Πράσινα tips

Φτιάξε το δικό σου παραδοσιακό λαχανόκηπο

αναρτήθηκε στις 3 Φεβ 2016, 10:43 μ.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 19 Ιουλ 2017, 9:57 π.μ. ]

Δημιουργία σπορείου

αναρτήθηκε στις 8 Μαρ 2015, 1:10 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 8 Μαρ 2015, 1:10 π.μ. ]

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ
Γι’ αυτόν που προτίθεται να καλλιεργήσει λαχανικά είναι καλό να ξεκινήσει το σπορείο στα
μέσα Φλεβάρη ή του αρχές του Μάρτη. Έτσι κατά τα τέλη του Απρίλη θα έχει έτοιμα
ανεπτυγμένα τα φυτά του.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΥΛΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΠΟΡΕΙΑ
Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για σπορείο οτιδήποτε διαθέτει, όπως: πλαστικά ποτηράκια, αυγοθήκες, πλαστικά μπουκάλια νερού και γάλατος από τα οποία αφαιρούμε το πάνω μέρος, πλαστικά ή χάρτινα κουτιά ανθεκτικά που αποτελούν συσκευασίες διαφόρων ποτών και τροφίμων, γλαστράκια, καφάσια μαναβικής ή άλλα κιβώτια σποράς και γενικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε «άχρηστο» υλικό, για να φτιάξουμε το σπορείο μας, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουμε στα μαγαζιά και να πληρώνουμε για να προμηθευτούμε τα έτοιμα σπορεία-φυτοδοχεία του εμπορίου (όχι ότι αυτό είναι απαγορευτικό).

ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΜΑΣ
1. Κάνουμε τρυπούλες στη βάση του σπορείου μας για να φεύγει η περίσσια του νερού και να υπάρχει ο απαραίτητος αερισμός. Εάν χρησιμοποιήσουμε καφάσι για σπορείο, τότε βάζουμε κάτω νάιλον και το τρυπάμε. Τις τρύπες μπορούμε να τις κάνουμε εύκολα με πυρωμένο
καρφί ή χοντρό σύρμα.
2. Γεμίζουμε το σπορείο μας με καλό αφράτο φυτόχωμα κατά τα 2/3 και καταβρέχουμε χορταστικά. Θα διαπιστώσουμε πως το χώμα θα κατέβει ελαφρώς.
3. Από τους μεγαλύτερους σπόρους (π.χ. κολοκύθα) θα βάζουμε από ένα σε κάθε θέση. Για τα φυτά με μικρού μεγέθους σπόρους (π.χ. ντομάτα, πιπεριές κ.λ.π.) ρίχνουμε 3-4 σε κάθε θέση για να εξασφαλίσουμε πως ένας τουλάχιστον θα φυτρώσει.
4. Ο κανόνας της κάλυψης των σπόρων είναι το χώμα που θα τους σκεπάσει να είναι 2-3 φορές το ύψος τους. Δηλαδή για την περίπτωση των σπόρων ντομάτας ελάχιστο χώμα ώστε να μη φαίνονται είναι αρκετό, ενώ τους σπόρους κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα. Με τη βοήθεια της μύτης ενός μολυβιού μπορούμε εύκολα να πετύχουμε το βάθος σποράς που επιθυμούμε.
5. Εάν για σπορείο χρησιμοποιούμε καφάσι και οι σπόροι μας είναι πολύ μικροί (π.χ. μαρούλι, μαϊντανός), τότε παίρνουμε μια μικρή ποσότητα σπόρων και μια μεγαλύτερη ποσότητα χώματος και τα ανακατεύουμε. Ο λόγος που το κάνουμε είναι για να διανείμουμε τούς σπόρους πιο εύκολα σε ίσες αποστάσεις, χωρίς να χρειαστεί να ανοίγουμε τρυπούλες. Για μεγάλους σπόρους δεν είναι απαραίτητο, καθώς τους βλέπουμε εύκολα με το μάτι.
6. Πιέζουμε ελαφρά το χώμα που προσθέσαμε με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε πολύ ελαφρά. Σε αυτή τη φάση το πότισμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά για να μη παρασυρθούν τα σποράκια μας από μια μεγάλη ποσότητα νερού και δε βλαστήσουν ποτέ.
7. Ένα ποτιστήρι με μικρές τρυπούλες είναι ιδανικό για τα πρώτα ποτίσματα του σπορείου μας. Ένα αυτοσχέδιο ποτιστήρι μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε ανοίγοντας πολλές μικρές τρυπούλες, με τη βοήθεια ενός λεπτού πυρωμένου σύρματος, στο καπάκι ενός μικρού πλαστικού μπουκαλιού νερού.
8. Για να γνωρίζουμε τι έχουμε φυτέψει, σε κάθε θέση φύτευσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ταμπελάκια με τα βασικά στοιχεία του φυτού μας, όπως όνομα φυτού και ημερομηνία σποράς. Αυτό θα μας βοηθήσει να παρακολουθούμε την ανάπτυξη των φυτών μας, αλλά και να μη μπλέξουμε τις ποικιλίες σε περίπτωση ίδιων λαχανικών.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ
Οι σπόροι των φυτών, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, για να αναπτυχθούν χρειάζονται τροφή, νερό, αέρα, κατάλληλη θερμοκρασία.  Η διατροφή τους εξασφαλίζεται με το κατάλληλο υπόστρωμα σποράς.  Το νερό ποτίσματος πρέπει να είναι τόσο όσο χρειάζονται οι σπόροι, ώστε να έχουν την κατάλληλη υγρασία που θα τους βοηθήσει να φυτρώσουν. Όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες χρειάζεται να ποτίσουμε αρκετές φορές μέχρι να φυτρώσουν Το χώμα πρέπει να είναι, πάντοτε, ελαφριά βρεγμένο. Πρέπει λοιπόν όταν βυθίζουμε το δάκτυλο μας στο χώμα να μην τρέχει νερό, απλά να νιώθουμε την υγρασία.  Η θερμοκρασία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο να φυτρώσουν σε μεγάλο ποσοστό οι σπόροι. Τα φυτά που αναπτύσσονται το καλοκαίρι (τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, κολοκυθάκια κ.ά.) χρειάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες, της τάξης των 20-25 βαθμών Κελσίου, για να έχουμε ικανοποιητικό ποσοστό φυτρώματος. Το σπορείο μας, λοιπόν, θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ με φύλλο πλαστικό ή με κάποιο άλλο κάλυμμα. Μια θερμοκρασία μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου είναι ιδανική.  Τα σπορεία θα πρέπει να αερίζονται κάθε μέρα, επειδή τα φυτά αγαπούν τον φρέσκο αέρα.  
Αφού ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυτά, μπορούμε τις ηλιόλουστες ημέρες να τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο για κάποιες ώρες. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου θα βοηθήσουν στην γρήγορη ανάπτυξή τους και στην ευρωστία της μετέπειτα ζωής τους.  
Αν ο χώρος όπου βρίσκεται το σπορείο δε φωτίζεται από ήλιο, θα πρέπει να καταφύγουμε στο τεχνητό φως, το οποίο πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ευεργετικό φως του ήλιου.

ΠΟΤΕ ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ
Αν έχουμε φυτέψει σε γλάστρα ή κάπου αλλού πολλούς σπόρους μαζί, όταν φτάσουν τα 5 cm, θα πρέπει να τα μεταφυτέψουμε με μεγάλη προσοχή σε ατομικά φυτοδοχεία μόνα τους, για να έχουν πλούσια τροφή και άνεση χώρου για να αναπτυχθούν ομαλά. Συχνά το ριζικό σύστημα των φυτών είναι μεγαλύτερο από το υπέργειο τμήμα τους, πράγμα που σημαίνει πως θέλουν κάμποσο χώρο για να εξαπλωθούν κάτω από τη γη και να αποδώσουν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη.  
Η μεταφύτευση γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως με τους σπόρους, μόνο που εδώ θα πρέπει να βάλουμε το φυτό στο χώμα μέχρι το ύψος των πρώτων φύλλων του.

ΣΚΛΗΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΑΣ
Όταν τα φυτά στο σπορείο αποκτήσουν 4 πραγματικά φύλλα, τα εκθέτουμε σταδιακά στις εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα ελαττώνουμε και το πότισμα των φυτών. Η διαδικασία αυτή λέγεται «ψήσιμο» των φυτών και έχει στόχο να σκληραγωγήσει τα φυτά ώστε να αποφύγουν το σοκ της μεταφύτευσης σε κανονικές συνθήκες χωραφιού. Από την άλλη πλευρά βοηθάμε και τα φυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά σε τυχόν προσβολές.

ΠΟΤΕ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ
Τώρα θα περιμένουμε μέχρι τα φυτά μας να φτάσουν το ύψος των 15 ή και περισσότερο εκατοστών για να κάνουμε τη μεταφύτευση στην τελική τους θέση, δηλαδή στον κήπο μας ή αν δεν έχουμε κήπο, σε μεγάλες γλάστρες.  
Αφαιρούμε προσεκτικά τα φυτά από τα φυτοδοχεία τους, φροντίζοντας να βγαίνει όλο το χώμα μαζί με το φυτό. Τοποθετούμε το φυτό στη γούβα μέχρι το ύψος των πρώτων μίσχων. Όχι λιγότερο. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη καλού ριζικού συστήματος, απαραίτητου για την περαιτέρω ανάπτυξη του φυτού.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όσον αφορά τους σπόρους που θα χρησιμοποιήσουμε, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα υβρίδια και να προτιμήσουμε παραδοσιακούς ελληνικούς σπόρους, τους όποιους μπορούμε να προμηθευτούμε από καλλιεργητές που γνωρίζουμε ότι κρατούν δικό τους σπόρο από ντόπιες ποικιλίες φυτών που καλλιεργούν. Οι παραδοσιακοί σπόροι, έχουν ασύγκριτα καλύτερη γεύση από ότι τα άνοστα υβρίδια, πολύ μικρότερη ανάγκη για φυτοφάρμακα και μεγαλύτερες αντοχές, τόσο στην ξηρασία, όσο και στις ασθένειες.

14+1 τρόποι για φθηνότερη θέρμανση

αναρτήθηκε στις 28 Νοε 2012, 8:19 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 28 Νοε 2012, 8:25 π.μ. ]


 • Μην σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά τους.


 • Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας ή κοινό αλουμινόχαρτο στην επιφάνεια ανάμεσα σε καλοριφέρ και τοίχο. Έτσι η θερμότητα του σώματος επιστρέφει στον χώρο και δεν χάνεται.


 • Τον χειμώνα δοκιμάστε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη στους 19-20ο C. Όταν λείπετε από το σπίτι, ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 16-17ο C


 • Για κάθε βαθμό μείωσης του θερμοστάτη, επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας


 • Συντηρήστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού. Η συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση του λέβητα και εξοικονομεί ενέργεια.


 • Αερίστε τους χώρους του σπιτιού τις μεσημεριανές ώρες.  Εκμεταλλευτείτε έτσι τη φυσική θέρμανση. Μην ξεχνάτε ότι όταν αερίζετε το σπίτι θα πρέπει να έχετε θέσει εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιματιστικά.


 • Κάθε βράδυ, κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Έτσι, κρατάτε τη ζέστη μέσα στο σπίτι.


 • Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να θερμαίνονται οι εσωτερικοί χώροι και να περιοριστεί η ανάγκη για θέρμανση.


 • Βρείτε από πού χάνεται θερμότητα. Μια μέρα με αρκετό αέρα τοποθετήστε ένα αρωματικό στικ δίπλα σε παράθυρα, πόρτες, τζάκι ή άλλα σημεία του σπιτιού που υποψιάζεστε για διαρροή ενέργειας. Αν το ρεύμα καπνού κινείται οριζόντια και όχι κάθετα, έχετε βρει μια διαρροή αέρα που πρέπει να σφραγιστεί.


 • Αν έχετε τζάκι, κλείστε το καπάκι της καπνοδόχου όταν δεν το χρησιμοποιείτε.


 • Είναι εύκολο να περιορίσετε απώλειες ενέργειας από πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγματα. Τοποθετήστε αεροστεγανωτική ταινία. Ειδικά στο κάτω μέρος της εξώπορτας χρησιμοποιήστε τις ειδικές ταινίες- βούρτσες.


 • Μην παίζετε με το θερμοστάτη. Συχνές αυξομειώσεις αυξάνουν το κόστος λειτουργίας.


 • Κλείστε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε και φροντίστε να διατηρείτε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων.


 • Μην ανοιγοκλείνετε συχνά ή άσκοπα τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται δίπλα στο θερμοστάτη, καθώς επηρεάζεται ο θερμοστάτης και μπορεί να θέσει σε λειτουργία το καλοριφέρ.


 • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές θερμάστες ή αερόθερμα, παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Το κόστος ηλεκτρισμού θα φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα.


Καλό χειμώνα!

ΠΗΓΗ:  WWF


Φυτά εσωτερικού χώρου για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

αναρτήθηκε στις 28 Φεβ 2011, 4:30 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 28 Φεβ 2011, 4:58 π.μ. ]

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται πλέον μέσα στα σπίτια μας, απειλώντας εμάς και τα παιδιά μας. Έπιπλα, τσιγάρα, χρώματα κλπ. απελευθερώνουν επικίνδυνα για την υγεία αέρια.


Εκτός από τον απαραίτητο αερισμό, τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να παρέχουν ένα πολύτιμο όπλο στην πάλη ενάντια στα αυξανόμενα επίπεδα εσωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα φυτά στο γραφείο ή το σπίτι μας δεν είναι μόνο διακοσμητικά, αλλά επιστήμονες της NASA βρίσκουν ότι είναι εκπληκτικά χρήσιμα στο να απορροφήσουν τα ενδεχομένως επιβλαβή αέρια και τον καθαρισμό του αέρα μέσα στα σύγχρονα κτήρια.


Οι κυριότερες ουσίες που απειλούν την υγεία μας μέσα στο ίδιο μας το σπίτι είναι:

Φορμαλδεΰδη: βρίσκεται σε μονώσεις αφρού, σε πιεσμένα ξύλινα προϊόντα για επιπλώσεις, στο φυσικό αέριο, στην κηροζίνη και στον καπνό από το τσιγάρο.
Βενζόλιο: συναντάται στους πιο συνηθισμένους διαλύτες, σε ενώσεις βενζίνης, μελανιών, χρωμάτων, πλαστικών και λάστιχου, σε απορρυπαντικά, εκρηκτικές ύλες, φαρμακευτικά σκευάσματα και χρωστικές ουσίες.
Τριχλωροαιθυλένιο: το βρίσκουμε σε βιομηχανίες αφαίρεσης λίπους μετάλλων και στεγνού καθαρισμού, στα μελάνια εκτύπωσης, στις κόλλες, στα χρώματα, στα βερνίκια.

Τα κυριότερα φυτά ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τα εξής:


Οι ζέρμπερες (Gerbera jamesonii) απομακρύνουν αποτελεσματικά το τριχλωροαιθυλένιο, που φέρνετε μαζί σας στο σπίτι με τα ρούχα που έχετε στείλει για στεγνό καθάρισμα. Ακόμη, φιλτράρουν τον αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών και από το βενζόλιο. Τοποθετήστε ένα βάζο με ζέρμπερες στο δωμάτιο που έχετε το πλυντήριο ρούχων ή στο δωμάτιό σας, εφόσον έχουν αρκετό φυσικό φωτισμό.

Το φυτό Sansevieria trifasciata 'Laurentii' απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τη φορμαλδεΰδη, που εκλύεται από διάφορα καθαριστικά προϊόντα, από το χαρτί υγείας, τις χαρτοπετσέτες και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Τοποθετήστε μια γλάστρα στο μπάνιο σας καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερο φωτισμό, ενώ ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα με υγρασία,φιλτράροντας ταυτόχρονα τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Ο χρυσός πόθος (Golden pothos (Scindapsus aures)) είναι εξίσου αποτελεσματικός στην απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης από την ατμόσφαιρα. Μπορείτε να βάλετε μια γλαστρούλα μέχρι και στο γκαράζ σας, για να φιλτράρετε τον αέρα στο χώρο, καθώς τα καυσαέρια από το αυτοκίνητό σας είναι... γεμάτα φορμαλδεΰδη.Τα χρυσάνθεμα (Chrysantheium morifolium) εκτός από το να φωτίζουν τους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού ή ενός γραφείου, φιλτράρουν το βενζόλιο που περιέχεται σε κόλλες, μπογιές, πλαστικά και διάφορα απορρυπαντικά. Θέλει αρκετό φως και θα το βοηθήσετε αν το τοποθετήσετε δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο.Η αζαλέα (Rhododendron simsii) απομακρύνει τη φορμαλδεΰδη που εκλύεται από τα κόντρα πλακέ και τα μονωτικά αφρού. Αντέχουν σε κρύο περιβάλλον.
Το Aglaonema Crispum 'Deborah' φιλτράρει πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθαρίζονταν την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων, απομακρύνοντας τις τοξικές ουσίες.

Το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii) ευδοκιμεί σε σκιερούς εσωτερικούς χώρους ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την απομάκρυνση του βενζολίου και τριχλωροαιθυλενίου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.
Άλλα φυτά που "καθαρίζουν" τον αέρα μέσα στο σπίτι μας είναι τα:ΑσπάραγγοςΧλωρόφυτο


Σπαθίφυλλο

Φιλόδενδρο
Δράκαινα


Μπέντζαμιν
ΤηλέγραφοςΟικολογική οδήγηση

αναρτήθηκε στις 22 Ιαν 2011, 12:19 μ.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 22 Ιαν 2011, 12:49 μ.μ. ]

Οικολογική οδήγηση είναι ένας τρόπος οδήγησης με πολλά οφέλη όπως:
 • Μείωση των ρύπων.
 • Μείωση των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ' επέκταση στις κλιματικές αλλαγές.
 • Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
 • Εξοικονόμηση καυσίμου έως 15% (άρα και εξοικονόμηση χρημάτων).
 • Μικρότερο κόστος για την συντήρηση του αυτοκινήτου.
 • Μείωση της ηχορύπανσης.
 • Μείωση του στρες κατά την οδήγηση.

Οι τεχνικές της οικολογικής οδήγησης είναι οι εξής:


 • Να αλλάζεις ταχύτητα στις 2.000 μέ 2.500 στροφές.
 • Να οδηγείς με σταθερή ταχύτητα.  Η απότομη επιτάχυνση ή επιβράδυνση έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.
 • Να προβλέπεις τις συνθήκες κυκλοφορίας, ώστε να μην αντιδράς σπασμωδικά.
 • Να σταματάς επιβραδύνοντας ομαλά.
 • Να σβήνεις τον κινητήρα στις σύντομες στάσεις.
 • Κάνε τακτική συντήρηση του οχήματος και των ελαστικών.  Αν τα λάστιχα δεν έχουν την σωστή πίεση καταναλώνεις περισσότερο καύσιμο.
 • Να αποφεύγεις τη μεταφορά περιττών φορτιών.  Όσο πιο βαρύ είναι το όχημα τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει.
 • Να κάνεις συνετή χρήση του κλιματιστικού.  Αν το ρυθμίζεις κάτω από τους 23 βαθμούς μπορεί να έχεις αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου έως και 20%
 • Στις στροφές να επιβραδύνεις ομαλά και αν είναι δυνατόν χωρίς φρένο.
 • Να αποφεύγεις τη χρήση του οχήματος για σύντομες διαδρομές.
 • Επέλεξε μέγεθος και τύπο αυτοκινήτου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σου ανάγκες.  Για παράδειγμα ενα αυτοκίνητο 2000 κ.κ. όταν το χρησιμοποιεις για μικρές διαδρομές από το σπίτι στη δουλειά είναι και ασύμφορο και επιβαρύνει το περιβάλλον 
 • Βρες την οικονομικότερη διαδρομή για τις καθημερινές σου μετακινήσεις και χρησιμοποίηση τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή το περπάτημα όποτε είναι δυνατόν.


ΠΗΓΗ: http://www.ecodriving.gr/

Οικολογικά καθαριστικά για το σπίτι

αναρτήθηκε στις 17 Δεκ 2010, 8:22 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 11 Νοε 2018, 11:08 π.μ. ]

Γιατί να ανακυκλώσω;

αναρτήθηκε στις 26 Νοε 2010, 9:38 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 20 Ιαν 2011, 8:44 π.μ. ]


Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης υλικών;


 • Μείωση των πρώτων υλών (συνήθως μη ανανεώσιμων) που χρειάζονται για την παρασκευή τους.

 • Μείωση του όγκου των απορριμάτων που καταλήγουν στις χωματερές.

 • Μείωση της ενέργειας (σχεδόν πάντα ρυπογόνα) που χρειάζεται για την παραγωγή τους.

 • Μείωση των κινδύνων για την υγεία μας από τις επικίνδυνες ουσίες που τυχόν περιέχουν.Τι μπορώ να ανακυκλώσω και γιατί να το κάνω;


Μπαταρίες


Οι μπαταρίες περιέχουν πλήθος τοξικών ουσιών (κάδμιο κ.α.), υπεύθυνων για πολύ σοβαρές ασθένειες όπως καρκινογενέσεις, πνευμονοπάθειες, νεφρικές ανεπάρκειες κ.α.

Μία μπαταρία μπορεί να μολύνει ένα κυβικό μέτρο χώμα και 400! κυβικά μέτρα νερού αν απορριφθεί ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι ουσίες αυτές να καταλήξουν τελικώς στο πιάτο μας. Ανακυκλώνουμε μπαταρίες στους ειδικούς κάδους σε σχολεία, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, super market αλλά και σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες.


Χαρτί


Για κάθε τόνο χαρτιού που ανακυκλώνουμε σώζουμε 17 δένδρα, 32.000! λίτρα νερού (όσο θα πιούμε σε 50 χρόνια), δύο βαρέλια πετρελαίου και 4.100 κιλοβατώρες (οι ανάγκες ενός σπιτιού για ένα χρόνο). Το χαρτί αποτελεί το 20% των απορριμάτων μας. Ανακυκλώνουμε χαρτιά και χαρτόνια στους ειδικούς μπλε κάδουςΠλαστικό

Τα πλαστικά για να παρασκευαστούν χρησιμοποιούν υποπροϊόντα του πετρελαίου. Αποσυντίθενται σε περισσότερα από 400-500 χρόνια. Από την ανακύκλωση τους κατασκευάζονται νέα προϊόντα όπως νέα μπουκάλια, υφάσματα, μπουφάν κ.α. Υπολογίζεται πως πέντε πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν. Ανακυκλώνουμε πλαστικά στους ειδικούς μπλε κάδους.Γυαλί


Τα γυάλινα μπουκάλια κατασκευάζονται από άμμο (μας προμηθεύει με πυρίτιο) που παίρνουμε από κοίτες ποταμών καταστρέφοντας τες. Με την ανακύκλωση τους χρειαζόμαστε λιγότερη από τη μισή ενέργεια προκειμένου να φτιάξουμε το ίδιο προϊόν. Ανακυκλώνουμε γυαλιά στους ειδικούς μπλε κάδους.Αλουμίνιο

Για την παραγωγή των κουτιών αλουμινίου χρησιμοποιείται βωξίτης τον οποίο παίρνουμε κυρίως από τα τροπικά δάση (αλλά και από την δική μας Γκιώνα) αποψιλώνοντας τα. Για να παραχθεί ένα ολοκαίνουργιο κουτάκι από ανακύκλωση απαιτείται μόνο το 5% της ενέργειας της κανονικής παραγωγής. Ανακυκλώνουμε αλουμίνια στους ειδικούς μπλε κάδους.Ελαστικά οχημάτων


Τα ελαστικά οχημάτων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ενσωματωμένα σε άσφαλτο προορισμένη για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (η άσφαλτος μπορεί να περιέχει μέχρι και 20% ελαστικά). Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή καυσίμου ή για επανακατασκευή ελαστικών. Ανακυκλώνουμε ελαστικά οχημάτων στα βουλκανιζατέρ.Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές Συσκευές


Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν μέταλλα όπως κάδμιο, κασσίτερο, ψευδάργυρο, μόλυβδο, κάδμιο κ.α. Αν τις πετάξουμε στη φύση ή τις κάψουμε τοξικές ουσίες απελευθερώνονται και είτε τις εισπνέουμε είτε μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας. Ανακυκλώνουμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και σε λίγα super market (μικρές συσκευές).Λαμπτήρες

Όλοι οι λαμπτήρες εκτός από τις λάμπες πυρακτώσεως και αλογόνου μπορούν και πρέπει να ανακυκλωθούν καθώς περιέχουν είτε τον άκρως επικίνδυνο υδράργυρο είτε σκόνες φθορισμού, που είναι υπεύθυνα για πλήθος ασθενειών. Ανακυκλώνουμε λαμπτήρες σε καταστήματα ηλεκτρολογικών και σε λίγα super market.

Σήμερα στην Ελλάδα ανακυκλώνεται ένα μικρό μόνο μέρος των απορριμμάτων που ανέρχεται σε 30% για το χαρτί, 20% για το γυαλί και 29% για το αλουμίνιο. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης είναι ο κύριος λόγο γι’ αυτό.

Τα απόβλητα απειλούν τον πλανήτη μας. Τα αέρια απόβλητα προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της όξινης βροχής. Τα υγρά απόβλητα προκαλούν στα υδάτινα οικοσυστήματα ευτροφισμό ή απειλούν τη βιοποικιλότητα. Τα στερεά απόβλητα υποβαθμίζουν τα ύδατα και το έδαφος…

Είναι απλό!

Ανακύκλωσε τα απορρίμματα σου!


Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

αναρτήθηκε στις 24 Νοε 2010, 11:20 μ.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 11 Νοε 2015, 12:02 μ.μ. ]

Η κατανάλωση ρεύματος (όσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα) είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου και κατ' επέκταση για τις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται ήδη στον πλανήτη μας. Ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές συμβάλουμε και εμείς στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και παράλληλα εξοικονομούμε χρήματα.


 

Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by).Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α).


Τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από το καλοριφέρ ή την ηλεκτρική κουζίνα.Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος.

Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης. (Προσοχή οι λάμπες εξοικονόμησης περιέχουν ψευδάργυρο και πρέπει να ανακυκλώνονται - υπάρχουν κάδοι σε super market και καταστήματα ηλεκτρικών).Φροντίζουμε να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν χρειάζονται.


Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωναΜαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου.Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.


Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών) στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε.Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Ένας ανεμιστήρας καταναλώνει ρεύμα όσο και μία λάμπα.Η σωστή

μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης.


Το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της ημέρας κατεβάζουμε τις τέντες ή κλείνουμε τα εξώφυλλα των παραθύρων για να προστατέψουμε το σπίτι από τον ζεστό ήλιο. Το βράδυ ανοίγουμε τα παράθυρα ώστε να δημιουργείται ρεύμα στο σπίτι και αυτό να δροσίζεται.


Το χειμώνα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίγουμε τις κουρτίνες και αφήνουμε τον ήλιο να μπαίνει

στο σπίτι και να το ζεσταίνει. Το βράδυ κλείνουμε τα εξώφυλλα των παραθύρων και τις κουρτίνες για να μην φεύγει γρήγορα η θερμότητα.


Όταν πρόκειται να διανύσουμε μία μικρή απόσταση προτιμούμε το ποδήλατο ή ακόμη και την πεζοπορία. Έτσι και βενζίνη δεν καταναλώνουμε και βελτιώνουμε την υγεία μας.Συντηρούμε συστηματικά (μία φορά το χρόνο) τον λέβητα και τον καυστήρα.
Think Green

αναρτήθηκε στις 23 Νοε 2010, 7:46 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 20 Ιαν 2011, 8:41 π.μ. ]

«Think Green ή αλλιώς σκέψου … οικολογικά!»

 

Ο Δεκάλογος ενός οικο … «λογικού» τρόπου ζωής

 1.    Σβήσε τα φώταΔεν είναι ανάγκη να κάνεις τη μέρα νύχτα! Εκτός του ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να έχουμε πολλά φώτα ταυτόχρονα αναμμένα,  καταναλώνουμε πάρα πολύ ενέργεια χωρίς λόγο και αιτία. Το μόνο που τελικά καταφέρνουμε είναι να κάνουμε πλούσιες τις εταιρείες ηλεκτρισμού.
2.    Ανακυκλώστε και δώστε λίγο ακόμα χρόνο ζωής στη Γη
Τα προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά βοηθούν στην ενίσχυση της μείωσης ενέργειας και των αναγκών για υλικά. Έτσι δεν εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας λόγω σπατάλης και υπερκαταναλωτισμού.
3.    Βρες νέες χρήσεις για παλιά πράγματα
Ό, τι σου φαίνεται μη χρήσιμο, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι για πέταμα. Ήδη υπάρχουν χώροι, καταστήματα και events, όπου ο καθένας πηγαίνει διάφορα αντικείμενα που δεν χρειάζεται πλέον,  τα ανταλλάσσει με άλλα ή απλώς τα δωρίζει στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

4. Πες όχι στην πλαστική σακούλα

Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που πας για ψώνια, να γυρνάς πίσω  

με δέκα διαφορετικές πλαστικές σακούλες. Φρόντισε να έχεις τη

δική σου σακούλα, πάνινη κατά προτίμηση, και σταμάτα να επιβαρύνεις τον πλανήτη με πλαστικό.

5.Επιστροφή στη χορτοφαγία

Η διατροφή με βάση τη χορτοφαγία απαιτεί λιγότερους πόρους και παράλληλα υποστηρίζει τη μακροχρόνια υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η εκτροφή των βοοειδών είναι η βασική αιτία της αποψίλωσης των τροπικών δασών στον Αμαζόνιο.

6. Οικολογική μετακίνηση

Το ποδήλατο, τα μαζικά μέσα μεταφοράς και ο συνεπιβατισμός επιβαρύνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα με CO2. H κλιματική αλλαγή είναι ο εφιάλτης των επόμενων χρόνων…

7. «Πράσινα» καθαριστικά

Υπάρχουν πια και στην ελληνική αγορά και κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Απλώς έχουν το πλεονέκτημα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Καθόλου κακή λύση!

8. Το νερό, νεράκι!

Ας μη χρειαστεί να διψάσουμε για να καταλάβουμε την αξία του νερού. Μην το σπαταλάς σαν να είσαι ο μόνος κάτοικος αυτού του πλανήτη…

9.Πρασίνισε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου.

Φύτεψε και δώσε ζωή και ομορφιά στον εαυτό σου και στους άλλους!

10. Η αγάπη για το περιβάλλον είναι μεταδοτική

Σίγουρα ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, αλλά πολλοί μαζί κάτι μπορεί να καταφέρουν!

 

Κανάκη Μαίρη

Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας


 

Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

αναρτήθηκε στις 23 Ιουν 2010, 6:38 π.μ. από το χρήστη perivos site   [ ενημερώθηκε 20 Ιαν 2011, 8:42 π.μ.από Perivos Perivos ]

1-10 of 11