Tietoa lippukunnasta

Historia

Navigatores on perustettu 1969 Helsingin Lehtisaareen. Aluksi toimintaa oli vain pojille, mutta vuonna 1972 alkoi myös tyttötoiminta. Lippukuntamme onkin Suomen ensimmäisiä sekalippukuntia. Munkkiniemen seurakunta on ollut alusta alkaen lippukunnan taustayhteisönä.

Kokoustoiminta

Lippukunnan perustoimintaa ovat viikoittaiset kokoukset kaikissa ikäkausissa. Kokoukset koostuvat tavanomaisesti: aloitus- ja lopetusrituaaleista, partioleikeistä, partiotaitojen opettelusta, kaluston huollosta sekä tulevan toiminnan suunnittelusta.

Lisää partiotoiminnasta:

Suomen Partiolaiset

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset

Merenkulku

Lippukunta edustaa korkeatasoista merenkulkuosaamista. Tällä hetkellä käytettävissä olevalla kalustolla lippukunnan kipparit pystyvät purjehtimaan turvallisesti partiopurjehduksia kaikissa Itämeren olosuhteissa. Merenkulkukoulutus kuuluu olennaisesti kaikkien ikäkausien ohjelmaan. Ryhmät käyvät syksyllä ja keväällä ilta- ja viikonloppupurjehduksilla Suomenlahdella, ja kesällä järejstetään tietyille ikäkausille suunnattuja viikkopurjehduksia.

Erä- ja retkitoiminta

Ryhmät pyrkivät keväisin ja syksyisin purjehtimisen lisäksi myös retkeilemään Nuuksiossa. Lippukuntaretket järjestetään loppuvuodesta tutuille partiokämpille tai maastoon kamiinamajoitteella. Lippukunnan eräkulinaristimaine onkin kiirinyt jo kauas. Mukavaa lisähaastetta talviseen metsässä oleiluun on saatu hyvien ruokien laitosta nuotiolla erittäin alkeellisissa olosuhteissa. Ja kun kokemus tuo varmuutta, ovat kaikki venekuntalaiset jo kymmenen retken jälkeen kokolailla pätevöityneitä eränkävijöitä.

Retkitoiminnan painopiste on ollut viime vuosina Nuuksion kansallispuiston koillisosissa: Kuikunlääni, Velskola, Nuuksionpää, Ollila välisellä alueella. Vaellukset ovat suuntautuneet Muotkatunturien erämaa-alueelle sekä Repoveden kansallispuistoon.

Toimitilat

Lippukunnan toimitilat, joita kutsutaan koloksi, sijaitsevat Lehtisaaren kappelin alakerrassa. Partioryhmien viikoittaiset kokoukset ja lippukunnan toiminnan suunnittelutyö tapahtuvat pääsääntöisesti kololla. Kolo koostuu kohtuullisen kokoisesta kokoustilasta keittiöstä wc:stä ja päävarastosta.

Veneet

Lippukunnalla on oma vene 331 Jonmeri S/Y Jonie. Jonie on 1979 rakennettu one-offina veistämön omistajalle. Lippukunta osti veneen 1984 ja sillä on purjehdittu 1995 aina Karibialle saakka. Vuonna 2005 aloitettiin Jonien peruskorjaus, jossa veneen kansi tehtiin kokonaan uusiksi ja vene sai uuden sinisen värityksen. Jonien peruskorjaus valmistui kannen osalta kesällä 2009. Peruskorjaus on ollut jo tähän mennessä todellinen suurhanke, johon on kulunut noin 5 000 vapaaehtoista työtuntia ja noin 60 000 euroa rahaa.

Sidosryhmät

Lippukunnan toimintaa tukee vanhempainyhdistys sekä Munkkiniemen seurakunta.