Curriculum

Peter Maus viel als kind in een door zijn ouders strategisch opgestelde ketel muzikale toverdrank. Hij begon al jong met pianospelen en was jarenlang een gemotiveerde zanger in het Antwerps Kathedraalkoor.
Later ruilt hij piano in voor orgel en haalt het masterdiploma orgel aan het Leuvense Lemmensinstituut (heden LUCA School of Arts) bij Reitze Smits en Peter Pieters. Voor zijn eindexamen orgel met repertoire van J.S. Bach, Olivier Messiaen en Guy Weitz behaalt hij grote onderscheiding. De afgelopen jaren speelde hij recitals op de kathedraalorgels van Antwerpen, Mechelen en Ieper. Hij was gedurende enkele jaren organist-titularis van de Sint Laurentiuskerk in Hove, en actief als één van de organisten van het monumentale Van Bever-orgel in de Brusselse Dominicanenkerk.

De passie voor koorzang loopt als een rode draad door zijn leven. Na het Antwerps Kathedraalkoor volgden de grote Lemmenskoren onder leiding van Kurt Bikkembergs en het Kamerkoor onder leiding van Erik Van Nevel waar één en ander flink aangewakkerd werd. Aansluitend begint hij zelf te dirigeren bij de Koristen van Keizersberg in Leuven, het mannenkoor verbonden aan de Benedictijner Abdij. Als lid van Chant Group Psallentes zingt hij talloze concerten en werkte mee aan enkele CD-opnames. Sinds 2010 werkt hij als repetitor en begeleider bij deCHORALE, Antwerpen's grootste oratoriumkoor.

Hij is gastprofessor gehoortraining aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en geeft les aan de!Kunsthumaniora in Antwerpen en Wilrijk. Buiten de lesuren zingt hij in het Zangerscollectief: tien mensen die hun passie voor muziek en samenzang delen met elkaar en met hun publiek. Met de vzw zaterdagzondag werkt hij aan verschillende projecten rond pop-upkoren, waaronder het jaarlijks weerkerende en intussen genoegzaam bekende "In Koor" tijdens de maand Augustus in DeSingel. Tijdens deze projecten stond hij als pianist op het podium met Lady Linn, Mira, Frank Mercelis, Pieter Embrechts en Frank Vander Linden (De Mens).

Als organist heeft hij een voorkeur voor het symfonische repertoire uit de 19e en 20e eeuw en voor de in Vlaanderen vaak wat verwaarloosde orgels uit dezelfde stijlperiode. Daarover schreef hij reeds meerdere bijdragen in Orgelkunst, het Vlaams tijdschrift voor orgelcultuur. StemBand, het tijdschrift van de overkoepelende vereniging Koor & Stem, doet regelmatig beroep op hem voor het afnemen van interviews met persoonlijkheden uit de Vlaamse koorwereld.


Foto's: Gert Amerlinck, Lente Tanghe, Ulrich Alexander