Tjen en Miejeanne 25 jaar getrouwd STAD AAN HET WOORD, 26 april 2009
In de jaren ’80 – 85 schreef Tjen Pauwels twee bundels met gedichten met een zekere maatschappelijke relevantie. Daarna sukkelde hij in de redactie van het literaire tijdschrift Deus ex Machina tot hij op zijn 65ste de fakkel doorgaf aan een jonge ploeg, die het overigens uitstekend doet. Om het gat op te vullen begon hij aan het schrijven van zijn familiegeschiedenis tot hij zich realiseerde dat documenten uit een ver verleden altijd nog wel kunnen opgeduikeld worden, desnoods door zijn kinderen na zijn verscheiden. Daarvoor dienen archieven nu eenmaal.
Wat niet kan opgediept worden is de familiegeschiedenis van de 20ste eeuw. De tijd van zijn grootvader, van zijn vader en van hemzelf. Bij het schrijven van die episode werd hij geconfronteerd met zijn eigen jeugdherinneringen die daarmee verbonden zijn. Aldus kwamen een aantal ‘erfgoed’-gedichten tot stand, die schaamteloos nostalgisch en autobiografisch worden genoemd en doorspekt met lokaal taalgebruik. Hij realiseerde zich toen dat zijn vorige gedichten eigenlijk ook teruggingen op feiten en gebeurtenissen die plaats vonden in zijn volwassen leven. Hij bracht deze gedichten bijeen onder de titel ‘Stad aan het Woord’. Zijn woord van zijn stad aan het Woord, van de Groenen tot Hoogkameren.
Volkszanger Marc Hauman was bereid om enkele liederen te zingen die in de familie zijn overgeleverd. Familiefoto’s en materiaal uit de beeldbank Waasland illustreren het geheel. Met dank aan de erfgoedcel.
De Voorstelling was een groot succes. De conferentiezaal van de stedelijke bibliotheek zat afgeladen vol. Tjen gaf uitleg en commentaar bij het ontstaan van de gedichten. Zoon Tim en dochter Femke, lazen de gedichten op een sfeervolle manier voor.
De volledige bundel, met een veertigtal gedichten kan bekomen worden aan 5 €, verzendingskosten inbegrepen.
Mailen naar tjen.pauwels@skynet.be
De Algemene Christelijke Werknemersorganisatie (ACW) orgniseerde naar aanleiding van Rerum Novarum 2009 een Feestival Social te Antwerpen, waaraan ook een gedichtenwedstrijd was verbonden onder het thema 'Sociale Zekerheid. Uit bijna honderd gedichten die eerder werden geselecteerd in de verbondelijke afdeling koos de jury 10 gedichten. Met het gedicht 'Het Geheim' behaalde Tjen Pauwels een eervolle vierde plaats. HET GEHEIM
Wij van de vooroorlogse wereld die weet hebben van het geheim. Hoe onze vaders het ontdekten en verborgen en met elkaar afspraken en beloofden het altijd te bewaren.
Uit de spelonken in de onderwereld van de menselijkheid hebben zij het opgedolven. Waar het onberoerd door schriftgeleerden zonder mededogen, eeuwen lag opgeborgen.
In het geheim werden de moeders ingewijd. Zij ook bevestigden het verbond. Hun handen verzorgden en zalfden gewonden uit te veel straatgevechten tussen rangen en standen.
Het geheim borgen zij in hun schoot en boden het nieuwe leven aan hun zonen en dochters: wij van de naoorlogse wereld. Een nieuwe wereld zouden wij bewonen !
Wij verloren het uit het oog en ja ook uit ons hart. We verloren het spelend op de marktpleinen van geld en gewin. Wijzelf vertrouwden het de kinderen niet meer toe.
Dat alles staat ons nu helder voor de geest. Sommigen wisten nog hoe het zou zijn de immer wakende vlam aan te raken en hoe eenvoudig de vertwijfeling kan worden gekeerd door de werkster, hoedster van het machtige geheim: Sociale Zekerheid.
Tjen Pauwels
KULTURELE REIS MET DE VLAAMSE DIABETES VERENIGING
KRETA 24 MEI TOT 31 MEI 2009
|
TJEN PAUWELS >