home‎ > ‎

interviewПСИХОЛОГИЯТА И КОНСУЛТИРАНЕТО ДНЕС


home            за автора              статии             медии             за консултация            тренинги           мнения    Deutsch   Русски  English

Петър Вълков:  вярата, молитвата и прошката помагат!

Дори когато лекарите са безсилни да помогнат...
Публикувано във в-к "Доктор", брой 6 (619), 10-17.02.2014
Научихме ли се да се обръщаме към Бог в трудни моменти и да му благодарим за всичко добро? Доколко вярата, молитвата и прошката помагат при болести? Тези и още въпроси обсъждаме заедно с клиничния психолог Петър Вълков - член на Българската християнска медицинска асоциация, член на Сдружение “Добро бъдеще и надежда”, член на Дружеството на психолозите в България, докторант по клинична психология в СУ “Св. Климент Охридски”.

- Г-н Вълков, по време на християнски празници ние, хората, сякаш се превръщаме в по-вярващи. Смятате ли, че българинът е достигнал нивото да вярва искрено в Бог?
- Българинът по принцип е вярващ човек: едни вярват в Бог, а други вярват, че Бог няма. Но и едните, и другите вярват. Работя непрекъснато с различни хора и съм срещал “православни” атеисти, “християнски” будисти, атеисти-мюсюлмани, както и немалко истински християни. Вярата в едно по-висше същество е генетично заложена у всеки човек. Човекът може да е убил Бога, както смята Ницше, но не е убил жаждата за Него. Руският философ Бердяев казва, че всеки човек е неизлечимо религиозен, а Еклесиаст пише, че Бог е вложил вечността в сърцето на човека. Българинът също е религиозен. Народопсихологията на българина е свързана с поклонение на божества - на Тангра, на слънцето, преди приемането на християнството и на християнския Бог след покръстването.

- На кого помага молитвата и кога? Може ли да подобри състоянието на човек при някаква болест?
- Молитвата е средство за лечение и често се прилага в ситуации, когато нищо друго не действа. Сама по себе си молитвата не лекува.

Лекува Бог, на когото човек се моли

Вярата е допълнително средство, с което всяка молитва трябва да бъде съпроводена. Молитва без вяра е като медикамент без активно вещество: може да има само плацебо ефект. Молитвата помага само на вярващия. Лично съм срещал няколко случаи на хора, болни от рак, на които лекарите са били безсилни да помогнат. Личната молитва на тези хора и на техните близки им е помогнала да се излекуват и днес те водят пълноценен живот. Двама от тях бяха с левкемия. Молитвата помага също при депресивни и тревожни разстройства. Пациентите се възстановяват по-бързо, ако знаят, че някой се моли за тях.

- А сега да поговорим за прошката. Как се отразява тя на душевното и психичното състояние на човек, който умее да поиска прошка и да прости?
- Прошката е толкова важна за човека, колкото маслото за двигателя на колата. Любовта е като горивото, което поддържа огъня и без което колата не може да се движи. Но дори с най-любимите ни хора се случват търкания, конфликти. Тогава имаме нужда от прошка, която е като маслото - “смазва” взаимоотношенията и кара колата (брака, семейството) да се движи безпроблемно в правилната посока. Затова прошката е неразривно свързана с любовта. Прошката е висша проява на любов. “Ако искате да се научите да обичате, научете се първо да прощавате” - казва руският писател Вампилов.

- Липсата на прошка може ли да разболее?
- От липса на прошка страда най-много сърдечносъдовата система заради повишаване на артериалното налягане. Създава се риск от инфаркт и инсулт. Враждебността и гневът, които емоционално оцветяват състоянието на непростителност, увреждат тъканта на стомаха. Доказано е, че липсата на прошка води до отслабване на имунната система и човек се превръща в “разграден двор“ за болестотворни микроорганизми.

Тези, които прощават, се радват на по-добро здраве,

силна имунна система, чувстват се по-щастливи и по-спокойни. В работата ми с депресивни и тревожни хора често се налага да говорим за прошката - пациентът не може да прости нещо на себе си или на другия и това е допринесло за появата на психично разстройство.

- Има ли доказателства в научната медицина за влиянието и на молитвата, и на прошката върху здравето?
- Медицината разполага с множество факти за положителния ефект на вярата и молитвата върху здравето. Изследвания в Харвардската клиника и в Здравния научен център към Университета в Далас, Тексас, откриха, че броят на белите клетки нараства значително, когато пациентът живее с вяра. Едно проучване на 1144 лекари, специалисти по вътрешни болести, показа, че 85% от тях смятат, че вярата в Бог помага на пациентите да оздравеят. Изследвания в САЩ показват, че вярващите хора, които се молят и ходят на църква, са значително по-рядко зависими от алкохол и други психоактивни вещества, и съответно боледуват по-рядко от болести, причинени от алкохолизъм и наркомания. Правени са много изследвания за въздействието на прошката върху здравето. Враждебността играе основна роля при липсата на прошка и затова има гибелно влияние върху здравословното състояние. Най-вреден е ефектът на враждебността, както казах, върху сърдечносъдовата система. Описани са много начини, чрез които, намалявайки гнева и враждебността, можем да повлияем върху физическото здравословно състояние.Яна БОЯДЖИЕВА


Comments