Αρθρογραφία


Τουρισμός ή Ναυπηγεία; (Ρεπορτάζ του "Ε")

αναρτήθηκε στις 16 Μαΐ 2013, 12:24 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 16 Μαΐ 2013, 12:32 π.μ. ]

Το ΠΑΜΕ ... ΑΝΑΠΟΔΑ στην Καθημερινή

αναρτήθηκε στις 2 Μαρ 2013, 3:54 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 2 Μαρ 2013, 3:56 π.μ. ]


ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 98 ΦΟΡΕΙΣ, 23 ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

αναρτήθηκε στις 24 Νοε 2011, 5:45 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Ελευθεροτυπία 24-11-2011

«Παράνομο και αντισυνταγματικό»

Την άμεση απόσυρση του «παράνομου» και «αντισυνταγματικού», όπως το χαρακτήρισαν, ειδικού χωροταξικού σχέδιου για τις ιχθυοκαλλιέργειες ζήτησε χθες η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών, που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών.

«Η κοινή υπουργική απόφαση καταπολεμάει τον τουρισμό», είπε χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος «Η κοινή υπουργική απόφαση καταπολεμάει τον τουρισμό», είπε χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος Τη διακήρυξη απόσυρσης υπέγραψε ακόμη και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος στάθηκε αμήχανος μπροστά στο ακροατήριο, όταν τα μέλη της συντονιστικής αναφέρθηκαν στον υπουργό Π. Γερουλάνο και στο γεγονός ότι η σύζυγός του εμφανίζεται ως διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών.

Με γραπτές τους δηλώσεις -κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής- η Ουρανία Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτονας-μηχανικός, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), αλλά και το αναπληρωματικό μέλος του ΕΣΧΣΑΑ, Πάρης Φούντας, πολιτικός μηχανικός Τ.Ε., εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το ΕΣΧΣΑΑ διότι ουδέποτε γνωμοδότησαν και ουδέποτε ψήφισαν το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες.

Κατά του ειδικού χωροταξικού σχεδίου υπέγραψαν, πέρα από τους 98 φορείς και τους 23 δήμους που θίγονται άμεσα, βουλευτές όλων των κομμάτων (Κώστας Μαρκόπουλος Ν.Δ., Θοδωρής Δρίτσας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Καρύδης ΠΑΣΟΚ, Ευαγ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) και πολιτικά στελέχη.

35.000 οικογένειες

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από την πλευρά των ψαράδων επισημάνθηκε ότι θίγονται άμεσα 35.000 οικογένειες που στήριζουν το εισόδημά τους στην αλιεία, ενώ τονίστηκε ότι μόνο στον Αμβρακικό οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα. Τονίστηκε όμως και το γεγονός ότι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως θα έπρεπε.

«Η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη δικαιοσύνη» είναι τα επόμενα βήματά μας, είπε ο Κυριάκος Γεωργίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν νοείται υπουργός, ο οποίος έχει άμεσα συμφέροντα, να υπογράφει κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να κατάλαβω πως άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται και ο υπουργός Τουρισμού παραμένει στη θέση του και κάνει παιχνίδι... Είμαστε υπέρ των επενδύσεων που ωφελούν τους πολίτες και γίνονται με ηθικό και όχι με ανήθικο πολιτικό τρόπο».

«Να τεθεί σε νέα βάση με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κοινή υπουργική απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης, κοινής λογικής και κοινωνικής πολιτικής. Δεν έχουν γίνει περιβαλλοντικές μελέτες και μετρήσεις», επισήμανε στην «Ε» ο προέδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας «Περιβός», Μάρκος Ακύλας, ο οποίος τόνισε ότι με τις δύο παραιτήσεις που έγιναν γνωστές ανοίγει περισσότερο ο δρόμος για τη νομική οδό. «Θα πρέπει να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών να αναλάβουν δράση και να υπερασπιστούν τους τόπους τους», κατέληξε ο ίδιος.

Νατ.Μπ.


Ριζική διαφωνία και από την Κεντρική Ενωση Δήμων


Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το ζήτημα του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Σημειώνει ότι διαφωνεί ριζικά, τόσο με την ουσία του ειδικού πλαισίου όσο και με διαδικασίες έγκρισης που ακολουθήθηκαν.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διατύπωσε ρητά τις ενστάσεις της σχετικά με την οριοθέτηση ευρύτατων ζωνών χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών, σε περιοχές τουριστικά αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες, σε προστατευόμενες περιοχές Natura και σε μικρούς παράκτιους υγρότοπους.

Ερήμην της ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Προβλεπόταν ότι πρέπει ν' αποφεύγεται η χωροθέτηση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, σε περιοχές αναπτυγμένες τουριστικά ή που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τουρισμού. Εντούτοις, στο ειδικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες εξακολουθούν να προβλέπονται ζώνες χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών σε άμεση επαφή με τουριστικές ή προστατευόμενες περιοχές.

2. Μολονότι η ΚΕΔΕ είναι τακτικό μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΑ), ουδέποτε συμμετείχε σε συνεδρίαση, όπου φαίνεται να έχει διατυπωθεί η σχετική γνώμη του ΕΣΧΑΑ με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου και η οποία λαμβάνεται υπ' όψιν στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που έχει εκδοθεί.

3. Μάλιστα, η ΚΕΔΕ στις 14 Νοεμβρίου, μην έχοντας γνώση (!) για τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή 20 δήμων κι εκπροσώπων του συντονιστικού οργάνου για το ειδικό πλαίσιο των υδατοκαλλιεργειών, με σκοπό το σχεδιασμό των ενεργειών της εν όψει της αναμενόμενης συνεδρίασης του ΕΣΧΑΑ για τις υδατοκαλλιέργειες!

Οι ξενοδόχοι

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ). Στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως η άποψή του, που ήταν απόρροια ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του συμβουλίου του και διατυπώθηκε και γραπτώς προς τον πρόεδρο του ΕΣΧΑΑ, Λουδοβίκο Βασενχόβεν, ήταν «το προωθούμενο σχέδιο να περιοριστεί μόνο στη διευθέτηση και την εξυγίανση των υφισταμένων μονάδων υδατοκαλλιέργειας».

Ζήτησε να εξεταστεί συνολικά η χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών, στο πλαίσιο του προετοιμαζόμενου χωροταξικού σχεδίου για τον παράκτιο και νησιωτικό χώρο.

Υπέρ

Υπέρ του ειδικού χωροταξικού τάχθηκε με διαδικτυακή επιστολή του στην «Ε» ο επικεφαλής του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ), Ηλίας Τυλιγάδας, που θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι:

* Δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας στην εθνική και τοπική οικονομία και μερίδα της επιστημονικής κοινότητας των ιχθυολόγων είναι υπέρ του ειδικού χωροταξικού.

* Υπάρχουν άλλες πολύ περισσότερο ρυπογόνες ενέργειες, που ευθύνονται για την επιβάρυνση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από τη μη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών (οικιστικά συμφέροντα, ξενοδόχοι, αλιείς, δήμοι).

**Οτι αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για ψάρια και ιχθυάλευρα για ζωοτροφές και οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι μια οικολογική λύση ενάντια στην υπεραλίευση των θαλασσών.

Η πρόταση μας για το δάσος της Φανερωμένης

αναρτήθηκε στις 29 Αυγ 2011, 11:14 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 29 Αυγ 2011, 11:25 π.μ. ]


H θλιβερή παρούσα εικόνα του δάσους της Φανερωμένης έχει κατά καιρούς απασχολήσει τον πληθυσμό του νησιού μας. Τα διάσπαρτα σκουπίδια, ο μεγάλος όγκος μπαζών και τα αδέσποτα ζώα καθιστούν το μέλλον του δάσους ακόμη πιο αμφίβολο και αβέβαιο, μιας και δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να αποτελέσει ένα δάσος αξιοπρεπές και καθαρό για όλες τις γενιές του τόπου μας.


Μετά τις κατά καιρούς σημαντικές προσπάθειες εθελοντικού καθαρισμού του δάσους, όλοι πια είναι βέβαιοι ότι ήρθε η στιγμή να προσανατολιστούμε προς μία πιο μόνιμη λύση που στόχο δε θα έχει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, αλλά στην ανάδειξη και στην προστασία του από την ανθρώπινη αδιαφορία και παρέμβαση με ό, τι αυτή συνεπάγεται.


Συνεπώς, η λύση και η πρόταση που τίθεται αυτή τη φορά δεν μπορεί να είναι άλλη πέρα από τη δημιουργία ενός πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης , όπως το περιβαλλοντικό πάρκο που ήδη υπάρχει στην περιοχή Ίλιον «Αντώνης Τρίτσης» και το ΚΠΑΕ Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη.


Αρχικά, η συγκεκριμένη πρόταση θα βοηθήσει να επιβιώσει μία μεγάλη ποικιλία φυτών(Πεύκα κι άλλα κωνοφόρα, ελιές, θάμνοι, ανοιχτά πεδία με χόρτα κι αγριολούλουδα), ζώων, αλλά και πουλιών και θα αναβαθμίσει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο κινδυνεύει να συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια.


Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν περιλαμβάνει την κοπή κανενός δέντρου και την τσιμεντοποίηση κανενός κομματιού του δάσους. Αντίθετα, περιλαμβάνει τον καθαρισμό και το άνοιγμα των μονοπατιών του δάσους τα οποία θα γίνουν φιλικότερα προς τον πεζοπόρο, ποδηλάτη, δρομέα, αλλά και κάθε άνθρωπο που θέλει να έχει άμεση επαφή με το περιβάλλον.


Επιπρόσθετα, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την κατασκευή ορισμένων ξύλινων καθισμάτων (παγκάκια) για την ανάπαυση, αλλά και την απόλαυση του τοπίου, όπως και την τοποθέτηση ξύλινων καλαθιών για τα σκουπίδια και τη κατασκευή πέτρινων βρυσών που αισθητικά θα αναβαθμίζουν το χώρο και πρακτικά θα ξεδιψούν τον κόσμο που θα φιλοξενεί το δάσος. Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν οφείλουμε να είναι απόλυτα συμβατά με το περιβάλλον (πχ. ξύλο, πέτρα κτλ).


Όσον αφορά τα ήδη υπάρχοντα τσιμεντένια σπιτάκια που βρίσκονται μέσα στο δάσος, κατάλοιπα των κατασκηνώσεων της περιοχής, προτείνεται να γίνουν κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με στόχο στη γνωριμία των παιδιών με τα πουλιά που ζουν κοντά μας και την άμεση επαφή με τη φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήματα. Τα ήδη υπάρχοντα σπιτάκια μπορούν να γίνουν βοηθητικοί χώροι του κέντρου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, στους χώρους αυτούς μπορούν να δημιουργηθούν μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πλήρως εξοπλισμένη για ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια, μία βιβλιοθήκη που θα περιλαμβάνει βιβλία περιβαλλοντικού, επιστημονικού περιεχομένου, video-ταινίες, cds κ.λ.π., ένα εργαστήριο βιολογίας-χημείας, μία αίθουσα υπολογιστών, ένα εικαστικό εργαστήριο, ένα παρατηρητήριο πουλιών και μία αίθουσα δραστηριοτήτων για τα ημερήσια προγράμματα του κέντρου. Με τον τρόπο αυτό, το δάσος θα αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά κι όλον τον κόσμο του νησιού για δημιουργική δραστηριότητα και μάθηση γύρω από το φυσικό περιβάλλον μέσα σε ένα πανέμορφο πάρκο. Κάθε ημερήσιο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη θεωρητική παρουσίαση του θέματος, εργαστήρια και εργασία πεδίου.


Επίσης, στο χώρο αυτό, μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως «Η Γιορτή των πουλιών»(αρχές Φθινοπώρου), «Η ημέρα του περιβάλλοντος»(αρχές καλοκαιριού), ημέρες παρατήρησης πουλιών με την υποστήριξη έμπειρων ορνιθολόγων κ.α. Το κέντρο θα συνεργάζεται με επιστημονικά ιδρύματα, οργανώσεις και φορείς και θα δημιουργήσει δασική συνείδηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στον κόσμο του νησιού μας. Παράλληλα, τα ήδη υπάρχοντα γήπεδα μπορούν να αναβαθμιστούν και να επισκευαστούν κατάλληλα ώστε να γίνουν χώροι επίσκεψης και εκδρομής των σχολείων των δικών μας, αλλά και άλλων περιοχών.


Απαραίτητο είναι, ωστόσο, να τοποθετηθούν σε όλο το μήκος του δάσους καλαίσθητα τσιμεντένια κολωνάκια (τσιμεντένια, διότι έτσι θα αποφευχθεί η εύκολη καταστροφή τους), τα οποία θα εμποδίζουν τα φορτηγά αυτοκίνητα να εναποθέτουν αυθαίρετα μπάζα κι άλλα υλικά. Έτσι, η Μονή της Φανερωμένης θα περιβάλλεται από ένα καθαρό χώρο, ο οποίος θα κερδίζει ακόμη περισσότερο τους επισκέπτες της.


Τέλος, η παλιά οικία του Α. Σικελιανού θα αποτελέσει τη σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με τον πολιτισμό μας, όπως κι ο ίδιος ο ποιητής έκανε άλλωστε, αναφέροντας τον τόπο από τον οποίο εμπνεύστηκε, όταν έγραφε χαρακτηριστικά σε ένα από τα ποιήματά του « Στο έρμο χωράφι, εκεί στη Σαλαμίνα, π’ανάμεσα απ’αγκάθια και χαλίκια, μια κοίτη καθαρή είχα διαλέξει, τα δειλινά για να πλαγιάζω, ως γύρα». Αντίστοιχη σύνδεση μπορεί κάλλιστα και πρέπει να γίνει με τον υγρότοπο «Βουρκάρι Μεγάρων», ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας το 2009 έχει μεγάλη ορνιθολογική αξία και με τον τρόπο αυτό να αποτελέσουν μαζί με το δάσος της Φανερωμένης δύο χώροι προστασίας, δασικός και θαλάσσιος, τόσο λόγω της εγγύτητάς τους, όσο και λόγω του ξεχωριστού πλούτου τους.Η πρόταση αυτή προσδοκά να βρει συμμάχους που θα την αγκαλιάσουν και θα προσπαθήσουν να τη δουν να πραγματοποιείται. Σε οτιδήποτε κι αν διεκδικούμε αναφορικά με το περιβάλλον, τα δάση, τις θάλασσες και τις ακτές μας, τον αέρα και τα βουνά μας, ένα πράγμα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μαςˑ «Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».


Κανάκη Μαίρη

Εκ μέρους του Περιβαλλοντικού ομίλου ΣαλαμίναςΙδιωτικοποιούν τώρα και τις θάλασσες

αναρτήθηκε στις 29 Μαΐ 2011, 3:13 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Τσουνάμι αντιδράσεων από όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών.

Ανάστατοι πολίτες από την Ιθάκη μέχρι την ακριτική Σύμη, δήμοι, περιφερειακά συμβούλια, μιλούν για «παραλογισμό, έγκλημα και ιδιωτικοποίηση των θαλασσών»:

Υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι «το "νομοθέτημα" διαμορφώθηκε χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η θεσμοθέτησή του γίνεται χωρίς την ψήφισή του στη Βουλή, αλλά με την υπογραφή μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), ενώ το αντίθετο ίσχυσε για τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας».

Το 2009, με απόφαση των τότε υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης, η σύνταξη της μελέτης για τον χωροταξικό σχεδιασμό ανατέθηκε από τον ίδιο τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) στις εταιρείες «Εργαστήρια Σύμβουλοι Α.Ε.» και APC, η οποία έχει στο πελατολόγιό της όλες τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας. Μάλιστα ο επικεφαλής της APC είναι ταυτόχρονα μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Φορέων του Σ.Ε.Θ. Η μελέτη εκπονήθηκε από τις δύο εταιρείες, υποβλήθηκε στον ΣΕΘ το 2009, εγκρίθηκε από αυτόν και εν συνεχεία κατατέθηκε στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης η σύνταξη της μελέτης ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, από το οποίο και δόθηκε τον Μάρτιο προς διαβούλευση.

Η Κατερίνα Τζαβέλλα, πολιτικός μηχανικός από την Παλαιά Επίδαυρο, τονίζει: «Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι "εργαλείο" εφαρμογής πολιτικής. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο "ιδιωτικοποίησης" και εκμετάλλευσης της θάλασσας από ελάχιστους ομίλους, το οποίο αποκλείει κάθε άλλη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα απαγορεύει τη χρήση τεράστιων θαλάσσιων περιοχών στους κατεξοχήν χρήστες της, τους ψαράδες. Η "βιωσιμότητα" του κλάδου που επιδιώκει αδιαφορεί για τη "βιωσιμότητα" των τοπικών κοινωνιών».

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ιχθυοπαραγωγός χώρα της Μεσογείου. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και λιγότερο η Ισπανία έχουν προτιμήσει, αντί να αναπτύξουν τον συγκεκριμένο τομέα, να ψωνίζουν τσιπούρες από την Ελλάδα. «Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα», ισχυρίζονται οι δήμαρχοι, «ο τρόπος με τον οποίο στοιχειοθετήθηκε η ΚΥΑ μεγαλώνει το χάσμα της σύγκρουσης μεταξύ υδατοκαλλιέργειας και τουρισμού».

Ο Γ. Δημητριάδης, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου και της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρει: «Ο Πόρος και οι τουριστικές περιοχές, οι οποίες έχουν επιλεγεί για τη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών υδατοκαλλιέργειας, ζητούν την προστασία που οφείλει να τους παράσχει ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, ο οποίος συνυπογράφει την ΚΥΑ και έχει την αρμοδιότητα να διαφυλάξει τον ελληνικό τουρισμό και τις ελληνικές ακτές, από τις "ορέξεις" κάθε συγκρουόμενης παραγωγικής δραστηριότητας. Ωστόσο, μας δημιουργεί εύλογη ανησυχία το γεγονός ότι μεταξύ των χωροθετήσεων που νομιμοποιούνται είναι και αυτές των οι οικογενειακών του μονάδων στην Κεφαλονιά, κάποιες εκ των οποίων έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ, αλλά και ότι η σύζυγός του Λάρα Γερουλάνου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΘ, ο οποίος χρηματοδοτεί και διαμορφώνει το περιεχόμενο της ΚΥΑ. Ο τρόπος διαμόρφωσης της ΚΥΑ είναι σαν να αναθέτουμε τη δόμηση ενός δάσους στον συνεταιρισμό των οικιστών του, για να καθορίζει μόνος του όρους δόμησης και χρήσεις γης».

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ είχε ακυρώσει την άδεια λόγω έλλειψης νομοθετημένου χωροταξικού σχεδιασμού και η ιδιοκτήτρια εταιρία ζητούσε απ' το 2009 από τις αρμόδιες αρχές «να δώσουν οριστική λύση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες νομιμοποίησης των χωροταξικών μελετών που έχουν γίνει στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υδατοκαλλιέργειας, οι υπέρμαχοί της εκφράζουν με επιστημονικά επιχειρήματα την άποψη ότι τα ιχθυοτροφεία δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Απέναντι βρίσκονται κάτοικοι, ψαράδες, οικολόγοι που τα χαρακτηρίζουν καταστροφή για τις θάλασσες. Πού ακριβώς όμως βρίσκεται η αλήθεια; Η συνολική παραγωγή του κλάδου πρέπει να μην ξεπερνά την επιτρεπόμενη ανάπτυξη. Οι περιβαλλοντικοί όροι βάσει της νομοθεσίας είναι σαφείς: ετήσια παραγωγή 100 τόνοι για θαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων ανά περιοχή.

Ωστόσο, οι ιχθυολόγοι πέρυσι, στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριό τους, ανέφεραν ότι η χρηματοοικονομική αξιολόγηση μιας μονάδας που παράγει τις επιτρεπόμενες από τη νομοθεσία ποσότητες καθιστά την επένδυση μη βιώσιμη οικονομικά και ότι, για να καταστεί βιώσιμη, η ετήσια δυναμικότητά της πρέπει να υπερβεί το διπλάσιο της επιτρεπόμενης. Οπως μας ενημερώνει ο Γ. Δημητριάδης, οι υπερβάσεις στην παραγωγή των μονάδων που λειτουργούν χρόνια στον Πόρο άγγιξαν το 400%. Μάλιστα, η έρευνα του αρμόδιου εισαγγελέα και των επιθεωρητών Περιβάλλοντος κατέδειξε το 2010 υπερβάσεις, με συνέπεια την αυξημένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βυθού. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες δεν προσκόμισαν, όπως ορίζει η νομοθεσία, στοιχεία για το πώς διαχειρίζονται νεκρά ψάρια και στερεά απόβλητα.

Η διαβούλευση της ΚΥΑ έληξε πριν από λίγες μέρες και οι αντιδράσεις έχουν αναρτηθεί στον σχετικό ιστότοπο. Τι προβλέπεται όμως στη συγκεκριμένη ΚΥΑ;

*Για να ολοκληρωθεί η χωρική οργάνωση των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει ο υποκείμενος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός να εναρμονιστεί με τις κατευθύνσεις της υπουργικής απόφασης. Ανεξαρτήτως αν συνάδουν οι απαιτήσεις μιας περιοχής, αυτή οφείλει να τις προσαρμόσει ανάλογα με στις υδατοκαλλιέργειες, ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο: οι ιχθυοκαλλιέργειες να προσαρμόζονται στις αναγκαιότητες του τόπου.

*Οι υδατοκαλλιέργειες, εκτός από χιλιάδες στρέμματα θαλάσσιου χώρου, χρειάζονται και εγκαταστάσεις στη χερσαία περιοχή, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συσκευαστήρια ψαριών κ.ά. Η ΚΥΑ προβλέπει τροποποίηση των διατάξεων δόμησης (άρθρο 2 του διατάγματος 31/5/1985 ΦΕΚ270Δ, που προστατεύει την εκτός σχεδίου δόμηση) προκειμένου να υπαχθούν στις προβλεπόμενες παρεκκλίσεις και τα έργα υποστήριξης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Ουσιαστικά προσαρμόζεται η δόμηση στις απαιτήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών -αποψίλωση βλάστησης με τη δημιουργία οδικού δικτύου.

*Τα όρια της μισθωμένης θαλάσσιας έκτασης πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1.000 μέτρα από κάθε οικιστική ανάπτυξη, ξενοδοχειακές μονάδες, βιολογικές καλλιέργειες, βιομηχανίες, δύο ναυτικά μίλια από διακίνηση λιμενικών εγκαταστάσεων που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους θαλάσσιας ρύπανσης και 500 μέτρα από παραλίες κολύμβησης. Οι ανωτέρω περιορισμοί, όμως, όπως αναφέρει το σχέδιο ισχύουν και αμφίδρομα, έτσι, μετά τη θεσμοθέτησή τους, καθεμιά από τις παραπάνω χρήσεις θα απαγορεύεται στις αντίστοιχες αποστάσεις από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

*Τα απορρίμματα ζωικών υπολειμμάτων, π.χ. νεκρά ψάρια, τα διαχειρίζονται οι φορείς των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ενώ τον μεγάλο όγκο (δίχτυα, πλωτήρες, αρμαθοί, σχοινιά, σίδερα) οι ΟΤΑ, όταν είναι πανελληνίως γνωστό ότι οι δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη συλλογή των απορριμμάτων.


«Είναι ζήτημα ζωής η θανάτου για τη Σαλαμίνα οι ιχθυοκαλλιέργειες.

ΜΙΧ. ΚΑΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας Περιβός)

Το νότιο τμήμα του νησιού έως τώρα δεν είχε υποστεί υποβάθμιση και είναι αυτό που τώρα προτείνεται να χαρακτηριστεί ως ΠΟΑΥ. Η νότια Σαλαμίνα αποτελεί χώρο αναψυχής όχι μόνο για τους Σαλαμίνιους αλλά και για τους 300.000 τουρίστες που δέχεται το καλοκαίρι. Η παρουσία των εγκαταστάσεων θα υποβαθμίσει τη θάλασσα οι υποστηρικτικές χερσαίες εγκαταστάσεις που προβλέπεται να γίνουν θα πληγώσουν περιβαλλοντικά ακτές, που ελάχιστες πλέον έχουν μείνει στην Αττική. Και όλα αυτά εις βάρος της ζωής των πολιτών. Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσο έντονη υποβάθμιση όσο εμείς, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, παροπλισμένα πλοία, μονάδα φυσικού αερίου, κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, αυθαίρετη δόμηση, επιπτώσεις από τη συνεχή διέλευση και αγκυροβόληση πλοίων. Αρκετά!».

Ελευθεροτυπία 29/5/2011


Τελικά στη Σαλαμίνα μείναμε μόνοι μας να αγωνιζόμαστε.


Εθελοντές καθάρισαν τον αρχαίο λιμένα Σαλαμίνας

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2011, 4:35 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Εθελοντές έδωσαν από το χρόνο τους για να αλλάξουν την απαξιωτική και θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το αρχαίο λιμάνι στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, όπου ακόμα διακρίνονται οι «γλίστρες» από τις οποίες γίνονταν τότε οι καθελκύσεις των πλοίων.

Λογής λογής, απορρίμματα σκεπάζουν το φυσικό περιβάλλον και την Ιστορία, εκεί όπου μια κληρονομιά, παρακαταθήκη για το μέλλον μας, μετατράπηκε σε βαλτότοπο για παλιοσίδερα, όπως λέει ο Μιχάλης Κανάκης από τον Περιβαλλοντικό Ομιλο Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).

Μαζεύτηκαν συνολικά εκατόν πενήντα άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές από σχολεία της περιοχής και μέσα σε λίγες ώρες καθάρισαν μια ακτή περίπου δύο χιλιομέτρων.

Αυτό το λιμάνι των κλασικών χρόνων, που κλείνεται σε ένα μικρό κόλπο στα ανοιχτά του οποίου (Κυνόσουρα) εξελίχτηκε η γνωστή ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., το επισκέπτονται κατά καιρούς ερωδιοί, κορμοράνοι, καστανοκέφαλοι, γλάροι, γλαρόνια, αλκυόνες και άλλα παρυδάτια πουλιά, λέει ο Μάρκος Ακύλας, μέλος του οικολογικού ομίλου.

«Θα θέλαμε όμως να έχει πινακίδες ευδιάκριτες και να το επισκέπτονται και οι άνθρωποι, ντόπιοι και άλλοι, σιγά σιγά να αρχίσει να υπάρχει κίνηση με ξεναγό και να έρχονται κι απέξω (γιατί όχι;) και να μαθαίνουν και να βλέπουν από κοντά την Ιστορία. Είναι τόσο δύσκολο αυτό;» αναρωτιέται ο Μιχάλης Κανάκης.

Πρέπει συνέχεια, ακόμα και σήμερα που έχουμε περιέλθει σ' αυτή την κατάσταση, να μη βλέπουμε το αυτονόητο, λέει εξηγώντας: «Να σώζουμε και να αναδεικνύουμε ό,τι μπορεί να μας σώσει. Ας αρχίσουμε να δημιουργούμε εστίες τουρισμού».

Στο τέλος του εθελοντικού καθαρισμού απορριμματοφόρα του δήμου πήραν το άχρηστο φορτίο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό από τη νέα δημοτική αρχή. Ο κ. Τζαβαρής θα πρέπει να δει εγκαίρως και να αντιληφθεί ότι η «αξιοποίηση» πλέον είναι μπροστά του, γιατί η Σαλαμίνα έχει πολλές αρχαιότητες και ιστορικά μνημεία. Ας δώσει μια άλλη ώθηση στον τουρισμό του νησιού.

Οσο για την περιοχή της Κυνοσούρας, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογική, ας έχει τα μάτια του ανοιχτά ο δήμαρχος κ. Τζαβαρής, γιατί το «θησαυρό» σε λίγο θα τον νέμονται άλλοι και με κακό τρόπο...

Μ.ΠΙΝ.
Ελευθεροτυπία 14/5/2011

Το απρόβλεπτο στη φύση είναι τόσο αναμενόμενο όσο και η πιθανότητα για ένα πυρηνικό ατύχημα.

αναρτήθηκε στις 6 Απρ 2011, 12:36 μ.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 6 Απρ 2011, 12:45 μ.μ. ]

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις μέρες τα τεκταινόμενα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αναλογίζομαι. Η κορυφαία τεχνολογία σε συνδυασμό με την παροιμιώδη οργάνωση λαού και κοινωνίας, υπόσχονταν μηδενική πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος σε όλες τις πιθανές συνθήκες. Όμως συνέβη το απρόβλεπτο


Η καλύτερη και σχολαστικότερη παρατήρηση όμως μας διδάσκει άλλα. Τόσο η διαμόρφωση της γεωμορφολογίας του πλανήτη μας, όσο και η εξέλιξη της ζωής, διαμορφώθηκαν και υλοποιήθηκαν εξαιτίας του απρόβλεπτου. Αυτό αποτελεί δεδομένο. Αυτό που δεν είναι, ή δεν πρέπει να είναι, είναι το ρίσκο που παίρνει η ανθρωπότητα στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει ενέργεια. Το πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου εν πολλοίς οφείλεται στην παραγωγή ενέργειας μέσω των ορυκτών καυσίμων. Ένα μέρος της παγκόσμιας κοινότητας υπερασπίζεται την παραγωγή από πυρηνικές μονάδες, ώστε να αναχαιτιστεί η υπεραύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Καθησυχάζουν μιλώντας για απόλυτα ασφαλείς μονάδες…..


Και όμως το αναμενόμενο «απρόβλεπτο» της φύσης έρχεται ως Νέμεσις.


Ίσως γιατί έχει προηγηθεί η Ύβρις.

Κάποτε πρέπει να αναλογιστούμε το ρόλο και τις ευθύνες μας σε αυτό την πλανήτη. Η κατανάλωση ενέργειας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενα ρεκόρ.

Ο τρόπος παραγωγής της, κάθε αντοχές.


Κάποιοι μιλούν για ορθολογικότερη χρήση, άλλοι για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Από κάποιους σχολιάζονται ως ουτοπιστές.

Σίγουρα πάντως, όχι από τον πατέρα που αγωνιά πλέον στην Ιαπωνία για την ακτινοβολία που δέχθηκε το λίγων μηνών βρέφος του.

Ούτε από τον χωρικό που φονικές καταστροφές, συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου, του έπνιξαν την ελπίδα…


Μ.ΑΜέλος του Perivos τιμά το νησί μας

αναρτήθηκε στις 26 Φεβ 2011, 11:47 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 26 Φεβ 2011, 12:18 μ.μ. ]Ο Γιώργος Κανάκης, Σαλαμίνιος και μέλος του Perivos παίρνει μέρος στον αγώνα-μύθος για τους τριαθλητές "Iron Man" που θα διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου στο Ταούπο της Νέας Ζηλανδίας.  Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και στους δύο στόχους του, στον αθλητικό αλλά και στον κοινωνικό που ειναι να μαζέψει χρήματα που θα διατεθούν για τα παιδιά με καρκίνο.   Ας βοηθήσουμε όλοι μπαίνοντας στον ιστότοπο: http://www.fundraiseonline.co.nz/GeorgeKanakis/


PerivosΗ χωματερή της Σαλαμίνας

αναρτήθηκε στις 20 Νοε 2010, 10:13 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 25 Ιαν 2011, 8:53 π.μ. ]

Tης Γιωτας Συκκα

Πριν από λίγο καιρό γιορτάσαμε τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όμως, από τα σημαντικότερα ναυτικά γεγονότα της αρχαιότητας που έγιναν μεταξύ Ελλήνων και Περσών σ’ ένα στενό του Περάματος και της Ψυττάλειας με θεατή τον Ξέρξη, όπως μάθαμε στην Ιστορία, δεν θα τολμήσουμε να τη γιορτάσουμε ποτέ. Αλλωστε και τον Μαραθώνα, αν δεν ήταν τα έργα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που έγιναν -με τις σχετικές εκπτώσεις- και τώρα η επέτειος αφορμή για να καθαρίσουμε τη βρωμερή από τις παράνομες πινακίδες Λεωφόρο Μαραθώνος, δεν θα τον γιορτάζαμε.

Ομως, στη Σαλαμίνα τίποτα δεν φαίνεται να διορθώνεται. Κυρίως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν μπορεί κάτι να αλλάξει.

Τι νόημα έχει που πέρασε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Θ. Μπεκρής και ΣΙΑ ΕΠΕ ΚΕΡΑΥΝΟΣ» για τη λειτουργία ναυπηγείου; Το ΚΑΣ στην ουσία νομιμοποίησε την παράνομη δράση του ναυπηγείου, αφού ουδέποτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε εγκρίνει τη λειτουργία του.

«Για να σταματήσει το κακό» είπαν κάποια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. «Να μπει σειρά». Μόνο που τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά με άλλο τρόπο.

Πακέτο ολόκληρο έχει κάνει η αρμόδια εφορεία τις δράσεις και των δύο ναυπηγείων γιατί είναι και η εταιρεία «Αρκαδία». Συστάσεις, μηνύσεις, λάθος χειρισμοί, αμέτρητες αποφάσεις για απαλλοτριώσεις, επανακηρύξεις αυτών προκειμένου να αποκτήσει ο χώρος τον σεβασμό που του οφείλουμε.

Τίποτα δεν έγινε. Ολοι μιλούσαν για ανάδειξη της Σαλαμίνας. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων δεινοπαθεί από τα κουφάρια και την έλλειψη συνεργασίας των δημοσίων υπηρεσιών. Μια χωματερή στον βυθό και στην ξηρά. Με ευχές και ελπίδες δεν καθαρίζει. Χρειάζεται τόλμη. Αποφάσεις που θέτουν όρια και κυρίως υλοποιούνται.


Καθημερινή 19-11-2010

Σκουπίδια και σκουριά εναντίον Σαλαμινομάχων

αναρτήθηκε στις 18 Νοε 2010, 5:52 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 25 Ιαν 2011, 8:54 π.μ. ]

Οι αρχαιότητες και ολόκληρη η περιοχή όπου έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας... συμβιώνουν με παλιά ναυπηγεία και βιομηχανικούς ρύπους


Θλιβερές εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας. Η περιοχή όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία του 480 π.Χ. έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή και σε νεκροταφείο μισοβυθισμένων πλοίων (ΑΠΕΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ)
Θλιβερές εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας. Η περιοχή όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία του 480 π.Χ. έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή και σε νεκροταφείο μισοβυθισμένων πλοίων (ΑΠΕΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ)
Ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων με μισοβυθισμένα και σκουριασμένα σκάφη που ρυπαίνουν τη θάλασσα, σκουπίδια κάθε λογής- βιομηχανικά και αστικά- αλλά και παράνομες εκσκαφές. Κάπου εκεί... και τα αρχαία: ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και η θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το 480 π.Χ. η ναυμαχία κατά την οποία οι Ελληνες κατατρόπωσαν τους Πέρσες εκδιώκοντάς τους οριστικώς από την Ελλάδα. Πόσο συμβατή είναι η συνύπαρξη αρχαιοτήτων με όλες αυτές τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ως σήμερα. Αντιθέτως, η θλιβερή κατάσταση στη Σαλαμίνα διαιωνίζεται, αφού απόφαση για την απομάκρυνση των ναυπηγείων δεν έχει ληφθεί, παρ΄ ότι λειτουργούν εντός της κηρυγμένης από το 2001 Αρχαιολογικής Ζώνης Α, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία δόμηση, εγκατάσταση ή άλλη δραστηριότητα.

Τι νόημα έχει λοιπόν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για το ένα εκ των δύο ναυπηγείων που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο - και ευθύνονται γι΄ αυτή την κατάσταση- η εταιρεία Θ. Μπεκρής και Σία ΕΠΕ Κεραυνός; Κανείς δεν έχει αντίρρηση να καθαρίσει η εν λόγω εταιρεία τον χώρο (χερσαίο και θαλάσσιο), γι΄ αυτό άλλωστε και έλαβε έγκριση από το ΚΑΣ, το ζητούμενο όμως βρίσκεται αλλού. Επιβάλλεται η διαπραγμάτευση του υπουργείου Πολιτισμού με τον ΟΛΠ, έτσι ώστε σε έναν ορίζοντα δεκαετίας να γίνει εφικτή η απομάκρυνση των ναυπηγείων, όπως είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου κυρία Λίνα Μενδώνη κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου. Γιατί ο ΟΛΠ; Επειδή αυτός νοικιάζει τη συγκεκριμένη έκταση- στη θέση Καμινάκι όρμου Αμπελακίων-, παρ΄ ότι σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα στον χώρο.

Οπως δήλωσε πάντως στο συμβούλιο η εκπρόσωπος της εταιρείας Κεραυνός κυρία Μπεκρή, είναι αποφασισμένη να απομακρύνει τα απορρίμματα, ενώ ζήτησε επιπλέον την κατασκευή περίφραξης και ενός καφενείου για τους εργαζομένους, αιτήματα που έγιναν επίσης δεκτά. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι όλα αυτά μπορεί να «νομιμοποιούν» κατά έναν τρόπο τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Για να δοθεί μια συνολική εικόνα της κατάστασης, ας σημειωθεί ότι στην άλλη πλευρά του Τύμβου- επίσης εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου - λειτουργεί η ΑΕ Ναυπηγική Αρκαδία, ιδιοκτησίας Διαμαντή, η οποία αρχικώς (1969) είχε λάβει άδεια εγκατάστασης μηχανουργείου, ενώ το 1977 πήρε και την άδεια για ναυπηγείο. Ουδεμία προσπάθεια απομάκρυνσής της έχει αποδώσει, διότι ο χώρος, έκτασης 24 στρεμμάτων, είναι ιδιόκτητος, άρα πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση, με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού πάντως, η ΚΣτ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Εναλίων έχουν ζητήσει να τεθούν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι σε όλη την περιοχή της Κυνόσουρας, κάτι που επιβάλλει και τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας.

Ο Τύμβος σήμερα είναι ένα έξαρμα του εδάφους, ύψους επτά μέτρων, του οποίου η αρχαία επίχωση έχει καταστραφεί από την άροση. Επίσης έχουν καταστραφεί οι τάφοι του νεκροταφείου που βρίσκεται στα ανατολικά του Τύμβου λόγω της έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες, του ομαδικού ταφικού συγκροτήματος (στα βόρεια) λόγω διάβρωσης, αλλά και των σύγχρονων καλλιεργειών. Συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες όμως δεν έχουν γίνει.

Μνημεία μιας ιστορικής νίκης 

Ολόκληρη φοινικική τριήρη (λάφυρο της ναυμαχίας) είχαν τοποθετήσει οι Ελληνες πάνω στο Τρόπαιο το οποίο έστησαν στη Σαλαμίνα, στο σημείο απ΄ όπου εξόρμησαν εναντίον των Περσών. Ενα μονιμότερο Τρόπαιο, αυτό «του Θεμιστοκλέους», στήθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και έμεινε ορατό, σύμφωνα με μαρτυρίες, ως και τις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ. Στην Κυνόσουρα εξάλλου, πάντα για την υπενθύμιση της νίκης, οι Αθηναίοι εγκαθίδρυσαν τη λατρεία του Διός Τροπαίου. Εκεί κοντά άλλωστε οι Αθηναίοι έθαψαν τους νεκρούς τους, στο Πολυάνδρειον, έναν μεγάλο ομαδικό τάφο.

Το Βήμα -  ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
1-10 of 30

Comments