Televisio
 

Televisiosta on tullut kulttuurimme tarinanuotio. Tuijotamme kuvaruudun liekkeihin ja kuuntelemme tarinoita. Televisio on kansainvälisin kaikista viestintävälineistä. Kuvaa ymmärtää lukutaidoton, kieltä ymmärtämätön ihminen.

Television amerikkalaiset saippuaoopperat ovat suuri vaara paikalliskulttuurien säilymisen kannalta. Omille lapsillemme englannin kieli on jo toinen kotimainen kieli television ansiosta. Mutta toivoa on, että paikalliskulttuurien asema televisiotoiminnassa vielä vahvistuu. Uusi teknologia tulee myös tässä apuun. Nykyiset kotivideokamerat ovat laadultaan jo lähes ammattilaitteiden tasolla. Yleisradio on kovasti pyrkinyt pitämään videotuotannon ammattilaisten käsissä nimenomaan laitenormein. Kaapelitelevisiot ovat murtaneet Yleisradion monopolia hyväksymällä ns. kotivideolla kuvatut työt levitykseen. Myös Yleisradio on poikennut viime aikoina korkeista teknisistä laatuvaatimuksistaan, sillä kotivideon laatu on jo korkeampi kuin 80-luvun alun uutisvideoiden.

Yhdysvalloissa kaapelitelevisiot toimivat ns. kansalaistelevisioina. Niiden on annettava ohjelma-aikaa kansalaisille. Suomessa, etenkin Pohjanmaalla, kansalaistelevision ideaa on toteutettu kaapeliverkoissa. Kansalaistelevision kehittäminen on vielä lapsen kengissä, sillä suurin osa suomalaisista on vain valtakunnallisten tv-asemien tavoitettavissa. MTV3:sta toivottiin alunperin paikallistarpeita palvelevaa kanavaa. Paikallisuutta se on toteuttanut lähinnä vain mainosten myynnissä. Uusi neloskanava piittaa vieläkin vähemmän kotimaisesta tuotannosta. Myös televisio suunnittelee kanaviensa digitoimista. Televisiokanavien digitointi merkitsee maksutelevision tuloa. Katsoja maksaa niistä ohjelmista, joita haluaa katsoa. Uusi tekniikka merkitsee tieto-tv:n tuloa eli tietokoneen yhdistämistä televisioon. Jo nyt on olemassa laitteita, joilla televisiossa voi seikkailla Internetissä. Uusi televisio on laajakuvainen, litteä ja teräväpiirtoinen.

Kotivideoiden valmistus on lisääntynyt kovasti. Video-ohjelmien levitys on jäänyt lähinnä kasettien katseluun ystävä- ja tuttavapiirissä. Tosin kansalaispiirit ovat pyrkineet käyttämään videota mm. vaikutuskeinona lähettämällä videokasetin karvahattuvaltuuskunnan mukana eduskuntaan. Yhdysvalloissa kotivideosta on tulossa vaikuttaja. Poliisin väkivalta tuli suuren yleisön tietoon harrastelijan kuvattua poliisin pieksämässä autoilijaa. Kehitysmaissa videonauhurit korvaavat televisioasemat ja elokuvateatterit. Somaliaan levisivät videonauhurit ennen televisioaseman perustamista 1980-luvun puolessa välissä. Pienessä risumajassa toimii "viiden shillingin" teatteri. Videot ja sateliittiantennit ovat tärkeitä viestintävälineitä tuossa sodan runtelemassa maassa. Videolta somalit katsovat egyptiläisiä ja intialaisia elokuvia.

Televisio on kouluttanut alun perin oman henkilökuntansa. Taiteen ja viestinnän oppilaitokset kouluttavat nykyisin television ohjelmiensa tekoon tarvitsemaa henkilökuntaa. Opiskelupaikat eivät heltiä helposti koulutuspaikkojen vähyyden vuoksi.