Αρχεία / Επιστολές

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΡΑΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ (προς Δήμο)

αναρτήθηκε στις 17 Οκτ 2019, 9:51 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

4/10/2019

Αριθμός Πρωτοκόλλου

174

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:Τμήμα καθαριότητας, πρασίνου και περιβάλλοντος Δήμου Σαλαμίνας, Γραφείο Δημάρχου ΣαλαμίναςΤ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΡΑΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ


Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ) με απογοήτευση παρατήρησε ότι για άλλη μια χρονιά οι καθαρισμοί των πρανών δασικών δρόμων καθυστέρησαν υπέρμετρα. Με δεδομένο ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί το σημαντικότερο έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών, είναι πράγματι απογοητευτικό να βλέπουμε την έναρξη να γίνεται τέλη Αυγούστου και την ολοκλήρωσή τους μέσα Σεπτεμβρίου. Θυμίζουμε και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι σε συνθήκες ακραίων καταστάσεων μια δασική πυρκαγιά δεν αντιμετωπίζεται και μόνο η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει.

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ) θέλοντας να βοηθήσει όσο είναι εφικτό ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η τραγική καθυστέρηση και παράλληλα να ενημερώσει τα μέλη του για τις αιτίες, παρακαλεί την Υπηρεσία σας να απαντήσει εγγράφως στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Σε ποιο γεγονός αποδίδετε την καθυστέρηση αυτή;

 • Ποια βήματα απαιτούνται ώστε να φτάσουμε στην ανάληψη της εργολαβίας από τον ανάδοχο;

 • Ποια ημερομηνία ακριβώς υλοποιήθηκε κάθε σχετική κίνηση;

 • Ποιες οι ενέργειες του Δήμου ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία με δεδομένο ότι και τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε ανάλογη καθυστέρηση.

 • Με ποιόν τρόπο θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει για την επόμενη χρονιά να μην ξανασυμβεί το γεγονός


Ο στόχος της παρούσας επιστολής δεν είναι η επίρριψη ευθυνών αλλά κυρίως η ενεργοποίηση διαδικασιών ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Πάντα με τη διάθεση για ένα καλύτερο περιβάλλον στο νησί μας.

                Η Γραμματέας                                                                                  Ο Πρόεδρος

            Λεμπέση Σαραντία                                                                            Μάρκος Ακύλας
Πόρισμα ΑΣΝΑ για το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ

αναρτήθηκε στις 9 Οκτ 2019, 10:18 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 9 Οκτ 2019, 10:29 π.μ. ]
Πηγή: zougla.gr

Κάδοι ανακύκλωσης (προς Δήμο)

αναρτήθηκε στις 14 Ιουν 2019, 11:27 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

12/6/2019

Αριθμός Πρωτοκόλλου

171

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:KOIN:
Δήμο Σαλαμίνας , τμήμα καθαριότητας, πρασίνου, περιβάλλοντος


Γραφείο Δημάρχου

Τ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

Κάδοι ανακύκλωσης


Ο ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ χαιρετίζει την τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης πολλαπλών ρευμάτων στην κεντρική ιχθυαγορά της Σαλαμίνας από το Δήμο Σαλαμίνας. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα «πράσινο σημείο» όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν έστω και αυτή τη μικρή ποσότητα υλικών που αυτό μπορεί να διαχειριστεί. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι λειτουργικό και ότι θα υπάρξει επέκταση και σε άλλα σημεία του νησιού. Για την καλύτερη λειτουργία του όμως θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: 


- Ο κάδος για οργανικά ίσως να μην έπρεπε να είναι μαζί για τους ακόλουθους λόγους: Μεγάλος αριθμός πολιτών δε γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να ρίχνεται σε αυτόν τον κάδο, με αποτέλεσμα να τον καταστήσει μη εκμεταλλεύσιμο. Επίσης αν ριχτούν ζωικά κατάλοιπα (που είναι οργανικά) η δυσοσμία που θα εκλύεται, καθώς θα επιτελείται αναερόβια σήψη, θα είναι σε τέτοια ένταση που θα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. 

- Ο κάδος για το γυαλί μάλλον αποτελεί πλεονασμό μιας και σε όλο το νησί υπάρχουν οι ανάλογοι κώδωνες για το ίδιο υλικό. Θα μπορούσε λοιπόν η αντίστοιχη θέση να ήταν για κάποιο άλλο υλικό ή έστω για το πλαστικό, μιας και ως ελαφρύ και ογκώδες πλαστικό γρήγορα γεμίζει τους άλλους κάδους. 

- Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών με παράλληλη συνέπεια από τη δημοτική αρχή ως προς την συντήρηση και τη συλλογή των υλικών, ώστε η συγκεκριμένη θέση να αποτελέσει το πρώτο πραγματικό πράσινο σημείο της Σαλαμίνας που θα μάθει ο πολίτης να χρησιμοποιεί τακτικά.

                Η Γραμματέας                                                                                  Ο Πρόεδρος

            Λεμπέση Σαραντία                                                                            Μάρκος ΑκύλαςΚαθαρισμοί πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση (προς Πυροσβεστική)

αναρτήθηκε στις 6 Ιουν 2019, 11:42 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

4/6/2019

Αριθμός Πρωτοκόλλου

173

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:


KOIN:

Π.Κ Σαλαμίνας


Δήμο Σαλαμίνας 

Τ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

Καθαρισμοί πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση

Η αντιπυρική περίοδος, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη αρχίσει από την 1 Μαΐου και αρχίζει να διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, εξαιτίας της ανάπτυξης υψηλής ποώδους βλάστησης (μεγάλη παραγωγή βιομάζας) η οποία και έχει φυσικά ξεραθεί, αποτελώντας πολύ εύφλεκτο υλικό.

Τα επιστημονικά δεδομένα και οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δασικών πυρκαγιών, ξεκινούν από τα πρανή δρόμων, ειδικά όταν αυτοί βρίσκονται σε περιαστικά δάση και διασχίζουν περιοχές με κλασσική μεσογειακή βλάστηση (μακία ή πευκοδάση). Τα ποσοστά αυξάνονται με τη παρουσία πλήθους σκουπιδιών. Παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό πυρκαγιών έχει σαν αιτία την ανθρώπινη αμέλεια. Οι παραπάνω καταστάσεις εμφανίζονται σε μεγάλη κλίμακα στο νησί μας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 την ευθύνη της κατάσβεσης έχει το Π.Σ ενώ η πρόληψη ανατίθεται στη Δ.Υ και την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα ο νόμος 3208/2003 χαρακτηρίζει τα δάση της Σαλαμίνας ιδιωτικά (εκτός αυτού του Αγ. Νικολάου ) και έτσι για την πρόληψη σε αυτά (καθαρισμοί, συντήρηση δασόδρομων ) υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η τοπική αυτοδιοίκηση. Για τον σκοπό αυτό εξ άλλου και το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει το ανάλογο κονδύλι στο Δήμο Σαλαμίνας,

Με βάση όλα τα παραπάνω επισημαίνουμε την ανάγκη υλοποίησης των εξής:

Η επιλογή των δρόμων που πρέπει να καθαριστούν πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν την ευλεξιμότητα της περιοχής, τον κυκλοφοριακό φόρτο, το αν υπάρχει δασική αναγέννηση, την δυσκολία κατάσβεσης, τη γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές κ.α.

Παραθέτουμε κάποια βασικά στοιχεία που βοηθούν στην επιλογή.

 • Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στα ανάντη (ανεβαίνουν τις πλαγιές των βουνών) από ότι στα κατάντη (κατέβασμα της πλαγιάς)

 • Οι θέσεις που έχουν βορινή έκθεση και εκτείνονται προς νότο επίσης εμφανίζουν μεγαλύτερη δυνατότητα εξάπλωσης

 • Δάση χαλέπιας πεύκης που βρίσκεται σε αναγέννηση (είχε καεί τα τελευταία 20-30 χρόνια ) κινδυνεύει με ερημοποίηση αν ξανακαεί πολύ περισσότερο από ότι τα ώριμα πευκοδάση.


Άμεση λοιπόν προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους δρόμους:


 1. Αιαντείου- Κανακίων μιας και διασχίζει ένα από τα σημαντικότερα δάση του νομού μας

 2. Σεληνίων- Κακη Βίγλας (θέση Πηλός) μιας και το δάσος εκεί είναι σε αναγέννηση και μια νέα πυρκαγιά θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση

 3. Φανερωμένης λόγω της μεγάλης κίνησης οχημάτων.


Η αποψίλωση πρέπει να γίνει ολοσχερώς, με τη χρήση κυρίως θαμνοκοπτικών.


Τονίζεται ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την όποια καταστολή και ότι σε συνθήκες δύσκολες (καύσωνες, δυνατοί άνεμοι, πολλά μέτωπα στην επικράτεια) η καταστολή είναι σχεδόν αδύνατο να επιφέρει αποτέλεσμα και μόνο με σωστό σχεδιασμό πρόληψης ή πολύ έγκαιρης επέμβασης μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.

Θυμίζουμε ότι οι κακοί χειρισμοί της περασμένης χρονιάς είχαν σαν αποτέλεσμα οι καθαρισμοί να γίνουν Αύγούστο γεγονός που ελπίζουμε να μην επαναληφθεί και τη φετινή χρονιά.


Επισυνάπτουμε κάποια στοιχεία που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές ελπίζοντας να βοηθήσουν στη δύσκολη δουλειά της Υπηρεσία σας.


                Η Γραμματέας                                                                                  Ο Πρόεδρος


            Λεμπέση Σαραντία                                                                         Μάρκος Ακύλας

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝΒρισκόμαστε ήδη εντός της αντιπυρικής περιόδου. Για άλλο ένα καλοκαίρι οι δασικές πυρκαγιές θα μας απασχολήσουν, ως Μεσογειακή χώρα που είμαστε. Το κακό με τη χώρα μας και τη νοοτροπία μας, είναι ότι ασχολούμαστε μόνο το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές.

Χωρίς να γίνει καμία άλλη αναφορά σε θέματα πρόληψης, σχεδιασμού, οργάνωσης που πρέπει να μας απασχολούν όλες τις άλλες εποχές, θα επικεντρωθούμε μόνο στο θέμα των αιτιών. Στα <<καυτά>> καλοκαιρινά δελτία ειδήσεων, κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι όλες οι πυρκαγιές είναι θέμα εμπρησμού. Είναι όμως έτσι;

Την απάντηση δε θα δώσει βέβαια ο αυτόπτης μάρτυρας, που είδε ένα ύποπτο μηχανάκι να περνά από το δάσος, αλλά τα επίσημα πορίσματα, η επιστημονική έρευνα και η γνώση της δασικής οικολογίας.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε την έρευνα που έγινε από το τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. από τον καθηγητή Δ. Στάμου, σύμφωνα με την οποία (αφού εξετάστηκαν τα στοιχεία δέκα ετών) ανακοινώθηκε ότι εξακριβωμένοι εμπρησμοί ήταν 18% ενώ αμέλεια το 75%.

Το τμήμα Δασολογίας του Α.Π.Θ (Καϊλίδης) αποδίδει το 42,8% σε αμέλεια 29,3% σε πρόθεση και 25,7% σε άγνωστα αίτια κατόπιν αξιολόγησης στοιχείων είκοσι ετών.

Ανάλογα στοιχεία δίνουν και άλλες έρευνες από επιφανείς επιστήμονες και φορείς (Κωνσταντινίδης, ΕΘΙΑΓΕ, WWF κ.λ.π ), ενώ αντίστοιχες απόψεις διατυπώνουν και όσοι ασχολούνται με την οικολογία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον Καθηγητή Καϊλίδη του ΑΠΘ τμήμα Δασολογίας αναφέρουμε αναλυτικά:


ΑΙΤΙΕΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ %

ΑΜΕΛΕΙΑ

42,8 %

Καύση χορταριών-αγρών

17,8 %

Τσιγάρα

10,7 %

Σπινθήρες μηχανών, ΔΕΗ, ΟΣΕ

2,8 %

Εργασίες στην ύπαιθρο

2,9 %

Καύση σκουπιδιών

6,1 %

Εκδρομείς και άλλοι λόγοι

2,5 %

ΠΡΟΘΕΣΗ

29,3 %

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

25,7 %

ΚΕΡΑΥΝΟΙ

2,2 %

Τα στοιχεία του πίνακα πρέπει να επισημάνουμε ότι αναφέρονται σε αριθμό πυρκαγιών και όχι σε καμένη έκταση .

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αξιολογείται για την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι θέσεις που ξεκινούν οι πυρκαγιές. Όπως είναι αναμενόμενο η πιθανότητα έναρξης είναι ανάλογη της ανθρώπινης παρουσίας. Οικισμοί που γειτνιάζουν με δάση, δρόμοι που περνούν από δασικές εκτάσεις είναι σαφώς πιο επικίνδυνες ζώνες.

Όσοι κτίζουν κοντά ή μέσα σε μεσογειακά δάση (κυρίως παράνομα) πρέπει να γνωρίζουν ότι η οικολογία των οικοσυστημάτων αυτών, σχεδόν επιβάλει το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα καούν και μαζί τους πιθανόν και οι κατοικίες (τα δάση αυτά ακόμα και πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους καίγονταν με μια περιοδικότητα 150-200 χρόνων).

Μία συντριπτική μερίδα πυρκαγιών ξεκινά από τα πρανή των δρόμων. Είναι ενδεικτικό ότι το καλοκαίρι του 1998 κατά μήκος της εθνικής οδού Πάτρα Κόρινθος (120km) καταγράφηκαν 27 περιστατικά που όλα ξεκίνησαν από την άκρη του δρόμου. Απόλυτα λογικό, μιας και τσιγάρα, καύτρες εξατμίσεων επικίνδυνα σκουπίδια (γυαλί, σπρέι, κλειστές σακούλες με οργανικά υπολείμματα που δημιουργούν εύφλεκτο βιοαέριο ) καταλήγουν εκεί από διερχόμενους. Ταυτόχρονα αυτά τα σημεία για συγκεκριμένους λόγους, εμφανίζουν μεγάλη φυτροτικότητα αγριόχορτων που είναι η πιο εύφλεκτη μορφή βλάστησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι 12:00-16:00 μιας και αυτές είναι οι πιο ξηρές και θερμές ώρες, άρα μπορεί η παραμικρή αιτία να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μια άλλη έξαρση εμφανίζεται 22:00-23:00 και αυτές αποδίδονται κυρίως σε εμπρησμούς από πρόθεση.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, έξαρση εμφανίζεται τα Σαββατοκύριακα (όχι επειδή τότε έχουν έμπνευση οι εμπρηστές) αλλά γιατί οι ανθρώπινες δραστηριότητες, έρχονται κοντά στο δάσος, με ανεύθυνο τρόπο.

Τέλος η ετήσια κατανομή τοποθετεί τον Ιούλιο και Αύγουστο στην κορυφή της κατάταξης. Αναλυτικά:ΜΗΝΑΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΜΕΝΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ %

Ιανουάριος

0,1%

Φεβρουάριος

0,2%

Μάρτιος

0,6%

Απρίλιος

0,9%

Μάιος

0,5%

Ιούνιος

3,4%

Ιούλιος

20,1%

Αύγουστος

51,5%

Σεπτέμβριος

15,9%

Οκτώβριος

5,4%

Νοέμβριος

1,1%

Δεκέμβριος

0,1%

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων, βοηθά στην κατανόηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.

 • Η πεποίθηση ότι όλες οι πυρκαγιές είναι εμπρησμοί μας καθιστά λιγότερο προσεκτικούς και υπεύθυνους, μιας και…. «άλλοι είναι αυτοί που βάζουν τις φωτιές» και όχι η δική μας απροσεξία και αδιαφορία.

 • Η πρόληψη (καθαρισμοί δασών, αντιπυρικών ζωνών, δασόδρομων, φύλαξη, άμεση προσβολή και αντιμετώπιση) είναι ζωτικής σημασίας και δυστυχώς δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

 • Από 15 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου έχουμε πάνω από 70% των καμένων εκτάσεων

 • Επικινδυνότερες ώρες είναι οι μεσημεριανές 12:00-16:00 και ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

 • Πραγματικά μεγάλος κίνδυνος υπάρχει όταν στα παραπάνω χρονικά διαστήματα υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας από 3 και πάνω (σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο που εκδίδει η Πολιτική Προστασία (www.gscp.gr )

 • Το 90% των εκτάσεων καταστρέφονται από λιγότερες του 10% των πυρκαγιών.

 • Περιστατικά που εκδηλώνονται σε μέρες με χαμηλή επικινδυνότητα είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όμως σε δύσκολες συνθήκες, μέρες, μήνες ώρες, η κατάσταση μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Εκεί λοιπόν πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον και η προσοχή.


Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στις συγκεκριμένες αυτές μέρες και ώρες με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

Ακύλας Μάρκος

Βιολόγος


Καθαρισμοί πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση

αναρτήθηκε στις 25 Μαΐ 2019, 6:13 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 25 Μαΐ 2019, 8:42 π.μ. ]


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

21/5/2019

Αριθμός Πρωτοκόλλου

170

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:

KOIN:

Δήμο Σαλαμίνας 

1.Δ/ση Περιβάλλοντος Πρασίνου και Καθαριότητας 

2.Γραφείο Δημάρχου


Πίνακας αποδεκτών


Τ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

Καθαρισμοί πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση

Η αντιπυρική περίοδος, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη αρχίσει από την 1 Μαΐου και αρχίζει να διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, εξαιτίας της ανάπτυξης υψηλής ποώδους βλάστησης (μεγάλη παραγωγή βιομάζας) η οποία και έχει φυσικά ξεραθεί, αποτελώντας πολύ εύφλεκτο υλικό. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο τη φετινή χρονιά λόγω των αρκετών βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν. 

Τα επιστημονικά δεδομένα και οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δασικών πυρκαγιών, ξεκινούν από τα πρανή δρόμων ειδικά όταν αυτοί βρίσκονται σε περιαστικά δάση και διασχίζουν περιοχές με κλασσική μεσογειακή βλάστηση (μακία ή πευκοδάση). Τα ποσοστά αυξάνονται με τη παρουσία πλήθους σκουπιδιών. Παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό πυρκαγιών έχει σαν αιτία την ανθρώπινη αμέλεια. Βασικές αιτίες όπως αναμμένα τσιγάρα, σπίθες από εξατμίσεις αυτοκινήτων, καταλύτες, προκαλούν την έναρξη από τις άκρες των δρόμων. Οι παραπάνω καταστάσεις εμφανίζονται σε μεγάλη κλίμακα στο νησί μας. 

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 την ευθύνη της κατάσβεσης έχει το Π.Σ ενώ η πρόληψη ανατίθεται στη Δ.Υ και την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα ο νόμος 3208/2003 χαρακτηρίζει τα δάση της Σαλαμίνας ιδιωτικά (εκτός αυτού του Αγ. Νικολάου ) και έτσι για την πρόληψη σε αυτά (καθαρισμοί, συντήρηση δασόδρομων) υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η τοπική αυτοδιοίκηση. 

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών και τη φετινή χρονιά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αξιολογώντας την αξία της πρόληψης διαθέτει το ανάλογο κονδύλι στην τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά και στο Δήμο Σαλαμίνας.

Με βάση όλα τα παραπάνω επισημαίνουμε την ανάγκη υλοποίησης των εξής: 

Η επιλογή των δρόμων που πρέπει να καθαριστούν πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν την ευλεξιμότητα της περιοχής, τον κυκλοφοριακό φόρτο, το αν υπάρχει δασική αναγέννηση, την δυσκολία κατάσβεσης, τη γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές κ.α. 

Άμεση λοιπόν προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους δρόμους: 

1. Αιαντείου- Κανακίων μιας και διασχίζει ένα από τα σημαντικότερα δάση του νομού μας 

2. Σεληνίων- Κακη Βίγλας (θέση Πηλός) μιας και το δάσος εκεί είναι σε αναγέννηση και μια νέα πυρκαγιά θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση 

3. Φανερωμένης λόγω της μεγάλης κίνησης οχημάτων 

Η αποψίλωση πρέπει να γίνει ολοσχερώς με τη χρήση κυρίως θαμνοκοπτικών. 

Τονίζεται ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την όποια καταστολή και ότι σε συνθήκες δύσκολες (καύσωνες, δυνατοί άνεμοι, πολλά μέτωπα στην επικράτεια) η καταστολή είναι σχεδόν αδύνατο να επιφέρει αποτέλεσμα και μόνο με σωστό σχεδιασμό στο επίπεδο της πρόληψης μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. 

Θυμίζουμε ότι κακοί χειρισμοί και καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών είχαν σαν αποτέλεσμα κάποιες χρονιές να γίνουν υπερβολικά αργά οι καθαρισμοί. Συγκεκριμένα το 2017 άρχισαν μετά τις 20 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο και το 2018 ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο χωρίς όμως να καθαριστεί η περιοχή Πηλός. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί τη φετινή χρονιά η ίδια καθυστέρηση διακινδυνεύοντας μια μεγάλης έκτασης καταστροφή.

                 Η Γραμματέας                                                                                       Ο Πρόεδρος

              Λεμπέση Σαραντία                                                                                 Ακύλας ΜάρκοςΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 

1.Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
Δ/νση Προστασίας Δασών 
Μεσογείων 119 11526 Αθήνα 
2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής 
Γενικό Γραμματέα κ. Σ. Κοκκινάκη
Κατεχάκη 56 11525 Αθήνα 
3. Περιφέρεια Αττικής Δ/ση Περιβάλλοντος - Τμήμα Περιβάλλοντος 
Πολυτεχνείου 4 10433 Αθήνα 
4. ΓΓ Πολιτικής Προστασίας 
Δ/ση Σχεδιασμού κ' αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών 
Ευαγγελιστρίας 2 10563 Αθήνα 
5. Δασαρχείο Πειραιά 
Αγ. Διονύσου 5 18545 Πειραιάς 
6. Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαλαμίνας 
Λ. Φανερωμένης πλησίον Κέντρου Υγείας 18900 Σαλαμίνα.

Συμμετοχή στην εκστρατεία "Let’s do it Greece 2019"

αναρτήθηκε στις 4 Απρ 2019, 11:53 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 4 Απρ 2019, 11:53 π.μ. ]


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

2/4/19

Αριθμός Πρωτοκόλλου

168

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:


- Τμήμα Περιβάλλοντος Πρασίνου κ Καθαριότητας Δήμου Σαλαμίνας

- Γραφείο Δημάρχου Σαλαμίνας
Τ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

Συμμετοχή στην εκστρατεία “Let’s do it Greece 2019”

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι θα πάρει μέρος για 8η συνεχόμενη χρονιά στην Πανελλαδική Εκστρατεία Καθαρισμού Let’s do it την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 από τις 10 το πρωί, καθαρίζοντας το Δάσος Φανερωμένης και ξεκινώντας από το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στη ΧΑΝ.
Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστούμε τα ακόλουθα υλικά για τους εθελοντές μας:

    1. Ενισχυμένες σακούλες (λόγω βάρους των απορριμμάτων).
    2. Γάντια μιας χρήσης.
    3. Κάδους που θα τοποθετηθούν στο γήπεδο για να μπουν οι γεμάτες σακούλες ή/και φορτηγό αυτοκίνητο για την άμεση απομάκρυνσή τους.

Παρακαλούμε θερμά το παραπάνω υλικό να μας δοθεί για την καλύτερη οργάνωση της εκστρατείας στο νησί μας. Ευελπιστούμε στη συνεργασία και τη βοήθειά σας.
Οτιδήποτε χρειαστείτε, είμαστε στη διάθεσή σας.

                 Η Γραμματέας                                                                                       Ο Πρόεδρος

              Λεμπέση Σαραντία                                                                                 Ακύλας ΜάρκοςΠρος ΑΒ Βασιλόπουλο - Ανακύκλωση στη Σαλαμίνα (νέα)

αναρτήθηκε στις 10 Ιαν 2019, 10:11 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

28/12/18

Αριθμός Πρωτοκόλλου

166

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:


ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


Αξιότιμοι κύριοι θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε το πρόβλημα με το θέμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που με χαρά έγινε αποδεκτό από το μεγαλύτερο μέρος των πελατών σας και γενικότερα των κατοίκων της Σαλαμίνας. Η προηγούμενη επιστολή μας προς την εταιρεία σας που στάλθηκε ηλεκτρονικά στις 12 Οκτωβρίου, δεν απαντήθηκε. Γι αυτό την στέλνουμε εκ νέου και αναμένουμε την απάντησή σας.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε κάποια σχόλια και προτάσεις σε σχέση με το κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό κατάστημα της επιχείρησής σας στη Σαλαμίνα. Το εν λόγω κέντρο, πολύ συχνά βρίσκεται εκτός λειτουργίας και ο λόγος προφανώς είναι η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και αντίστοιχη ποσότητα υλικού που προσφέρεται. Όμως με τον τρόπο αυτό, πολλά υλικά τελικά δε δίνονται για ανακύκλωση και καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων. Θεωρώντας ότι η ανακύκλωση είναι μείζονος σημασίας για το περιβάλλον αλλά και για το κοινωνικό προφίλ της εταιρίας σας προτείνουμε τα ακόλουθα: 

Προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που συχνά προκύπτουν στην εν λόγω μονάδα 

Εξέταση του ενδεχόμενου τοποθέτησης ανάλογων μονάδων στα υποκαταστήματα Αμπελακίων και Αιαντείου. 

Τονίζουμε ότι στο νησί η ανακύκλωση που γίνεται από δημοτικούς φορείς είναι σχεδόν μηδενική, με αποτέλεσμα η όποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για το περιβάλλον αλλά και την κοινωνική προβολή της εταιρίας σας. 

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ είναι στη διάθεσή σας για όποια πληροφορία ή βοήθεια απαιτηθεί. 


                 Η Γραμματέας                                                                                       Ο Πρόεδρος

              Λεμπέση Σαραντία                                                                                 Ακύλας Μάρκος


Προς ΑΒ Βασιλόπουλο - Ανακύκλωση στη Σαλαμίνα

αναρτήθηκε στις 20 Νοε 2018, 11:30 μ.μ. από το χρήστη Perivos Perivos


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

12/10/18

Αριθμός Πρωτοκόλλου

161

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:


ΑΒ Βασιλόπουλο
Τ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε κάποια σχόλια και προτάσεις σε σχέση με το κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό κατάστημα της επιχείρησής σας στη Σαλαμίνα. Το εν λόγω κέντρο, πολύ συχνά βρίσκεται εκτός λειτουργίας και ο λόγος προφανώς είναι η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και η αντίστοιχη ποσότητα υλικού που προσφέρεται. Όμως με τον τρόπο αυτό, πολλά υλικά τελικά δε δίνονται για ανακύκλωση και καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων. Θεωρώντας ότι η ανακύκλωση είναι μείζονος σημασίας για το περιβάλλον αλλά και για το κοινωνικό προφίλ της εταιρίας σας προτείνουμε τα ακόλουθα:

Προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που συχνά προκύπτουν στην εν λόγω μονάδα

Εξέταση του ενδεχόμενου τοποθέτησης ανάλογων μονάδων στα υποκαταστήματα Αμπελακίων και Αιαντείου.

Τονίζουμε ότι στο νησί η ανακύκλωση που γίνεται από δημοτικούς φορείς είναι σχεδόν μηδενική, με αποτέλεσμα η όποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για το περιβάλλον αλλά και την κοινωνική προβολή της εταιρίας σας.

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ είναι στη διάθεσή σας για όποια πληροφορία ή βοήθεια απαιτηθεί


                 Η Γραμματέας                                                                                       Ο Πρόεδρος

              Λεμπέση Σαραντία                                                                                 Ακύλας Μάρκος
Προς ΥΠΕΝ: Εγκατάσταση Υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2018, 9:18 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα

10/5/18

Αριθμός Πρωτοκόλλου

157

Ταχ. Δ/νση:

Πολυχρόνη Λεμπέση 80    & Ηροδότου


ΠΡΟΣ:


ΥΠΕΝ
Τ.Κ. - Πόλη:

18900 Σαλαμίνα


Τηλέφωνο - FAX:

6977197473


Ιστοσελίδα:

www.perivos.gr


Ηλ. Ταχυδρομείο:

perivos@yahoo.gr


ΘΕΜΑ:

Εγκατάσταση Υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με την υπ’ αρ. 30901/οικ1905/17-4-2018 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εγκρίθηκε η αδειοδότηση πλωτής μονάδας οστρακοκαλλιέργειας στη θαλάσσια περιοχή Ψιλής Άμμου Σαλαμίνας, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Σαλαμίνας και άλλων φορέων για το θέμα .

O Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας θα ήθελε να εκφράσει τις αντιρρήσεις και ανησυχίες του σχετικά με αυτό το θέμα. Η παρουσία μιας τέτοιας μονάδας στη Σαλαμίνα δημιουργεί κοινωνικά και όχι μόνο προβλήματα, αφού το νησί μας αποτελεί χώρο αναψυχής τόσο για τους ντόπιους , όσο και για πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων των αστικών περιοχών της πρωτεύουσας, μιας και είναι ο πλησιέστερος χώρος για τα θερινά τους μπάνια. Η παρουσία των εγκαταστάσεων θα στερήσει από μεγάλο μέρος πληθυσμού τη δυνατότητα αυτή υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους, απώλεια που δύσκολα προσμετράται σε όποια μελέτη.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η αδειοδότηση των υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, αλλά σε σχέση με την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματός της,

υποβαθμίζοντας σταδιακά και συνεχώς την ποιότητα τη ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό τους δικαίωμα. Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσο έντονη υποβάθμιση των ακτών της:

Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

Παροπλισμένα πλοία

Ναύσταθμος

Μονάδα φυσικού αερίου Ρεβυθούσας

Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυτάλλεια

Αυθαίρετη δόμηση

Επιπτώσεις από την συνεχή διέλευση και αγκυροβόληση πλοίων όπως το πρόσφατο παράδειγμα με τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ και την εκτεταμένη ρύπανση που προκάλεσε

Υπάρχουσες μονάδες υδατοκαλλιέργειας.

Η εγκατάσταση λοιπόν και άλλων μονάδων πλήττει το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την ακύρωση της έγκρισης αδειοδότησης και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλετε στο σταμάτημα της συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.                 Η Γραμματέας                                                                                       Ο Πρόεδρος

              Λεμπέση Σαραντία                                                                                 Ακύλας ΜάρκοςΑπάντηση ΕΥΔΑΠ για αμιαντοσωλήνες

αναρτήθηκε στις 2 Μαΐ 2018, 3:24 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 2 Μαΐ 2018, 3:28 π.μ. ]

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση της ΕΥΔΑΠ στο έγγραφο μας για τους αμιαντοσωλήνες που υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης στα Σελήνια.  Το πληροφοριακό υλικό που αναφέρει στο έγγραφο της η ΕΥΔΑΠ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Απάντηση ΕΥΔΑΠ για αμιαντοσωλήνες
1-10 of 83