Lippukunta


Sampola
Partio-Unnukka ry. on varkautelainen sekalippukunta, joka on perustettu vuonna 1974. Lippukunnassamme toimii tällä hetkellä neljä ryhmää sekä nallepartio. Kaikkiaan jäseniä on noin sata.

Kolot ja kämpät:

Sampola
Rehnströminkatu 8 78250 Varkaus

Sampola toimii ryhmien viikoittaisena kokoontumistilana. Lisäksi Sampolassa ja kauniissa luonnonsuojelualueen pihapiirissä järjestetään lippukuntamme pienet ja jotkin hieman suuremmatkin tapahtumat. Pihapiiristä löytyy niin ämmänkosken kuohuja, luontopolkua kuin suuri rinteeseen rakennettu nuotiopaikkakin.

Sampolan varustusta päivitettiin ahkeran käytön (ja suuren sähkölaskun) vuoksi tälle päivälle ilmalämpöpumpun merkeissä. Päivityksestä seurasi, että Sampolamme on mukavan lämmin ja viileä aina oikeaan aikaan! Viikoittaiset siivousvuorot pitävät huolen rakkaasta kolostamme


Historian lehtien havinaa…

Sampola toimi Lotta-kahvilana vuoteen 1945

Sampola valmistui v. 1937 Lotta-kahvilaksi. Jatkosodan päätyttyä Lotta-Svärd-järjestö lakkautettiin välirauhan ehtojen mukaisesti. Tällöin Sampola siirtyi A. Ahlström Oy:n omistukseen ja oli jonkin aikaa asumiskäytössä.

Partiotoiminnan tiedetään alkaneen Sampolassa 1950-luvulla ja toiminta jatkui vuoteen 1988, jolloin A. Ahlström lahjoitti sen lippukunta Partio-Unnukalle. 1990 luvulla partiotoiminta kuitenkin hiipui ja Sampola jäi tyhjilleen.

Sampola remontoitiin 2000-luvun alussa

2000-luvulle tultaessa lippukunnan toiminta vilkastui siinä määrin, että kokoontumispaikkana toimineen Stesulan tilat alkoivat käydä ahtaiksi. Lisäksi kun Stesula on myynnissä, päätti lippukunta ryhtyä mittavaan urakkaan ja alpottaa Sampolan remontoimisen.

Työt alkoivat keväällä 2001. Niitä tehtiin pääasiassa talkoina. Keväällä ja syksyllä Sampolaa kokoonnuttiin remontoimaan lauantaisin ja kesällä keskiviikkoiltaisin.

Kesällä Sampolassa oli töissä Reijo Loikkanen, joka oli palkattu töihin työmarkkinatuella. Reijon kaverina oli vanha partiolainen, Lasse Raatikainen. Vastaavana mestarina toimi Timo Hänninen. Hänen ja Kaupin Ilpon harteille jäivätkinkin vaativat rakennustekniset työt. Sähkötöiden suunnittelu ja toteutus on ollut kokonaan Ari Soinisen heiniä.

"Me muut talkoolaiset olemme sitten rapsuttaneet, maalanneet, purkaneet, siivonneet tai tehneet polttopuita".

Varkauden kaupunki avitti partiolaisia kustantamalla osan vesijohdon tuomisesta Sampolaan.

Kahden vuoden uurastuksen tuloksena Partio–Unnukka pääsi vihdoinkin syyskuun 2003 alusta käynnistämään viikoittaisen toimintansa Sampolassa. Molemmat huoneet, keittiö ja WC ovat käyttökunnossa, joten tilaa on yht'aikaa kahdelle ryhmälle. Sisätilojen lisäksi on käytössä upea luonto, jossa on mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan. 

Sampola sijaitsee Kämärin koskipuistossa lähellä Varkauden keskustaa. 


Sampola 2

Sampolan pihapiirissä sijaitseva Sampola 2 toimii tällä hetkellä varastotilana niin teltoille kuin muillekkin retki- ja leirivarusteille. Lisäksi "kakkosessa" sijaitsee yksi huone samoajia sekä vaeltajia varten. Huoneen varusteluun kuuluvat mukavat nahkasohvat sekä takka. 

Sampola 2 -rakennus sai sähköt vuonna 2013. Osalla johtajista kulunee vielä pitkä aika totuttautua ajatukseen.


Leiriniemi

Leiriniemi, entinen Oinonniemi, on Partio-Unnukan oma niemi Leppävirralla, Unnukka-järven rannalla.
Leiriniemessä on päärakennus, jossa on keittiön lisäksi kaksi eri majoitushuonetta sekä varasto.
Piha piiristä löytyvät myös rantasauna pienellä nukkumatilalla sekä hiljalleen valmistuva laavu.

Leiriniemessä kauan aikaa sitten sijainneesta tiilitehtaasta, on vieläkin havaittavissa jälkiä niin metsässä kuin järvessäkin.

Vaikka Leiriniemen maasto on yhä ihanteellinen leirille ja retkille, on päärakennuksen aika tulossa päätökseen. Tavoittenamme onkin hankkia Leiriniemeen uusi, entistäkin toimivampi päärakennus tulevien vuosien aikana budjetin sallimissa rajoissa ja aikataulussa.Ajo-ohjeet yleisimmille leiripaikoille (Enson kämppä ja Leiriniemi) löydät liitteistä

ĉ
Partio Unnukka,
11.2.2014 klo 2.10
ĉ
Partio Unnukka,
11.2.2014 klo 2.09
Comments