ZAVRŠETAK 27. PLANINARSKE ŠKOLE

27. opća planinarska škola je završila protekle nedjelje. 8 kandidata koji su zadovoljili uvjete pristupilo je ispitu koji je održan popodne na planinarskoj kući Z.Plevnik na Kalvariji. Nakon pismenog testa uslijedio je i usmeni dio koji su svi tečajci uspješno položili. Zatim je uslijedio  ležerniji dio druženja uz pivu, nareske i kolače. I na kraju nakon dva mjeseca od početka škole uslijedila je podijela zasluženih diploma. Zahvaljujem svim polaznicima na ugodnom druženju u proteklim tjednima, i dvodnevnom izletu na Baškim Oštarijama i čestitam uspješan završetak škole. Vjerujem da su, uz ono što već znaju, naučili puno novih i praktičnih stvari koje će im biti od koristi na idućim izletima. Sve ostale koji još uvijek nisu bili u planinarskoj školi pozivam da nam se pridruže iduće godine jer ovo dvomjesečno iskustvo druženja kroz predavanja i izlete je neprocjenjivo.


Uspješni polaznici škole s voditeljem škole  i dodijeljenim diplomama


U utorak 10. travnja započela je 27.opća planinarska škola PD Dubovac u novouređenim prostorijama društva u Školskoj sportskoj dvorani na Rakovcu. Prva dva predavanja o Planinarskoj organizaciji i povijesti planinarstva u Hrvatskoj prenio je Alan Čaplar, instruktor HPS, planinanar i publicist ,na svojstven i vrlo interesantan način. Predavanju je nazočilo 11 polaznika opće planinarske škole, kao i 7 polaznika alpinističke škole, koja ide paralelno sa općom školom.
U nedjelju ide prvi izlet škole na Klek, a predavanja se nastavljaju drugi utorak  u 19:00 temama o planinarskoj opremi i i pripremi za odlazak u planinu.

s prvog predavanja


Prvi izlet  KLEK , a onda  nastavak .


Opća planinarska škola je bila 15.4. na svom prvom izletu na Kleku. Vodič je bio Darko Gabrek a izletu se odazval0 6 polaznika te se krenulo sa dva vozila autoputom do Ogulina i dalje do Bjelskog. Na dom pod vrhom se dolazi za oko sat vremena, a zatim se kreće i na uspon na Klek. Uz prve kapljice kiše silazak na dom oko 12,00 sati. Odmor, okrjepa te razmjena dojmova i oko 13,00 sati silazak prema Bjelskom te dalje prema Ogulinu gdje nakon kratkog odmora slijedi povratak za Karlovac.

Nadalje škola nastavlja vrlo radno. U utorak 17.4. održana su predavanja na temu planinarske opreme koje je držao Robert Lemić i pripreme za odlazak u planinu koje je držao Krešo Fajdić. Poslije predavanja napravljen je uvod u čvorove koji se koriste u planinarstvu.

Zatim je u srijedu 18.4. uslijedilo predavanje o prvoj pomoći, koje je održala  Marina Vrbančić, doktorica Hitne medicinske pomoći i članica HGSS stanice Karlovac. Nakon predavanja je uslijedio i praktični dio. Predavanje na temu prve pomoći  je održano zajedno sa polaznicima alpinističke školole u prostorijama HGSS-a  stanice Karlovac


Baške Oštarije , 19.i 20.05.2018.

Početak škole je 10.travnja a završetak 10. lipnja 2018.g.

Predavanja su utorkom od 19,00 sati u trajanju 2 sata a izleti svakog vikenda ,subotom ili nedjeljom . Prvo predavanje u utorak 10.04.2018. izuzetno počinje u 18,30 sati .Predavanja se odvijaju u novoj prostoriji PD Dubovac unutar Školske sportske dvorane  ili maloj dvorani Školske sportske dvorane "Mladost" na Rakovcu ( ulaz kroz kafić ). Iznimno , predavanje može biti dogovoreno na drugoj lokaciji o čemu će polaznici biti obaviješteni .

Opća planinarska škola PD Dubovac namijenjena je onima koji se tek namjeravaju okušati u planinarstvu kao i onima koji žele proširiti planinarsko znanje i steći temelje za neki od specijalističkih tečajeva , kao što su to primjerice alpinistički , speleološki ili tečajevi za planinarske vodiče i markaciste .
 
Niz predavanja, vježbi i izleta , polaznicima škole osim novih znanja donose zanimljiva druženja i nova prijateljstva. 
Predavanja se održavaju u prostoru Male dvorane , ŠSD Mladost na Rakovcu  a vježbe na umjetnoj penjačkoj stijeni ( dvorana Mladost) , planinarskoj kući na Kalvariji i na terenu .Jednom tjedno odlazi se na izlet Planinarske škole .
Predavanja , vježbe i izlete održavaju i vode iskusni planinari , vodiči , alpinisti i speleolozi , instruktori HPS-a i Hrvatske gorske službe spašavanja .Program Opće planinarske škole PD Dubovac usklađen je s programima Hrvatskog planinarskog saveza i standardima UIAA . 
Po uspješnom završetku škole polaznik dobiva Diplomu HPS-a o završenoj planinarskoj školi koja je preduvjet daljnjeg usavršavanja i polaska specijalističkih tečajeva za planinarske vodiče , alpiniste , speleologe i markaciste .

U  Planinarsku školu može se prijaviti svakog četvrtka nakon 19.30 sati u prostorijama u kojima se održavaju redoviti sastanci PD Dubovac.Trentno je to prostor male dvorane u Školskoj sportskoj dvorani Mladost na Rakovcu . Prijava se vrši popunjavanjem PRIJAVNICE i uplatom za troškove škole.
U školu se mogu prijaviti svi od 14 godina starosti i na više .Maloljetni polaznici trebaju pismeni pristanak roditelja/staratelja .
 
Troškovi : 

Za polaznike škole koji već jesu članovi Hrvatskog planinarskog saveza , cijena je 100,00 Kn .

Za polaznike škole koji nisu članovi Hrvatskog planinarskog saveza trošak je 160,00 Kn .
Za školu 100,00 Kn a za učlanjenje 60,00 Kn .Upisom u pl. školu postajete članom PD Dubovac , time i Hrvatskog planinarskog saveza .
 
Uplate se vrše kod blagajnice Društva četvrtkom na sastancima Društva u 19,30 sati .Uplatu se može izvršiti i na račun Društva  2400008-1107218291  ( HR8124000081107218291 ) redovitim sredstvima plaćanja uz napomenu "za 27. planinarsku školu " . 
 
Prijave : 
Popunjena PRIJAVNICA  predaje se voditelju škole (Jadranko Jagodić) ili blagajnici Društva , (Katarina Čunko)

Sve dodatne informacije možete dobiti i na telefone voditelja škole :
099 8513 149 ( Jadranko ) , ili e-mail : jadranko.jagodic@gmail.com


Prijavnicu za školu možete tiskati i sami . Obrazac prijavnice je na dnu stranice .


Sigurno planinarenje


Ċ
Admin Dubovac,
16. velj 2018. 12:27
Ċ
Admin Dubovac,
16. velj 2018. 14:17