Καθαρισμοί πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση

αναρτήθηκε στις 25 Μαΐ 2019, 6:13 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2019, 8:42 π.μ. ]

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

21/5/2019

Αριθμός Πρωτοκόλλου

170

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:

KOIN:

Δήμο Σαλαμίνας 

1.Δ/ση Περιβάλλοντος Πρασίνου και Καθαριότητας 

2.Γραφείο Δημάρχου


Πίνακας αποδεκτών


Τ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

Καθαρισμοί πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση

Η αντιπυρική περίοδος, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη αρχίσει από την 1 Μαΐου και αρχίζει να διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, εξαιτίας της ανάπτυξης υψηλής ποώδους βλάστησης (μεγάλη παραγωγή βιομάζας) η οποία και έχει φυσικά ξεραθεί, αποτελώντας πολύ εύφλεκτο υλικό. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο τη φετινή χρονιά λόγω των αρκετών βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν. 

Τα επιστημονικά δεδομένα και οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δασικών πυρκαγιών, ξεκινούν από τα πρανή δρόμων ειδικά όταν αυτοί βρίσκονται σε περιαστικά δάση και διασχίζουν περιοχές με κλασσική μεσογειακή βλάστηση (μακία ή πευκοδάση). Τα ποσοστά αυξάνονται με τη παρουσία πλήθους σκουπιδιών. Παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό πυρκαγιών έχει σαν αιτία την ανθρώπινη αμέλεια. Βασικές αιτίες όπως αναμμένα τσιγάρα, σπίθες από εξατμίσεις αυτοκινήτων, καταλύτες, προκαλούν την έναρξη από τις άκρες των δρόμων. Οι παραπάνω καταστάσεις εμφανίζονται σε μεγάλη κλίμακα στο νησί μας. 

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 την ευθύνη της κατάσβεσης έχει το Π.Σ ενώ η πρόληψη ανατίθεται στη Δ.Υ και την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα ο νόμος 3208/2003 χαρακτηρίζει τα δάση της Σαλαμίνας ιδιωτικά (εκτός αυτού του Αγ. Νικολάου ) και έτσι για την πρόληψη σε αυτά (καθαρισμοί, συντήρηση δασόδρομων) υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η τοπική αυτοδιοίκηση. 

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών και τη φετινή χρονιά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αξιολογώντας την αξία της πρόληψης διαθέτει το ανάλογο κονδύλι στην τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά και στο Δήμο Σαλαμίνας.

Με βάση όλα τα παραπάνω επισημαίνουμε την ανάγκη υλοποίησης των εξής: 

Η επιλογή των δρόμων που πρέπει να καθαριστούν πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν την ευλεξιμότητα της περιοχής, τον κυκλοφοριακό φόρτο, το αν υπάρχει δασική αναγέννηση, την δυσκολία κατάσβεσης, τη γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές κ.α. 

Άμεση λοιπόν προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους δρόμους: 

1. Αιαντείου- Κανακίων μιας και διασχίζει ένα από τα σημαντικότερα δάση του νομού μας 

2. Σεληνίων- Κακη Βίγλας (θέση Πηλός) μιας και το δάσος εκεί είναι σε αναγέννηση και μια νέα πυρκαγιά θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση 

3. Φανερωμένης λόγω της μεγάλης κίνησης οχημάτων 

Η αποψίλωση πρέπει να γίνει ολοσχερώς με τη χρήση κυρίως θαμνοκοπτικών. 

Τονίζεται ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την όποια καταστολή και ότι σε συνθήκες δύσκολες (καύσωνες, δυνατοί άνεμοι, πολλά μέτωπα στην επικράτεια) η καταστολή είναι σχεδόν αδύνατο να επιφέρει αποτέλεσμα και μόνο με σωστό σχεδιασμό στο επίπεδο της πρόληψης μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. 

Θυμίζουμε ότι κακοί χειρισμοί και καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών είχαν σαν αποτέλεσμα κάποιες χρονιές να γίνουν υπερβολικά αργά οι καθαρισμοί. Συγκεκριμένα το 2017 άρχισαν μετά τις 20 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο και το 2018 ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο χωρίς όμως να καθαριστεί η περιοχή Πηλός. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί τη φετινή χρονιά η ίδια καθυστέρηση διακινδυνεύοντας μια μεγάλης έκτασης καταστροφή.

                 Η Γραμματέας                                                                                       Ο Πρόεδρος

              Λεμπέση Σαραντία                                                                                 Ακύλας ΜάρκοςΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 

1.Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
Δ/νση Προστασίας Δασών 
Μεσογείων 119 11526 Αθήνα 
2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής 
Γενικό Γραμματέα κ. Σ. Κοκκινάκη
Κατεχάκη 56 11525 Αθήνα 
3. Περιφέρεια Αττικής Δ/ση Περιβάλλοντος - Τμήμα Περιβάλλοντος 
Πολυτεχνείου 4 10433 Αθήνα 
4. ΓΓ Πολιτικής Προστασίας 
Δ/ση Σχεδιασμού κ' αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών 
Ευαγγελιστρίας 2 10563 Αθήνα 
5. Δασαρχείο Πειραιά 
Αγ. Διονύσου 5 18545 Πειραιάς 
6. Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαλαμίνας 
Λ. Φανερωμένης πλησίον Κέντρου Υγείας 18900 Σαλαμίνα.
Comments