Conferintele Peripatetica

 
 

                  PERIPATETICA 2018  - MODEL 

                                (5-8 Iulie 2018)

                                

        Peripatetica, chiar dacă nu-şi propune o întoarcere la vechii greci, vrea sa păstreze  conceptul de călătorie în lumea știinţelor și artelor. Ceea ce vă propunem este o întâlnire  menită să întregească înţelegerea profundă a lumii din perspectiva diferitelor domenii ale știinţelor și artelor.  Pornind de la postulatele: „lucrurile mari sunt simple” şi  „ştii cu adevărat doar ceea ce ştii să spui pe înţelesul oricui”, prezentările vor folosi un limbaj comun pentru a da viaţă ideilor esenţiale din spatele celor mai specializate și sofisticate concepte din domeniile abordate.  

      Pentru a fi părtași acestei incursiuni în lumea ideilor vă invităm să călătoriţi  la Oraviţa, un loc aproape uitat, aşezat într-un cadru natural generos, unde  cel mai vechi teatru  aflat pe teritoriul României  mărturiseşte despre năzuinţa culturală de acum două veacuri a unei comunităţi  discrete. Sperăm ca oratorii și artiștii invitaţi să vă seducă și să vă răsplătească efortul călătoriei.

     Ȋn acest an vă propunem tema MODEL. Conceptul de model este poate instrumentul cel mai utilizat atunci când vrem să învățăm despre lume sau să ne orientăm în drumul prin societate. Încercarea de a evoca toate modelele folosite în știință, inginerie, economie, medicină, drept, educație, teologie și societate în general  este pur și simplu imposibilă. Artele, la rândul lor, modelează într-un fel specific realitatea, revelând-o și generând emoție. Abilitatea de a recunoaște, de a construi și de a îmbunătăți modelele poate oferi claritate și coerență în multe domenii de viață. Peripatetica 2018 își propune să surprindă modelul ca un laitmotiv al istoriei și devenirii noastre.

 

Credem în puterea ideilor de a schimba atitudini, destine și în final lumea.