ARKIV‎ > ‎

-Mordet på Olof Palme

Den 28 februari är det 27 år sedan Olof Palme mördades. Hans mord har omgärdats med utredningar skandaler. 

Foto: OivingRelevanta teman i Pedagogiskt fönster:

- Olof Palme (Gy)

Vad är Pedagogiskt fönster?

Polisen missade papperskorg - där Palme mördades Aftonbladet 2013 02 19

Lösningen på Palmemordet kan ha funnits i en papperskorg – som polisen glömde bort att titta i.

Det hävdar pensionerade Palmespanaren Ingemar Krusell i en kommande bok.

– Det har begåtts många allvarliga misstag, säger han till Aftonbladet.

Läs artikel


Sanningen om mordet på Palme är begravd
Aftonbladet 2013 01 28

Alla dessa mer eller mindre fantasifulla teorier om mordet på Olof Palme får sin näring av föreställningen att det finns någon eller några därute som vet vem det var som höll i vapnet.

Men sanningen om skotten på Sveavägen begravdes med all sannolikhet med Christer Pettersson.

Läs artikel


”Hemlig motståndsrörelse kopplas till Palmemordet”
DN Debatt 2013 01 27

Samarbete med CIA. Var det en hemlig motståndsrörelse som låg bakom mordet på Olof Palme? Frågan ställs av två forskare i Basel och Uppsala. Motivet skulle ha varit Palmes arbete för internationell nedrustning. Det är dags att Sverige kartlägger den så kallade Stay behind-rörelsen, skriver Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision.

Läs artikel
Palmemordet

Palmemordet.se innehåller en kronologisk genomgång av mordet på Sveriges statsminister Olof Palme och den resultatlösa utredning som följde.’Säpo ligger bakom Olof Palmes död’
Aftonbladet 2013 01 06

En Säpo-konspiration ¬ligger bakom mordet på Olof Palme.
Den teorin lanseras i SVT:s nya dramaserie.
– Säpo har själva fått ¬utreda ”Säpo-spåret”. Det är rent åt helvete, säger Leif GW Persson, författare till böckerna som serien bygger på.


Två nyheter om Palmemordet – eller handlar de om samma sak? Gunnar Walls blogg 2013 01 31

DET BLEV PLÖTSLIGT ovanligt mycket skriverier om Palmemordet i veckan. Och då har det ändå varit en hel del i samband med visningen av TV-serien ”En pilgrims död”, en kriminalhistoria som tar sin utgångspunkt i Palmemordet och som bygger på storsäljande romaner av Leif GW Persson.


Mordet på Olof Palme - Det förbjudna spåret 
FiB Kulturfront 2013 02 05

År 1996 visades denna tysk-franska samproduktion för miljontals tittare på kontinenten. Men varken SVT eller TV4 har velat visa den. Däremot har den i beskuren form visats i Sverige på TV8 i serien "Politiska lönnmord" utifrån den engelska översättningen från det tyska originalet, som härmed visas i oavkortad och ocensurerad form med svensk text. Publicerad den 18 dec 2012PKK-spåret Svenska politiska mord

En dryg vecka efter mordet på Olof Palme satt den kände samhällsdebattören Jan Guillou i en panel i ABF-huset i Stockholm tillsammans med några andra vänsterintellektuella och diskuterade olika scenarier som kunde tänkas ligga bakom mordet.

Hursomhelst leder skandalen kring avslöjandet av Ebbe Carlsson-affären till nästa steg, som handlar om att polis och åklagare till sist får fria händer från kanslihuset att ordna till en ny lösning genom att sätta dit en lämplig 'ensam galning' - denna gång en kriminellt belastad man från Stockholms undre värld.Palmemordet 2006: Jag såg mordet på Olof Palme 

SVT Dokumentär Publicerad den 10 jan 2013 

 Christer Peterssons gamle vän Roger Östlund vittnade framför tv-kamerorna om att han såg Christer Petersson mörda Olof Palme. Enligt Östlund var det ett misstag. Det var knarkförsäljaren Sigge Cedergren som skulle ha överfallits och rånats i stället, en så kallad "märkning" i knarkkretsar.

Se klipp


Palmemordet 1987 Polisspåret debatteras
SVT Forum
  

Siewert Öholm leder debatt om Polisspåret med bl.a journalisterna Sven Anér och Maja-Lena Rådelius, poliskommissarien Gösta Söderström, åklagaren Jörgen Almblad.

Se klipp

Detta hände natten då Palme mördades

Expressens Tommy Schönstedt första journalist på plats "Tipsare ringde och nästan skrek - det kan vara statsministern."

Se klipp


”En polis bad mig att skjuta Palme”
Aftonbladet 2013 01 27

I dag träder ett nytt sensationellt Palmevittne fram, en vapenexpert vi kan kalla Johan.

– Jag vet att det fanns en poliskonspiration om att skjuta Palme. Jag säger inte att jag tror, utan jag vet. Jag blev nämligen själv tillfrågad om att utföra mordet.

Se klipp
Nya teorier om mordet på Olof Palme
SR P1-morgon 2013 01 27

I Aftonbladet berättar en företagsledare anonymt att han 1985 blev tillfrågad av en polis om han kunde skjuta statsministern. I Aftonbladet presenteras teorin att någon inom polisen låg bakom mordet på Palme.

Lyssna


Olof Palme: Samlade radioklipp ur SR:s arkiv
SR Minnen

Att Olof Palme har gjort ett ordentligt avtryck i radioarkivet är inget att förundras över. Han var kanske den mest mångfasetterade och kontroversielle politiker under 1900-talet i Sverige. Beundrad av många men också hårt kritiserad och till och med hatad av andra.

Lyssna


Comments