katmai

Alaska 2008 Katmai

Home - Reisverslag - Route - Foto's - Video - Tips

Denali - Eklutna - Homer - Katmai - Seward - Lost Lake - Knik Glacier - Knik River Lodge - Anchorage

7 juli 2008, dag 9

Om 4.00 uur is Manon wakker: regen. Om 07.00 uur ontbijt en wederom regen. Manon is bezorgd: “Dit belooft niet veel goeds.” Peter is optimistischer: “Alles wat hier valt, valt daar niet.” Wij worden samen met Taco door Harry weggebracht. Taco heeft de berenexcursie bij K-bay geboekt. Hij wordt als eerste afgezet. De piloot zegt dat de excursie doorgaat. Wat een spanning! Zou wat zijn, wij hebben deze Alaska Outdoor reis geboekt vanwege de berenexcursie. Eigenlijk hadden we liever Alaska Avontuurlijk met vertrekdatum 6 juli geboekt. Alleen was bij deze reis de berenexcursie niet mogelijk. We wilden héél graag naar de beren, vandaar dat we Alaska Outdoor hebben geboekt. De berenexcursie hadden we in januari al besproken. Taco, Jan en Merit hebben pas een paar weken van tevoren geboekt. Straks gaan zij wel en wij niet. Tja, dat kan maar zo, maar dat zou wel heel erg balen zijn. Het verschil is dat zij met een bushplane op het strand landen. Wij gaan met Ken en Chris (bekend van meerdere documentaires en een film in het IMAX-theater) en vliegen met een floatplane, dwz dat we op het water landen. Dit leek ons heel gaaf, maar als dit nu betekent dat de kans kleiner is dat de trip doorgaat, dan zou dit wel erg zuur zijn. Harry vertelde dat vorig jaar 40% van de excursies zijn geannuleerd. We hadden hier vooraf eigenlijk helemaal geen rekening mee gehouden. Een beetje gespannen gaan we daarom het kantoortje van Emeraldair binnen. Hier maken we kennis met Chris, zij is biologe en doet al 23 jaar onderzoek naar beren. Ze vertelt veel over de beren en heeft erg veel zin om weer te gaan. Normaal gesproken gaat ze iedere dag maar nu is ze al vier dagen niet geweest. Ze deelt de lieslaarzen uit en we krijgen allerlei instructies. We krijgen steeds meer hoop dat de excursie doorgaat. Dan horen we Ken het vliegtuig starten. Dit zou toch niet zonder reden zijn? Hij vertelt ons dat we in ieder geval een poging gaan wagen. We stappen met acht Amerikaanse toeristen in het vliegtuig.

De vlucht gaat echt super. We zien veel moois en onderweg horen we dat het weer ter plekke goed is. We landen op het water. Heel vreemd om dan in het water uit te stappen. We lopen een eindje door het water richting het strand. Op het strand loopt een beer. Het vliegtuig waar Taco in zit landt vlakbij de beer. Chris is hier niet blij mee. Beren zien de mens namelijk nog niet als vijand, maar als er een ongeluk met een vliegtuig gebeurt zou dat zomaar kunnen ontstaan.

Wanneer we het veld in lopen zien we beren op zo'n dertig meter. We maken al foto's. Chris geeft aan dat we dat niet hoeven te doen want dat houdt alleen maar op. We zullen straks de beren van veel dichterbij te zien krijgen. We lopen heel rustig door het grasland. Chris vertelt over de planten die de beren eten. Langzaamaan komen we steeds dichterbij. Op een gegeven moment staan we vlakbij vier beren. Drie staan er links van ons en één rechts. Chris vertelt dat deze beren familie van elkaar zijn en dat ze zo'n vier jaar oud zijn. Chris kent alle beren bij naam. Eerst lopen we richting de rechter beer. We staan op ongeveer tien meter afstand. Daarna draaien we ons om en lopen richting de drie andere beren. We draaien ons nog wel af en toe om om te kijken wat die ene beer doet want dat voelt toch een beetje vreemd. Maar die beren interesseren zich echt niet voor de mens. Ze kijken heel even op en grazen dan weer rustig verder.

Tijdens de lunch zien we de groep van Taco. Hij heeft een foto van ons gemaakt en wij van hem.

Na de lunch zien we parende beren. We lopen er naartoe. Dit lijkt ons niet zo'n goed idee, maar Chris zegt dat het kan. Wanneer we ongeveer tien meter van de beren verwijderd zijn, komt er vanuit de verte een heel dreigende beer aanlopen. Deze beer loopt heel breed. We maken grapjes: "The jealous husband." Wanneer die beer dichtbij is, stopt het parende stel. Het vrouwtje loopt een beetje schuchter weg en de twee mannetjes grommen een paar keer naar elkaar. Het tweede mannetje gaat het vrouwtje achterna, ze besnuffelen elkaar even en daarna paren zij ook. Wij zijn hoogst verbaasd. Chris vertelt dat dit heel normaal is. Vrouwtjes hebben vaak een nest met 3 à 4 jongen. Heel vaak zijn er in één nest meerdere vaders.

Scene één Scene twee

Tegen 15.00 uur moeten we weer richting het vliegtuig. Dit is een uur eerder dan normaal, maar het moet vanwege het getij. Tijdens de terugvlucht vliegen we nog over een gletsjer. Echt een prachtig gezicht.

Om 17.00 uur worden we door Harry opgehaald. De rest van de groep heeft ook mooie dag gehad. Janneke, Mark en Edward zijn naar Soldovia geweest, zij hebben prachtige vogels gezien. Jan en Merit hebben rondom Soldovia gekayakt. Kortom een mooie dag voor iedereen. Op de camping eten we pannenkoeken om vervolgens met z'n allen naar 'washboard' te gaan. Hier kun je voor $6,- een half uur douchen. Heerlijk!! Het is nu namelijk maandag en afgelopen woensdag was de laatste keer dat we gedoucht hadden. Om 21.30 uur ligt iedereen tevreden in hun tent.

Terug - Foto's - Volgende

Bedankt voor het bekijken van onze pagina's!

Plaats een bericht of vraag in ons gastenboek, we zullen dan zo snel mogelijk reageren.

Werken links niet of heb je andere opmerkingen, geef ons dat aub via deze pagina door zodat we er iets aan kunnen doen.