El poble de Brunyola

Municipi de la Selva (Catalunya), al vessant oriental de la muntanya de Santa Bàrbara a la zona de contacte entre el massís de les Guilleries i la depressió de Girona.
El nom de Brunyola o Bruiola sembla que era el nom exclusiu del castell, els límits del qual l'any 1116 anaven des del naixement del riu Onyar fins a la muntanya de Gironella. El riu Onyar neix als contraforts de la muntanya de Santa Bàrbara, passa pel centre de la ciutat de Girona i desemboca al riu Ter.
L'any 1280 la Baronia de Brunyola passà a l'Església per donació de Berenguer de Gornau al clergue Guillem de Gonfredi. El 1923, per defunció d'aquest últim, tots els seus dominis passen per deixar una testamentera a l'Almoina del Pa de la Seu, representada pel Paborde o Domer. Baronia, Castell i Parròquia de Brunyola semblen tota una mateixa cosa al llarg del temps, ja que totes estaven representades per un mateix Paborde o Domer.

L'església Parroquial està situada a un costat de la Plaça, on es creu que s'aixecava la Torre d'Homenatge. Devia ser l'antiga capella del castell modificada posteriorment.

Molt poques són les notícies que tenim de l'església de Brunyola, ja que tots els documents foren cremats durant la guerra de la independència (s.XIX). L'única data que tenim de l'edifici és del 1823, que fou restaurat. Els francesos, en aquella guerra, havien convertit l'església en una quadra per a la seva cavalleria, cosa que va fer perdre tots els retaules i imatges.

Cal destacar que el 1955, amb l'aportació popular, es construeix l'altar major amb mesa de pedra i retaule d'alabastre, obra de l'escultor Josep Boada de Girona.

Comments