Ανακοινώσεις


Συνέχιση λειτουργίας διαλυτηρίου πλοίων στην Κυνόσουρα

αναρτήθηκε στις 9 Σεπ 2020, 10:41 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

          Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος δόθηκε χρονική παράταση στη λειτουργία διαλυτηρίου πλοίων για πολλά ακόμη χρόνια μέσα σε Ζώνη Α΄απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας. Κι ενώ προηγούμενες αποφάσεις πριν λίγα χρόνια για την εξαίρεση της περιοχής από την παραχώρηση στην Cosco και τη μη χρήση της ως ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έδωσαν ελπίδες για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής ως χώρου τεράστιας πολιτιστικής σημασίας, έρχεται η τωρινή απόφαση να βάλει τέλος στα σχέδια αυτά και να καταδικάσει τη Σαλαμίνα για άλλη μια φορά σε περιβαλλοντική υποβάθμιση. Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες της Σαλαμίνας που θέλουν να αντισταθούν στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νησιού σε συνεργασία για την οργάνωση κοινών δράσεων ενάντια σ’ αυτές τις προσπάθειες.

 

12η δωρεάν διάθεση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών.

αναρτήθηκε στις 2 Σεπ 2020, 8:37 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Λόγω των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας Covid-19 η διανομή σπόρων χειμερινών παραδοσιακών ποικιλιών θα γίνει μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού* στα γραφεία του Ομίλου κάθε Τρίτη και Παρασκευή 7-9μμ ξεκινώντας από την Τρίτη 8/9/20 και για ένα μήνα.

*Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977197473 (ώρες επικοινωνίας 11:00πμ-13:00μμ)


Πράξεις κι όχι φιέστες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

αναρτήθηκε στις 4 Ιουν 2020, 8:51 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Σ’ ένα νησί που βάλλεται από παντού επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα και αποτελεί την εύκολη λύση για δραστηριότητες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και απειλούν την υγεία των κατοίκων του, ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας αγωνίζεται για τα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα με επιμονή και συνέπεια.  Επειδή όμως όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουν οι προσπάθειές μας καλούμε τους ευαισθητοποιημένους πολίτες του νησιού να έρθουν κοντά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Επαναλειτουργία γραφείων ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ

αναρτήθηκε στις 26 Μαΐ 2020, 8:20 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

          Τα γραφεία μας θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη 2 Ιουνίου 7:00-9:00 μμ και θα είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη και Παρασκευή 7:00-9:00 μμ. 

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ.

αναρτήθηκε στις 16 Μαρ 2020, 3:23 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos


Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα γραφεία του μέχρι 1 Απριλίου 2020.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

αναρτήθηκε στις 16 Μαρ 2020, 3:21 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Στις 10 Μαρτίου 2020 μέλη του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας μαζί την εκπρόσωπο της Greenpeace κα Φαμελιάρη Σάντυ συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο και τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου κ. Βακάλη . Το θέμα που συζητήθηκε ήταν η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια. Η ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής ήταν θετική και φάνηκε πως υπάρχει τόσο η βούληση όσο και η γνώση για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Είμαστε σε αναμονή για προκήρυξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.


Τα παιδιά μαθαίνουν δημιουργώντας ….

αναρτήθηκε στις 27 Φεβ 2020, 10:38 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 6 Μαρ 2020, 10:28 π.μ. ]

Τα εργαστήρια μας αναβάλλονται προς το παρών. Μόλις τα νέα από την εξάπλωση του Κορωνοϊού στη χώρα μας γίνουν καλύτερα θα ανακοινώσουμε νέες ημερομηνίες.

Ο Περιβαλλοντικός όμιλος Σαλαμίνας στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον , ξεκινά μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου.

Τα εργαστήρια που θα γίνονται Παρασκευή απόγευμα 6.30-8.30 μ. μ. στα γραφεία του Ομίλου (Πολυχρόνη Λεμπέση 80 και Ηροδότου) θα είναι δωρεάν, αλλά προηγουμένως απαιτείται τηλεφωνική συνεννόηση γιατί ο αριθμός των παιδιών θα είναι περιορισμένος. Οι πρώτες 3 δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στις εξής ημερομηνίες :


- Παρασκευή 6/3/20 : Μαθαίνουμε να φυτεύουμε σπόρους.

Παρασκευή 13/3/20 : Τα παιδιά δημιουργούν με υλικά απ’ τη φύση.

Παρασκευή 20/3/20 : Ήχος – ρυθμός με φυσικά υλικά.

Θα ακολουθήσουν και άλλες δραστηριότητες που θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον. Για τους γονείς –συνοδούς προσφέρουμε καφέ ή τσάι, δανειστική βιβλιοθήκη και ωραία θέα, για όσο διαρκεί το εργαστήριο.

Δηλώστε συμμετοχή για το πρώτο εργαστήριο μέχρι την Τρίτη 3/3/20 στα τηλέφωνα :

697 713 9223 (πρωινές ώρες)

697 719 7473 (απογευματινές ώρες)

Ο εφιάλτης των ιχθυοκαλλιεργειών επανέρχεται…

αναρτήθηκε στις 25 Φεβ 2020, 11:21 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας στις 21/2/2020 συμμετείχε στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου με θέμα : «Γνωμοδότηση επί της μελέτης χαρακτηρισμού και οριοθέτησης εκτάσεων (θαλασσίων και χερσαίων) για την προτεινόμενη χωροθέτηση Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Διαπορίων Νήσων Σαρωνικού κόλπου, Σαλαμίνας και ευρύτερης περιοχής»

Η μελέτη αυτή παγιώνει την ύπαρξη μονάδων εκτροφής, επιτρέποντας ταυτόχρονα και την επέκταση τους καθώς και την εγκατάσταση νέων, ενώ δίνει τη δυνατότητα και για χερσαίες εγκαταστάσεις μονάδων γόνου και πάχυνσης ακόμα και παραχώρηση του αιγιαλού για την εξυπηρέτηση την μονάδων και όλα αυτά σε περιοχές μοναδικές για το αττικό τοπίο.

Πρέπει να τονιστεί ότι η χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, αλλά σε σχέση με την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματος, υποβαθμίζοντας σταδιακά και συνεχώς την ποιότητα τη ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσο έντονη υποβάθμιση των ακτών του.

Το ψήφισμα που υπογράφηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση δηλώνει την ολοκληρωτική άρνηση των φορέων και των κατοίκων του νησιού μας για οποιαδήποτε επέκταση υδατοκαλλιεργειών που επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Σαλαμίνα.

Ο ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ. είναι σε συνεννόηση με άλλους φορείς και καλεί τα μέλη και τους φίλους του να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

Όταν τα παιδιά μας δίνουν ελπίδα

αναρτήθηκε στις 20 Φεβ 2020, 8:22 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας "ΠΕΡΙΒΟΣ" επισκέφτηκε στις 11 και στις 18 Φεβρουαρίου τα Εκπαιδευτήρια Ηλιάδη μετά από πρόσκληση και μίλησε στα παιδιά του Δημοτικού αλλά και του Νηπιακού και Προνηπιακού τμήματος για τη σημασία της ανακύκλωσης.  Οι μαθητές μας εντυπωσίασαν με τις γνώσεις τους, τις εύστοχες παρατηρήσεις και το έντονο ενδιαφέρον τους για την προστασία της φύσης.  Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη μας ξαναζωντανεύει κοιτάζοντας τα μάτια αυτών των παιδιών και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πεζοπορία στο Δάσος Κανακίων με τον Φυσιολατρικό Όμιλο Νέας Ιωνίας

αναρτήθηκε στις 13 Φεβ 2020, 8:47 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Ο Φυσιολατρικός Ομιλος Νέας Ιωνίας μας ζήτησε να τους υποδείξουμε και να τους συνοδεύσουμε, περίπου 40 άτομα, σε μία πεζοπορική διαδρομή γύρω από το δάσος στα Κανάκια. Η εκκίνηση έγινε 1 χλμ βόρεια από το μοναστήρι στα Λεμόνια από το μονοπάτι που κατεβαίνει κοντά και παράλληλα στην άσφαλτο. Μόλις το μονοπάτι μπαίνει μέσα στη κοίτη ρεματιας το εγκαταλείπουμε στρίβουμε αριστερά περνάμε εμπρός από τη μονή στα Λεμόνια και στη πηγή πριν από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στρίβουμε νότια παίρνοντας το δασικό χωματόδρομο. Μετά από 2 χλμ μέσα στο δάσος παίρνουμε το μονοπάτι που μας κατεβάζει στο οροπέδιο του Γκίνανι. Στη Βόρεια πλευρά του στη θέση Βενίστα παρατηρούνται ερείπια από προϊστορικό οικισμό. Από τα ευρήματα των ανασκαφών προσδιορίζεται η χρονολόγηση -γύρω στο 1000πχ- της οχυροματικής κατασκευής ή ακρόπολης πάνω σε απόκρημνο βράχο στη νότια πλευρά. Από εδώ παίρνουμε το μονοπάτι με ΝΔ κατεύθυνση, που σε 2 χλμ μας κατεβάζει στο Σατερλί. Εξω από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητριου έγινε μια σύντομη ομιλία & συζήτηση, από το Μαρκο Ακύλα με θέμα: Δασική διαχείριση, πυρκαϊές και φυσική αναγέννηση. Ακολουθούμε το μονοπάτι με ΒΔ κατεύθυνση πάνω από τον οικισμό Σατερλί και τον όρμο Λαμπρανό, το οποίο ανεβαίνει πάνω από το Πυριακόνι και συναντά το δρόμο της αντιπυρικής ζώνης. Η αντιπυρική είναι στη κορυφογραμμή οπότε έχει εξαιρετική θέα δυτικά προς την Πελοπόννησο από τη διώρυγα μέχρι την Επίδαυρο και νότια προς τα νησιά Αιγινα Αγκίστρι και τη χερσόνησο των Μεθάνων. Ο χωματόδρομος σε 2 χλμ μας κατεβάζει στα ερείπια της Μυκηναϊκής Ακρόπολης, όπου έγινε σύντομη ιστορική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Η πορεία τερματίστηκε στα Κανάκια, βέβαια χρειάστηκε περίπου 6 ώρες περπάτημα, ωστόσο όλοι χάρηκαν με την προσπάθεια και απόλαυσαν τη διαδρομή. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης θέλουμε να αναφερθούμε στο θέμα: ‘’Oρειβατικά μονοπάτια’’ το οποίο φαίνεται πως μόλις άνοιξε και για τη Σαλαμίνα. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τοπικούς συλλόγους ξεκίνησε μόλις μία προσπάθεια που τελικά στοχεύει στη δημιουργία στην περιοχή πιστοποιημένου μονοπατιού φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Τα επιμέρους στάδια περιλαμβάνουν μελέτη, έγκριση, καθαρισμό, διάνοιξη, σηματοδότηση και χρηματοδότηση του έργου.

1-10 of 259