Híreink
Lezárult szomszédság ereje 2017 pályázatunk, melynek összegzőjét itt olvashatják, lentebb pedig 2 összefoglaló videóval is találkozhatnak.Ismét Szomszédünnep! 
Pécs, 2018. június 2.

Kedves Pécsi Szomszédságok!
Várjuk azokat a vállalkozó kedvű lakókat, akik szívesen rendeznének kisebb közösségi programot, amely összehozná az egy helyen élőket.
Regisztráljanak a honlapunkon Szomszédünnep regisztráció, és mi egy kis csomag party-kellékkel ajándékozzuk meg Önöket!

Szomszédság Ereje pályázatunk egyik győztese, az Eklekta Egyesület szervezésében hamarosan Pécsi Ziccer kosárlabda torna!


Látogatóban volt a Közös Alapon csapata Pécsen!


Ők mondták Rólunk:

"2+2 ez esetben nem nyilvánvalóan 4 Sokkal több! 
A Pécsi Közösségi Alapítvány negyedik éve partnere a KözösALAPON programnak. Városukért, közösségükért felelősséget érző önszerveződő helyi lakosokból álló csoportból négy év alatt komoly helyi támogató szervezet lett. 
Közös együttműködésünk második szakaszát zárjuk, aminek része volt egy nyílt, őszinte hangvételű személyes értékelő találkozó. Köszönjük! 
Respekt PKA! "
Indul az Adománygyűjtő Maraton


Mottónk "Helyi forrásból Helyi erőket". Ahhoz, hogy értékes kezdeményezéseket támogassunk, innovatív ötleteket felkaroljunk, szükségünk van a Pécsért elkötelezett magánszemélyek és szervezetek támogatására. Az adománygyűjtés alapítványunk folyamatos tevékenysége.

Szomszédság Ereje 2017 pályázat eredményhirdetése

Lezárult pályázatunk "Szomszédság Ereje 2017"


A Pécsi Közösségi Alapítvány meghirdette az első, "Szomszédság Ereje 2017" pályázatát 1 500 000 forintos keret erejéig. Az eredményhirdetésre 2017. október 17-én került sor a Reggeli-ben. Közel 20 civil szervezettel, lakóközösséggel folytatott egyeztetés után 12 pályázat érkezett be, amelyből 9-t támogatott a kuratórium és így több mint 1 000 000 forint kiosztásáról döntött. Ez az összeg kizárólag magánadományokból származott. Az este folyamán a résztvevők megismerkedhettek a pályázókkal és az adományozókkal, akik szintén a rendezvény meghívottjai voltak.Itt találhatják meg, új pályázati kiírásunkat 2018-ra.
Amely a "Pécs jövője Alap": Közösségi Kreativitás Projektek címmel jött létre.
Szomszédság Ereje pályázatunk egyik győztese, az Eklekta Egyesület szervezésében 2018.05.05-06-án megvalósult Pécsi Ziccer kosárlabda torna!

Ezúton is gratulálunk a csapatoknak!

A rendezvényen alapítványunk képviselője is jelen volt,  a díjak átadásában segédkezett.Alapítványunk támogatottjai, a pécsi UCCU fiataljai youtube csatornát indítanak!
Kövessétek munkájukat!


Fantasztikusan sikerült az Élő Adás adománygyűjtő est!

A Pécsi Közösségi Alapítvány 950.000,- forintott gyűjtött össze a Szomszédsági Akadémia programjára.
Köszönjük a szervezőknek, köszönjük a résztvevőknek, és Peták Péternek, aki bemutatta a programot!Művészeti vásár a Reggeliben!


Helyi művészek munkái megvásárolhatóak a helyszínen.Az eladott művek árából az alkotók felajánlanak egy bizonyos összeget a Pécsi Közösségi Alapítvány részére! Gyertek nézelődni és jótékonykodni."Szomszédság Ereje 2017" pályázat nyertesei

Eklekta Egyesület

Lakókapcsolatok - Utcai Kosárlabda Mérkőzések - Kertváros vs. Uránváros

A projektben tervezett tevékenységek megszólítják és aktivizálják a városrészekben élők szélesebb körét. Cél egy nyitott, önszerveződő közösség teremtése, dinamizálás. A projekt lehetőséget ad a városrészek közötti kommunikáció, a kapcsolatok erősítésére, a helyi identitás pozitív irányú formálására, megerősödésére.

Élménylelő Ifjúsági Egyesület

"Gyárvárosi séták" néven a városrészt bejáró és a személyes emlékezet alapján az elmúlt 20 év folyamatait bemutató túra helyi roma mélyszegény nők idegenvezetésével.

Misszió:

  • megmutatni cigány-magyar együttélést
  • megmutatni a szegénységet
  • sztereotípiákat rombolni (gettó, szegénység, hagyományok)

Kézművesek Baranyai Egyesülete

POSTAVÖLGYI FALUNAP A CUHÁRÉBAN Cél: helyi kapcsolatok kiszélesítése, megerősítése, helyiek (kicsi és nagyok) jobban ismerjék meg egymást, tanulhassanak egymástól. Maradandó gyermekkori élmények biztosításán keresztül helyi kötődések, gyermekek közötti kapcsolatok mélyítése.

Maci Csoport

Istenkúti óvoda udvaron falfestés, szabadtéri rendezvényhelyszín/mozi, környékbeli kirándulások, valamint helyi értékeket feltáró programsorozat, helyi tudások bevonásával és erőforrások aktivizálásával.

Mosolymanó Egyesület

Madáretetők telepítése Kertvárosban, a NEVKO környékén. Programelemek: közös feltérképezés és információgyűjtés, a bevont emberekkel (minden korosztály) közös tervezés és kivitelezés, regisztrált madáretetőpontok és azok karbantartása/figyelése. Párhuzamosan: madarak felkutatása és megfigyelése, fényképezése, későbbiekben ezzel kapcsolatos programok meghirdetése (fotók, rajzok stb.), felelős kutyatartással kapcsolatos akciók szervezése.

Nők Összefogása Pécsbányáért

Cél a településrészen lévő szomszédságok között kapcsolatok kialakítása és a meglévők megerősítése.

A program ideje alatt a női csoport a Debreczeni Márton utcai játszótér játékainak megújításán fog dolgozni. 2018 márciusában a tervek szerint egy különleges, zenével kísért, szomszédságokat összekötő fáklyás menet szerveződik a helyiek bevonásával.

Pécsbányai Közösségi Ház - Újszülöttek Gesztenyés Kertje

A megújított és kitisztított közterület helyén megvalósuló Kert egy olyan közösségi tér lesz, ahova minden újszülött születésekor kiültetnek a helyiek egy szelídgesztenye csemetét, amelyen kis tábla jelzi, hogy kinek a tiszteletére került elültetésre.

UCCU Alapítvány

Keleti városrészben élő gyerekek összeismertetése, közös kisfilmek készítése megadott helyi témák mentén. A helyben dolgozó szakemberek és önkéntesek Youtube csatornát, kvázi blogot indítanának el a gyerekekkel együtt. A tematika gyerekek kis világa, életük, érdeklődési köre.

Y Közösségi Ház

Téltemető-tavaszköszöntő karnevál fő célja a helyi kapcsolatok bővítése, erőforrások/tudások feltárása, a helyi lakosság és a környék megismerése és megismertetése

A program törekszik arra, hogy olyan mikroközösségeket találjon, amelyekben megvan az igény arra, hogy a közösség tagjai valódi közösségként működjenek, együtt ténykedjenek, és idővel teljesen önjáróvá váljanak, továbbá legyen kellő igény és aktivitás az itt lakókban azzal kapcsolatban, hogy hogyan tehetnék gazdagabbá, tartalmasabbá a hétköznapjaikat, és hogy a különböző társadalmi rétegek képesek legyenek a békés egymás mellett élésre.Szomszédság ereje klip