home‎ > ‎

homeopatia

ПСИХОЛОГИЯТА И КОНСУЛТИРАНЕТО ДНЕС


home              за автора              статии             медии             за консултация               тренинги               мнения             русский          englishПЕТЪР ВЪЛКОВ: ХОРАТА СЛЯПО СЕ ДОВЕРЯВАТ НА ХОМЕОПАТИЯТА, ПОДВЕДЕНИ, ЧЕ Е ПРИРОДНА МЕДИЦИНА
Тя е алтернативен опит за терапия, нелечебен метод. Все още никой не е започнал да лекува с хомеопатични продукти болести като СПИН и туберкулоза
  
За проблемите на хомеопатията разговаряме с докторанта по клинична психология в СУ “Св. Климент Охридски” Петър Вълков - психолог-консултант в Медико-дентален център “Орион”. Той е член на Сдружение “Добро бъдеще за надежда”, както и на Българската християнска медицинска асоциация.


- Г-н Вълков, защо според вас през последните години хомеопатията стремително навлиза в живота ни, опитвайки се да допълни, а понякога дори да измести официалната медицина?
- Като психолог мисля, че хомеопатията се разпространи сравнително бързо поради следните причини: 

Хомеопатията и алтернативната медицина като цяло използват цялостния (холистичен) подход към човека, състоящ се от душа (дух) и тяло. Вследствие на войнстващия материализъм през IX-ХX век на Запад, конвенционалната медицина е станала прекалено материалистична. Тя често е обвинявана, че лекува болестта, а не болния. Съвременният човек е разбрал, че е повече от тяло и че има душа, която не е просто функция на материята (мозъка) и затова търси лечение на душевните проблеми в алтернативната медицина. 

Хомеопатията стремително навлезе в живота на много хора на Запад и у нас благодарение на растящото влияние на източните практики и религии (будизъм, хиндуизъм, даоизъм). Болестта в алтернативната медицина се разглежда като резултат от енергиен дисбаланс, дисхармония с космическата енергия и изцелението е възстановяване на хармонията с космическата енергия. Използват се и други понятия, като чакри, Чи, Прана, които са чужди както на науката, така и на християнската вяра.

Смесването на окултизма с науката е другата причина за разпространението на алтернативната медицина. Основоположниците и повечето големи съвременни авторитети в хомеопатията са пристрастни към алхимията, астрологията и окултизма. Например Джон МОРГАН (създател и собственик на “Хелиос” - английска фирма за производство на хомеопатични препарати), признава в интервю, че 

ако я нямаше България, 

надали щял да се занимава с хомеопатия, защото до нея стигнал благодарение на двама големи духовни учители - Учителя Дънов и Михаил Иванов, един от неговите ученици.

Подвеждането на хората, че хомеопатията е природна медицина, подобна на фитотерапията (билколечението), ги накара почти сляпо да й се доверяват. Хората купуват тези препарати, мислейки, че те са по-безобидни и нямат странични ефекти. Често тези хора са изпробвали най-различни медикаменти, които не са дали желания резултат, и хомеопатията е един вид последна надежда за тях. 

Хомеопатията обаче не може да измести традиционната медицина, защото това означава да отсече клона, на който е седнала. Доколкото ми е известно, никой още не е тръгнал да лекува с хомеопатични продукти смъртоносни болести като СПИН, туберкулоза и затова конвенционалната медицина ще продължи да има водеща роля.

хомеопатичното лекарство е като чаша чешмяна вода, предлагана за натурален сок

- Някъде бях прочела, че хомеопатичните препарати са единствената категория шарлатански изделия, легално продавани като лекарства. Как приемате това определение?
- С думата шарлатани във Франция са наричали онези улични търговци, които са продавали фалшиви лекарства по тайните ъгли на улиците. В този смисъл всеки препарат, за който не се знае дали лекува и по какъв точно начин лекува, е шарлатански. Резултатите от 40 изследвания не успяват да докажат ефективността на хомеопатията (Hill и Doyon, 1990). Според едно друго изследване върху ставни заболявания се оказа, че 54% от болните се подобряват чрез лечение с хомеопатични средства. Същият процент се постига и чрез плацебо ефекта. При лечение с медикаменти обаче значително подобрение се наблюдава при 95% (Pirtkien (1976). 

По какъв друг начин бихме нарекли едно изделие, ако се представя за лекарство, а всъщност няма достоверно научно обяснение за лечебния ефект, има тъмен произход и в повечето случаи не съдържа дори една молекула от първоначалното вещество? 

- Как приемате факта, че много дипломирани лекари препоръчват и предписват на своите пациенти хомеопатични препарати? 
- Съгласно Закона за здравето от 19 май 2010 г., право да практикуват хомеопатия в България имат само медиците. Едно от възможните обяснения за това е, че плацебото е много по-ефикасно, ако е представено от медицинско лице (лекар). Другият аргумент на този закон е, че лекарят може навременно да включи медикаментозна терапия, когато забележи, че състоянието на пациента се влошава, а хомеопатичните продукти просто не действат. Допускам, че голяма част от населението, в това число и лекарите, са запознати само едностранчиво с хомеопатията, липсва и публичен диалог по темата. Тук действа и психологията на рекламата: “Казвай истината. Казвай много истина. Казвай колкото е възможно повече истина, но никога не казвай цялата истина”. 

- А вие самият как бихте определили хомеопатията - като алтернативен лечебен метод или като измама? 
- Хомеопатията е алтернативен опит за лечение, а не лечебен метод. Тъй като 

не съществуват убедителни научни обяснения 

за лечебното действие на хомеопатичните препарати, никой не може да предвиди техния ефект по принцип. А ако ефектите на хомеопатичните средства са непредвидими, това означава, че тяхната употреба е опасна. Собственик на една престижна фирма за производство на хомеопатични лекарства заявява, че с кинетичната енергия, предавана по време на сукусиите, се “събужда” нещо. “Вътре в тях (в хомеопатичните средства, бел.авт.) има динамизация - това са духовни лечебни сили”. За тях едни родители в България споделиха: “вследствие на поредното хомеопатично лекарство синът ни започна да се държи като че е обсебен от бяс”. След като не е лечебен метод, измама ли е хомеопатията? Специалисти заявяват, че съществуват над 2000 хомеопатични средства и всяко “лекува” между 500-2000 симптома. Това са 4 милиона възможни комбинации! (Pfeifer, S., 2002). При многократно разреденото хомеопатично средство С 30, лицето трябва да изпие хапчета с огромна маса, за да погълне 1 молекула от първоначалното вещество. Такова разреждане е масово препоръчвано от Ханеман, основателя на хомеопатията. При С12 няма практически молекула от изходната активна съставка. Фактите сами говорят за себе си.

Хомеопатичното средство е безкрайно разредено: все едно да изсипеш една капка тинктура в пълния до горе с вода стадион “васил левски” и да го приемаш за лекарство

- Всъщност, какво съдържа един хомеопатичен препарат? Доколко сте проучили?
- Хомеопатията често се бърка с природната медицина, например с фитотерапията (билколечението). Доказано е, че фитотерапията помага по-добре от хомеопатията, съдържа активни вещества и има доказано лечебно действие (Pfeifer, S., 2002). При хомеопатичните продукти се използват деривати от флората, фауната и минералите, които след това се разреждат. Според Световната здравна организация в някои случаи разреждането достига такава степен, че практически е невъзможно да се открие и молекула от първоначалната субстанция. Така например разреждането “6С” е една от най-често продаваните потенции. Силата му е равна на това, да се разреди една капка от тинктурата в напълнения до горе с вода Национален стадион “Васил Левски”. В тази връзка Канадзава (японски учен, отговарящ за здравето на императора) заявява: “тъй като става въпрос само за вода, това няма никакъв терапевтичен ефект”. Той беше провокиран от смъртния случай на двумесечно бебе, лекувано с хомеопатия, вместо да му се дава витамин К, за да се предотврати мозъчен кръвоизлив.

- Казвате, че идеята за паметта на водата е тясно свързана с хомеопатията. Откъде води началото си тази идея?
- Идеята за паметта на водата се използва, за да придаде на хомеопатията наукообразност. Тя е, така да се каже, “ракетата-носител” на хомеопатията, защото изработката на хомеопатичните “лекарства” се обяснява именно със способността на веществото да запомня “срещите” с други, предишни вещества. Така например, ако излеете в язовир Искър една лъжица течен аналгин, би трябвало целият язовир да стане на “лекарство”, дори в загребаната от язовира чаша вода да няма нито една молекула от активното вещество. Веществото е предало информация за себе си на целия язовир, което е противоречащо на здравия разум. Експериментът с Жак Бенвенист и неговата хипотеза за това, че антигенът чрез многократно разреждане запазва своята активност, не са се потвърдили (списание Nature). Двойно слепият експеримент доказва, че водата няма способност да запаметява следи от предишни разтвори. По-късно е бил извършен трети експеримент в САЩ от Министерството на отбраната за способността на водата да запаметява. Резултатът бил същият: водата няма способност да пази информация и да бъде активна без активно вещество в нея. Науката е категорична: няма ли предвидимост, повторяемост на резултатите от независими експерименти - няма теория, няма научен факт.

Най-важните духовни и психологически лекарства са вярата, надеждата и любовта

- Как да станем физически, психически и духовно по-здрави?
- Хомеопатията, “структурираната” вода, и други недоказуеми от традиционната наука явления са израз на духовните търсения на човека. Често хората, които се обръщат за помощ към хомеопатията, осъзнават, че науката не може да задоволи техните дълбоко екзистенциални нужди. Според Ницше човекът е убил Бога. Той обаче не успял да убие жаждата за Него, защото, както пише философът Бердяев, човекът е неизлечимо религиозен. Ако искате да станете по-здрави физически, психически и духовно, трябва да изберете къде да задоволите тази духовна потребност: в християнския Бог, една разумна, мислеща вяра, или в източния мистицизъм, окултизъм и езотериката.

Използвайте активно трите най-важни духовни и психологически лекарства: вярата, надеждата и любовта. Те са по-добри от техните заместители - оптимизма, позитивното мислене и емпатията. В пълнота тези три лекарства можете да намерите само в християнската вяра. При съмнения, тревоги, страхове, силно чувство на вина или други смущения, не се колебайте да потърсите специализирана психологическа помощ от психолог.

Comments