Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

αναρτήθηκε στις 24 Νοε 2010, 11:20 μ.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 11 Νοε 2015, 12:02 μ.μ. ]

Η κατανάλωση ρεύματος (όσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα) είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου και κατ' επέκταση για τις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται ήδη στον πλανήτη μας. Ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές συμβάλουμε και εμείς στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και παράλληλα εξοικονομούμε χρήματα.


 

Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by).Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α).


Τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από το καλοριφέρ ή την ηλεκτρική κουζίνα.Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος.

Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης. (Προσοχή οι λάμπες εξοικονόμησης περιέχουν ψευδάργυρο και πρέπει να ανακυκλώνονται - υπάρχουν κάδοι σε super market και καταστήματα ηλεκτρικών).Φροντίζουμε να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν χρειάζονται.


Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωναΜαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου.Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.


Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών) στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε.Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Ένας ανεμιστήρας καταναλώνει ρεύμα όσο και μία λάμπα.Η σωστή

μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης.


Το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της ημέρας κατεβάζουμε τις τέντες ή κλείνουμε τα εξώφυλλα των παραθύρων για να προστατέψουμε το σπίτι από τον ζεστό ήλιο. Το βράδυ ανοίγουμε τα παράθυρα ώστε να δημιουργείται ρεύμα στο σπίτι και αυτό να δροσίζεται.


Το χειμώνα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίγουμε τις κουρτίνες και αφήνουμε τον ήλιο να μπαίνει

στο σπίτι και να το ζεσταίνει. Το βράδυ κλείνουμε τα εξώφυλλα των παραθύρων και τις κουρτίνες για να μην φεύγει γρήγορα η θερμότητα.


Όταν πρόκειται να διανύσουμε μία μικρή απόσταση προτιμούμε το ποδήλατο ή ακόμη και την πεζοπορία. Έτσι και βενζίνη δεν καταναλώνουμε και βελτιώνουμε την υγεία μας.Συντηρούμε συστηματικά (μία φορά το χρόνο) τον λέβητα και τον καυστήρα.
Comments