ΑρχικήΣκοποί του συλλόγου είναι:

    1. Η προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος από τις παρεμβάσεις ιδιωτών, δημόσιων και δημοτικών φορέων και η εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας με σεβασμό προς τις πολιτιστικές αξίες.

    2. Η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής γνώσης και συνείδησης στο Ωραιόκαστρο. Η διάδοση της ιδέας του οικολογικού κινήματος σαν συνισταμένη μιας σφαιρικής αντίληψης, της ποιότητας ζωής, της υγείας και του δικαιώματος των πολιτών για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.

    3. Η διοργάνωση και υποστήριξη οικολογικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στο Ωραιόκαστρο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και η συμμετοχή σε ανάλογες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

    4. Η ενθάρρυνση ενεργειών και δράσεων που υλοποιούν γενικούς οικολογικούς στόχους, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι ήπιες τεχνολογίες, η αντίθεση στη χρήση χημικών, γενετικώς μεταλλαγμένων οργανισμών, πυρηνικής ενέργειας και στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

    5. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και πληροφόρησης για την παροχή τεχνικής, επιστημονικής και νομικής βοήθειας σε πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα καθώς και η δημιουργία υποδομής για την εξυπηρέτηση των ως άνω σκοπών.

    6. Η παρέμβαση  στις αποφάσεις που αφορούν το Ωραιόκαστρο, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική ισορροπία γενικότερα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.

    7. Η παρέμβαση σε Δημόσιους και Δημοτικούς φορείς και στη Δικαιοσύνη για την υπεράσπιση των σκοπών του Συλλόγου.

    8. Η κινητοποίηση των κατοίκων, φορέων και ομάδων πολιτών για όλα τα προβλήματα και θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με τη δημιουργία ομάδων εργασίας, προβληματισμού, και προτάσεων για την επίλυσή τους.

    9. Η αξιοποίηση της δυνατότητας κάθε είδους βοήθειας που μπορεί να προκύψει από κυβερνητικές, δημοτικές, ευρωπαϊκές και άλλες αρχές, για να προχωρήσει σε έργα που θα υλοποιούν περιβαλλοντικές, οικολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

    10. Η συμβολή στην πνευματική, κοινωνική, ηθική προαγωγή των μελών και των κατοίκων. Η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του και των κατοίκων του Ωραιοκάστρου.

    11. Η ανεύρεση, συγκέντρωση, επεξεργασία, ανάδειξη λαογραφικών, ιστορικών, πολιτιστικών στοιχείων του Ωραιοκάστρου. Η προβολή αυτών με πνευματικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

    12. Η διατήρηση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η καταβολή προσπαθειών για την οικολογική-περιβαλλοντική αναβάθμιση του Ωραιοκάστρου και της ευρύτερης γεωγραφικής του περιοχής.

    13. Η προβολή της πόλης μας και η συμβολή στην ανάπλαση και στην ανάπτυξη του Ωραιοκάστρου.

    14. Η συνεργασία του Συλλόγου με παρόμοιους Συλλόγους γειτονικών περιοχών, άλλων πόλεων αλλά και άλλων χωρών.


Έτσι για καλή αρχή…                           Όσους δε μας έφεραν οι συγκυρίες της ιστορίας, αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στο «ωραίο-κάστρο» κατά κύριο λόγο για να είμαστε κοντά στη φύση, σε ένα χώρο που θα μας προσέφερε ποιότητα ζωής, μακριά από την πολύβουη πόλη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια όμως, χρόνια «ανάπτυξης» και «αντιπαροχής», τα θέλγητρα του Ωραιοκάστρου δοκιμάστηκαν από βάναυσες επιθέσεις. Και αναρωτιόμαστε, όταν βρίσκουμε λίγο χρόνο από τις καθημερινές μέριμνες: Πώς καταντήσαμε έτσι; Τι τόπο παραδίδουμε στα παιδιά μας; Σε τι μπορούμε να ελπίζουμε;
    Η τελευταία ερώτηση είναι η πιο γόνιμη. Όχι ότι δε χρειάζεται να αναστοχαστούμε τα αίτια της κατάστασης, αλλά, στη συγκεκριμένη συγκυρία, το όφελος προκύπτει κυρίως από την πράξη. Η ερμηνεία μιας κατάστασης ωφελεί και διδάσκει, η πράξη όμως είναι αυτή που μπορεί να την αλλάξει!
  Τι μπορούμε να κάνουμε; Χρειαζόμαστε πρότυπα να μας εμπνεύσουν. Πού θα τα βρούμε; Υπάρχουν γύρω μας, αρκεί να εκπαιδεύσουμε τη ματιά μας να τα αναζητήσει. Η μεμψιμοιρία είναι ανέξοδη και εκτονωτική. Η δημιουργία προϋποθέτει κόπο, φαντασία, ρίσκο. Είναι πιο δύσκολο να βάλεις ένα στόχο στα μέτρα σου. Θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο; Ξεκίνα φιλόδοξα με μια δραστηριότητα που σε ενδιαφέρει άμεσα και κάνε την όλο και καλύτερα. «Ο καθένας μας πρέπει να δει πώς θα αλλάξει τον δικό του κόσμο. […] Αν εγώ φτιάξω τη γειτονιά μου, εσύ φτιάξεις τη γειτονιά σου, ο άλλος φτιάξει τη γειτονιά του, θα έχουμε φτιάξει μια πόλη, και αν φτιαχτούν όλες οι πόλεις θα έχει φτιαχτεί η χώρα» (Δημήτρης Κυριακόπουλος, Αθηναϊκός Αθλητικός Σύλλογος «Πρωτέας», «Τα Νέα», 12/3/2011).
   Χωρίς πάθος, λοιπόν, δεν υπάρχει δημιουργία. Δεν ξέρουμε πώς αλλάζει ο κόσμος, αλλά ξέρουμε πώς χειροτερεύει. Δεν ξέρουμε πώς αναμορφώνεται μια κοινωνία, αλλά ξέρουμε πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο καλύτερα απ’ ό,τι τα βρήκαμε.
    Εδώ στον τόπο μας, μια κίνηση αφιλοκερδής και ακομμάτιστη, αλλά με πολιτικό χαρακτήρα προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της. Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου. Όλοι μπορούν να προσφέρουν, όλοι χρειάζονται. Αγκαλιάστε την και ελάτε να διεκδικήσουμε ποιότητα ζωής.

«Βρέχει με απόλυτη ειλικρίνεια.
Άρα δεν είναι φήμη ο ουρανός
υπάρχει
και δεν είναι το χώμα λοιπόν
 η μόνη λύση
όπως ισχυρίζεται ο κάθε τεμπέλης νεκρός».

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ, άτιτλο από τη συλλογή «Μεταφερθήκαμε Παραπλεύρως»
      Δημήτρης Ζαχαρίου, φιλόλογος,