Φυτά εσωτερικού χώρου για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

αναρτήθηκε στις 28 Φεβ 2011, 4:30 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 28 Φεβ 2011, 4:58 π.μ. ]

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται πλέον μέσα στα σπίτια μας, απειλώντας εμάς και τα παιδιά μας. Έπιπλα, τσιγάρα, χρώματα κλπ. απελευθερώνουν επικίνδυνα για την υγεία αέρια.


Εκτός από τον απαραίτητο αερισμό, τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να παρέχουν ένα πολύτιμο όπλο στην πάλη ενάντια στα αυξανόμενα επίπεδα εσωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα φυτά στο γραφείο ή το σπίτι μας δεν είναι μόνο διακοσμητικά, αλλά επιστήμονες της NASA βρίσκουν ότι είναι εκπληκτικά χρήσιμα στο να απορροφήσουν τα ενδεχομένως επιβλαβή αέρια και τον καθαρισμό του αέρα μέσα στα σύγχρονα κτήρια.


Οι κυριότερες ουσίες που απειλούν την υγεία μας μέσα στο ίδιο μας το σπίτι είναι:

Φορμαλδεΰδη: βρίσκεται σε μονώσεις αφρού, σε πιεσμένα ξύλινα προϊόντα για επιπλώσεις, στο φυσικό αέριο, στην κηροζίνη και στον καπνό από το τσιγάρο.
Βενζόλιο: συναντάται στους πιο συνηθισμένους διαλύτες, σε ενώσεις βενζίνης, μελανιών, χρωμάτων, πλαστικών και λάστιχου, σε απορρυπαντικά, εκρηκτικές ύλες, φαρμακευτικά σκευάσματα και χρωστικές ουσίες.
Τριχλωροαιθυλένιο: το βρίσκουμε σε βιομηχανίες αφαίρεσης λίπους μετάλλων και στεγνού καθαρισμού, στα μελάνια εκτύπωσης, στις κόλλες, στα χρώματα, στα βερνίκια.

Τα κυριότερα φυτά ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τα εξής:


Οι ζέρμπερες (Gerbera jamesonii) απομακρύνουν αποτελεσματικά το τριχλωροαιθυλένιο, που φέρνετε μαζί σας στο σπίτι με τα ρούχα που έχετε στείλει για στεγνό καθάρισμα. Ακόμη, φιλτράρουν τον αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών και από το βενζόλιο. Τοποθετήστε ένα βάζο με ζέρμπερες στο δωμάτιο που έχετε το πλυντήριο ρούχων ή στο δωμάτιό σας, εφόσον έχουν αρκετό φυσικό φωτισμό.

Το φυτό Sansevieria trifasciata 'Laurentii' απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τη φορμαλδεΰδη, που εκλύεται από διάφορα καθαριστικά προϊόντα, από το χαρτί υγείας, τις χαρτοπετσέτες και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Τοποθετήστε μια γλάστρα στο μπάνιο σας καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερο φωτισμό, ενώ ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα με υγρασία,φιλτράροντας ταυτόχρονα τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Ο χρυσός πόθος (Golden pothos (Scindapsus aures)) είναι εξίσου αποτελεσματικός στην απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης από την ατμόσφαιρα. Μπορείτε να βάλετε μια γλαστρούλα μέχρι και στο γκαράζ σας, για να φιλτράρετε τον αέρα στο χώρο, καθώς τα καυσαέρια από το αυτοκίνητό σας είναι... γεμάτα φορμαλδεΰδη.Τα χρυσάνθεμα (Chrysantheium morifolium) εκτός από το να φωτίζουν τους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού ή ενός γραφείου, φιλτράρουν το βενζόλιο που περιέχεται σε κόλλες, μπογιές, πλαστικά και διάφορα απορρυπαντικά. Θέλει αρκετό φως και θα το βοηθήσετε αν το τοποθετήσετε δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο.Η αζαλέα (Rhododendron simsii) απομακρύνει τη φορμαλδεΰδη που εκλύεται από τα κόντρα πλακέ και τα μονωτικά αφρού. Αντέχουν σε κρύο περιβάλλον.
Το Aglaonema Crispum 'Deborah' φιλτράρει πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθαρίζονταν την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων, απομακρύνοντας τις τοξικές ουσίες.

Το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii) ευδοκιμεί σε σκιερούς εσωτερικούς χώρους ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την απομάκρυνση του βενζολίου και τριχλωροαιθυλενίου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.
Άλλα φυτά που "καθαρίζουν" τον αέρα μέσα στο σπίτι μας είναι τα:ΑσπάραγγοςΧλωρόφυτο


Σπαθίφυλλο

Φιλόδενδρο
Δράκαινα


Μπέντζαμιν
ΤηλέγραφοςComments