Rolul aminoacizilor

Aminoacizii in alimentatie:

Proteinele sunt constituite dintr-o multitudine de molecule mici, numite aminoacizi.
Organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza decat cativa aminoacizi.
Aminoacizii esentiali care nu pot fi sintetizati direct, trebuie introdusi in organism cu ajutorul alimentelor.
Toti aminoacizii se recomanda sa fie consumati intre mesele principale, cu suc de fructe sau apa, - nu cu proteine!
advertising 
advertising
advertising

Alanina : stimuleaza sistemul imunitar, scade riscul formarii litiazei renale, iar prin reglarea metabolismului glucidelor, ajuta la sistarea hipoglicemiilor

Arginina :
la barbati creste numarul spermatozoizilor; accelereaza procesul de vindecare al ranilor, tonifica tesutul muscular, ajuta metabolizarea tesutului adipos depozitat, stimuleaza capacitatea fizica si intelectuala a organismului

Acidul Aspertic : stimuleaza sistemul imunitar, creste rezistenta organismului si elimina amoniacul din organism

Catnitina : de obicei atletii o consuma deoarece asigura desfasurarea unei activitati sustinute, de durata; grasimile depozitate se pot transforma in energie; poate impiedica aparitia hipoglicemiilor, scade frecventa acceselor de anghina pectorala si are efect favorabil asupra bolnavilor diabetici, precum si in cazul afectiunilor hepatice si renale.
Absenta ei din organism determina alterari miocardice!

Citrulina : ajuta la sistarea starii de oboseala, stimuleaza sistemul imunitar, se metabolizeaza in arginina si detoxifica amoniacul care are efectetoxice asupra celulelor.

Cisteina - Cistina :   se  pot transforma reciproc dintr-o forma in alta la nivelul organismului.
Cisteina este o substanta nutritiva importanta cu rol in impiedicarea  procesului de imbatranire, ajuta procesul de detoxifiere al organismului.
Cisteina este o substanta antioxidanta - cu capacitate de neutralizare a radicalilor liberi, apara organismul impotriva efectului toxic al cuprului
Cisteina poate asigura protectie impotriva efectelor nocive asupra celulelor, a  razelor rontgen si a substantelor radioactive.

Fenilanalina :  este osubstanta naturala cu rol in calmarea durerilor, impiedica selectiv durerea, organismul nu reactioneaza prin obisnuinta, nu apare fenomenul de dependenta. Poate determina cresterea tensiunii arteriale.
Atenueaza cu eficienta durerile din cadrul arterei reumatoide, osteoporozelor, durerile coloanei vertebrale lombare, crampe musculare gambiere nocturne precum si durerile aparute post operator.
Ajuta memoria si capacitatea intelectuala. Are si efect depresiv.
Ajuta la scaderea apetitului alimentar si creste apetitul sexual.

Acidul Gama Aminobutric - G.A.BA: este unul din tre neurotransmitatorii cei mai cunoscuti, cu rol important in transmiterea impulsului nervos la nivelul creierului. Probabil participa la secretia hormonului de crestere.

Glicina - Glicolul : in cursul metabolizarii, prin pierderea grupului de aminoacizi, se integreaza in glicogen care ulterior se depoziteaza in ficat si muschi. Prin metabolizarea din depozite asigura mentinerea nivelului constant al glucozei sanguine. Glicina are o actiune stimulata la nivelul creierului.
Probabil favorizeaza procesul de vindecare a prostatei tumefiate si inflamate.

Acidul Glutamic si Glutamina: amelioreaza functiile creierului, atenueaza starea de oboseala, scurteaza durata vindecarii ulcerelor tubului digestiv, are efect de ameliorare a confortului psihic sau poate fi agent stimulant al creierului.
 In cursul metabolismului, printre alti compusi determina si formarea acidului gama-amino-butiric.

Glutationul : se compune din trei aminoacizi esentiali, cisteina, acidul glutamic si glicina.
Avand in vedere existenta in compozitia lui a gruparii - SH- libere, sunt legate de ea sperante serioase privind eventuala actiune antitumorala.
Stimuleaza procesele oxidative la nivelul creierului. Este o componenta care impiedica imbatranirea.
Are efect protector importiva reactiilor adverse determinate de radiatiile ionizante si de medicamentele chimioterapeutice.

Histidina : este precursoare  histaminei. Se pare ca  ajuta oamenilor sa se dezobisnuiasca de obiceiul de a-si roade unghiile.
 Are efect vasodilatator, amelioreaza simptomele artritei reumatoide, atenueaza efectul stressului la anumite persoane, determina cresterea libidoului.

Izoleucina : este necesara sintezei hemoglobinei.

Leucina : s-a constatat ca   in organismul alcoolicilor si al persoanelor care sunt dependente fata de diferite droguri, se dezvolta o stare carentiala de acest aminoacid leucina. Asociat, au gasit in concentratii scazute alti trei aminoacizi L-glutamina, acidul gama aminobutiric si citrulina.

Lizina : absenta acestui aminoacid determina greata, ameteli si anemie. Se gaseste in carne, oua, peste, lapte si branzeturi.
L-lizina contribuie la procesul de dezvoltare al tesuturilor, precum si la sinteza unor substante de importanta vitala ca : anticorpi, hormoni, enzime.
Administrarea ei creste capacitatea de concentrare, creste fertilitatea, impiedica aparitia veziculelor in starile febrile si in herpes zoster, scurtand in acelasi timp durata vindecarii acestei afectiuni.

Metionina :
 se gaseste in carne, oua, peste, lapte si branzeturi.Va ajuta ca pielea dumneavoastra sa fie minunata.
Este un compus cu efect lipotrop, scade cantitatea grasimilor, apara rinichii, scade cantitatea colesterolului sanguin, este chelatul natural al ionilor metalelor grele.
Metionina poate inlocui colina, care ajuta la scaderea continutului de grasimi al ficatului- substanta cu efect lipotrop.
Absenta metioninei poate determina degenerescenta grasa,si fibroza tesutului hepatic - ciroza hepatica.

Ornitina : actioneaza ca element constituent al musculaturii scheletice; creste eficienta argininei

Prolina : favorizeaza procesul de vindecare al ranilor, stimuleaza capacitatea intelectuala

Serina : ajuta la atenuarea durerilor, prin procesul ei de metabolizare determina cresterea cantitatii energiei celulelor si este o substanta cu efect natural antipsihotic.

Taurina : este utilizata in tratamentu anumitor forme de epilepsie si in scaderea intensitatii crizelor de contractie musculara care apar in aceste cazuri.
Concentratii crescute gasim in inima, musculatura scheletica si in sistemul nervos central

Tirozina : reglementeaza comportamentul emotional.Participa la procesul de sinteza al L-dopa. Fenilalanina este transformata in tirozina.
 Prezenta ei este strict necesara procesului de sinteza a tiroxinei, normalizand astfel secretia glandei tiroide.
 Joaca un rol important in stimularea si modificarea activitatii creierului, ajuta la procesul de ameliorare al starilor depresive rezistente fata de tratamentul medicamentos  uzual.
 De asemenea  a fost utilizata cu succes in scaderea dozajului la persoanele care au ajuns  dependente  fata de diferitele preparate amfetaminice.
 Poate fi de folos si in tratamentul de dezintoxicare al persoanelor la care s-a dezvoltat o dependenta fata de cocaina, prin atenuarea cortegiului simptomatic constituit de depresie, fatigabilitate si iritabilitate excesiva, care apar concomitent cu intreruperea administrarii acestei substante.

Treonina : acest aminoacid esential se gaseste in cantitate extrem de redusa in regimul vegetarienilor.
Este indispensabil procesului normal de crestere si  procesului de metabolizare al proteinelor alimentare.
Impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului.
Absenta ei deternmina aparitia unui echilibru negativ al ionilor de hidrogen.

Triptofanul : prin transformare se constituie din niacina, care impiedica aparitia pelagrei si este indispensabila activitatii intelectuale normale .
Este un aminoacid minunat care ajuta la atenuarea starilor depresive, un bun inductor al somnului si poate fi de real folos in tratamentul alcoolismului.
Absenta lui din organism determina insomnii. Se utilizeaza ca si factor relaxant.
 In trecut, triptofanul a fost utilizat la scara larga ca somnifer, pana cand,  a determinat moartea a 11 persoane in Japonia.
Cu toate ca reprezenta o substanta stabila care este utilizata ca si componenta a alimentelor pentru sugari si varstnici, a fost scoas din uz ca substanta adjuvanta alimentara.

 Valina : absenta ei din organism determina aparitia unui bilant negativ al ionilor de hidrogen.
    Administrarea de proteine sau aminoacizi.


    Surse : www.sanatate.ca/vitamine-minerale/rolul-aminoacizilor


Comments