Проблеми в юношеска възраст

публикувано 30.01.2017 г., 4:41 ч. от Dr. Petar Valkov   [ актуализирано 30.01.2017 г., 6:21 ч. ]

home          за автора           научно-популярни статии          научни статии          медии          за консултация          тренинги            мнения

В настоящата статия са посочени няколко проблема на развитието през юношеската възраст, които карат родителите им да търсят професионална помощ.

1. Анорексия нервоза.

Image result for anorexia nervosa models    Анорексията е трагично разстройство на храненето, при което младите хора се подлагат на истински глад заради натраплив страх от напълняване. Анорексиците имат изключително изкривен телесен образ (дисморфофобия). Около 1% от младите момичета в юношеска възраст в САЩ и Западна Европа страдат от нея (Бърк, Л. 2012). В 90% от случаите са момичета, 5 процента момчета и 5 % момчета с хомо-бисексуална ориентация, които не се чувстват комфортно със силен, мускулест външен вид (Robb & Dadson, 2002, цитат по: Бърк, 2012). Около 5-18 от анорексиците умират от разстройството.
    Физическите симптоми на анорексията са:
- Загуба на телесна маса (между 25 и 50%);
- Не настъпва менархе или менструацията спира;
- Бледа, жълтеникава кожа;
- Чупливи, обезцветени нокти;
- Фини тъмни косми по цялото тяло („лагуни“) – тялото се опитва да компенсира липсата на мастна тъкан, за да предпази организма от студ;
- Крайна чувствителност към студено;
- Промени в мозъка и когницията (влошена памет и концентрация, объркване, забавен мисловен процес).
    Психология на семействата с анорексици
    Родителското поведение разкрива проблеми, свързани с автономията на юношите. Често майките на тези момичета имат големи очаквания за външния вид, постиженията и социалното приемане, както и са свръхпредпазващи и контролиращи (свръхпротективни).
    Бащите обикновено са емоционално далечни (отсъстващи). Вместо да се бунтуват, анорексичните момичета го правят индиректно – като яростно преследват съвършенството в постиженията, почтеното поведение и слабото тяло (пак там).
    Анорексиците обикновено отричат проблема и лечението е трудно. Често се налага хоспитализация, медикаментозно лечение, семейна терапия. По-малко от 50% се възстановяват напълно.

2. Булимия нервоза.

Image result for people with bulimia nervosa    Булимията е разстройство на храненето, при което младите хора (предимно момичета, но и хомо- и бисексуални момчета) се ангажират в строги диети и прекомерни физически упражнения, придружени от моменти на преяждане, често следвани от преднамерено повръщане и прочистване с очистителни. От честото повръщане се разрушава емайла на зъбите. Засегнати са 2-3 % от момичетата в юношеска възраст. Булимиците също са свръхтревожни по отношение на напълняването. 
    За поставяне на сигурна диагноза е необходимо да са изпълнени всички следни условия:
1. Повтарящи се епизоди на преяждане с големи количества храна за кратко време. 
2. Предотвратяване ефекта на погълнатата храна върху теглото, посредством едно или няколко от следните средства: самопредизвикано повръщане, злоупотреба с лаксативи, периоди на гладуване, приемане на лекарства за потискане на апетита, диуретици или екстремни физически натоварвания.  
3. Болестен страх от напълняване. Пациентът си определя нормативно тегло доста под това, което може да се приеме за оптимално или здравословно. 
4. Състоянието не отговаря на критериите за анорексия нервоза: телесното тегло може да варира, но остава в нормални граници (BMI 20-25) и не се наблюдава спирането на менструацията.

Психология на семействата с булимици
    Пациентите с булимия често възприемат родителите си като дезангажирани и емоционално далечни, а не толкова контролиращи, за разлика от анорексиците.
Също, за разлика от анорексиците, булимиците изпитват депресия и вина заради анормалните хранителни навици. Подава се по-лесно на лечение чрез групи за подкрепа, обучение по хранене, психотерапия и семейно консултиране.

3. Депресия

Image result for depression in teens    Депресията е изпитване на тъга, фрустрация и безнадеждност. При депресивните пациенти се наблюдава триадата: дистимия, анхедония, астения. Придружаващите симптоми се отнасят до разстройство на съня, апетита и концентрацията. Депресията е най-често срещаният психичен проблем през юношеството! Около 15-20% от тийнейджърите са имали един или повече епизода на клинична депресия. Депресивните симптоми се увеличават рязко между 13-15 год. възраст. Момичетата в юношеска възраст е два пъти по-вероятно да страдат от депресия от момчетата – разлика, която се поддържа през целия живот (Бърк, 2012, с. 399).
    Факторите, свързани с депресията в тийнейджърска възраст са:
- Фамилна обремененост;
- Негативен образ на тялото;
- Ниска популярност сред връстниците;
- Провал в нещо, слаб успех в училището;
- Развод на родителите;
- Край на близко приятелство или романтична връзка;
Дълбоката депресия може да доведе до мисли за самоубийство.
Защитни фактори срещу депресията се явяват:
- Реалистична, адекватна самооценка;
- Добри отношения с родителите и връстниците, които играят ролята на буфер срещу дистреса;
- Включване на юношата в дейност, при която той поема отговорност за някой друг, помагащо му да установи приоритети и гъвкаво да реагира на кризите;
- Духовни фактори, като: вяра, надежда, любов.

4. Суицид

Суицидът представлява съзнателно и предумишлено прекъсване на собствения живот. Детето/тийнейджърът може да направи опит за суицид, за да избегне интензивна и хронична емоционална болка, да накаже себе си или другите, да се „събере“ с починал любим, да докаже своята привързаност, да избяга да е „бреме“ за другите или да спечели вниманието на другите. Самоубийство е всяко поведение, което търси и намира решение на екзистенциален проблем чрез посегателство върху собствения живот (Беклър, цит. по: Корсини, 1998). Самоубийството е един от четирите начина да се предизвика смърт (за разлика от стотиците причини за смъртта). Другите три са естественият, злополуката и убийството. 
Шнайдман предлага допълнителна класификация, според която всяка смърт се причислява към един от следните три вида: преднамерена, частично преднамерена (в която човек играе частична, латентна, скрита или безсъзнателна роля в ускоряване на смъртта) или непреднамеренна.
Процентът на самоубийствата се увеличава през жизнения цикъл от детството към старостта, но се увеличава рязко през юношеството. Днес самоубийството е трета водеща причина за смърт (след ПТП и убийствата) сред младежите в САЩ.
Фактори, свързани с юношеското самоубийство:
Въпреки по-високият процент на депресиите при момичетата, броят на момчетата, които се самоубиват, надвишава този на момичетата в съотношение 4 или 5 към 1. Момичетата правят повече неуспешни опити (парасуицид), използвайки методи, от които е по-вероятно да бъдат съживени (напр. сънотворни или други медикаменти), докато момчетата: оръжия.
Други фактори:
- Дълбока бедност (възприемане на бедността);
- провал в училище;
- употреба на ПАВ;
- хомо- и бисексуална ориентация (3 пъти по-често отколкото останалите);
- връстници или роднини със суицид.
Предотвратяване и терапия.
Изключително важно е навреме да се идентифицират предупредителните сигнали за самоубийство:
- Усилия да подредят личните дела – изглаждане на проблемни взаимоотношения, раздаване на ценни притежания;
- Вербални насоки – сбогуване с членове на семейството и приятели, директни или индиректни споменавания за самоубийство („Не е нужно да се притеснявам за тези проблеми още дълго“, „Ще ми се да бях мъртъв“);
- Тъга, безнадеждност, „вече не ми пука“;
- Крайна умора, липса на енергия, скука;
- Липса на желание за общуване с другите; отдръпване от приятелите;
- Лесно се фрустрира;
- Емоционални изблици – пристъпи на плач или смях, приливи на енергия;
- Неспособност за концентрация, разсеяност;
- Намаляване на оценките, отсъствия от училище, проблеми с дисциплината;
- Пренебрегване на личния външен вид;
- Промяна на съня – загуба на съня или прекомерна сънливост;
- Промяна на апетита – консумиране на повече или по-малко от обикновено;
- Соматични оплаквания – болки в корема, в гърба, главоболие.

При съмнение за риск от самоубийство близките следва да потърсят незабавно помощ от специалист. 

Comments