Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ…

αναρτήθηκε στις 5 Ιουν 2019, 2:54 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos
Ενάμιση χρόνο μετά το ναυάγιο του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και την πετρελαιοκηλίδα που πλήγωσε τόσο άσχημα το νησί μας , μια νέα προσπάθεια ξεκίνησε.  Σε συνεργασία με την GREENREACE και με αφορμή την εκστρατεία τους “Ηλιε μου, ήλιε σου”, έχουμε ήδη φτιάξει μαζί ένα δίκτυο 26 σχολείων  που κάνουν τη δική τους προσπάθεια  για να δουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. Συγκεκριμένα μοιράσαμε σε όλα τα σχολεία της Σαλαμίνας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά ,Γυμνάσια και Λύκεια) μια επιστολή στην οποία ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας και η Greenpeace καλούσαν τη σχολική κοινότητα  να ενισχύσει την πρόταση που γίνεται προς το Δήμο για στροφή προς τις καθαρές πηγές ενέργειας. Η επιστολή που υπέγραψαν 26 σχολεία αναφέρει :“Τα σχολεία είναι ίσως οι πιο σημαντικές κοινωνικές δομές που έχει κάθε Δήμος και εκεί που μπαίνουν οι απαραίτητες βάσεις για το μέλλον όλων μας. Πιστεύουμε πως τα σχολεία της Σαλαμίνας πρέπει να ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα άλλων πρωτοπόρων σχολείων  που ήδη παράγουν δωρεάν ρεύμα με το σύστημα της εικονικής αυτοπαραγωγής. Είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία να εκπαιδευτούν οι μαθητές στην καθαρή ενέργεια και να αντικαταστήσουν τις άσχημες εικόνες του πρόσφατου ατυχήματος της πετρελαιοκηλίδας ,με αυτές των φωτοβολταϊκών και της ενεργειακής λύσης.”

Γνωρίζοντας καλά πως η τελική απόφαση ανήκει στον Δήμο, ζητήσαμε επίμονα συνάντηση με τη Δήμαρχο . Ένα μήνα μετά μας απάντησαν και  επισκεφθήκαμε    μέλη του ΠΕΡΙΒΟΣ και της Greenpeace μαζί το Δημαρχείο. Καταθέσαμε τις  επιστολές από τα σχολεία  στη Δήμαρχο και μεταφέραμε το μήνυμα των μαθητών, των καθηγητών, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας που θέλει να δει τη Σαλαμίνα να αλλάζει.

Παράλληλα υποστηρίξαμε τους τελευταίους μήνες την κινητοποίηση των πολιτών μέσα από την ιστοσελίδα “Ηλιε μου, ήλιε σου” και την αποστολή 419  ηλεκτρονικών υπογραφών προς το Δήμο.

Στις 16 Μαΐου 2019, επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο και Λύκειο Αμπελακίων που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμά μας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε ήταν τα χαμόγελα και ο τρόπος που αγκάλιασαν τα 350 αυτά παιδιά την όλη προσπάθεια. Μα πάνω από όλα μας εντυπωσίασε η θέληση, η προσήλωσή τους και η υπομονή τους κάτω από τον καυτό ήλιο να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όλο τον κόσμο: Μια ομαδική φωτογραφία σε σχήμα ήλιου στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές που στέκονται αντάξια στο πλευρό τους ως ένα κάλεσμα ώστε να γίνουν όλα τα σχολεία ηλιακά. 

Οι μαθητές της Σαλαμίνας μαζί με την Greenpeace και τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ δείχνουν τον δρόμο και δίνουν το σύνθημα σε όλη την Ελλάδα για τη χρήση Ηλιακής ενέργειας στα σχολεία. Δείτε το video και κοινοποιήστε το για να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Δώστε μας δύναμη να διεκδικήσουμε από τη Δημοτική μας Αρχή να εφαρμόσει Ηλιακή Κοινωνική πολιτική στη Σαλαμίνα στέλνοντας και εσείς επιστολή εδώ: https://iliemou-iliesou.gr/municipality/dimos-salaminas/

Ελπίζουμε να δούμε αντίστοιχη ανταπόκριση από τη νέα δημοτική αρχή, για να είναι η Σαλαμίνα το πιο λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση: Ένας τόπος που πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και επιλέγει ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα, έχοντας γνώμονα τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.  
Comments