Miten Marssiin

Katsoessani omaa kehitystäni tulevaisuuteen se liittynee läheisesti viestinnän ja media-alan opetuksen ja teknologian kehitykseen. Perusta moniin  kehityksen vaihesiin, joita me nyt toteutamme on luotu jo ajat sitten. Kosmisen informaation alkuperä on alkuräjähdyksessä. Geneettisen  informaation alku elävien organismien synnyssä ja kulttuurinen informaatio alkoi ihnhimillisen viestinnän kehittyessä. Informaatio on sekä väline että viesti. Informaatio on myös opetuksen raaka-ainetta. Työni opettajana tulee olemaan informaatiovälineiden ja informaatio-sisällön kehittämistä. Mitä välineet tulee olemaan, ja miten niitä käytetään kymmenen seuraavan vuoden sisällä on mielenkiintoinen kysymys. Nähdäkseni kysymyksessä on pääosin olemassa olevan tiedon soveltamisesta. Radion, puhelimen ja television periaatteet on keksitty jo viime vuosisadalla. Tietoneet otettiin käyttöön 50 vuotta sitten. Sateliitit 40 vuotta sitten.

Muistan, kuinka Somalian opetusministeriöstä löytyi iso huone, jossa oli röykkiöittäin lattiasta kattoon käytöstä poistettuja vahamonistuskoneita. Valokopiokoneet olivat korvanneet vanhan tekniikan opetuksessa. Mutta ihmistä tiedon tuottajana ei tietokonekaan ole korvannut. Näin varmasti käy myös tulevaisuudessa. Välineet tulevat nopeasti muuttumaan, mutta itse opetusmateriaalin sisältö hiukan hitaammin, ja ihminen vielä hitaammin. Opettajana olen huomannut, että teknologia on tuonut käyttööni monia hyviä välineitä, mutta välineet, jotka eivät ole suoraan sidottu sähköiseen teknologiaan, kuten liitutaulut ja kirjat ovat yhä parhaita ja tulevat varmasti säilyttämään asemansa.

Uudet mediat  ja niiden käyttö opetukseen tulee olemaan vanhojen keksintöjen yhdistämistä ja soveltamista uudella tavalla. Opetusalalla yhä tärkeämmäksi tulee itseopiskelu. Opettajan rooli tutorina ja tiedon etsinnän oppaana tulee yhä voimakkaammin korostumaan. Mediaviidakossa tullaan oppaita tarvitsemaan yhä enemmän. En usko ryhmäoppimisenkaan kokonaan katoavan. Ryhmät tulevat vain muuttumaan. Internet on synnyttänyt ryhmiä yli valtakunnan rajojen. Globalisoituminen on tulevaisuuden trendi. Kehitystä ei kuitenkaan tule jättää yksin liikemiesten käsiin. Koulutus palvelee kehitystä, kun kansalaiset tietävät mistä päättävät. Ihminen ja luonto hänen ympärillään ovat kehityksen tärkeimpiä tekijöitä. Viestintävälinet ja niiden luoma keinotodellisuus ovat hyvä väline vaikka ajoharjoitteluun. Se saattaa olla joskus vaarallistakin, jos ajaja unohtaa kotimatkalla, ettei olekaan enää simulaattorissa. Keinotodellisuus  ei koskaan tule voittamaan oikeata todellisuutta. Eikä siinä olisi mitään mieltäkään! Uudet välineet tulevat antamaan meille turvallisen tavan harjoitella asioita, joita sitten voimme soveltaa oikeassa todellisuudessa, matkalla Marssiin ei ole varaa epäonnistua.