Construcció d'instruments

1.Per començar, parlem de la creativitat, la imaginació creadora, la "capacitat de crear, innovar i transformar constructivament". Un aspecte, que trobem en elcurrículum.

 
2. Un altre aspecte és el reciclatge de materials. Sovint diversos elements (ampolles de plàstic, pals d'escombra, llaunes de refresc, taps de suro, etc.) un cop usats, esdevenen "inútils" i acaben a les escombraries. Són precisament aquests elements els que ens serviran per a la tasca que ens hem proposat.
 
3. També ens permet fomentar l'hàbit del respecte i la cura del material musical.
 
4. Fer un treball d'educació de l'oïda excel·lent per veure, en un mateix instrument realitzat amb diferents materials, quins són els que sonen millor i quins no sonen tan bé , i poder veure quins són els materials més adients i com els

utilitzem.

 
5. I per últim, l'activitat ens facilita un més gran coneixement sobre el funcionament i mecanisme dels instruments.
 
6. També fomenta l’esperit crític dels alumnes. Finalment, una darrera consideració: l'elaboració de tot aquest material ha esdevingut un procés molt engrescador i enriquidor en tots els aspectes.

 

INFORMACIÓ INICIAL

 Els instruments musicals, que, com sabeu, són objectes per a produir sons, es poden agrupar seguint criteris diversos. Recomano agrupar-los segons la divisió més tradicional: en instruments de corda, de vent i de percussió.

 

OBJECTIUS GENERALS:

 Gaudir de la música.

Fer instruments amb materials quotidians de rebuig.

Experimentar que molts productes de rebuig es poden reutilitzar per a funcions que

compleixen utilitats durables com a instruments musicals de certa qualitat sonora.

Desenvolupar l’enginy.

Gaudir i potenciar la ’investigació i l’experimentació.

Fer un arxiu visual i sonor dels instruments per compartir amb l’escola.

 

MATERIALS QUE ES PODEN FER SERVIR
canyes , xapes, fustetes i/o tronquets, claus, pots de iogurt , pots variats, papers variats, gomes elàstiques, globus, colors/ceres/retoladors, cola , llegums (arròs, cigrons), cinta adhesiva, closques de nous, escuradents, fil variats, rotllos de cartró (de WC, de paper d\'embolicar), taps de plàstic (ampolla gran de llet, garrafa d\'aigua..) i les eines per treballar ( serres, tisores, martells ...)
 
Cal dir però, que un dels objectius del taller és que els participants s'adonin que construeixen instruments amb materials que tenen a l'abast i també amb material de reciclatge de rebuig al qual se li pot donar una nova utilitat.
 
Dit això no us perdeu el seguent material per començar a treballar. Bona feina!!
 

De toto una mica

 
  
Cal destacar per damunt de tot la web del programa de TV3 "atrapasons" que ens donarà quantitat de recursos per a elaborar instruments a les nostres escoles. Aquí teniu l'enllaç:
 
 
 
 També cal que tingueu present la web més important que existeix per a la construcció d'instruments amb material de reciclatge. Els companys de "VERTEDERO SONORO" ens ofereixen una magnífica web per dedicar-hi una bona estoneta. Gaudiu-la!!!:
 
 
 
En aquest enllaç us podeu descarregar en diferents formats un dossier de construcció d'instrument que esdevindrà eina indispensable per a qualsevol escola. Aquí el teniu...
 
 
 
Després de treballar una mica, si teniu la oprtunitat només us cal portar als vostres alumnes a gaudir de diferents espectacles amb instruments elaborats amb materials poc convencionals. No hi ha res com gaudir de l'espectacle d'una manera presencial. Aquí teniu algunes propostes que no us deixaran indiferents. Cliqueu damunt de la foto i gaudiu... 
 
STOMP 
 
MAYUMANÀ
 
 
VÍDEOS INTERESSANTS.

Vídeo 1. Una flauta feta amb una col. Al principi ensenya el truc. El que sona és el tub i no la col. És per fer bonic.

Vídeo 2. Una ocarina feta amb un bolet.

Vídeo 3. Una trompeta feta amb un pebrot.

Vídeo 4. Una flauta de Pan amb pastanagues i uns troncs d'àpit.

Video 5. Un violí fet amb llauna i les baretes dels paraigües.

Vídeo 6. Un violí fet amb un tub metàl·lic.

Vídeo 7. Una gaita molt especial.

Vídeo 8. Una altra gaita encara més especial. Un globus, uns retoladors, una capsa dels ous "kinder", un pot de plàstic i... el cap d'una bruixa.

Vídeo 9. No acabo d'entendre si realment l'aire surt del nas o si acaba passant per la boca.

Video 10. Concert per embut i mànega.

Video 11. Llaunes i pots. El cas és fer fressa.

Vídeo 12. Concert per bosses d'escombraries.

Vídeo 13.Realment impressionat. No sé si es pot creure. En aquest món hi ha de tot. I veure una màquina i unes pilotes era l'últim que em faltava.

Vídeo 14. La realitat supera la ficció, déu ni do !

 
 
Comments