Honlapunkat új helyre költöztettük, címünk: https://pecsikozossegialapitvany.hu/

A Pécsi Közösségi Alapítvány indulása

Szervezőcsoportunk megalapította a Pécsi Közösségi Alapítványt. Összegyűjtöttük az alapító vagyont. Kuratóriumunkban 8 ember köteleződött el az eddigiek során, mindannyian különböző háttérrel, tudással, kapcsolatokkal érkeztünk körünkbe. Közös képet alakítottunk ki városunk helyzetéről, első kézből tájékozódtunk a térségünkben működő közösségi alapítványok működéséről (Kolozsvár, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Krakkó), megismerkedtünk az ország más pontjain szerveződő csoportokkal és munkatervet készítettünk annak érdekében, hogy pécsi tevékenységünk sikeres lehessen.


Mi az, hogy közösségi alapítvány?

A közösségi alapítvány hosszú távú, folyamatos működésre létrehozott sajátos civil intézmény, amely adományokat gyűjt és támogatásokat oszt, szolgálva a helyi közjót és a demokratikus közösségépítést. A forrásszervezés egyben a közösségépítés eszköze is. Speciális helyi célok elérése érdekében a közösségi alapítványok önálló, tematikus alapokba gyűjtik a helyi adományokat.

A közösségi alapítvány munkájának alapja a társadalmi bizalom növelése, a lakóközösség életének ismerete, a változás kultúrájának és a közösségi tanulás terepeinek erősítése. Céljait mindenekelőtt a helyi együttműködés fejlesztésével, a helyi identitás erősítésével, a közösségi összetartozás növelésével, és az aktív állampolgárság eszméjének népszerűsítésével éri el.