους άλλους σκύλους).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Δεν καταγράφονται επίσημα όρια ύψους και βάρους για τη συγκεκριμένη φυλή.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Κοντό, σκληρό και επίπεδο και τα χρώματά του άσπρο, κόκκινο, φαιοκίτρινο, μαύρο ραβδωτό ή τρίχρωμο.
Το κεφάλι του μακρύ και δυνατό (έχει το σχήμα αυγού), τα δόντια του δυνατά, τα αυτιά του όρθια, μικρά, λεπτά και κοντά το ένα με τ’ άλλο, τα μάτια του τριγωνικά μαύρα ή βαθύ καστανό, ο λαιμός του μακρύς και μυώδης, το σώμα του κοντό και μυώδες με φαρδύ στήθος, τα πόδια του ίσια και παράλληλα και η ουρά του κοντή και λεπτή στην άκρη


ΜΠΟΡΖΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Αριστοκρατικός και αθλητικός σκύλος, γνωστός και σαν ρωσικό λαγωνικό, πήρε το όνομά του από τη ρωσική λέξη «μπορζόι» που σημαίνει γρήγορος και χρησιμοποιούνταν από τους Τσάρους στο κυνήγι των λύκων, κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και κατά τη μεταφορά του πιο βόρεια διασταυρώθηκε με ρώσικο σκύλο που έμοιαζε με κόλι αποκτώντας μεγαλύτερη αντοχή και μακρύ τρίχωμα.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Πεισματάρηδες, ήρεμοι και φιλικοί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΥΨΟΣ: Αρσενικά 74 εκ. και θηλυκά 68 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Μακρύ, μεταξένιο, με μπούκλες ή κυματιστό. Τα χρώματά του είναι διάφορα με πιο συνηθισμένο το άσπρο με σκούρα σημάδια.
Έχει μεγάλο και μακρουλό κεφάλι, μεγάλη μαύρη μύτη, το στήθος του είναι βαθύ και στενό, τα αυτιά του μικρά, μυτερά και βγαλμένα προς τα πίσω με μακρύ τρίχωμα, τα μάτια του μαύρα σε σχήμα αμυγδάλου, ο λαιμός του μακρύς, τα πόδια του μακριά και παράλληλα και η ουρά του μακριά σε σχήμα δρεπανιού και με πολύ τρίχωμα.


ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ
Ένας προστατευτικός, πιστός, μεγαλόσωμος, ευκίνητος σκύλος με αντοχή, εξυπνάδα, και κουράγιο, όπως το οραματιζόταν ο δημιουργός του. Δυναμικό, μυώδες, δεμένο ζώο, με τετράγωνες αναλογίες και ωραία γραμμή, συνδυάζει την κομψότητα με τη δύναμη, την ταχύτητα με την αντοχή. Η στάση του περήφανη, αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του: “πάντα σε ετοιμότητα”. Tο βάδισμα ελεύθερο και δυναμικό. Μάτια σκούρα, ζωντανά και έξυπνα. Tο Ντόμπερμαν χρειάζεται την ανθρώπινη συντροφιά και έχει αναγνωριστεί πλέον ως σκύλος που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέλος της οικογένειας, ικανό να δείξει μεγάλη ευγένεια και αφοσίωση σε παιδιά και άλλα κατοικίδια στο σπίτι - διαψεύδοντας μύθους και ικασίες του παρελθόντος
H φυλή ξεκίνησε το 1870, στη Γερμανία, από τον Λουί Ντόμπερμαν.
Σωματοφύλακας, φύλακας χώρου, αστυνομικός.
ΧΡΩΜΑ : Μαύρο, καφέ ή καστανό με σαφώς προσδιορισμένα σημάδια σε χρώμα σκουριάς σε συγκεκριμένα σημεία (μάγουλα, μουσούδα, λαιμός, στέρνο, πόδια, πάνω από τα μάτια, κάτω από την ουρά).
ΥΨΟΣ : θηλυκό 61-68 cm αρσενικό 66-72 cm
Γεννήθηκε για να δουλεύει και έχει πολλή ενέργεια για ξόδεμα! Xρειάζεται πολλή και συχνή άσκηση, περισσότερο από άλλα σκυλιά.
Eυγενικό, φιλικό, τρυφερό και πιστό. Αποφασιστικό, άφοβο, ιδιαίτερα εύστροφο με σταθερό χαρακτήρα, νευρικό, με έμφυτη την ικανότητα να προστατεύει το σπίτι και την οικογένεια. Θέλει να βρίσκεται με τους ανθρώπους του, αγαπά τα παιδιά. Δραστήριο, ιδιαίτερα ευκίνητο, με εντυπωσιακή δύναμη και αντοχή. Μεγάλη αυτοπεποίθηση. Του αρέσει να κάνει φιγούρα Iδιαίτερα εκπαιδεύσιμο στα κατάλληλα χέρια.
Xρειάζεται πειθαρχία, αγάπη και συνεπή εκπαίδευση. Xρειάζεται κοινωνικοποίηση από νωρίς για να μην γίνει υπερπροστατευτικό
Εξαιρετικός σωματοφύλακας και φύλακας χώρου, εργασίας, θεραπείας, συντροφιάς για την οικογένεια (με τη σωστή εκπαίδευση και μεταχείριση).


ΠΟΙΝΤΕΡ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Είναι ένας από τους παλαιότερους κυνηγετικούς σκύλους και εμφανίστηκαν στις αρχές του 17ου αιώνα στη Γερμανία και πήρε τη σημερινή του μορφή στις αρχές του 19ου αιώνα.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Ευγενικός, ήρεμος, πιστός, υπάκουος και ικανός κυνηγός για όλα τα θηράματα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΥΨΟΣ: Αρσενικά 63 – 69 εκ. και θηλυκά 61 - 66 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Πυκνό και επίπεδο που σχηματίζεται από κοντές και τραχιές τρίχες. Τα χρώματά του είναι μαύρο και άσπρο, λευκό με απόχρωση λεμονιού, λευκό με πορτοκαλί ενώ είναι αποδεκτά και τα τρίχρωμα.
Το κεφάλι του είναι πλατύ με μακριά μουσούδα, τα μάτια του μεσαίου μεγέθους και σε ίση απόσταση μεταξύ τους, τα αυτιά του φαρδιά και βγαλμένα ψηλά η μύτη του μαύρη ή καστανή και με φαρδιά ρουθούνια., ο λαιμός του μακρύς και μυώδης, το σώμα του με βαθύ στήθος και κοντή ίσια πλάτη και τα πόδια του ίσια και δυνατά. Η ουρά του είναι μεσαίου μεγέθους, η οποία βρίσκεται σε οριζόντια θέση όταν κινείται


ΣΑΡ ΠΕΙ
ΙΣΤΟΡΙΑ
«Σαρ Πέι» στα κινέζικα σημαίνει δέρμα καρχαρία. Οι ρίζες του εμφανίζονται 2000 χρόνια πριν στα βάθη της Κίνας.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Ευχάριστος , καλοσυνάτος και με πολύ καλή συμπεριφορά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΥΨΟΣ: Αρσενικά και θηλυκά 46 – 51 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Σκληρό, κοντό και όρθιο στο σώμα. Τα χρώματά του μαύρο, κόκκινο, φαιοκίτρινο και κρεμ.
Το κεφάλι του είναι μεγάλο με επίπεδο κρανίο, η μύτη του μεγάλη, επίπεδη και μαύρη, τα μάτια του μαύρα, μικρά και σε σχήμα αμυγδάλου, τα αυτιά του πολύ μικρά και τριγωνικά, τα δόντια του δυνατά και η γλώσσα του συνήθως μπλε – μαύρη, ο λαιμός του κοντός και δυνατός, το σώμα του φαρδύ με κοντή δυνατή πλάτη και τα πόδια του δυνατά και μυώδη. Η ουρά του είναι στρογγυλεμένη και καταλήγει σε στενή άκρη.


ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ
Μεγαλόσωμο, γεροδεμένο με δυναμική, στέρεα κατασκευή. Συνδυάζει τις απαραίτητες ικανότητες για να οδηγεί τα βοοειδή σε μεγάλες αποστάσεις και ταυτόχρονα να προστατεύει τους ανθρώπους του – εργασίες που συνεπάγονται δύναμη, ευκινησία και αντοχή. Τρέχει με σιγουριά και δυναμισμό, με μεγάλες δρασκελιές και ορμή. Η έκφραση του προσώπου αντανακλά την αυτοπεποίθησή, την ευγένεια και την ετοιμότητα του ζώου. Φαρδύ κεφάλι, στιβαρός λαιμός, φαρδύ στέρνο, στιβαρό σώμα, βαριά κατασκευή, είναι αρκετά ευκίνητο, χάρη στα λίγο ψηλότερα πίσω πόδια.
. Mια από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων. Αρχικός προορισμός Kαθοδήγηση βοοειδών, φύλακας
Μαύρο με σαφώς προσδιορισμένα σημάδια σε χρώμα σκουριάς (ή καστανό) σε συγκεκριμένα σημεία - μάγουλα, μουσούδα, στέρνο, πόδια, πάνω από τα δύο μάτια, κάτω από την ουρά.
Τρίχωμα ίσιο, τραχύ, πυκνό, μεσαίο μήκος. Μικρή περιποίηση Χρειάζεται καθημερινή σωματική και πνευματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μαθήματα υπακοής
Έμφυτη επιθυμία προστασίας χώρου και οικογένειας. Ήρεμο, με αυτοπεποίθηση, γενναίο, τολμηρό, αξιόπιστο, όχι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο ή στοργικό. Επιφυλακτικό, έξυπνο, σκληρό, προσαρμόζεται εύκολα. Tείνει να είναι πεισματάρικο και κυριαρχικό (ειδικά το αρσενικό).


ΤΣΙΟΥΑΟΥΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία είναι μπερδεμένη σχετικά με την καταγωγή της συγκεκριμένης φυλής. Κατά μία εκδοχή μεταφέρθηκε στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα από το Μεξικό ενώ άλλοι πιστεύουν (λόγω ευρημάτων, τοιχογραφίες κλπ) ότι κατάγεται από τη Νότιο Αμερική.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Δημοφιλής, μικροσκοπικός αλλά και πρόθυμος για φασαρία. Δεν φοβάται τις μεγαλόσωμες φυλές και μην σας παραξενέψει αν τον δείτε να κάνει επίθεση σε κάποιο μεγαλόσωμο σκύλο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Όσο μικρότερος γίνεται, με το βάρος του να μην υπερβαίνει τα 2.7 κιλά (ιδανικό βάρος 0.9 – 1.8 κιλά).
ΤΡΙΧΩΜΑ: Έχει μακρύ τρίχωμα με απαλή υφή και όλα τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους είναι αποδεκτά.
Έχει στρογγυλοποιημένο κεφάλι (σαν μήλο) με στενή μύτη, με μεγάλα στρογγυλά μάτια που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, μεγάλα αυτιά βαλμένα σε γωνία 45 μοιρών, τα μπροστινά του πόδια είναι ίσια και έχει μετρίου μήκους ουρά βγαλμένη ψηλά.


ΤΣΟΟΥ ΤΣΟΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο σκύλος με τη χαρακτηριστική μπλε – μαύρη γλώσσα και την λιονταρίσια (λόγω χαίτης) εμφάνιση κατάγεται από την Μογγολία (τον χρησιμοποιούσαν για να διώχνει τα κακά πνεύματα) και η ανάπτυξη της φυλής έγινε με την εισαγωγή του στην Κίνα όπου χρησιμοποιήθηκε σαν σκύλος φύλακας και κυνηγός.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Ήσυχος, ενεργητικός, πιστός και στοργικός με το αφεντικό του.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Το μικρότερο επιτρεπτό ύψος είναι 45.7 εκ.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Άφθονο και πυκνό και τα χρώματά του είναι κρεμ, μπλε, μαύρο, άσπρο ή κόκκινο.
Έχει φαρδύ κεφάλι, δυνατά δόντια, μικρά και παχιά αυτιά, τα σκουρόχρωμα μάτια του είναι μικρά και έχουν το σχήμα αμυγδάλου και η μύτη του είναι μαύρη. Το σώμα του είναι μυώδες με φαρδύ στήθος και κοντή ίσια πλάτη, τα μπροστινά του πόδια μακριά ενώ τα πισινά είναι σχεδόν ίσια. Η ουρά του είναι ψηλά βαλμένη και καμπυλωτή προς τα εμπρός.


ΤΕΡΙΕ ΓΙΡΚΣΑΙΡ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Μικρός αλλά πολύ πρόθυμος να εμφανίζεται σε επιδείξεις. Πιθανή διασταύρωση διαφόρων ειδών Τεριέ, με πιθανή καταγωγή τη Βόρεια Αγγλία εμφανίστηκε πριν από 100 περίπου χρόνια.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Ξύπνιος, δεν φοβάται τα μεγαλύτερα σκυλιά, ιδιαίτερα αγαπητό κατοικίδιο με τρίχωμα που θέλει πολύ φροντίδα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΒΑΡΟΣ: Μέχρι 3,2 κιλά.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Μακρύ, λεπτό, ίσιο, γυαλιστερό και μεταξένιο. Τα χρώμα του σκούρο μπλε ατσαλιού στο σώμα και στην ουρά και καφέ στα υπόλοιπα μέρη.
Το κεφάλι του είναι μικρό και επίπεδο, η μύτη του μαύρη, τα μάτια του μετρίου μεγέθους και σκούρα, τα αυτιά του σε σχήμα V με μικρό τρίχωμα, όρθια και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, το σώμα του είναι συμπαγές και ελαφρύ, τα πόδια ίσια και σκεπασμένα με τρίχωμα. Σκεπασμένη με τρίχωμα είναι και η ουρά του που είναι κομμένη σε μέτριο μάκρος


ΛΑΓΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ (AFGHAN HOUND)

Μια από τις αρχαιότερες ράτσες. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν πρωτοεμφανίστηκε όπως δηλώνει το όνομά του στο Αφγανιστάν, περισσότερο από 4000 χρόνια πριν. Υπάρχουν αναφορές για το σκύλο αυτό σε Αιγυπτιακούς πάπυρους και η μορφή του βρέθηκε χαραγμένη σε πολλές σπηλιές στο βόρειο Αφγανιστάν. Παρέμεινε αναλλοίωτο για αιώνες και η εξαγωγή του ήταν μέχρι πρόσφατα απαγορευμένη. Στην Ευρώπη εμφανίζεται μόλις τον 20ο αιώνα. Εξαιρετικά γρήγορο και ευκίνητο, αυτό το λαγωνικό όρασης χρησιμοποιείτο ευρέως για το κυνήγι κατσίκας, ελαφιού και άλλων ζώων. 

Σήμερα, ο ρόλος του ως κυνηγός ανήκει στο παρελθόν και θεωρείται κατοικίδιο «πολυτελείας» λόγω της αριστοκρατικής του εμφάνισης. Η ομορφιά του είναι εξωτική και σπάνια και αν και φαινομενικά σνομπ και ακατάδεκτο, εντούτοις είναι πολύ γλυκό και τρυφερό με τους ανθρώπους που θεωρεί οικογένειά του. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν έχει πολλά ξεχωριστά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του και του προσδίδουν επάξια τον τίτλο του «Βασιλιά των σκύλων».

afghan2
afghan5
afghan6


ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ -ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ- (AMERICAN COCKER SPANIEL) μάθετε περισσότερα...   

Το όνομα Cocker προέρχεται από το αγγλικό woodcock, μπεκάτσα στα ελληνικά, ένα πουλί το οποίο ο σκύλος αυτός έβγαζε από την κρυψώνα του, βοηθώντας έτσι τον κυνηγό αφέντη του.

Σήμερα, αν και διατηρεί ακόμα τις κυνηγετικές του ικανότητες, το Κόκερ Σπάνιελ έχει αποκτήσει το ρόλο του σκύλου σύντροφου. Αποτελεί άριστη επιλογή για οικογενειακό κατοικίδιο λόγω του μοναδικού ταμπεραμέντου του. Ευχάριστο και κεφάτο, αθώο και πάντοτε ευγενικό, το Κόκερ Σπάνιελ έχει τεράστια αποθέματα αγάπης και τρυφερότητας. Η γλυκιά του φατσούλα σε συνδυασμό με την όμορφη προσωπικότητά του, πραγματικά θα σας κλέψει την καρδιά!spaniel1.JPG

spaniel_puppy.jpg

 
spaniel2.JPG
ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ( AMERICAN PIT BULL TERRIER) μάθετε περισσότερα...

Ίσως η πιο παρεξηγημένη ράτσα σκύλου. Το άκουσμα και μόνο της λέξης Πιτ Μπουλ, προκαλεί τρόμο και πανικό. Η ιδέα και μόνο να βάλουμε ένα Πιτ Μπουλ στο σπίτι μας, στο μυαλό μας αγγίζει τα όρια της αυτοκτονίας. Και όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχει και η άλλη όψη της πλευράς του «δολοφόνου» και αυτή προσπαθούμε να παρουσιάσουμε, χωρίς βέβαια να μειώνουμε τη σημασία των επιθέσεων των σκύλων αυτών σε ανθρώπους και ζώα, ούτε και να κρύβουμε το γεγονός ότι όντως το Πιτ Μπουλ έχει έμφυτη την επιθετικότητα προς άλλα ζώα -όχι ανθρώπους-.

Σε αντίθεση με αυτό που προβάλλεται από τα ΜΜΕ και αυτό που πιστεύουν πολλοί, το Πιτ Μπουλ είναι στην πραγματικότητα ένας σκύλος πολύ γλυκός, με ευχάριστη προσωπικότητα, αξιόπιστος φύλακας, τρυφερός και φιλικός, πρόθυμος να υπερασπιστεί μέχρι θανάτου αυτούς που αγαπά. Έχει πολύ όμορφη σχέση με τα παιδιά όλων των ηλικιών και μπορεί ακόμα να συμβιώσει αρμονικά με όλων των ειδών τα ζώα αν κοινωνικοποιηθεί νωρίς και σωστά. 

pitbull1 pitbull2 pitbull3
pitbull4 PITBULL5 pitbull6


ΜΠΑΣΕΤ ΧΑΟΥΝΤ (BASSET HOUND) μάθετε περισσότερα...

Η λέξη Basset σημαίνει «πολύ χαμηλός» στα Γαλλικά, περιγράφοντας έτσι το ανάστημα του Basset Hound. Κοντά πόδια, πολύ μακριά αυτιά και ένα βλέμμα που φαίνεται να κρύβει μέσα του τη θλίψη όλου του κόσμου, είναι τα στοιχεία που κάνουν το σκύλο αυτό αξιαγάπητο στην εμφάνιση.

Εξαίσιο λαγωνικό, με μύτη από τις καλύτερες στο σκυλίσιο κόσμο, το Basset Hound χρησιμοποιείτο ευρέως για το κυνήγι. Σήμερα, ο ρόλος του περιορίζεται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς. Γλυκύτατος, ευγενικός και τρυφερός, αξιόπιστος με παιδιά, σκύλους, γάτους και όλων των ειδών τα ζώα, φιλικός με τους πάντες, το Basset Hound έχει κερδίσει επάξια μια θέση στα σαλόνια και τις καρδιές μας.

 basset2  basset3  basset4ΜΠΙΓΚΛ (BEAGLE) μάθετε περισσότερα...

Πραγματικά αξιαγάπητο! Το Μπιγκλ είναι ένα μικρόσωμο λαγωνικό, πολύ δημοφιλές ως οικογενειακός σκύλος. Το μικρό του μέγεθος, ο ήπιος και ευχάριστος χαρακτήρας του και η καλή του υγεία είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που ανεβάζουν το Μπιγκλ στις πρώτες θέσεις για επιλογή κατοικίδιου.

Πάντα χαρούμενο και ζωηρό, με βλέμμα γλυκό σχεδόν ικετευτικό, το Μπιγκλ θα κλέψει την καρδιά σας από την πρώτη στιγμή!

BEAGLE Beagle9 Beagle11ΜΠΟΣΤΟΝ ΤΕΡΡΙΕΡ (BOSTON TERRIER) μάθετε περισσότερα...

Προικισμένο με μια γλυκιά φατσούλα και έναν χαρακτήρα που αγγίζει το τέλειο, το Μπόστον Τερριέρ είναι ο ιδανικός σκύλος συντροφιάς, ειδικότερα για οικογένειες. Ήρεμο και με καλούς τρόπους, τρυφερό και αγαπησιάρικο, πολύ έξυπνο και υπάκουο. Άψογο με τα παιδιά και ένας πιστός και ιδιαίτερα ευχάριστος σύντροφος τόσο για ενήλικες όσο και για ηλικιωμένους. Στην όμορφη προσωπικότητά του έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι είναι εύκολο στην περιποίηση, την εκπαίδευση, χωρίς πολλές απαιτήσεις για άσκηση. Το μόνο που «απαιτεί» είναι την αγάπη και την προσοχή σας. Και με τέτοια φατσούλα και τέτοιο ταμπεραμέντο, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορείτε να του αντισταθείτε!

bostonterrier1.jpg bostonterrier2.jpgΜΠΟΞΕΡ (BOXER) μάθετε περισσότερα...

Αστείος και γλυκύτατος στην εμφάνιση, ο Μποξέρ είναι ταυτόχρονα ένας έμπιστος προστάτης της οικογένειας αλλά και ένας παιχνιδιάρης και τρυφερός σύντροφος τόσο για ενήλικους, όσο και για παιδιά. Συνδυάζει θάρρος και τόλμη με καλοσύνη και πραότητα και για το λόγο αυτό είναι πραγματικά μοναδικός!

Boxerchild boxerp
boxer close boxer puppiesp


ΜΠΟΥΛ ΤΕΡΡΙΕΡ (BULL TERRIER) μάθετε περισσότερα...


Ο «σκύλος μονομάχος», όπως συχνά αποκαλείται, πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του στην «αρένα», κυνηγώντας και παλεύοντας με ζώα πιο άγρια και πιο μεγάλα από αυτό. Αυτός ο ατρόμητος μαχητής, με την τεράστια σωματική δύναμη και αντοχή και το αξιοθαύμαστο κουράγιο του, σήμερα έχει «μαλακώσει». Άλλα γνωρίσματα του χαρακτήρα του έχουν βγει στην επιφάνεια και αν και αρκετοί είναι ακόμη επιφυλακτικοί να υιοθετήσουν ένα Μπουλ Τερριέρ, εντούτοις είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν.

Τρυφερό και ευγενικό, αεικίνητο και διασκεδαστικό, το  Μπουλ Τερριέρ αγαπά τα παιδιά και τους ενήλικες και μπορεί να γίνει ένα εξαίσιο οικογενειακό κατοικίδιο. Με το σωστό χειρισμό, αυστηρή και συνεπή εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και πολύ πολύ αγάπη, θα δείτε την άλλη πλευρά του «μονομάχου». Και δεν θα το μετανιώσετε!


bullterrier1.jpgbullterrier3.jpg bullterrier2.jpg
ΚΟΛΕΙ (COLLIE) μάθετε περισσότερα... 

Κατάγεται από τη Σκωτία, όπου εργαζόταν ως συνοδός και φύλακας κοπαδιών. Το Κόλι αποτελεί εδώ και αιώνες ένα άριστο ποιμενικό σκύλο και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως φύλακας κοπαδιών. Έχει δανειστεί το όνομά του από τα πρόβατα της Σκωτίας με το μαύρο πρόσωπο, τα οποία είχαν την ονομασία Κόλι. Το 1860, η βασίλισσα Βικτόρια, ερωτεύτηκε το σκύλο αυτό και τον «έσωσε» από τις φάρμες της Σκωτίας, μετατρέποντας το σε ένα «μοδάτο» κατοικίδιο, δίνοντας έμφαση στην σπάνια ομορφιά και τον άψογο χαρακτήρα του παρά στις εργασιακές του ικανότητες.

Η εξυπνάδα του σκύλου αυτού και το ευχάριστο ταμπεραμέντο του, του έδωσαν τη δυνατότητα να «ερμηνεύσει» πολλούς ρόλους. Ποιμενικός, φύλακας κοπαδιών, σκύλος διάσωσης, σκύλος συντροφιάς, ακόμα και... ηθοποιός! Η ερμηνεία του στην ταινία Λάσσι όπου υποδυόταν έναν πανέξυπνο, γλυκύτατο σκύλο, ανέβασε τη δημοτικότητά του στα ύψη!

Σήμερα, το Κόλι χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς. Τρυφερό, καλότροπο, με πράο και ήρεμο χαρακτήρα, άψογο με τα παιδιά και άλλα κατοικίδια, εύκολο στο χειρισμό και την εκπαίδευση. Ο άριστος συνδυασμός ομορφιάς και ταμπεραμέντου, του έδωσαν μια θέση στα σαλόνια και τις καρδιές των φιλόζωων ανά το παγκόσμιο!

collie21rough_coat_collie1ΤΣΙΟΥΑΟΥΑ (CHIHUAHUA) μάθετε περισσότερα...

Το τσιουάουα είναι η μικρότερη ράτσα σκύλου στον κόσμο και πήρε την ονομασία του από την πολιτεία τσιουάουα στο Μεξικό, όπου και ανακαλύφτηκε το 1850. Είναι γνωστό για τα μεγάλα, προεξέχοντα μάτια του και τα μεγάλα σηκωμένα αυτιά του. Αν και μικρό σε μέγεθος, το τσιουάουα έχει έντονη προσωπικότητα και πολλή ενεργητικότητα.

tn_chihuahua_cover tn_cute_chihuahua
tn_dress_chihuahua tn_chihuahua_puppies


ΤΣΟΟΥ ΤΣΟΟΥ (CHOW CHOW) μάθετε περισσότερα...

Μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων στον κόσμο. Το Τσόου Τσόου πρωτοεμφανίστηκε στη Μογγολία πριν από 4000 χρόνια και μετέπειτα στην Κίνα. Ο ρόλος του ήταν πολυμορφικός. Χρησιμοποιείτο στο κυνήγι, για να σέρνει καρότσια και για να προστατεύει τις βάρκες. Το Τσόου Τσόου έπεσε δυστυχώς θύμα της «καταναλωτικής μανίας» του ανθρώπου. Το τρίχωμά του χρησιμοποιείτο για τη δημιουργία παλτών και το κρέας του θεωρείτο, και θεωρείται ακόμα και σήμερα, ένα νόστιμο έδεσμα.

Σήμερα, το Τσόου Τσόου δεν αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης και αγοραπωλησίας αλλά ένα σκύλος σύντροφο, πιστό και τρυφερό φίλο για όλη την οικογένεια. Εντούτοις, η θλιβερή του ιστορία άφησε τα σημάδια της στο χαρακτήρα του. Ανεξάρτητο, πεισματάρικο και ξεροκέφαλο, επιφυλακτικό και συγκρατημένο με τους ανθρώπους ακόμα και με τους οικείους του.

Το Τσόου Τσόου είναι σκύλος για έμπειρους ιδιοκτήτες και άτομα πρόθυμα να κατανοήσουν αλλά και να σεβαστούν το χαρακτήρα και τις ανάγκες του. Η καλή ανατροφή και η εκπαίδευση συντελούν στην δημιουργία ενός εξαίσιου σκύλου συντροφιάς για όλη την οικογένεια.

chow chow1.JPGchowchow_2.jpgΣΚΥΛΟΣ ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ (DALMATIAN DOG) μάθετε περισσότερα...

Μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, η ιστορία του σκύλου της Δαλματίας πάει πολλά χρόνια πίσω, τον καιρό που οι άμαξες ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς. Ο σκύλος αυτός διένυε μεγάλες αποστάσεις δίπλα από την άμαξα την οποία και φύλαγε όταν ο ιδιοκτήτης του έλειπε. Σήμερα, ο σκύλος της Δαλματίας διατηρεί αυτή την έμφυτη αγάπη για τα άλογα και τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκε τη ζωή του από την αρχή της ύπαρξής του.

Είναι πολύ ζωντανός και δραστήριος, με τεράστια αποθέματα ενέργειας και πολύ αντοχή. Δεν κουράζεται με τίποτα και η παιχνιδιάρικη φύση του τον καθιστά ιδανικό με τα παιδιά. Ευαίσθητος και καλόψυχος, λαχταρά την ανθρώπινη επαφή και είναι δυστυχισμένος χωρίς αυτή.

Ο σκύλος Δαλματίας δεν κάνει για τον καθένα. Πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είσαστε αρκετά δραστήριοι, έχετε το χρόνο και την όρεξη που χρειάζεται για να του παρέχετε τα απαραίτητα σωματικά και πνευματικά ερεθίσματα, πολύ επιμονή και επιμονή για να τον εκπαιδεύσετε κατάλληλα και πολλή πολλή αγάπη να του προσφέρετε. Αν σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος Δαλματίας είναι ο κατάλληλος σκύλος για σας και εσείς ο κατάλληλος σκύλος για αυτόν, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα απολαύσετε μια όμορφη, τρυφερή και γεμάτη περιπέτειες σχέση για πολλά χρόνια.

DalmatianArt dalmatianpuppies
Dalmatian-Laying-on-White-Carpet-Photographic-Print-C12197742 dalmatian frisbeeΝΤΟΠΕΡΜΑΝ (DOBERMAN PINSCHER) μάθετε περισσότερα...

Ο Ντόπερμαν πρωτοεμφανίζεται στη Γερμανία, σχετικά πρόσφατα, γύρω στο 1860. Δημιουργός του, ο φοροεισπράκτορας LuisDobermann, από τον οποίο πήρε και το όνομά του -κατά ένα nλιγότερο-. Σκοπός του Dobermann, ήταν να κατασκευάσει ένα σκύλο δυνατό και ατρόμητο, έναν σωματοφύλακα ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Και τα κατάφερε!

Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως ως σκύλος προστασίας και φύλαξης λόγω της εξυπνάδας του, της αφοσίωσης, της δύναμης και τόλμης του. Συνάμα όμως, αυτός ο επιβλητικός και ρωμαλέος σκύλος, είναι γλυκύτατος και καλότροπος. Ένας πραγματικός...κύριος, ο Ντόπερμαν απολαμβάνει τη σπιτίσια ζωή και τρέφει βαθιά αισθήματα για την οικογένειά του την οποία είναι πρόθυμος να προστατέψει μέχρι θανάτου.

Η αναφορά επιθέσεων σε ανθρώπους και ζώα όπως επίσης και η προβολή του από τον κινηματογράφο και τα ΜΜΕ ως ένα αδίστακτο δολοφόνο, έχουν στιγματίσει την εικόνα του σκύλου αυτού. Η ελλιπής κοινωνικοποίηση, η μη εκπαίδευση ή η λανθασμένη εκπαίδευση και η κακή ανατροφή η οποία μπορεί να είναι λόγω άγνοιας αλλά και θελημένη πολλές φορές, οι ασυνείδητοι εκτροφείς, εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους επικρατεί τρόμος και πανικός γύρω από το όνομα Ντόπερμαν.

Με τον κατάλληλο χειρισμό, ο Ντόπερμαν θα αναδείξει τον πανέμορφο χαρακτήρα που κρύβει κάτω από το μυώδες και επιβλητικό κορμί του και θα αποτελέσει ένα πιστό και αγαπημένο σύντροφο.

domerman DOBE1

 

ΑΓΓΛΙΚΟ ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ  (ENGLISH BULLDOG) μάθετε περισσότερα...

Κατάγεται από την Αγγλία και χρησιμοποιείτο για να παλεύει με ταύρους. Η τρομερή δύναμη και το θάρρος που επιδείκνυε ο σκύλος αυτός στην αρένα, έχει σήμερα αντικατασταθεί με γνωρίσματα όπως υπομονή, τρυφερότητα και αγάπη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για άλλα ζώα. Ο υπέρτατος σκύλος μαχητής είναι σήμερα ένας αξιαγάπητος, γλυκύτατος και τρυφερός σύντροφος.

Έχει τεράστια αποθέματα αγάπης για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, ειδικά για τα παιδιά τα οποία υπεραγαπά. Απολαμβάνει τα χάδια και τα γλυκόλογα και ταυτόχρονα δε διστάζει να υπερασπιστεί την οικογένειά του αν νιώσει ότι απειλείται. Το μοναδικό ίσως κατάλοιπο από τα χρόνια που διέπρεπε στη αρένα, είναι η ξεροκεφαλιά του, πράγμα το οποίο απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό από τον ιδιοκτήτη.

Το Μπουλντόγκ δεν είναι σκύλος για τον οποιοδήποτε. Έχει αρκετά προβλήματα υγείας και απαιτεί πολύ φροντίδα και προσοχή. 
bulldog6 bulldog5  
 
 
 

ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ (FRENCH BULLDOG) μάθετε περισσότερα...

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ με τα αυτιά «νυχτερίδας», την κοντή μουσούδα και τα μεγάλα, σκούρα και εκφραστικά μάτια, έχει Αγγλική καταγωγή και αποτελεί μινιατούρα του Αγγλικού Μπουλντόγκ. Το 1860, Γάλλοι εκτροφείς σκύλων, εισήγαγαν μερικά από αυτά τα μπουλντόγκ από την Αγγλία και στη συνέχεια τα ζευγάρωσαν με Γαλλικά Τερριέρς. Το αποτέλεσμα ήταν το αξιολάτρευτο Γαλλικό Μπουλντόγκ που γνωρίζουμε σήμερα. Ένας ευγενικός και παιχνιδιάρης σκύλος, εξαιρετικός σύντροφος για οικογένειες αλλά και για μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους.

frenchie b&w
frenchie close up
frenchie tan

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ - ΚΟΙΝΩΣ ΛΥΚΟΣΚΥΛΟ- (GERMAN SHEPHERD DOG) μάθετε περισσότερα...

Το Γερμανικό Ποιμενικό διακρίνεται για την εξυπνάδα και την τόλμη που το διακατέχει. Είναι ένας θαρραλέος σκύλος, έτοιμος να θυσιαστεί για τη φύλαξη της ιδιοκτησίας του και την προστασία της οικογένειάς του. Εξαίρετος φύλακας, διαπρέπει για το έργο του στην αστυνομία και το στρατό, στον εντοπισμό ναρκωτικών και τη σύλληψη των παρανομούντων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται ευρέως και ως σκύλος οδηγός για τυφλούς, σκύλος θεραπείας για άρρωστα παιδιά και ηλικιωμένους και διαπρέπει σε επιχειρήσεις διάσωσης. Ένας ατρόμητος, αξιόπιστος φρουρός με έντονη επιθυμία για δουλειά, μα συνάμα ένας γλυκύτατος φίλος, ένας πιστός και αφοσιωμένος σύντροφος για όλη την οικογένεια!

Σκληροτράχηλος αλλά και τρυφερός, γεμάτος ενέργεια και ζωντάνια αλλά ταυτόχρονα ήρεμος και σοβαρός, δουλευταράς αλλά και σύντροφος, φύλακας και φίλος. Ένας σωρός από αντιθέσεις που καθιστούν το Γερμανικό Ποιμενικό ένα...σκύλο για όλες τις δουλειές και συνεπώς την πρώτη επιλογή μιας μεγάλης μερίδας φιλόζωων σε όλο τον κόσμο.

germantwo germanclose germanpuppies

 


 

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΝΟΣ (GREAT DANE) μάθετε περισσότερα...

Ένας αθώος γίγαντας! Ο Μεγάλος Δανός είναι ένας σκύλος τεράστιος, ρωμαλέος και επιβλητικός, για πολλούς τρομακτικός στην εμφάνιση. Κάτω όμως από αυτό το μυώδες, στιβαρό κορμί κρύβεται μια ήπια και ευχάριστη φύση, μια καρδιά που χωράει όλο τον κόσμο.

Καλοσυνάτος, αξιοπρεπής, με πολλά αποθέματα αγάπης και τρυφερότητας αλλά συνάμα γενναίος και ατρόμητος όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Ένας εξαίσιος σκύλος συντροφιάς, πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του, αξιόπιστος με τα παιδιά και άλλα ζώα.


greatdane2.jpg
greatdane3.jpg

 

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΡΙΤΡΙΒΕΡ (GOLDEN RETRIEVER) μάθετε περισσότερα...

Ο κατ' εξοχήν οικογενειακός σκύλος και μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ αλλά και ανά το παγκόσμιο! Το Γκόλντεν Ριτρίβερ διακρίνεται για τον ήπιο και φιλικό χαρακτήρα του, την έντονη επιθυμία του να προσφέρει στο αφεντικό του και τους στενούς δεσμούς αγάπης που αναπτύσσει με τους γύρω του.

golden_retrieverp puppies goldenp
happy goldenp golden&bunnyp

 

ΤΖΑΚ ΡΑΣΣΕΛ ΤΕΡΡΙΕΡ(JACK RUSSELL TERRIER) μάθετε περισσότερα...

Το Τζακ Ράσσελ Τερριέρ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, χάρη στον αιδεσιμότατο Τζακ Ράσσελ, ο οποίος έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής το οποίο στόχευε στη δημιουργία ενός Τερριέρ με μεγάλη αντοχή, ιδανικό για κυνήγι μικρών ζώων, και συγκεκριμένα της αλεπούς.tn_so...cute tn_jack_russell_puppy
tn_jack_russell_2tn_jack_russell_close

 


ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΡΙΤΡΙΒΕΡ (LABRADOR RETRIEVER) μάθετε περισσότερα...

Θεωρείται η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλου στον κόσμο. Δεν προέρχεται από το Λαμπραντόρ, όπως κάποιος θα ανέμενε, αλλά από τις ακτές της Νέας Γης, όπου εκπαιδευόταν να φέρνει τα ψαράδικα δίχτυα από τα παγωμένα νερά. Ακόμα και σήμερα, η καταγωγή του Λαμπραντόρ είναι προφανής, μια και αγαπά απεριόριστα το νερό και είναι εξαίρετος κολυμβητής.

Χρησιμοποιείται ευρέως ως αστυνομικός σκύλος και οδηγός τυφλών αλλά και ως κυνηγόσκυλο μέσα και έξω από το νερό. Είναι ευγενικός, πιστός, ήρεμος, έξυπνος και πάρα πολύ αξιόπιστος με τα παιδιά, αποτελώντας έτσι το ιδανικό οικογενεικό κατοικίδιο.

 

ΜΑΛΤΕΖ (MALTESE) μάθετε περισσότερα...

Η ιστορία του Μαλτέζ πάει πολλές εκατοντάδες χρόνια πίσω, όταν αγαπήθηκε από τους πλούσιους και τους ευγενής και εδραίωσε την εικόνα του σκύλου αριστοκράτη. Το όνομά του συνδέεται με το νησί της Μάλτας, αλλά η καταγωγή του δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Μαλτέζ χρησιμοποιείτο ως σκύλος συντροφιάς από την αρχή της δημιουργίας του.

Έτσι και σήμερα, εκατοντάδες χρόνια μετά, ο Μαλτέζ αποτελεί τον κλασσικό σκύλο σύντροφο. Αξιαγάπητος, με χάρη και κομψότητα. Ευγενικός, φιλικός, καλότροπος με ενήλικους και παιδιά, άλλους σκύλους και ζώα, έχει κερδίσει τις καρδιές των φιλόζωων ανά το παγκόσμιο.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους των πόλεων, μια και μπορεί να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα. Μικροκαμωμένος, υγιής, υπερβολικά χαριτωμένος και πολύ πολύ χαδιάρης, ο Μαλτέζ αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για πολλούς.

maltese
maltese_bow
maltese&girl
 9f37f2ac5bef95ba94c614b90ec0-1-3  maltese_chair  maltese_cute
 

ΜΙΝΙ ΠΙΝΤΣΕΡ (MINIATURE PINSCHER) μάθετε περισσότερα...

Κατάγεται από τη Γερμανία, όπου αρχικά χρησιμοποιείτο για να κυνηγά ποντικούς, αρουραίους και άλλα τρωκτικά. Σταδιακά...απαρνήθηκε το ρόλο του κυνηγού και με όπλο το γεμάτο ζωντάνια χαρακτήρα του και το ευχάριστο πνεύμα του, κατάφερε να μπει στα σπίτια μας και να κλέψει τις καρδιές μας.

Το Μίνι Πίντσερ, ή Μιν Πιν όως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι λάτρεις του είδους, είναι ένας μοναδικός σκύλος σύντροφος, με την ικανότητα να σας σπάσει τα νεύρα, αλλά και να σας κάνει να ξεκαρδιστείτε στα γέλια. Ζωηρός και παιχνιδιάρης, αεικίνητος, θέλει να μάθει τα πάντα, θέλει να εξερευνήσει τα πάντα, αναζητά μονίμως την περιπέτεια. Μπορεί να σας κάνει να φτάσετε στα όριά σας με το πείσμα και τη ξεροκεφαλιά του, το μανιώδες γάβγισμά του, την απαίτησή του για άσκηση και παιχνίδι. Λατρεύει όμως τα παιδιά, προσαρμόζεται με άλλα ζώα και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαίσιο σύντροφο στα χέρια ενός έμπειρου και ικανού ιδιοκτήτη.

Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα Μίνι Πίντσερ, μαζέψτε όλα τα αποθέματα ενέργειας, όλη την επιμονή και υπομονή σας και ετοιμαστείτε για μια περιπέτεια! Θα σας εξουθενώσει, θα σας εκνευρίσει, θα σας αγαπήσει, θα σας κάνει να γελάσετε, θα σας φέρει πολλές φορές στα άκρα. Όπως και να' χει όμως, δεν μπορείτε παρά να το αγαπήσετε και με το σωστό χειρισμό και απλή κοινή λογική μπορείτε να απολαύσετε μια όμορφη και περιπετειώδη σχέση και εσείς και η οικογένειά σας, για πολλά πολλά χρόνια!

minpin1
 minpin2
 minipin3  minipin_closeup
 

ΠΑΠΙΓΙΟΝ  (PAPILLON) μάθετε περισσότερα...

Η λέξη Παπιγιόν σημαίνει πεταλούδα στα Γαλλικά και αποτελεί την καταλληλότερη ονομασία για το σκύλο αυτό, μια και τα μεγάλα, φτερωτά αυτιά θυμίζουν τα φτερά της πεταλούδας.

Το Παπιγιόν είναι ένας σκύλος συντροφιάς με όλη τη σημασία της λέξης. Απολαμβάνει όσο τίποτε άλλο να βρίσκεται δίπλα σας. Είτε παρακολουθείτε τηλεόραση, είτε δουλεύετε στον υπολογιστή, είτε πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητο. Θέλει να σας νιώθει δίπλα του και λαχταρά τα χάδια σας.

Η τρυφερή και ήπια φύση του όμως, συνδυάζει και πιο «άγρια» γνωρίσματα. Το Παπιγιόν έχει πολύ ενέργεια και αντοχή. Μπορεί να διανύσει τεράστιες αποστάσεις και απολαμβάνει το τρέξιμο και το παιχνίδι στην εξοχή.

Φιλικό, κοινωνικό, έξυπνο, ήρεμο και συνάμα δραστήριο, το Παπιγιόν είναι πραγματικά αξιαγάπητο!

papillon4
 papillon1  papillon3
 

ΠΕΚΙΝΟΥΑ (PEKINGESE) μάθετε περισσότερα...

Το Πεκινουά αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, μια και εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από 2000 περίπου χρόνια. Ήταν κάποτε το αγαπημένο ζώο του Κινέζικου Αυτοκρατορικού Οίκου και θεωρούνταν «πνεύμα φύλακας» λόγω της τρομερής ομοιότητάς του με τα κινέζικα λιοντάρια. Το Πεκινουά λατρευόταν σαν ημίθεος από τους Κινέζους και οι κοινοί θνητοί έπρεπε να υποκλίνονται μπροστά του. Η κλοπή του τιμωρούνταν με θάνατο και όταν ένας αυτοκράτορας πέθαινε, το Πεκινουά του θυσιαζόταν ώστε να πάει μαζί του και να τον προστατεύει και στην άλλη ζωή. Σήμερα, το Πεκινουά είναι ένας γενναίος, μαχητικός σκύλος, πιστός και πολύ τρυφερός με το αφεντικό του. Είναι ιδανικός για ζωή σε διαμέρισμα μια και δεν είναι τόσο δραστήριος και αθλητικός.


ΠΟΜΕΡΑΝΙΑΝ (POMERANIAN) μάθετε περισσότερα...

Μια από τις πιο μικρόσωμες ράτσες σκύλων. Το Πομεράνιαν, με τη χαρακτηριστική αλεπουδίστικη μουσούδα του και τη φουντωτή ουρά του, αποτελεί σήμερα δημοφιλή επιλογή για κατοικίδιο συντροφιάς. Χαρούμενο, ενεργητικό και ανεξάρτητο μα συνάμα πιστό και τρυφερό, το Πομεράνιαν έχει κλέψει τις καρδιές ζωόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Διεθνή Κυνολογικό Όμιλο (Fιdιration Cynologique Internationale -IFC), το Πομεράνιαν ανήκει στην οικογένεια των Γερμανικών Σπιτζ (German Spitz) και είναι ο ...νάνος της οικογένειας, γνωστό σε πολλές χώρες με την ονομασία DwarfGerman Spitz.

 

pom_flower
pom_cute proud_pom
pom_puppy pomwhiite pom_pup
 
 

ΠΑΓΚ (PUG) μάθετε περισσότερα...

Η λατινική έκφραση «multum in parvo» (πολλά μέσα σε λίγο), περιγράφει λακωνικά το ταμπεραμέντο του Παγκ. Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά έχει έντονη προσωπικότητα και είναι ικανό να σε κερδίσει αμέσως με το μοναδικό χαρακτήρα του.

Από τα γόνατα των Κινέζων αυτοκρατόρων, η φήμη του Παγκεξαπλώθηκε στο Θιβέτ, όπου κρατούσε συντροφιά στους μοναχούς. Μετέπειτα μεταφέρθηκε στην Ολλανδία από Ολλανδούς εμπόρους για να καταλήξει από εκεί στην Αγγλία. Έφτασε στις ΗΠΑ κατά το 19ο αιώνα όπου αναγνωρίστηκε ως ράτσα το 1885.

Σήμερα, το μικρόσωμο αλλά συμπαγές Παγκ, με το ρυτιδιασμένο πρόσωπο, τα σκούρα και εκφραστικά μάτια και την αστεία φατσούλα, αποτελεί για πολλούς την «απόλυτη» επιλογή για κατοικίδιο συντροφιάς.

 

ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ (ROTTWEILER) μάθετε περισσότερα...

Ο Ροτβάιλερ είναι ένας σκύλος με μέτριο προς μεγάλο μέγεθος, με συμπαγές, στιβαρό, μυώδες και αθλητικό κορμί.

Προέρχεται από την πόλη Ροτβάιλ (Rottweil) της Γερμανίας, απ' όπου και πήρε την ονομασία του. Αρχικά χρησιμοποιούνταν για καθοδήγηση βοοειδών, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως ως φύλακας και αστυνομικός σκύλος.

Γύρω στο 1800, είχε σχεδόν εξαλειφθεί, αλλά επανήλθε στις αρχές του 20ου αιώνα χάρη στις προσπάθειες εκτροφέων στη Γερμανική πόλη Στουτγάρδη.

rottie_closet rottie_puppyt
rottiet
 

ΣΑΜΟΓΙΕΝΤ (SAMOYED) μάθετε περισσότερα...

Από αρχαιοτάτων χρόνων, ζούσε στη Σιβηρία ένας πληθυσμός από κυνηγούς και ψαράδες, γνωστοί με την ονομασία Σαμογιέντς. Για αιώνες, οι Σαμογιέντς χρησιμοποιούσαν ένα πανέμορφο, ρωμαλέο άσπρο σκύλο για να σέρνει τα έλκηθρά τους, να κατευθύνει τα κοπάδια τους αλλά και για να... κοιμούνται πάνω του τις βαριές χειμωνιάτικες νύχτες. Έτσι, γεννήθηκε ο σκύλος Σαμογιέντ! Το 1889, ο εξερευνητής  Robert Scott, έφερε μερικούς από τους σκύλους αυτούς στην Αγγλία, όπου η ράτσα αυτή αναπτύχθηκε ταχύτατα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ο κομψός, πανέμορφος σκύλος, έχει προ πολλού εγκαταλείψει τη Σιβηρία και τους άγριους χειμώνες της και έχει εγκατασταθεί στα σπίτια μας, απολαμβάνοντας την οικογενειακή θαλπωρή.

Το Σαμογιέντ σε κερδίζει από την πρώτη ματιά. Εκτός από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά του, φαίνεται να έχει μονίμως ένα ενσωματωμένο χαμόγελο στο πρόσωπό του, επιδεικνύοντας έτσι τη φιλική και ευχάριστη φύση του. Παιχνιδιάρης, ευγενικός, καλότροπος και αξιοπρεπής, φιλικός με τους πάντες, ο σκύλος αυτός είναι ένα αθώο κουταβάκι στην ψυχή, αποτελώντας τον ιδανικό σύντροφο και αφοσιωμένο φίλο για όλη την οικογένεια! 

 

 SAMOYED4 SAMOYED2
 SAMOYED3 samoyed_puppy
 

ΣΑΡ ΠΕΙ (SHAR PEI) μάθετε περισσότερα...

Κατάγεται από την Κίνα και θεωρείται μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων στον κόσμο. Το όνομά του σημαίνει «δέρμα σαν άμμος», πράγμα που οφείλεται στην τραχιά υφή του κοντού τριχώματός του. Οι πολυάριθμες ρυτίδες του και η μπλε - μαύρη γλώσσα του είναι τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν αξιοπερίεργο, προσδίδοντάς του μοναδική εμφάνιση.

sharpei
sharpeipuppies
sharpei1 sharpeicloseΧΑΣΚΥ ΣΙΒΗΡΙΑΣ (SIBERIAN HUSKY) μάθετε περισσότερα...

Ο Χάσκυ κατάγεται από τη Σιβηρία, όπου η κύριά του ασχολία ήταν να σέρνει έλκηθρα, να προστατεύει και να κατευθύνει ταράνδους, αλλά και να βοηθά στο κυνήγι.

Σήμερα, ο Χάσκυ παραμένει ένας σκύλος δραστήριος και ενεργητικός με πολλή αντοχή και δύναμη και ιδιαίτερα ανθεκτικός σε ψυχρά κλίματα και αντίξοες συνθήκες. Ο ρόλος του όμως έχει διευρυνθεί και στις μέρες μας ο Χάσκυ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για σκύλο συντροφιάς.

Αγαπά τους πάντες, είναι φιλικός και κοινωνικός, ευγενικός και με ήπιο χαρακτήρα. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οικογένειες με παιδιά και απολαμβάνει να εργάζεται, να τρέχει, να παίζει και να παίρνει πολύ αγάπη από τα άτομα που θεωρεί οικογένειά του.

Ένας σκύλος γεμάτος χάρη, με μια άγρια ομορφιά που σκλαβώνει με την πρώτη ματιά. Ένας λύκος στην εμφάνιση, με καρδιά όμως μικρού κουταβιού.

 

hasky11
husky2
 husky_pups  siberian_husky
 


ΓΙΟΡΚΣΑΙΡ ΤΕΡΡΙΕΡ ( YORKSHIRE TERRIER) μάθετε περισσότερα...

Είναι ξύπνιος και σπινθηροβόλος χαρακτήρας. Δεν του λείπει η αυτοπεποίθηση και απολαμβάνει να εμφανίζεται σε επιδείξεις όπου πάντα τραβάει την προσοχή. Το 2006, ο Γιόρκσαιρ Τερριέρ ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής σκύλος στις ΗΠΑ μετά το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ.

 

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER μάθετε περισσότερα...

Η ιστορία του West Highland White Terrier ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η αναπαραγωγή του γινόταν με σκοπό τη μείωση του αριθμού των ποντικών, αρουραίων και άλλων τρωκτικών όπως επίσης και αλεπούδων. Ο ρόλος του ως...εξολοθρευτής μικρών ζώων έχει σήμερα αντικατασταθεί με το ρόλο του σκύλου συντροφιάς. 

Το κάτασπρο τρίχωμά του, το μικρό του μέγεθος και το εύθυμο και πνευματώδες ταμπεραμέντο του, είναι τα βασικά γνωρίσματα του WestHighland White Terrier. Εύκολο στην περιποίηση, στην μεταφορά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων στις μέρες μας.

westie
westiesea
westiehand westiepup


Υποσελίδες (1): Ο Σκύλος - Πληροφορίες
Comments