Conferintele Peripatetica

 
 

                  PERIPATETICA 2017  - ALGORITM 

                                (13-16 Iulie 2017)

~dedicată aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Teatrului Vechi din Oraviţa~

                                

        Peripatetica, chiar dacă nu-şi propune o întoarcere la vechii greci, vrea sa păstreze  conceptul de călătorie în lumea știinţelor și artelor. Ceea ce vă propunem este o întâlnire  menită să întregească înţelegerea profundă a lumii din perspectiva diferitelor domenii ale știinţelor și artelor.  Pornind de la postulatele: „lucrurile mari sunt simple” şi  „ştii cu adevărat doar ceea ce ştii să spui pe înţelesul oricui”, prezentările vor folosi un limbaj comun pentru a da viaţă ideilor esenţiale din spatele celor mai specializate și sofisticate concepte din domeniile abordate.  

      Pentru a fi părtași acestei incursiuni în lumea ideilor vă invităm să călătoriţi  la Oraviţa, un loc aproape uitat, aşezat într-un cadru natural generos, unde  cel mai vechi teatru  aflat pe teritoriul României  mărturiseşte despre năzuinţa culturală de acum două veacuri a unei comunităţi  discrete. Sperăm ca oratorii și artiștii invitaţi să vă seducă și să vă răsplătească efortul călătoriei.

     Ȋn acest an vă propunem tema ALGORITM. La o prima vedere  ALGORITM este legat de computere şi de modul în care acestea fac calcule, dar este deja o realitate că trăim într-o lume în care programele pe calculator ne rezolvă probleme sau chiar iau decizii pentru noi. Algoritmii îşi găsesc locul din ce în ce mai mult în diferitele ramuri ale ştiinţei, dar şi  în cultură într-un sens mai larg, în politică, mass-media sau viaţa de zi cu zi.

Ne propunem să găsim împreună răspunsul la două întrebări majore: 1. Ȋn ce măsură universul în care trăim funcţionează pe baza unor algoritmi?  şi 2. Dacă depindem din ce în ce mai mult de algoritmi complecşi pentru a lua deciziile zilnice – când vom începe să pierdem controlul?

Credem în puterea ideilor de a schimba atitudini, destine și în final lumea.