Pedra foguera
antologia de poesia jove dels Països Catalans
 


El grup Pèl Capell publica 'Pedra foguera', una antologia de poesia jove dels Països Catalans
'Pedra foguera' vol dir encendre 'el primer foc, la flama, el gran incendi. Pedra foguera també va ser la capçalera d'una revista anarquista, i d'una altra revista satírico-anarquista que es va publicar a Felanitx, i fins i tot hem descobert que és el títol del llibre en què Joan Pau II va recopilar la seva poesia. Quan ho vam saber ens va semblar espectacular i ens vam fer un tip de riure'.

De fet, aquesta 'Pedra foguera', a cura de Pèl Capell i editada per la Federació Llull i Documenta Balear, és una antologia de poesia jove dels Països Catalans, amb poemes de vint-i-vuit poetes de menys de trenta anys. La majoria de poemes són inèdits (hom ha prioritzat els poetes inèdits) i, per tant, el volum no és una mera recopilació, sinó una novetat editorial. 

'Aquesta antologia, diu el consell de redacció de Pèl Capell al principi del llibre, és feta en positiu: ni capelletes ni enveges ni traïcions. Res. Poesia i paraules. Ben bé tot. Punt i principi de l'espurna de fregar la pedra. (...) Amb uns referents mínims i una xarxa d'amics i copes que s'ha anat ampliant, hem reunit aquesta trentena de poetes. De fet, podrien haver estat cent, però són vint-i-vuit, ja n'hi ha.' I acaba: 'La selecció, l'hem feta nosaltres d'acord amb els autors i cercant sempre la màxima representació, tan temàtica com formal. La tenebra cultural no ens envairà, la poesia serà lliure.' 

Pèl Capell 

Signa el text el nucli de Pèl Capell: Glòria Julià Esterlich, Joan Fullana Company, Joan Tomàs Martínez Grimalt, Jaume C. Pons Alorda i Pau Vadell i Vallbona. Aquests personatges, vinculats a les lletres i a les arts i que 'coquetegen' amb la poesia (segons paraules de Pons), són de Mallorca i la majoria fan vida d'estudiant a Barcelona. Es reuneixen cada dimecres al bar Horiginal, entre copes i recitals, una excusa com una altra per a compartir i alimentar aquesta efervescència vinculada a la poesia. 

Pèl Capell va començar a actuar al 2005, amb l'edició de la revista del mateix nom, de la qual ja n'han publicat vuit números. Cada revista s'ha dedicat a un poeta (Blai Bonet, Maria Mercè Marçal, Palau i Fabre, Andreu Vidal, Damià Huguet, Guillem d'Efak, Joan Vinyoli). I la presentació de cada número es converteix en un homenatge al poeta, amb recital inclòs, i una gran festa, amb música i performances satíriques, provocadores, reivindicatives. 

'El primer pas de Pèl Capell, explica Jaume C. Pons, va ser d'editar la revista. Però fa uns quants mesos vam pensar que havíem de fer un pas endavant i vam posar-nos a treballar, intensament, obsessivament, en l'antologia.' Cada poeta hi ha aportat quatre poemes, una fotografia seva, unes dades biogràfiques i una frase que vol resumir què és per a ell la poesia. 

A més, aquesta antologia de joves poetes és abonada per alguns poetes ja consolidats i entusiastes del moviment efervescent de Pèl Capell. Per exemple, una pintura de Perejaume il·lustra la coberta del llibre, i Enric Casasses ha fet un text a guisa de pròleg. Diu als poetes joves: 'I ai cors de pedra i de pedra foguera... els que avui apareixeu en aquesta pàgines ja fa dies que sou al mig del pas de la vida, s'hi ha de comptar, amb vosaltres, no es pot fer com si no hi fóssiu. Ni vosaltres podeu fer com si no hi haguéssiu estat, nois i noies, que jugueu amb foc, toqueu coses que importen molt i jo, que necessito néixer, us demano per favor que no em deixeu penjat. I vigileu, perquè els que us vénen al darrere, els que encara són massa tendres d'anys per entrar a l'antologia, ja es disposen a llegir-la.' 

Palau i Fabre 

El llibre és dedicat a Josep Palau i Fabre. El col·lectiu Pèl Capell va demanar a Palau un pròleg per al llibre, però llavors Palau ja estava malalt. 'Com que no ens va poder escriure el pròleg, li vam dedicar el llibre. L'havíem d'anar a veure un cap de setmana, però es va morir la setmana abans. Aquell dia vam escampar i recitar poemes de l'alquimista per carrers i locals de tot Gràcia', explica Pons. 

El llibre 'Pedra foguera' es presenta avui, 16 de maig, a dos quarts de vuit del vespre a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València, amb Jaume Pérez Montaner. Al vespre es farà un recital poètic a Ca Revolta. També es presentarà a Barcelona (22 de maig a l'Horiginal), a Palma (29 de maig a Ca n'Alcover i as Pinzell), i a la Fundació Palau de Caldes el 28 de juny. 

M. S.Pedra foguera, l’antologia del segle

Surt al carrer una antologia de poetes joves dels Països Catalans. 28 veus i moltes il·lusions.


Pau Vadell i Vallbona


Fa alguns mesos poguerem, gràcies a la paraula de l’OCB, iniciar un projecte de gran abast. Construir una antologia poètica per donar a conèixer les veus més joves de la literatura catalana. El fet es que ens posàrem mans a la feina. Confeccionàrem una llista, cercàrem els contactes, exigírem felicitat, poemes i algunes imatges. El resultat és una antologia que aplega 28 poetes d’arreu del Països Catalans. Fa temps que una obra d’aquest abast no es realitzava. Últimament hem vist com la mala política ha anat allunyant una cultura comuna amb els companys del País Valencià i el Principat. A través d’aquest projecte, a més d’engrescar als joves a llegir i a promocionar les veus del futur, que encara no tenen un espai propi per dir la seva, hem aconseguit confeccionar un catàleg de plaers, de lletres inèdites. 11 mallorquins, 1 menorquí, 11 principatins i 5 valencians. Aquest és el reconte final d’un començament. A partir d’aquest llibre, de la comunicació, els canals possibles són molts.

El llibre en forma d’antologia conté una foto de cada autor, amb una poètica i una biografia i quatre poemes de cadascú. A més hem contat amb la participació d’Enric Casasses per el pròleg i de Perejaume per la portada. Durant tot el mes de maig i juny aquesta antologia anirà circulant i presentant-se a tot el territori de parla catalana. La cita a Mallorca és dia 25 a Son Servera, en el marc de l’Acampallengua; el dia 29 de matí a la UIB, a la tarda a Can Alcover i a la nit a Es Pinzell. També l’endemà, dia 30 a la Fira del llibre del Born i durant el Festival de Poesia de Lloseta que tendrà lloc entre el 10 i el 14 de juny. Oportunitats no falten i cites amb la poesia tampoc (vegeu porgrama de presentacions a pelcapell.googlepages.com).

L’antologia té molta força. Combina escriptures de moltes situacions i contextos, fa goig, té goig, també fum. Pedra foguera és la primera espurna per començar foc i crèixer i propagar la poesia i fer flamarada viva, fer la cultura viva. Pedra foguera és un gran fill que anirà creixent amb el temps. Ha estat i és un gran repte per als joves que escriuen poesia, sortir i presentar-se. Pedra foguera ha volgut fer un pas. Hi falta molta gent, hi ha molts d’errors, però és un producte capaç de fer un tast aproximat a la nova saba literària del país. Tant la Federació Llull com Documenta Balear –patrocinadors i editors de l’antologia – han fet una feina exel·lent. Ens han lliurat la seva disponibilitat per tal que el recull confeccionat entre el Col·lectiu Pèl capell durant aquests mesos sigui una realitat inmediata, ràpida i coherent.

Enric Casasses al pròleg diu:

“Aquí en aquest llibre n’hi ha uns quants de déu n’hi do, i a fora, de cap a cap dels tres o quatre països, també: la cosa bull. La cosa de la poesia i de la paraula i de tot això altre que va amb elles bull. I no solament entre els joves. De més grans, en conec més de quatre de llançats en sorprenents òrbites de l’esperit i del mirar veient i dir. Amb un dir que alhora és fer, del verb fa, fas, faig, fem, fan, etcètera, perquè els poemes són de pensament, paraula i obra […]

Els vells que es pensen que el món s’ha fet vell i tenen por de ser arraconables, que s’aboquin a aquesta antologia i hi trobaran inventiva per parar un tren de gran velocitat, i inspiració a raig fet. Els que els hi puja bé la sang al cap, que hi vinguin directament a xalar, a patir, a pensar-s’ho, a fantasiar, al que calgui.”


Llegiu i jutjau.


Pedra foguera. Antologia de poesia jove del Països Catalans. Ed. Documenta Balear – Pèl Capell. 200 pàgs. Mallorca, 2008. Preu popular-subvencionat 7€.

(text publicat a Dies i coses

 


Los doce poetas de Balears de ´Pedra foguera´

 
Enviar
Imprimir
Aumentar el texto
Reducir el texto
 
Diario de Mallorca 3.05.08


La ´Antologia de poesia jove dels Països Catalans´, con veintiocho autores -"no mayores de 30 años"-, presenta una destacada muestra de esta generación
LOURDES DURÁN. PALMA. Pèl Capell, colectivo de voces literarias, aporta su lema romántico aprés la lettre: "La tenebra cultural no es envairà. La poesia serà lliure". Su escueto manifiesto es contrapunto a Pedra foguera. Antologia de Poesia Jove dels Països Catalans. Editada en la colección Magatzem Can Toni de Edicions Documenta Balear, surge al mundo vestida de pinceladas florales y unos labios entreabiertos del artista Perejaume. Veintiocho ecos, doce de Balears, representan a su juicio el "deseo de espíritu, implicación, voluntad y juventud, porque la juventud no deja de ser una cualidad. También puede ser un defecto, pero nosotros buscamos las cualidades".
Estamos pues ante un volumen que recoge los racimos de cosecha temprana porque Pèl Capell considera que han conseguido "demostrar que es posible escribir poesía, en catalán y de calidad, aunque tengas menos de treinta años, que es nuestra definición de jóvenes". Veintiocho voces de las que 12 proceden de distintas esquinas de Balears.
Desde Maó, Edgar Alemany; Clara Fontanet Abrines, desde Mancor de la Vall; de Palma, Joan Fullana Company, Joan Tomàs Martínez Grimalt, Pau Castanyer i Fe, Àngel Igelmo Segura, Emili Sánchez-Rubio y Carles Rebassa; en Portocolom, Glòria Julià Estelrich; de Caimari, Jaume C. Pons Alorda; Pau Vadell i Vallbona, de Calonge, y desde Campanet, Pere Antoni Pons.
Les acompañan Ivette Nadal, Blanca Llum, Anna Enrich, Laia Martínez i López, Jordi Nopca, Eduard Carmona, Rubén Luzón, Isabel García Canet, Mireia Calafell i Obiol, Martina Escoda i Margenat, Andreu Galán i Martí, Ferràn López i Abad, Josep Pedrals, Martí Sales i Sariola, Joan Durán i Ferrer y Joan Mahiques Climent, desde Barcelona, Granollers, Valencia, Gandía, el Delta del Ebro, Berga.
Una fotografía, tamaño carnet, les pone cara a quienes lanzan palabras al aire para ser cazadas al instante. Bajo la instantánea, cada poeta rubrica su concepción de poesía. En el reverso de su imagen, su hoja de servicios hecha de su pluma. En su carta de presentación se les intuye, bien por presentación, bien por ocultación.
Porque, como bien advierte Enric Casasses en su prólogo Arrencada, "la poesía no admite que se le puedan hacer análisis críticos, todos los poetas lo saben: quien habla es ella. Es ella, en cualquier caso, la que lo hará, si le apetece".
Entre líneas, las de la vida de estos doce poetas de Balears se adivinan oficios y tentativas variadas de existencia. Desde el menorquín Edgar Alemany que alterna la música con la letra al igual que Joan Fullana, que además de grupo musical tiene puesta la mirada en el teatro o Joan Tomàs Martínez que se declara "demagogo, historiador y creador de exageraciones compulsivas". La mayor parte han visto publicados sus poemas, bien en revistas, o en ediciones de portales digitales y también en libros.
Dedican la antología a Josep palau i Fabre, "aquell home de pell, de pèl, de capell, poeta, dramaturg i assagista, és el mateix que ha exaltat els ànims d´alguns joves que amb aquesta antologia avui es postren davant la magnitud de la seva obra i la seva tragèdia".Pedra foguera. Antologia de poesia jove dels Països Catalans’

Antologia poètica dels Països Catalans. Documenta Balear. 208 pàg. 7 €


No és tan habitual com en d’altres cultures, però a casa nostra cada cert temps apareix alguna antologia amb ganes de resituar el lector en el panorama més o menys canviant de la nova poesia. La darrera incursió, promoguda des de la perifèria, la lidera l’editorial Documenta Balear i es diu Pedra foguera. Antologia de poesia jove dels Països Catalans. Al darrere del projecte hi ha els cinc poetes que formen el consell de redacció de Pèl capell i que també estan antologats al llibre. L’espectre d’edats va dels 19 als 31 anys i en total parlem de 28 poetes de sexe, procedència, ambicions i temàtiques molt diverses i, fins i tot, algunes de les noies que hi apareixen també formen part del volum Quàntiques! 10 poetes joves en diferencial femení que ha editat Quark Poesia a través de les publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Què vol dir tot això? Doncs d’entrada que la poesia catalana continua sent un ens viu i que interessa a les generacions joves. Si es llegeix l’antologia amb una mica d’atenció i ganes també es veu que tots plegats utilitzen la poesia des d’àmbits molt diversos i amb objectius ben diferents. Potser es podria parlar de tendències, o com a mínim de línies, però res a veure amb els grups o moviments. La càrrega individual es manifesta en l’aspecte creatiu tot i que, de vegades, alguns d’ells comparteixin escenaris o plataformes d’expressió. 
I potser el més positiu de tot plegat és la qualitat general dels participants, la consideració, la realitat poètica com una cosa intrínseca de la vida cultural i de la projecció interior i exterior de cadascú. A Pedra foguera es posa en evidència que els joves usen la poesia com a vehicle expressiu tot i no rebre cap mena de consideració oficial ni empresarial i tampoc no estaria al top ten de les maneres de guanyar-se la vida amb la literatura. 
Un llibre viu i fresc per explorar, descobrir i conèixer. 
Jordi Cervera

  • Imprimeix aquesta pàgina