Skriva‎ > ‎

Stavningskontroll

Det finns flera olika sätt att använda en rättstavningskontroll; som en del av webbläsaren man använder, en del av en webbaserad verktygsmeny eller som en programvara man installerar på enskild dator/nätverk. 
 
Rättstavningskontrollernas funktionalitet är beroende av vilken webbläsare man använder samt om de är OpenSource eller kommersiella. De flesta stavningskontrollerna rättar endast enskilda ord, medan några få även kontrollerar kontexten.

Partille kommun har kommunlicens av stavningskontrollen Stava Rex och SpellRight är båda program för stavningskontroll som är utvecklade för personer med dyslexi och de fel de vanligtvis gör när de stavar.

Stava Rex rättar grava stavfel på svenska. Programmet hjälper dig att skilja mellan lättförväxlade ord, t.ex. släkt och släckt, genom att visa orden i exempelmeningar, där betydelsen framgår. Det rättar också många grammatik- och uttrycksfel, även sådana som är vanliga bland personer med svenska som andraspråk, t.ex "Han skriver en brev". Programmet reagerar också på många felaktiga särskrivningar, t.ex. dess utom (dessutom).

SpellRight rättar engelska stavfel och grammatikfel. Grava stavfel kan rättas, ex djöni (journey) och chrafs (giraffes) och hjälper till att skilja mellan lättförväxlade ord, t.ex their, there, they`re. Programmet har även en översättningsfunktion. En enanvändarlicens för SpellRight kostar ca 800 kr.Nyheter för våren 2011
Stava Rex och SpellRight kommer i en mac version som fungerar i Pages (iWork). Tillverkarna kommer dessutom utveckla båda programmen för Open Office och Microsoft Office.

Användarmanual för StavaRex

 

Webbaserade stavningskontroller

FireFoxs automatiska stavningskontroll

Googles Stavningskontroll i verktygsfältet

Petnoga.se är en svensk stavningskontroll. Du måste skriva eller klistra in orden direkt på hemsidan.

SpellChecker Finns även andra språk än engelska bla svenska

ieSpell Programvaran installeras på varje enskild dator

Search Toolbar Programvaran installeras på varje enskild dator och finns även andra språk bla svenska.

SpellCheck Finns även andra språk än engelska bla svenska

Ghotit Endast engelskstavningskontroll

TvärGranska kontrollerar grammatiken i din text. 


StavaRex & SpellRight i Open Office

Både Stava Rex och Spell Right fungerar i Open Office. Man måste dock tänka på att programmen startas via ikonen på skrivbordet och inte via Verktyg som i Word.


INSTRUKTIONSFILMER

SPSM har gjort en instruktionsfilmen "Att använda stavningskontroll" där rättstavning i allmänhet och StavaRex presenteras. Klicka på bilden för att se filmen (2 min).


StavaRex (klicka på bilden nedan)


SpellRight (klicka på bilden nedan)Ċ
Maria Klint,
3 mars 2011 05:24
Comments