Ανακοινώσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την πετρελαιοκηλίδα

αναρτήθηκε στις 21 Σεπ 2017, 8:30 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Η βύθιση του πλοίου Αγία Ζώνη τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου κοντά στην βραχονησίδα Αταλάντη προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση με πετρελαιοειδή στην ευρύτερη περιοχή. Το σκάφος ήταν φορτωμένο με 2.570 τόνους πετρέλαιο από το οποίο ένα μέρος του διέφυγε στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι Νότιοι άνεμοι που έπνεαν από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, έφεραν την πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Σαλαμίνας και συγκεκριμένα στην Κυνόσουρα και τα Σελήνια. Εδώ να σημειώσουμε ότι η περιοχή αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως Ιστορικός-Αρχαιολογικός χώρος.

O ΠΕΡΙΒΟΣ από την αρχή προσπάθησε να αξιολογήσει την κατάσταση, να ενημερωθεί όσο πιο αξιόπιστα και αντικειμενικά μπορούσε και ψύχραιμα να δρομολογήσει τις κινήσεις του.

Το πρόβλημα σαφώς είναι σοβαρό αν και θα αποφύγουμε εκφράσεις όπως «οικολογική καταστροφή», «νέκρωση του Σαρωνικού» κλπ.

Για την διαμόρφωση άποψης και εικόνας ήρθαμε σε επαφή με οικολογικές οργανώσεις : Greenpeace, WWF Ελλάς, Αρχιπέλαγος, με υπεύθυνους της εταιρίας που έχει αναλάβει την απορρύπανση, καθώς και με επιστημονικούς και νομικούς φορείς. Από το «Αρχιπέλαγος» έγινε και λήψη δειγμάτων με τη βοήθεια του ΠΕΡΙΒΟΣ ώστε να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης καθώς και βιντεοσκόπηση με υποβρύχια κάμερα της κατάστασης που επικρατεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. H Greenpeace έχει ήδη στείλει ακτιβιστές που βοηθούν στην απορρύπανση.

Αυτό που επείγει σε πρώτη φάση είναι να μπορέσει να επιταχυνθεί η προσπάθεια καθαρισμού. Είναι λυπηρό και επικίνδυνο το γεγονός ότι ένα περιστατικό που έγινε σχεδόν μέσα στο λιμάνι, με καλές καιρικές συνθήκες και με σχετικά μικρή ποσότητα πετρελαίου να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και γοργούς ρυθμούς. Αν συμβεί ένα περιστατικό με εκατοντάδες χιλιάδες τόνους πετρελαίου, που πραγματικά να απειλεί με οικολογική καταστροφή και τότε τι θα γίνει;

Φυσικά πρώτα πρέπει να απομακρυνθεί από την υπεύθυνη τεχνική εταιρία, όλο το υλικό από τη θάλασσα και μετά να αρχίσουν οι προσπάθειες καθαρισμού των ακτών. Τότε και μόνο τότε μπορεί να υπάρξει και συμμετοχή πολιτών ως εθελοντές, όπως και στους καθαρισμούς οι οποίοι θα επαναληφθούν και στο μέλλον. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το Λιμενικό Σώμα μπορεί να εντάξει στη δύναμή του εθελοντές, σύμφωνα με τα πρότυπα του Πυροσβεστικού Σώματος για ανάλογες δράσεις. Το Λ.Σ εξάλλου είναι υπεύθυνο και για την συνολική επιτήρηση.

Ο ΠΕΡΙΒΟΣ παράλληλα ήρθε σε επαφή με το Λιμενικό Σώμα, τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και το Συνήγορο του Πολίτη ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς κάθε εμπλεκόμενο με στόχο να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά η απορρύπανση.

Όμως το ενδιαφέρον για το θέμα δε θέλουμε να ατονήσει μετά τον καθαρισμό. Στοχεύουμε σε συνεργασία με την Greenpeace και άλλους φορείς ώστε να υπάρξει παρακολούθηση της ποιότητας του νερού στο μέλλον για κάθε μορφή ρύπανσης. Η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας είναι αποδέκτης πολλών αιτιών ρύπανσης : Ναυπηγεία, έξοδος αγωγού επεξεργασίας λυμάτων Ψυτάλλειας, διελεύσεις και αγκυροβόλια πλοίων. Πιθανόν ρύποι τοξικότεροι και από τα πετρελαιοειδή (π.χ βαρέα μέταλλα) να προκαλούν μια κατάσταση αρκετά δυσμενή, τόσο για το περιβάλλον όσο για την δημόσια υγεία.

Στόχος μας είναι να ξεκινήσει μετρήσεις το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) τόσο για την ποιότητα των νερών όσο και των υδρόβιων οργανισμών (βιολογικοί δείκτες) ώστε να εκτιμηθεί και η παρουσία τοξινών στην τροφική αλυσίδα όχι μόνο εξ αιτίας του πρόσφατου ατυχήματος αλλά και για όλους τους λόγους που προαναφέραμε.

Η ρύπανση με πετρελαιοειδή είναι μια μορφή ρύπανσης που κραυγάζει. Δυστυχώς προσφέρεται για λαϊκισμούς και κατανάλωση. Η πραγματική οικολογική προσέγγιση όμως απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και διάρκεια. Πιστοί σε αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε τις κινήσεις και προσπάθειές μας με μόνο κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος μας.


6η δωρεάν διάθεση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών

αναρτήθηκε στις 18 Ιουλ 2017, 12:11 μ.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 19 Ιουλ 2017, 10:51 π.μ. ]

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ μοιράζει σπόρους. Δωρεάν!


Όχι οποιουσδήποτε σπόρους όμως,

ούτε οπουδήποτε

ούτε και οποτεδήποτε.


Σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών χειμερινών λαχανικών. Λαχανικά προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες, ανθεκτικά και με ελάχιστες ανάγκες καλλιέργειας. Δεν είναι υβρίδια δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι. Μπορούμε να κρατάμε από τα φυτά μας και σπόρους για την επόμενη χρονιά. Τρώμε υγιεινά, επικοινωνούμε με τη γη. Η διάθεση σπόρων γίνεται για 6η φορά από τον ΠΕΡΙΒΟΣ στα πλαίσια της προσπάθειας μας για διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Μαζί με τους σπόρους οι καλλιεργητές θα λάβουν και ένα 16-σέλιδο φυλλάδιο με οδηγίες για:

- Δημιουργία σπορείου.
- Εποχές σποράς ανά λαχανικό.
- Συγκαλλιέργειες λαχανικών
- Αποστάσεις φύτευσης
- Μέση διάρκεια ζωής σπόρων ανά είδος.
- Βιολογικές καλλιέργειες (πρόληψη, αντιμετώπιση ασθενειών, μυκήτων κλπ.)
Δημιουργία κομπόστ (το καλύτερο εδαφοβελτιωτικό)
- Συλλογή και αποθήκευση σπόρων.


Όσοι καλλιεργητές πάρουν σπόρους, θα θέλαμε να μας ενημερώσουν μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου για τα αποτελέσματα της καλλιέργειας τους και να συμβάλουν και εκείνοι με τον τρόπο τους στην αναδιανομή των σπόρων την επόμενη χρονιά, επιστρέφοντας μας ένα μικρό μέρος από τους σπόρους που θα παράξουν.  


Συνολικά θα μοιραστούν σπόροι από 16 είδη (6 είδη μαρουλιών, μπρόκολο μοβ και πράσινο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανίδα, ρεπάνι μαύρο, καρότο, μαϊντανός, σέλινο και ρόκα, 3500 φάκελοι, περισσότεροι από 150.000 σπόροι!!!Το γεγονός θα γίνει στα γραφεία του Ομίλου τις κάτωθι ημερομηνίες:


  • Παρασκευή 18 Αυγούστου (7-9μμ)

  • Τρίτη 22 Αυγούστου (7-9μμ)

  • Παρασκευή 25 Αυγούστου (7-9μμ)

  • Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου (7-9μμ)

  • Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου (7-9μμ)Μπορείτε να δείτε που βρίσκονται τα γραφεία μας στο χάρτη που βρίσκεται εδώ

To event μας στο facebook

Συμμετοχή στο Επιστημονικό και Περιβαλλοντικό τριήμερο του πάρκου Αντώνης Τρίτσης

αναρτήθηκε στις 18 Ιουν 2017, 11:09 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Στις 10 Ιουνίου 2017 ο ΠΕΡΙΒΟΣ συμμετείχε στο Επιστημονικό και Περιβαλλοντικό τριήμερο του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” μετά από πρόσκληση του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου.  Παρουσιάσαμε την δράση μας για την διάσωση και διάδοση των σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών σε εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας με θέμα “Τα Μητροπολιτικά πάρκα ως πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία”.  Επίσης μοιράσαμε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών από επτά χειμερινά λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο πράσινο, μπρόκολο μοβ, λαχανίδα, μαρούλι ίσιο, μαρούλι κοκκινωπό, μαρούλι ρωμάνα) και το εγχειρίδιο μας Φτιάξε το δικό σου
παραδοσιακό λαχανόκηπο” σε δεκάδες εκπαιδευτικούς και φίλους του πάρκου που βρέθηκαν στην “Κιβωτό των σπόρων” του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” όπου και φιλοξενηθήκαμε. Αντίστοιχη δράση δωρεάν διάθεσης σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών χειμερινών λαχανικών θα πραγματοποιηθεί και στο νησί μας με περισσότερα είδη τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (ακριβείς ημερομηνίες θα γίνουν γνωστές σε νέα ανακοίνωση μας).


Ευχαριστούμε θερμά το Φορέα Διαχείρισης του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” για την πρόσκληση και την φιλοξενία στον πανέμορφο χώρο της “Κιβωτού των σπόρων”.


Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ.

Πεζοπορία στο δάσος Κανακίων

αναρτήθηκε στις 17 Μαΐ 2017, 2:29 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 27 Μαΐ 2017, 5:00 π.μ. ]

«Πεζοπορία στο δάσος»

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 πμ ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας με αφορμή την 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει πεζοπορία 3 περίπου χιλιομέτρων από τη θέση «Σταυρός» στα 

Κανάκια κι επιστροφή στο ίδιο ακριβώς σημείο.


Οι φίλοι του ομίλου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης μέσα από ένα υπέροχο 

κυκλικό μονοπάτι. Η πορεία είναι σχετικά εύκολη και στο μεγαλύτερο μέρος της οι πεζοπόροι θα είναι υπό σκιά.


Λίγα λόγια για τη διαδρομή.

Η πορεία που θα ακολουθήσουμε είναι κυκλική. Συνολικά δεν ξεπερνάει τα 3,5 χιλιόμετρα. 

Ξεκινάμε και τελειώνουμε στη θέση Σταυρός στο δάσος Κανακίων, οπότε εκεί μπορείτε να 

αφήσετε και το μεταφορικό σας μέσο. Το μεγαλύτερο κομμάτι κινείται σε πυκνά δασωμένη 

περιοχή, οπότε θα υπάρχει σκιά. Η θετική υψομετρική είναι μόλις 116 μέτρα, πράγμα που 

σημαίνει λίγη ανηφόρα. Στα μισά της διαδρομής μπορούμε να κατέβουμε στην πηγή του Αγίου 

Νικολάου για μικρό διάλειμμα και νερό. Από εκεί και μετά θα διανύσουμε ένα μικρό φαράγγι, το 

οποίο στο αρχικό του κομμάτι είναι πετρώδες για περίπου 200 μ. Εκεί χρειάζεται λίγη προσοχή, 

ιδιαίτερα από τα παιδιά και απαιτούνται αθλητικά παπούτσια με κάλτσες. 

Η συνέχεια του φαραγγιού είναι απολύτως βατή.
Ραντεβού στο βουνό!


Εκδήλωση στο facebook: https://www.facebook.com/events/266881023775876/
Συμμετοχή του ΠΕΡΙΒΟΣ στη 2η Ανοιξιάτικη Γιορτή Παραδοσιακών σπόρων στο Αιγάλεω

αναρτήθηκε στις 2 Μαΐ 2017, 10:42 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 2 Μαΐ 2017, 10:44 π.μ. ]

    Το Σάββατο 22 Απριλίου ο ΠΕΡΙΒΟΣ συμμετείχε στην 2η Ανοιξιάτικη Γιορτή παραδοσιακών σπόρων που διοργανώθηκε στο άλσος Αιγάλεω από την Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων "Η ΑΥΛΗ".  Στη γιορτή ο ΠΕΡΙΒΟΣ μοίρασε 350 αντίτυπα από το εγχειρίδιο "Φτιάξε το δικό σου παραδοσιακό λαχανόκηπο" που έχει δημιουργήσει και διαθέτει δωρεάν σε έντυπη μορφή αλλά και μέσω διαδικτύου σε όλους τους ενδιαφερόμενους.  

    Ευχάριστη έκπληξη ήταν για εμάς η αναγνωρισιμότητα του ΠΕΡΙΒΟΣ ανάμεσα στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα μας έφεραν χαρτί για ανακύκλωση και πλαστικά καπάκια γνωρίζοντας για τις δράσεις μας στο νησί.

    Ευχαριστούμε την Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων "Η ΑΥΛΗ" για την πρόσκληση και την φιλοξενία και ευχόμαστε η πολύ καλή συνεργασία που έχουμε τα δύο τελευταία χρόνια στην κοινή προσπάθεια μας για διάσωση και διάδοση των σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών να συνεχιστεί.

Για φωτογραφίες κάντε κλικ εδώ

ΠΑΜΕ ... ΑΝΑΠΟΔΑ (Ανακύκλωση 4 τόνων χαρτιού)

αναρτήθηκε στις 29 Απρ 2017, 3:10 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Ακόμη 4 τόνοι χαρτιού για ανακύκλωση συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν σε μονάδα ανακύκλωσης από τον ΠΕΡΙΒΟΣ μέσα σε 5 μήνες. 

Το όφελος από αυτή τη δράση είναι τόσο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό.  Όλοι αυτοί οι τόνοι θα είχαν πεταχτεί στα κοινά σκουπίδια επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο νησί μας. Παράλληλα 4 τόνοι χαρτιού προς ανακύκλωση σημαίνει  ότι σώζονται 17Χ4=68 δέντρα που αλλιώς θα υλοτομούνταν για την παραγωγή της ανάλογης ποσότητας χαρτόμαζας.  Ανάλογη εξοικονόμηση γίνεται στο νερό όπως και στην ενέργεια.

Όμως και τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία δεν είναι ευκαταφρόνητα, μιας και ο Δήμος εξοικονομεί το ποσό που θα κατέβαλε στον ΧΥΤΑ της Φυλής.  Αν σε αυτά προσθέσουμε και το κόστος για την αποκομιδή, εργατοώρες κλπ τότε το ποσό αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Τέλος το ποσό που εισπράττει ο ΠΕΡΙΒΟΣ το αξιοποιεί αγοράζοντας φυτά, τα οποία φυτεύει σε επιλεγμένες θέσεις και σχολεία (πρόγραμμα «πάμε ανάποδα» ) στα πλαίσια των προσπαθειών του για βελτίωση της ποιότητας περιβάλλοντος στον τόπο που ζούμε.

Για όλη την προσπάθεια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε :
  • τους πολίτες, τα σχολεία και φροντιστήρια που έχουν ανταποκριθεί συλλέγοντας όλο αυτό το χαρτί και
  • τη Διεύθυνση Καθαριότητας  του Δήμου Σαλαμίνας που μας διέθεσε φορτηγό για τη μεταφορά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.Η προσπάθεια συνεχίζεται.
Δεχόμαστε χαρτί κάθε Παρασκευή 7-9μμ στο χώρο των γραφείων μας.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Lets Do it Greece 2017 - Καθαρισμός δάσους Φανερωμένης (Δελτίο τύπου)

αναρτήθηκε στις 25 Απρ 2017, 11:13 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Tην Κυριακή 2 Απριλίου ο ΠΕΡΙΒΟΣ πραγματοποίησε καθαρισμό στο δάσος της Φανερωμένης στο πλαίσιο των δράσεων του Lets do it Greece.

Ο καθαρισμός απέδωσε… καρπούς ικανοποιητικής ποσότητας, τόσης ώστε μπόρεσε να γεμίσει έναν μεγάλο κάδο. Όλα αυτά τα σκουπίδια θα έμεναν για χρόνια να πληγώνουν έναν τόπο που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι κόσμημα όλου του νησιού, προσφέροντας υψηλού επιπέδου αναψυχή, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής μας.

Πραγματικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν είτε ως ιδιώτες, είτε ως φορείς (Όμιλο Φίλων του Δάσους , Πεζοπόρους Σαλαμίνας, Εκπαιδευτήρια Ηλιάδη). Ευχάριστο ήταν το γεγονός της παρουσίας πολλών παιδιών, καθώς και το ότι οι καθαρισμοί των άλλων χρόνων έπιασαν τόπο, αφού η εικόνα στα σημεία αυτά ήταν σαφώς καλύτερη απ ότι παλαιότερα.

Τέλους ευχαριστούμε και το Δήμο Σαλαμίνας για τη διάθεση του κάδου και την άμεση απομάκρυνση του την επόμενη ημέρα.

Το αίτημα μας για χορήγηση υλικών (σακούλες και γάντια) προς το Δήμο Σαλαμίνας δεν ικανοποιήθηκε και όσα χρησιμοποιήθηκαν ήταν προσφορά φίλων του Ομίλου και του χορηγού του Lets Do it Greece (Sanitas).

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση μας εδώ.

Δενδροφύτευση Δημοτικό Στάδιο (Αίαντα) - Δελτίο Τύπου

αναρτήθηκε στις 23 Μαρ 2017, 3:34 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 23 Μαρ 2017, 4:24 π.μ. ]

             Την Κυριακή 12 Μαρτίου Ο ΠΕΡΙΒΟΣ πραγματοποίησε την φετινή του δράση δενδροφύτευσης στο Δημοτικό στάδιο Σαλαμίνας (Αίαντα). Φυτεύτηκαν περισσότερα από 70 φυτά, των οποίων η επιλογή έγινε με τέτοιο κριτήριο ώστε να είναι ολιγαρκή, να εμφανίζουν αντοχή και να εντάσσονται αισθητικά στο χώρο τους. Φυσικά μιλάμε για μεσογειακά φυτά με άριστη προσαρμογή στις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Τα χρήματα για την αγορά των φυτών εξοικονομήθηκαν από την ανακύκλωση χαρτιού (πρόγραμμα ‘’πάμε ανάποδα’’), συμβάλλοντας έτσι με πολλαπλό τρόπο στη βελτίωση του περιβάλλοντος μας.

Λιγότερα σκουπίδια , μικρότερη σπατάλη φυσικών πόρων και ενέργειας, περισσότερο πράσινο.

Παράλληλα με την παρέμβαση μας στο γήπεδο διατέθηκαν από τον Όμιλό μας και δέκα περίπου δέντρα και φυτά για το χώρο του Κέντρου Νεότητας καθώς και πέντε δέντρα για να φυτευτούν στην πλατεία Μπόσκου από το σύλλογο οδηγών ΤΑΧΙ.

Την ημέρα της φύτευσης το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η αποχή . Αν εξαιρέσουμε τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΑΚΟΙΠΟΠ (κ. Κουτσούκο και Δραγομάνοβιτς) τη θεραπευτική Κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους Σαλαμίνας και κάποια παιδιά μαζί με τους γονείς τους από το Ιδιωτικό Σχολείο ‘’Ηλιάδη’’ δεν συμμετείχε ΚΑΝΕΙΣ άλλος.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό και λυπηρό το γεγονός.

Εμείς τελικά καταφέραμε και φυτέψαμε (έστω και με ελάχιστες δυνάμεις) και θα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, γιατί

το μόνο μας κίνητρο είναι ένα καλύτερο περιβάλλον. Τόσο απλά

Όμως αυτή η αποχή λέει πολλά. Αδιαφορία για ότι είναι έξω από την αυλή μας, απαξίωση, μαλθακότητα και εξυπηρέτηση μόνο κοντόφθαλμων συμφερόντων. Είναι απόλυτα αναμενόμενο λοιπόν μια κοινωνία με τέτοια στοιχεία να οδηγείται στην παρακμή και στην κρίση ( η οποία σαφώς και πρωτίστως είναι κρίση αξιών). Ξέρουμε ότι θα εισπράξουμε πάλι : «μπράβο» , « καλά που είστε και εσείς» , κλπ ,κλπ…

Δεν θέλουμε τις επευφημίες, δε θέλουμε τα λόγια . Το έμπρακτο ενδιαφέρον θα θέλαμε.

Όχι για τον Όμιλο, το ενδιαφέρον το θέλαμε γι αυτό το κοινό μας σπίτι.


Επιλέξαμε έναν αθλητικό χώρο αυτή τη χρονιά, γιατί πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος χώρος που συγκεντρώνει τη νεολαία του νησιού και προωθεί ανώτερες αξίες του ανθρώπου, πρέπει να εντάσσεται σε ένα περιβάλλον που να προκαλεί και να διεγείρει ανάλογα ψυχικά και πνευματικά ερεθίσματα. Ας αναλογιστούμε απλά σε τι περιβάλλοντα έθεταν οι πρόγονοί μας τους αντίστοιχους χώρους (Ολυμπία, Δελφοί κλπ). Τώρα αν ο νεοέλληνας της πλαστικής σακούλας δεν ενοχλείται από την εικόνα του χώρου αθλητισμού του μέσα σε σκουπιδότοπους και υποβάθμιση αυτό είναι σημείο των καιρών. Το παράπονό μας όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο για όλους όσους περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους σε αυτόν τον χώρο ( σωματεία, αθλητικοί σύλλογοι, παράγοντες κλπ, οι οποίοι πολύ απλά έλαμψαν δια της απουσίας τους).

Κρίμα. Πραγματικά κρίμα.

Υ.Γ Ελπίζουμε τα ποτίσματα που θα απαιτηθούν για τη φετινή περίοδο να υλοποιηθούν από τους υπεύθυνους του γηπέδου, όπως μας έχουν υποσχεθεί. Η υποδομή και το προσωπικό υπάρχει. Πιστεύουμε να μην έχουμε πρόβλημα. Το μόνο που θα μπορούσε να οδηγήσει λοιπόν σε απώλειες φυτών θα ήταν η προκλητική αδιαφορία. Το μέλλον θα δείξει.


Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ

Lets Do it Greece 2017 - Εθελοντικός καθαρισμός δάσους Φανερωμένης

αναρτήθηκε στις 14 Μαρ 2017, 11:13 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos

Την Κυριακή 2 Απριλίου ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ θα πραγματοποιήσει καθαρισμό του δάσους της Φανερωμένης. Η δράση εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο δράσεων Let s do it.

H συμμετοχή όσων ενοχλούνται από την εικόνα ενός πληγωμένου βρώμικου δάσους, αλλά χαροποιούνται στη θέα της καθαρής φύσης, είναι ηθικό καθήκον.

Όταν οι πράξεις επισκιάζουν τα λόγια και τα σχόλια…

Όλους εσάς σας περιμένουμε την Κυριακή 10:00πμ στο δάσος Φανερωμένης στο γήπεδο του μπάσκετ.

Προσεχώς Ανταποδοτική Ανακύκλωση στη Σαλαμίνα

αναρτήθηκε στις 7 Μαρ 2017, 10:04 π.μ. από το χρήστη Perivos Perivos   [ ενημερώθηκε 7 Μαρ 2017, 10:04 π.μ. ]

Ο ΠΕΡΙΒΟΣ ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο της εταιρίας Super Market ΑΒ Βασιλόπουλος στη Σαλαμίνα και συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο τοποθέτησης μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο κεντρικό κατάστημα του νησιού, όπως υπάρχει σε αρκετά καταστήματα της εταιρίας ανά την Ελλάδα (δείτε εδώ).


Με χαρά μάθαμε ότι τους επόμενους μήνες θα εγκατασταθεί αντίστοιχο μηχάνημα και στη Σαλαμίνα. 

1-10 of 218