Nieuws‎ > ‎

December 2013 - Onderzoek naar afbraak van plantenmateriaal

Geplaatst 17 dec. 2013 08:52 door Peat Cap   [ 18 dec. 2013 03:06 bijgewerkt ]
Als je de afgelopen weken door de Volgermeer hebt gewandeld, dan heb je vast allerlei paarse drijvers zien liggen in de sawa’s. Op sommige plaatsen slechts vier, in andere sawa’s twaalf of zelfs nog meer. Aan deze drijvers zitten bakstenen vast, die er voor zorgen dat zakjes met verschillende soorten plantenmateriaal op de bodem blijven liggen. Met behulp van deze zakjes wordt er onderzocht onder welke omstandigheden en met welke soorten planten er zo min mogelijk afbraak van dood plantenmateriaal optreedt. Als er in de herfst meer plantenmateriaal afsterft en op de waterbodem komt te liggen dan er afgebroken wordt, wordt er veen gevormd. Wanneer we begrijpen hoe we de afbraak zo langzaam mogelijk kunnen houden, kunnen we er voor zorgen dat het veen sneller gaat groeien.
 

Het plantenmateriaal wordt niet alleen afgebroken door waterdiertjes, maar ook door bacteriën en schimmels. Om te kunnen zien welk deel van de planten door de verschillende groepen afgebroken wordt gebruiken we zakjes met verschillende maaswijdtes. De grotere beestjes kunnen enkel in de zakjes met grof gaas komen en daar planten afbreken, terwijl de bacteriën en schimmels ook in de zakjes met fijn gaas kunnen komen.

In mei en november 2014 zullen de zakjes uit het water gehaald worden om te kijken hoeveel plantenmateriaal er afgebroken is. Als je me ziet lopen en je hebt een vraag, kom gerust even langs!