Početna‎ > ‎

PATOSoffIRANJE 09

PATOSoffIRANJE 09 – Matrikula: cena identiteta

Pozorište PATOS iz Smedereva od 04. do 07. jula organizuje
deveti Međunarodni multimedijalni festival PATOSoffIRANJE

Program 

Festival će se održavati na ulicama, trgovima i gradskim pešačkim zonama, kao i u prostorima Centra za kulturu Smederevo. Celodnevne aktivnosti uključuju ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i regiona, performanse, bioskop na otvorenom, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri u kojima učestvuje preko 150 izvođača. Festival je namenjen svim građanima koji u sebi nose mladalački duh. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ove godine PATOSoffIRANJE nosi podnaslov „Matrikula“. Matrikula ili značka za ličnu identifikaciju uzeta je za simbol programa PATOSoffIRANJA 09, kroz koji želimo da skrenemo pažnju na krizu identiteta, kako pojedinca, tako i zajednice. Identitet je trajno osećanje celovitosti i postojanosti  ličnosti uprkos promenama u njoj i oko nje. On se gradi i hrani kroz kulturu i svest o kulturi. Bez kulture, degradiran je i obesmišljen.

U trenutku kada se kultura tretira kao luksuz, pitamo se: koja je cena naših  "matrikula"?

Otvaranje festivala povereno je mladim smederevskim stvaraocima, a specijalni događaji tog dana su “Marš Matrikula” – performans ujedinjenih smederevskih pozorišta, izložba i performans “Ulica sećanja”, kao i otvaranje letnjeg bioskopa "PATOSINEMA!”.

PATOSoffIRANJE će takođe, po drugi put, predstaviti svojim građanima “Živu biblioteku”, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope, Ministarstvom za omladinu i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Posetioci će ponovo moći da kroz razgovor sa ljudima čiji životi zaista jesu knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama.

PATOS organizuje 04. jula i bioskop na otvorenom u parku pored Dunavskog keja, pod nazivom "PATOSINEMA!”. Bioskop će prikazivati igrana i dokumentarna ostvarenja savremenog svetskog filma i trajaće do 01. septembra. Čast da otvori "PATOSINEMA!" pripala je dokumentarnom filmu “Dunav slobodno plovi” i autorima Draganu Simeunoviću i Saši Periću. Stalan termin bioskopa je 21h, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

PATOSoffIRANJE 09 je podržano od strane grada Smedereva, Centra za kulturu Smederevo i udruženja BAZAART iz Beograda. Bioskop "PATOSINEMA!” podržali su Divac fondacija i Centar za kulturu Smederevo.

Mnogi programi na PATOSoffIRANJU 09 nosiće oznaku NO BUDGET. To su umetnička dela koja su nastala uprkos nedostatku finansijke podrške Ministarstva kulture, pokrajinskih, gradskih i drugih javnih fondova. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na pogubnu praksu na svim nivoima koja umesto kulture finansira jeftinu zabavu i preti da uništi kulturni identitet i budućnost Srbije.