Τελευταία Νέα

Διαβάστε τα τελευταία νέα που αφορούν στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντ. Τρίτση", όπως καταγράφονται από τα μέλη και φίλους/ες της Επιτροπής  μέσα από δικές τους εμπειρίες, δημοσιεύματα εφημερίδων κ.α.

Δύο Προεδρικά Διατάγματα και μία Υπουργική Απόφαση για το πάρκο "Αντ. Τρίτσης"

αναρτήθηκε στις 24 Οκτ 2016, 1:08 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos

Σήμερα 24/10/2016 δημοσιεύουμε δύο Προεδρικά Διατάγματα και μία Υπουργική Απόφαση που εφορούν στο Πάρκο Τρίτση.

Ξεκινώντας από το παλαιότερο, το ΠΔ από 07/10/99, στην παράγραφο 9 περιγράφεται ο ρόλος των ΝΠΙΔ που δημιουργούνται για το Πάρκο Τρίτση. Επισυνάπτυομε το σχετικό κείμενο.
Στις 09/09/16 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 149 τ. Α'. Στο Τέταρτο μέρος (σελ. 8323) αναφέρεται η σύσταση του ΝΠΙΔ για το πάρκο Τρίτση. Επίσης επισυνάπτπουμε το έγγραφο.
Τέλος, με την Υπουργική Απόφαση με την αρ. πρωτ. οικ. 48112 (σελ 2558) αναφέρεται η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΙΔ του Πάρκου Τρίτση. Επίσης επισυνάπτεται παρακάτω το εν λόγω έγγραφο.

 

Άρθρο από την "Εφημερίδα των Συντακτών"

αναρτήθηκε στις 23 Αυγ 2016, 2:07 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos

Το άρθρο στην ιστοσελίδα της "Εφημερίδας των Συντακτών": http://www.efsyn.gr/arthro/sto-parko-tritsi-den-ehoyme-pia-zoi

Στο Πάρκο Τρίτση δεν έχουμε πια ζωή

parko_tritsi.jpg

Πάρκο ΤρίτσηΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές
17.08.2016, 19:57 | Ετικέτες:  ΑθήναδήμοιΕικόνες ερήμωσης έχουν σχηματίσει χρόνια προβλήματα και η έλλειψη πόρων στο Πάρκο Τρίτση.

Ασυντήρητες έως κατεστραμμένες υποδομές, βρόμικες και μισοξεραμένες λίμνες, διαλυμένα παγκάκια, σκουπίδια γύρω από τους κάδους και ξερόχορτα συναντούν οι επισκέπτες του μεγαλύτερου οργανωμένου «πνεύμονα» πρασίνου στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, συνολικής έκτασης 1.440 στρεμμάτων, όσο περίπου 10... Εθνικοί Κήποι.

Οι εργαζόμενοι είναι μόνο τρεις και για οκτώ μήνες απλήρωτοι! Το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε προσφάτως για άλλη μία φορά, λόγω χρεών στη ΔΕΗ, πριν επανασυνδεθεί.

Μια πολιτική παρέμβαση ήταν απαραίτητη για τη σωτηρία του υπερτοπικού χαρακτήρα πάρκου.

Η κυβέρνηση πήρε τη νομοθετική πρωτοβουλία ενσωματώνοντας τροπολογία με επείγοντα χαρακτήρα στον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αλλά, τα προβλήματα φαίνεται να συνεχίζουν να αναζητούν ένα... μαγικό ραβδί. 

Από το 2014 μέχρι πρότινος, τη διαχείριση του «Αντώνης Τρίτσης» είχε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), με το διοικητικό του συμβούλιο να στελεχώνεται από εκπροσώπους των οκτώ δήμων της περιοχής.

«Μας έδωσαν την αρμοδιότητα, αλλά δεν προέβλεψαν ούτε ένα ευρώ για το πάρκο», τονίζει διαρκώς -και επαναλαμβάνει στην «Εφ.Συν.»- ο σημερινός πρόεδρος του ΑΣΔΑ και δήμαρχος Περιστερίου, Αν. Παχατουρίδης.

Κρίνοντας ότι το υφιστάμενο σχήμα απέτυχε, η κυβέρνηση μεταβίβασε τη διαχείριση του πάρκου σε νέο φορέα, υπό τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης"».

Θα εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, με τον Π. Σκουρλέτη να έχει θέσει στόχο το πάρκο να «μετατραπεί σε κόσμημα».

Πάρκο ΤρίτσηΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΑΣΔΑ, ανέρχεται σε 80.000 ευρώ το μηνιαίο κονδύλι που απαιτείται για τη λειτουργία του, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1.000.0000 ευρώ τον χρόνο.

Παρότι οι πηγές χρηματοδότησης είναι πολλαπλές, το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο είναι προς το παρόν αόριστο, ενώ η πρόβλεψη να καταβάλλεται στον νέο φορέα μέρος της μηνιαίας κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) των δήμων της Αττικής, έχει συναντήσει την άρνηση του προέδρου του πανελλήνιου συλλογικού οργάνου των δημάρχων. 

«Το ασαφές οικονομικό πλαίσιο δεν ικανοποιεί κανέναν. Η εκτίμησή μου είναι ότι οποιοδήποτε σχήμα και εάν θεσπιστεί, χρειάζεται να ρυθμιστούν δύο ζητήματα. Να ξεκαθαριστεί η χρηματοδότηση και το ζήτημα με το προσωπικό, γιατί ο νέος φορέας χρειάζεται να προχωρήσει σε προσλήψεις», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπ. Τζόκας, τη στιγμή που μοιάζει αμφίβολη και η καταβολή μηνιαίας προσόδου από τους δήμους της Αττικής.

«Οι ΚΑΠ, που ούτως ή άλλως είναι περικομμένοι (σ.σ. κατά 60% την περίοδο 2010-2014), για να διατεθούν απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, κάτι που δεν το βλέπω να συμβαίνει μετά την ανακοίνωση του Γ. Πατούλη», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ιλίου (στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Πάρκο Τρίτση), Ν. Ζενέτος.

Πάρκο ΤρίτσηΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Με επιστολή του σε 8 κυβερνητικά στελέχη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την πρόβλεψη που αφορά τους ΚΑΠ, αναφερόμενος στη μείωσή τους και λέγοντας ότι «είναι η βασική πηγή εσόδων των δήμων και αφορούν αποκλειστικά αφ’ ενός επενδυτικές δραστηριότητες κατά το 1/3, κατά δε τα 2/3 αφορούν δαπάνες για λειτουργικές ανάγκες, αλλά και βασικές ανάγκες δημόσιου σκοπού». 

«Ουσιαστικά έδωσε "γραμμή" στους δημάρχους να μη δώσουν χρήματα», παρατηρεί έμπειρος αυτοδιοικητικός. 

Πάντως, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τις αλλαγές πολλοί αιρετοί, συνοψίζεται στο σχόλιο υπηρεσιακού αυτοδιοικητικού στελέχους: «Το 2014, το κράτος έδωσε την αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση χωρίς χρήματα. Τώρα το κράτος παίρνει την αρμοδιότητα, μαζί με τα χρήματα των δήμων». 

Αντικρούοντας τα παραπάνω ο δημοτικός σύμβουλος Ιλίου, επικεφαλής της παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη», Κ. Κάβουρας, εκτιμά ότι είναι ελάχιστο το ποσό των ΚΑΠ που θα συνεισφέρουν οι δήμοι για τη χρηματοδότηση του φορέα.

«Είναι αστείο το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί με αυτοδιοικητικούς πόρους», απαντά, εξηγώντας«Η φόρμουλα που έχει βρεθεί προβλέπει η χρηματοδότηση να μοιράζεται αναλογικά στους δήμους της Αττικής για να βγαίνει ένα ικανοποιητικό κονδύλι. Δεν έχει οριστεί πλήρως μέχρι τώρα. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας. Μέχρι τότε, θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Το πάρκο θα ενταχθεί σε προγράμματα των υπουργείων Περιβάλλοντος, Παιδείας και Εσωτερικών, στο Πράσινο Ταμείο, στο ΕΣΠΑ, θα έχει έσοδα από τα καταστήματα που πληρώνουν ενοίκιο, ενώ κομβικό ρόλο θα έχει και η Περιφέρεια Αττικής, η οποία και θα υποδείξει τον πρόεδρο του φορέα», αναφέρει στην «Εφ.Συν.», εκτιμώντας ότι εν τέλει, μεταξύ δήμων, «θα υπάρξει συνεννόηση, λόγω της πίεσης των πολιτών της Αττικής». 

Ζητούν παραχώρηση

Πάρκο ΤρίτσηΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Ο δήμαρχος της πόλης, πάντως, κ. Ζενέτος, επιμένει στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει προ καιρού, ζητώντας το πάρκο να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στον Δήμο Ιλίου.

«Εχουμε αποθεματικό», απαντά αναφορικά με τους πόρους. «Το 2002 είχε γίνει για το πάρκο το ίδιο εποπτευόμενο νομικό πρόσωπο, καρμπόν με το σημερινό και απέτυχε», λέει και ενημερώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο του φορέα.

«Δεν το περιπλέκω με την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να ορίσει γενικό διευθυντή, επομένως το υπόλοιπο συμβούλιο είναι διακοσμητικό. Εύχομαι να γίνει κάτι καλό και θα το επικροτήσω απ' έξω», αναφέρει και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις. 

Ο κ. Κάβουρας αντιτείνει«Ο νόμος έρχεται να δώσει απάντηση σε μια αδιέξοδη κατάσταση. Ο νέος φορέας θα είναι απαλλαγμένος από χρέη. Το πάρκο θα διοικηθεί στη βάση των χαρακτηριστικών που έχει, όπως αυτών της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, και η λύση που δίνεται αποτελεί μια σύμπραξη της Αυτοδιοίκησης με την Πολιτεία και Πανεπιστήμια».

Εκτιμώντας ότι ο δήμαρχος Ιλίου «είχε κάποιο σχέδιο για μερική ιδιωτικοποίηση», επισημαίνει: «Τώρα διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του πάρκου. Ο Δήμος Ιλίου πρέπει να έχει λόγο στο πάρκο, αυτό θέλουν οι δημότες και εμείς θα παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση». 

«Δεν αλλάζει τίποτα αλλάζοντας διοικητικό συμβούλιο. Πρέπει έμπρακτα να αποδείξουμε ότι θέλουμε το πάρκο», δηλώνει ο κ. Παχατουρίδης. 

Συζητήσεις που αφορούν τα μεγάλα πάρκα της Αθήνας έχουν απασχολήσει αρκετές φορές το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.

«Με δική μας πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να πιέσουμε, μπας και φιλοτιμηθούν να δώσουν λύση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γ. Μανουσογιαννάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις«Ο νέος νόμος συνεχίζει να συντηρεί την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο πάρκο. Τη χρηματοδότηση ποιος θα την πληρώσει; Οι δήμοι που τους έχουν κόψει τους πόρους; Πρότασή μας είναι τη χρηματοδότηση να την αναλάβει η κυβέρνηση, που απλά πετάει την μπάλα αλλού και συνεχίζει την απαξίωση, για να έρθει μετά ο όποιος επιχειρηματίας σαν σωτήρας και να πει: "Δώστε μου το πάρκο για να μην καταστραφεί"». 

Μοιάζει αναπόφευκτο να μη συναντήσουν τις αντιδράσεις των πολιτών τόσο το κεντρικό κράτος όσο και η Αυτοδιοίκηση, σε περίπτωση που ο μεγάλος «πράσινος» πνεύμονας δεν λάβει το απαραίτητο οξυγόνο. 

Οι πηγές χρηματοδότησης 

 Οκτώ πηγές χρηματοδότησης για τον νέο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Φορέα  Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. 

Αναλυτικότερα, είναι οι εξής

1) Μηνιαία πρόσοδος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων της Αττικής, αναλογικά «ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον της Αττικής», που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητά τους. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με επόμενη κοινή υπουργική απόφαση. Το ύψος της μηνιαίας προσόδου δύναται να αναπροσαρμόζεται ανά τριετία «ανάλογα με τη σταθεροποίηση των λειτουργικών δαπανών του Φορέα Διαχείρισης και τον βαθμό επίτευξης οικονομικής αυτοτέλειας από τις δραστηριότητές του και την αξιοποίηση της παραχωρηθείσας σε αυτόν δημόσιας περιουσίας». 

2) Ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και δημοτικοί φόροι που εισπράττονται από τα καταστήματα που λειτουργούν στον χώρο ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της αποκομιδής, ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων του πάρκου. 

3) Πρόσοδοι από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που έχουν παραχωρηθεί στον Φορέα Διαχείρισης και έσοδα από τις δραστηριότητές του. 

4) Επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές ή έκτακτες εισφορές και χορηγίες φυσικών ή νομικών προσώπων, που θα εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο. 

5) Επιχορηγήσεις που υπάρχουν ή δύνανται να αποδοθούν από το Πράσινο Ταμείο, τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Παιδείας, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και από τους τακτικούς προϋπολογισμούς των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής. 

6) Πόροι του ΕΣΠΑ. 

7) Εσοδα από προγραμματικές συμβάσεις που δύναται να συνάπτει ο Φορέας Διαχείρισης με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

8) Κάθε άλλο νόμιμο έσοδο που εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο. 

Η στελέχωση 

 Ο Φορέας Διαχείρισης θα διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο,  σύμφωνα με διάταξη του νόμου.

 Ο πρόεδρος και ένας ακόμη εκπρόσωπος θα είναι από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Από έναν εκπρόσωπο θα έχουν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο ένατος θα προέλθει από την κοινωνία των πολιτών «και ιδίως από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή κοινωνικούς συνεταιριστικούς φορείς, με καταστατικό σκοπό συναφή με τον σκοπό του Φορέα Διαχείρισης, που δραστηριοποιούνται, κατά προτεραιότητα, εντός του χώρου του Πάρκου Τρίτση και για την προστασία αυτού ή στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Αθήνας» και θα υποδειχθεί επίσης από την περιφερειάρχη. 

Σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση παράλειψης ή άρνησης υπόδειξης μέλους εντός 20 ημερών από σχετική πρόσκληση, ο υπουργός Περιβάλλοντος «διορίζει στη θέση των ελλειπόντων μελών πρόσωπα εγνωσμένης εμπειρίας σε αντικείμενα συναφή με τους σκοπούς του Φορέα».

Μετακλητός θα αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή, με θητεία τριών ετών, που μπορεί να ανανεώνεται. Δεν θα έχει δυνατότητα ψήφου στις συνεδριάσεις.

Για την απαρτία του διοικητικού συμβουλίου απαιτείται η παρουσία πέντε μελών.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων. 

Άρθρο από την εφ. "Εποχή" (21/03/2016)

αναρτήθηκε στις 26 Μαΐ 2016, 12:33 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos

Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://epohi.gr/anazhtwntas-mia-diexodo-kai-ena-orama/

Αναζητώντας μια διέξοδο και ένα όραμα

IN ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / BY EPOHI / ON MARCH 21, 2016 AT 5:43 PM /

parko tritsi

 

Το πάρκο, έκτασης 920 στρεμμάτων, που βρίσκεται μεταξύ  των δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων–Καματερού, είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο των Βαλκανίων, ένα από τα οχτώ θεματικά πάρκα στην Ευρώπη, έξι φορές μεγαλύτερο από το Εθνικό Πάρκο, ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο Λεκανοπέδιο Αττικής με καταγεγραμμένα 190 είδη πουλιών από την Ελληνική Ορθολογική εταιρεία, και με επισκεψιμότητα 15.000 ανθρώπων τα σαββατοκύριακα, κυρίως την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο.
Αποτελεί τμήμα ευρύτερης δημόσιας έκτασης και παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο με αποκλειστικό σκοπό «την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών με κάθε πρόσφορο και σύγχρονο μέσο με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός του πάρκου αλλά και εκτός αυτού». Παραχωρήθηκε αρχικά (1993) στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), εν συνεχεία το 2001 στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και το 2003 στον Οργανισμό διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Α. Τρίτση, ο οποίος συγχωνεύτηκε το 2011 στο Μητροπολιτικό Φορέα Ανάπλασης για να καταλήξει το 2014 εκ νέου στον ΑΣΔΑ. Σημειωτέον ότι στη διοίκηση του πάρκου μετείχαν και οι δήμοι Ιλίου και Αγίων Αναργύρων.

Εγκατάλειψη και απαξίωση

Βάσει του σκοπού του, θα στηριζόταν στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνικών και τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον [π.χ. ανακύκλωση υλικών, καθαρισμό λυμάτων, στην ενεργειακή αυτονομία], στην προώθηση πρότυπων πιλοτικών ερευνητικών προγραμμάτων με παράλληλη παραγωγή οικολογικών προϊόντων στο πάρκο, με ανάπτυξη βοτανικού κήπου και φυτωρίου αττικής χλωρίδας κλπ
Αυτό το πάρκο έπρεπε να είναι το στολίδι της Αττικής, που θα αποτελούσε όαση για την Αθήνα και θα ήταν «ένα πρότυπο οικολογικό πάρκο στη Δυτική Αθήνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποδομές κόστους περίπου πέντε δισεκατομμυρίων δραχμών, το διαχειρίστηκαν πέντε φορείς (τυχαίο άραγε;) και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξαθλίωση, εγκατάλειψη, απαξίωση, χωρίς φύλαξη, νερό ούτε ρεύμα, με ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών, σπασμένα φωτιστικά, βανδαλισμούς (έχει αφαιρεθεί ό,τι σιδερένιο και χάλκινο υπήρχε, ακόμα και καλωδιώσεις) με σπασμένες σανίδες στις επικίνδυνες πια γέφυρες, με καταπατήσεις χώρων και αυθαίρετες κατασκευές, και μέχρι πρότινος με χιλιάδες μικροπωλητές (καλαμποκιού μέχρι περιλαίμιου σκύλων) και μαγαζιά που δεν πλήρωναν επί χρόνια ενοίκιο, λούνα παρκ με αυτοκινητάκια για παιδιά χωρίς αδειοδότηση, καλώδια να σέρνονται πάνω σε χαλίκια, και άλλα πολλά που θα έπαιρναν σελίδες για να αναφερθούν.
Η εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης ή ακόμα καλύτερα η δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους χώρους του υπουργείου Παιδείας (σε εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη στο χώρο του πάρκου Τρίτση), σε συνεργασία με τους όμορους δήμους, που θα μπορούσε να δώσει στο πάρκο την ταυτότητα που του λείπει και να δημιουργήσει ενεργές ομάδες μαθητών και πολιτών, οι οποίοι πρώτοι θα προστατέψουν και θα αναδείξουν το χώρο, δυστυχώς δεν απασχόλησε ποτέ τις προηγούμενες διοικήσεις του.

Οι κινήσεις των κινημάτων πολιτών

Η καταστροφή δεν ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά. Και όπως λέει και ο λαός από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι. Τα έργα και οι ημέρες των φορέων διαχείρισης κινητοποίησαν τους πολίτες των όμορων δήμων, που έβαλαν τα θέματα της διαφθοράς, της υποβάθμισης, της εκμετάλλευσης του πάρκου και προκάλεσαν με τις δράσεις τους διαχρονικά την ενεργοποίηση των ΜΜΕ, της διοίκησης, της βουλής. Ενδεικτικά αναφέρεται:
• Η Επιτροπή κατοίκων για τη Σωτηρία του Πάρκου προσέφυγε (2012) στον Συνήγορο του Πολίτη, θέτοντας, μεταξύ άλλων, τη χρηστή διοίκηση των κονδυλίων λόγω χρηματοδότησης του πάρκου από Ε.Ε (που διακόπηκε), την ανακολουθία εκδοθέντων τιμολογίων και παρασχεθέντων έργων, το καθεστώς των εμπορικών χρήσεων (εκτός σκοπού του πάρκου), τις καταπατήσεις του χώρου και τις αυθαίρετες κατασκευές. Ο ΣτΠ ζήτησε χωρίς όμως ανταπόκριση, προσκόμιση τοπογραφικών, έλεγχο Πολεοδομίας και Διεύθυνσης Δασών, και  όλοι οι φορείς διαχείρισης «δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για ενημέρωση σχετικά με τη διάθεση των πόρων και την αποστολή των σχετικών εγγράφων». Όπως δε ανέφερε στη βουλή το 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης, τα πέντε ΑΦΜ των φορέων δεν απενεργοποιήθηκαν, αλλά συνέχισαν να χρησιμοποιούνται, και ουδέποτε τηρήθηκαν βιβλία λογιστικής παρακολούθησης και στοιχεία ΚΒΣ. Επίσης, δεν έχει γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος όλων των διοικήσεων του Πάρκου.
• Οι ανεξέλεγκτες και συνεχείς μισθώσεις χώρων εμποδίστηκαν με παρεμβάσεις των πολιτών τον Ιούνιο του 2014, θέτοντας επιτακτικά και το θέμα είσπραξης οφειλών μισθωμάτων 300.000 ευρώ από καφετέρια που λειτουργούσε χωρίς άδεια επί σειρά ετών, αλλά κανένας δεν είχε κινήσει τη διαδικασία είσπραξης και έξωσης, την ίδια στιγμή που στο πάρκο δεν υπήρχαν λεφτά για φύλαξη ή ρεύμα.
• Οι πολίτες συναντηθήκαμε με ΥΠΕΧΩΔΕ, περιφέρεια, ΑΣΔΑ και όμορους δήμους. Η μεγαλύτερη απειλή ήταν το καλοκαίρι του 2015, όταν τα χόρτα δεν είχαν αποψιλωθεί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς του πευκόφυτου δάσους ήταν άμεσος για να προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Ταυτόχρονα με την οργάνωση ομάδων πυροπροστασίας, πιέσαμε όλους τους φορείς με αποτέλεσμα στις 14 Ιουνίου να γίνει αποψίλωση στους πιο βασικούς χώρους
• Πιέσαμε και πετύχαμε την έγκαιρη κατάθεση ενστάσεων από το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της διαδικασίας της ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων, προκειμένου να εγγραφεί το εμπράγματο δικαίωμά του στα γεωτεμάχια του Εθνικού Κτηματολογίου, που αφορούν το συγκεκριμένο κτήμα (ΑΒΚ67, πρώην 822) και να προστατευθεί η δημόσια περιουσία από οιονδήποτε καταπατητή.

Η πρότασή μας

Σήμερα, για να μπορέσει το πάρκο να είναι κατ’ ελάχιστον αξιοπρεπές, θα πρέπει να εξασφαλιστούν με άμεση κρατική χρηματοδότηση τα στοιχειώδη: φύλαξη, καθαριότητα, ρεύμα, νερό.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας, με εσωτερικό κανονισμό και αρχές, με σχεδιασμό και υλοποίηση, που θα προκύψει από συγκερασμό απόψεων ανθρώπων που ξέρουν τις ιδιαιτερότητες του πάρκου. Σαφώς θα χρειαστεί να εργαστούν στο φορέα εξειδικευμένοι άνθρωποι, που γνωρίζουν πώς θα το οργανώσουν, πώς θα του δώσουν μέλλον, θα είναι σχετικοί με το σκοπό του, υπεύθυνοι, ελεγχόμενοι και αποκλειστικής απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη το ζητούμενο, αλλά και την πραγματικότητα, κάτω από την καθοδήγηση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα και μέσα από δομημένες και σύννομες διαδικασίες, ιδιαίτερα για την οικονομική διαχείριση των χρηματοδοτήσεων, κονδυλίων, χορηγιών και προγραμμάτων. Δεν θα πρέπει το πάρκο να αποτελεί πάρεργο ή δεύτερη δουλειά για κανέναν, καθώς τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα αντίστοιχης διαχείρισης ερευνώνται ακόμα για ατασθαλίες, αυθαιρεσίες, αστικές και ποινικές ευθύνες, ενώ τα πρακτικά αποτελέσματά της είναι για τον κάθε απλό πολίτη ορατά. Δεν χρειάζεται να ξεπετάξουμε το πάρκο. Δεν χρειάζεται να προστεθεί άλλο ένα άχρηστο νομοσχέδιο, απλώς και μόνο για να υπάρχει.
Η συμμετοχή των όμορων πολιτών στις δραστηριότητες του πάρκου είναι επιβεβλημένη, για να το αισθάνονται τμήμα της ζωής τους, του ελεύθερου χρόνου τους, να το φροντίζουν και να το προστατεύουν Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν το πάρκο γίνει κύτταρο κοινωνικών διεργασιών, με πυρήνα τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Οι πολίτες, με την παρουσία και τις δράσεις τους, έχουν θωρακίσει την προστασία των ελάχιστων –πλέον- ελευθέρων χώρων και των πράσινων αδόμητων εκτάσεων σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, όπως η Αθήνα. Το δικαίωμα στην πόλη και η ανάδειξη της χρησιμότητας των ελευθέρων χώρων είναι αδιαμφισβήτητες αξίες και δεν έχουν ακόμα κερδηθεί.
Το πάρκο δεν είναι μόνο χώρος αναψυχής, αλλά και αισθητικής, πολιτισμού, παιδείας. Αντανακλά τον γύρω του τόπο και τις υπάρχουσες πολιτιστικές προσλαμβάνουσες ιδέες και πράξεις. Οι επιδράσεις πρέπει να είναι αμφίδρομες. Όλοι μας πρέπει να αποδείξουμε ότι κατανοούμε το μέγεθος και το ρόλο ενός πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και να το αναδείξουμε στο πέρασμα του χρόνου, σε ένα από τα πιο σημαντικά πάρκα της χώρας μας.

Ενημέρωση από δημόσια συζήτηση του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου. Ανάμεσα στα θέματα ήταν και το πάρκο Τρίτση.

αναρτήθηκε στις 30 Νοε 2014, 10:45 μ.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos   [ ενημερώθηκε 1 Δεκ 2014, 1:02 π.μ. ]

Λίγες μέρες πριν, 24/11/14.... στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, έλαβε χώρα μια αξιόλογη συζήτηση για τέσσερα μεγάλα, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος θέματα, που απασχολούν έντονα την δυτική Αττική. Διοργανωτής ο περιβαλλοντικός και φυσιολατρικός συλλογος Περιστερίου. Κόσμος, ελάχιστος, πενήντα το πολύ άνθρωποι σε μια περιφέρεια 2.000.000 κατοίκων!

 

Θέματα όπως η διαχείρηση των απορριμάτων Περιστερίου, το πάρκο Τρίτση, το Ποικίλο Όρος, και το ΣΟΑΠ (σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης Δυτικής Αττικής), θα απασχολήσουν και θα "επηρεάσουν" έντονα τις τοπικές κοινωνίες σε βάθος χρόνου.Τέσσερα θέματα, τέσσερεις εισηγητές, ξεχωρίζουμε εδώ... το πάρκο Τρίτση.

Η εισηγήτρια-εκπαιδευτικός κα Λούλα Μαργαρίτη εξέθεσε τις περιβαλλοντικού περιεχομένου εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες δύνανται να λάβουν χώρα στο πάρκο.

Κατόπιν, υπήρξε παρέμβαση του προέδρου του οργανισμού του πάρκου κου Μιχαλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρόσφατα προβλήματα υδροδότησης του πάρκου, αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο, στην κατάσταση - σχέση, στην οποία βρίσκεται το πάρκο σήμερα, σε σχέση με τους όμορους Δήμους παραλείποντας όμως απ' την άλλη να κάνει και την παραμικρή αναφορά στα δύο έτη άσκησης, της δικής του Διοίκησης.....

 

Δεν μπορεί να πει κανείς που ασχολείται με το  πάρκο, πως του λύθηκαν οι απορίες, αλλά ειπώθηκαν και κατεγράφησαν τουλάχιστον για άλλη μια φορά ανησυχίες για την τύχη του μεγαλύτερου πάρκου της Αττικής. Το Πάρκο είναι ένας μεγάλος ασθενής. Απ την ιδρυσή του εώς σήμερα, δεν έχει μια σταθερή πορεία. Αλλάζει διοικητικά χέρια συνεχώς, και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί ως διαχειριστής. Απ' τον εναν φορέα, μπαλάκι στο κράτος, και από το κράτος μπαλάκι στο φορέα και μετά μπαλάκι στον ΑΣΔΑ... ή και ανάποδα όλο αυτό.....

 

Η ύπαρξη του πάρκου αυτή καθ αυτή, η ποιότητά του, η έκτασή του, η ιστορία του που είναι συνυφασμένη με την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους, είναι και πρέπει να είναι κυρίαρχο θέμα για την "ατζέντα ποιότητας ζωής" του λεκανοπεδίου. ζήτημα που τουλάχιστον τονίσθηκε και αναγνωρίσθηκε από όλους τους σχετικούς ομιλητές.

 

Θετική συνάντηση. Ελπίζουμε σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου σε μελλοντικές συνεδρίες όπως αυτή.

 

Κ.Χ.Σ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΤΡΙΤΗ 24/06, ΣΤΙΣ 20:00, ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

αναρτήθηκε στις 21 Ιουν 2014, 3:19 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos

Παραθέτουμε άρθρο από τον Παρατηρητή Αγίων Αναργύρων (http://paratiritisagionanargyron.blogspot.gr/) για το κάλεσμα ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης στο συντριβάνι του πάρκου:

ολόκληρο το σχετικό άρθρο εδω: http://paratiritisagionanargyron.blogspot.gr/2014/06/blog-post_20.html#more

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΗ, ΩΡΑ 8μ.μ., ΣΤΟ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ

Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι το Πάρκο Τρίτση υποβαθμίζεται σκόπιμα, με στόχο να αποδεχτούμε κάποια στιγμή, όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο, τη «λύση» που θα προσφέρουν κάποιοι ιδιώτες για τη «σωτηρία του». Η λύση του δεν θα είναι άλλη από την «αξιοποίησή» του προς όφελος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων, που θα εξυπηρετηθούν μέσα από κάθε είδους εμπορικών δραστηριοτήτων στο χώρο του Πάρκου.
Αυτές τις μέρες εξελίσσεται μία τέτοια προσπάθεια από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Πάρκου για εμπορευματοποίηση κομματιών του Πάρκου, με παραχώρηση σε ιδιώτες. Μετά από δυναμική και μαζική παρέμβαση κατοίκων της περιοχής και φίλων και επισκεπτών του Πάρκου, αποτράπηκε ο διαγωνισμός. Στη συνέχεια η διοίκηση του οργανισμού προσπαθεί με αδιαφανείς διαδικασίες, να κάνει περαιτέρω διαγωνισμούς.
Εμείς οι κάτοικοι που πήραμε τις πρωτοβουλίες αντίδρασης, μαζευτήκαμε στις 15-6-14και δηλώσαμε την απόφασή μας, να μην επιτρέψουμε την εμπορευματοποίησή του και να διεκδικήσουμε την κρατική χρηματοδότησή του. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για τη σωτηρία του Πάρκου, προκειμένου να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του και να είναι προσβάσιμο για όλο το λαό.
Καλούμε τους νέους, άνεργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους κάθε φίλο και επισκέπτη του Πάρκου να συμμετάσχει στην ανοιχτή λαική συνέλευση, στις 24 Ιουνίου 2014, στις 8 το βράδυ, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε, για την οργάνωση του αγώνα για:
ΑΜΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΩΧΤΟΥNΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Ως Επιτροπή Κατοίκων για τη Σωτηρία του Πάρκου Τρίτση συμμετέχουμε στις ενέργειες των κατοίκων της περιοχής, των επισκεπτών του πάρκου και όλων όσων αντιλαμβάνονται το πάρκο ως δημόσιο αγαθό. Στις ενέργειες για σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη λειτουργία του ως πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου, για τη συνέχιση της ύπαρξης του πάρκου χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Κινητοποίηση για το Πάρκο Τρίτση, 04/06, στις 17:30

αναρτήθηκε στις 4 Ιουν 2014, 1:54 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos   [ ενημερώθηκε 4 Ιουν 2014, 1:56 π.μ. ]

Σήμερα 04/06, στις 17:30 θα είμαστε και εμείς στα γραφεία του φορέα (είσοδος απο εργατικές κατοικίες) για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στις πρακτικές αυτές .

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να κατατεθούν οι προσφορές για την επινοικίαση χώρων και δημιουργία "προσωρινών " εγκαταστάσεων για την φιλοξενία των ¨πάγκων των εκθετών . Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση του φορέα του πάρκου:


και


Ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και 
διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Αττικής ( Φορέας διαχείρισης του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” )Προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει σχετική αίτηση - προσφορά.Α) για την εκμίσθωση υπαίθριου χώρου για διοργάνωση Εκθέσεων Προβολής, Ενημέρωσης & Υποστήριξης των Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων, την διοργάνωση υπαίθριας αγοράς , καθώς και δυνατότητας οργάνωσης πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, τον αγροτικό πολιτισμό και την προβολή παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων

Β) για εκμίσθωση υπαίθριων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως σταθμοί ποδηλάτων στου οποίους : (ι) θα μισθώνονται ποδήλατα δίκυκλα, οικογενειακά τετράτροχα, παιδικά τετράτροχα (ιι) θα πωλείται τυχόν αθλητικός εξοπλισμός (ιιι) θα προσφέρεται εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση ποδηλάτου (ιν) θα διοργανώνονται υπαίθριες εκδηλώσεις.

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τις σχετικές προσφορές, θα γίνονται δεκτές στις 4/6/2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 έως 19:00 και θα υποβάλλονται στο γραφείο διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, οδός Σπ. Μουστακλή αριθμός 23.

Οι φάκελοι που θα κατατίθενται μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμοι και επιστρέφονται χωρίς να ανοιχθούν.


Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο συμμετέχει με μια μόνο προσφορά.Την Τετάρτη 4/6/2014 και μεταξύ 19:00 και 19:30 θα γίνει το άνοιγμα των προσφορών ενώπιον των διαγωνιζομένων.Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να επισκεφθούν τους διατιθέμενους χώρους ή να πάρουν το πλήρες κείμενο των προσκλήσεων μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Μητροπολιτικού Φορέα


και όλα τα παραπάνω ενώ ακόμα εκκρεμούν :
1. Ο διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών στοιχεών του φορέα
2 .Ο έλεγχος της νομιμότητας των εκμισθώσεων  όσων χώρων ήδη έχουν εκχωρηθεί και ο συνολικός έλεγχος του καθεστώτος λειτουργίας τους ( άδειες λειτουργίας - συμβάσεις παραχώρησης - φορολογικά στοιχεία) .
3. Η κατάρτιση ενός κανονισμού λειτουργίας για τους όρους και τις προυποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει ( αν πρέπει ) να επινοικιάζονται χώροι
4. Πολεοδομικός έλεγχος για τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις μέσα στους χώρους του Πάρκου
5. Ελεγχος των περιφράξεων -κατατμήσεων - καταπατήσεων των ορίων του πάρκου


Παραθέτουμε και την επερώτηση στη Βουλή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες:


Άρθρο στην εφ. Athens Voice για το Πάρκο Τρίτση

αναρτήθηκε στις 4 Ιουν 2014, 1:42 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos

Παραθέτουμε άρθρο από την εφ. Athens Voice με ημ/νία 07/05/14:


Από το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Πεδίον του Άρεως, οι Αθηναίοι δεν θέλουν τις πράσινες αυλές τους να ρημάζουν.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

Σούρουπο στο Πάρκο Τρίτση. «Είδες κανέναν σταχτοτσικνιά;» ρωτά η Χρυσούλα το μεγάλο της γιο, μαθητή Δημοτικού. «Όχι. Μόνο φαλαρίδες σήμερα» απαντά ο μικρός, ο οποίος έχει γίνει πια εξπέρ στην παρατήρηση πουλιών, ξεπερνώντας κατά πολύ σε γνώσεις τους γονείς του που πρώτοι τον μύησαν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. 
«Ήρθαμε στο Ίλιον το 2004 από το κέντρο της Αθήνας. Αυτό το πάρκο μάς άλλαξε τη ζωή. Είναι η μεγάλη μας πράσινη αυλή. Και μας προσφέρει χωρίς ανταλλάγματα ποιότητα ζωής». Η Χρυσούλα Ρουσάκη είναι από το 2004 μέλος της Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης». Με καταγεγραμμένους 15.000 επισκέπτες κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η πράσινη όαση των περίπου 1.200 στρεμμάτων της δυτικής Αττικής δεν έπαψε να απειλείται από την πρώτη ημέρα της παράδοσής του στο κοινό. Είτε σε καιρούς οικονομικής ευδαιμονίας είτε σε καιρούς κρίσης, οι «εχθροί» του πάρκου παραμένουν με συνέπεια οι ίδιοι: κακοδιαχείριση, αυθαίρετες καταπατήσεις γης, γκρίζες συμβάσεις και αναθέσεις έργων, χρέη, αδιαφάνεια και χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο. Η άμυνα του πάρκου είναι ο ίδιος ο φυσικός του πλούτος, ο οποίος προσφέρει καταφύγιο σε 190 διαφορετικά είδη πουλιών και μια μόνιμη απόδραση για τους κατοίκους της δυτικής Αττικής.


Πάρκο Περιβαλλοντικής Καταπάτησης

n

n

«Έλα, θα σε πάω κάπου καλά». Η Χρυσούλα σαν το κατσίκι με οδηγεί σε ένα ψηλό σημείο με θέα πιάτο την Αθήνα, αλλά και όλο το πάρκο. «Από εδώ φαίνονται όλα» μου λέει. Είναι το ιδανικότερο σημείο για μια ακτινογραφία του χώρου και κυρίως των παράλληλων εμπορικών του χρήσεων. «Στο πάρκο λειτουργούν δύο καφετέριες. Από όσο γνωρίζουμε ως επιτροπή κατοίκων αλλά και σε επικοινωνία με τον αρμόδιο φορέα, η μία από αυτές δεν έχει καταβάλει ενοίκια τα τελευταία επτά χρόνια. Το χρέος της υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Σε κάποια φάση είχε γίνει διακοπή της λειτουργίας της, παρόλα αυτά ξαναλειτούργησε, αφού πρώτα κατέβαλε ένα ποσό για να δώσει ένα δείγμα καλής θέλησης. Έκτοτε συνεχίζει να δραστηριοποιείται κανονικά με τιμές ακριβές. Δεν έχω δει πουθενά αναρτημένη κάποια άδεια λειτουργίας. Γκρίζο καθεστώς». Οι καφετέριες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι λειτουργούν με ρεύμα από γεννήτρια και νερό από υδροφόρες. Διευκρινίζουν ότι όσο υπάρχει απουσία οργάνωσης δεν θα πληρώνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους το ενοίκιο. Πίσω από την κεντρική καφετέρια υπάρχουν δύο κτίσματα-χαλάσματα. Το ένα είναι εντελώς κενό και το άλλο χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Σίδερα σκουριασμένα, μια εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης δίπλα στα νερά της λίμνης.


Πωλείται κοπριά

n

Ράγες πνιγμένες στο πράσινο και στην αγριάδα διασχίζουν το πάρκο. Η λειτουργία ενός ατμοκίνητου τρένου ήταν ένα από τα πολλά έργα που προβλεπόταν σε μία από τις μελέτες του πάρκου και το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Αφού πρώτα μπήκαν οι ράγες μετά το έργο κρίθηκε ακατάλληλο λόγω της όχλησης και της ρύπανσης που θα προκαλούσε στο χώρο. Κάπου εκεί, πίσω από τις ράγες, άλογα κυκλοφορούν ελεύθερα. «Ο στάβλος είναι όλως διόλου αυθαίρετος και παράνομος. Πριν από τρία χρόνια ο ιδιοκτήτης είχε κάνει σύμβαση για τη χρήση του χώρου για ένα χρόνο. Γνωρίζουμε ότι η σύμβαση έχει λήξει, χωρίς να έχει ανανεωθεί, και ότι ο ιδιοκτήτης τώρα δεν πληρώνει τίποτα και σε κανέναν. Χρεώνει περίπου 10 ευρώ την ώρα για τη βόλτα με το άλογο και καρπώνεται στην ουσία από το χώρο τα έξοδα που θα πλήρωνε σε έναν ιδιωτικό χώρο. Τα άλογα κατοικούν εδώ, τρώνε εδώ, πλένονται εδώ, αφοδεύουν εδώ. Προσφάτως είδαμε ότι έβαλε και μια ταμπέλα με την οποία κοινοποιεί ότι πουλάει την κοπριά των αλόγων». 
Οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται. Κάθε σαββατοκύριακο ανεξέλεγκτα εντελώς υπάρχουν συγκρουόμενα και μηχανοκίνητα ποδήλατα. «Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται και να μην ανέχονται την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου χωρίς αντίτιμο» υποστηρίζει η Χρυσούλα και αμέσως φέρνει ένα παράδειγμα: «Υπάρχουν τρία εξωτερικά παρκινγκ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κάποιος με το έτσι θέλω έβαλε ταινίες σ’ ένα από αυτά. Οριοθέτησε το χώρο και έφτιαξε ένα πάρκο-μέσα στο πάρκο, για μαθήματα οδικής κυκλοφορίας στα παιδιά. Εννοείται με χρέωση. Οι κάτοικοι αντέδρασαν, ειδοποίησαν τις αρχές και ο τύπος τα μάζεψε κι έφυγε πριν έρθει η αστυνομία». 
Περίπου 100 στρέμματα του πάρκου έχουν ήδη καταπατηθεί. Στη νότια πλευρά, έχουν μπει μπάρες και αποκόπτουν περίπου 50 στρέμματα. Έχει μπει άσφαλτος και έχει γίνει αυτοσχέδιο πάρκινγκ. Στη βόρεια πλευρά, άλλα 50 στρέμματα έχουν περιφραχθεί από τους προσκόπους. Η εκκλησία, εντός του πάρκου, έχει βάλει μπάρα και έχει ανοίξει μια δική της πλαϊνή είσοδο για να πηγαίνουν μέχρι πάνω τα αυτοκίνητα των εκκλησιαζόμενων. «Κάνουν γάμους και βαπτίσεις, ενώ κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Χωρίς διοίκηση που να φαίνεται και να πράττει, όλοι θα βρίσκουν χώρο και θα καταπατούν».


Ένα πάρκο τρεις υπάλληλοι

n

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουν τρεις μόνιμοι υπάλληλοι σε μια έκταση 1.200 στρεμμάτων. Οι δύο είναι για την καθαριότητα κι ο τρίτος είναι φύλακας. Ένα πάρκο με 24ωρη λειτουργία είναι στην ουσία παρατημένο στην τύχη του. Για την καθαριότητα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Οι κάδοι, όμως, ξεχειλίζουν από σκουπίδια κάθε σαββατοκύριακο». Η τοπική αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αδυνατούν να διαχειριστούν σωστά το πάρκο. «Η διαχείριση ανήκει στον Μητροπολιτικό Φορέα Ελαιώνα - Κηφισού και Πάρκου Τρίτση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω φορέας φέρεται να οδεύει προς κατάργηση. Ο φορέας υπάγεται στην εποπτεία του ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο διορίζει κάθε φορά ένα φορέα διαχείρισης που απαρτίζεται από επτά ή οκτώ μέλη διαφόρων ειδικοτήτων από δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια κ.ά. Το πάρκο είναι μια καυτή πατάτα και δεν βρίσκονται άνθρωποι που να θέλουν να ασχοληθούν μαζί του σοβαρά. Ο φορέας σήμερα είναι με δεμένα χέρια. Εμείς, ως κάτοικοι, πιστεύουμε ότι η προστασία του χώρου θα είναι μεγαλύτερη και πληρέστερη, αν παραμείνει στην εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, από το να περάσει μόνο στους δήμους ή στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ). Βλέπουμε, για παράδειγμα, την εικόνα εγκατάλειψης του πάρκου της Νέας Φιλαδέλφειας και ανησυχούμε. Είναι μια μικρή έκταση 200 στρεμμάτων και ο δήμος που το διαχειρίζεται δεν μπορεί να ανταποκριθεί». 
Ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής υποστηρίζει πως το πάρκο το κατατρέχουν οι αμαρτίες και τα χρέη του παρελθόντος. Πρόσφατα ο πρόεδρος του Φορέα, Γιάννης Μιχαλόπουλος, δήλωσε σε εφημερίδα ότι με το ζόρι κρατάει το ΔΣ να μην παραιτηθεί. Υπογράμμισε ότι χωρίς λογιστή ή νομική υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. 
Από την πλευρά του ο ΑΣΔΑ και οι όμοροι δήμοι ζητούν εδώ και χρόνια την άμεση παραχώρηση της διαχείρισης και συντήρησης του χώρου λέγοντας ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν ότι «το Πάρκο θα παραμείνει ένας διαδημοτικός πόλος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μια όαση πρασίνου στην περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη δυτική Αθήνα».

Σε παλιότερη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΑΣΔΑ τα μέλη επισημαίνουν ότι έχουν αποδείξει την έξωθεν καλή μαρτυρία των δεσμεύσεών τους. Συγκεκριμένα λένε: «Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που το πάρκο ήταν σε κάκιστη κατάσταση με τόνους μπάζα και χωρίς ίχνος πρασίνου, ο ΑΣΔΑ υλοποίησε σειρά έργων που άλλαξαν πλήρως την εικόνα του χώρου. Μερικά από αυτά ήταν: υπαίθριο θέατρο, λίμνες, ύδρευση, άρδευση και συντήρηση του πρασίνου, εκδηλώσεις σε χώρους του, συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πάρκο. Όλα αυτά έγιναν με δικούς του πόρους, γιατί η χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε η σχετική Προγραμματική Σύμβαση του ΑΣΔΑ με το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν καταβλήθηκε ποτέ από το υπουργείο. Το 2008, λόγω μη χρηματοδότησης από την πολιτεία του Φορέα Διαχείρισής του, το πάρκο είχε μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης με άμεσο τον κίνδυνο της ολοσχερούς οικολογικής καταστροφής του. Ο ΑΣΔΑ και οι δήμοι της περιοχής (Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Καματερό) κατέλαβαν μαζί με εκατοντάδες πολίτες το Πάρκο και συγκρότησαν Επιτροπή για τη σωτηρία του. Μέσα σε 2 μήνες με έξοδα του ΑΣΔΑ και των δήμων φυτεύτηκαν 3.500 δένδρα και θαμνώδη φυτά, άρχισε ο καθαρισμός του, αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση, συντηρήθηκε το πράσινο, επισκευάστηκε η περίφραξη. Στις αρχές του 2009 η κατάσταση στον Φορέα Διαχείρισης και το πάρκο ομαλοποιήθηκε. Συνεργεία του ΑΣΔΑ παρέμειναν στο χώρο και συνέχισαν να εργάζονται για τη συντήρηση και την αναβάθμισή του. Από τα τέλη του 2011 ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου συγχωνεύθηκε με τους υφιστάμενους φορείς για τον Κηφισό και τον Ελαιώνα και έκτοτε δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα η κατάσταση σήμερα να είναι κρίσιμη» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το πάρκο έχει ένα χρέος στον ΑΣΔΑ περίπου ενός εκατομμυρίου» σημειώνει η Χρυσούλα από την Επιτροπή κατοίκων και συμπληρώνει, «χρέη για υπηρεσίες από το κλάδεμα και την περιποίηση των δέντρων, πότισμα... Εμείς ως Επιτροπή κατοίκων, αλλά και οι γύρω κοινότητες, έχουμε ζητήσει πολλάκις να γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Η αίτηση είναι σε εξέλιξη. Τη μια παγώνει, την άλλη ενεργοποιείται κι έτσι διαιωνίζεται η κατάσταση. Τεράστια ποσά επενδύθηκαν εδώ, παραλαβή-παράδοση δεν έγινε ποτέ. Υπάρχουν εξαιρετικές μελέτες, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Κάθε τι γίνεται αποσπασματικά και μεμονωμένα. Έρχεται μια ομάδα πιάνει το φορέα και του λέει: “Θέλουμε να κάνουμε αυτήν την εκδήλωση”. Και ο φορέας απαντά πάντα με το “πόσα θα δώσετε”. Ούτε μια ερώτηση για το τι θα είναι αυτό, για το μέγεθος της εκδήλωσης ή της ενδεχόμενης όχλησης στο χώρο. “Πόσα θέλεις; Τόσα”. Και ενίοτε ο φορέας δεν εισπράττει διότι δεν υπάρχει μια υποστηρικτική λειτουργία, δεν υπάρχει λογιστής, δεν υπάρχει ο άνθρωπος που πρέπει να υπογράψει τη σύμβαση. Αυτό έχουμε δει. Δεν θέλουμε να γεμίσει εμπορικές δραστηριότητες το πάρκο επειδή ο δήμος ή το υπουργείο θα ήθελαν ένα πάρκο-επιχείρηση. Εμείς θέλουμε ένα πάρκο-πάρκο».


Τα χρέη στο Δημόσιο

n

Πριν από δύο εβδομάδες το νερό στις λίμνες και τα τεχνητά ρυάκια ήταν θολό και στεκούμενο. Το πάρκο έχει χρέη στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ. Χωρίς ρεύμα δεν λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης των υδάτων και χωρίς αυτό όλο το οικοσύστημα των λιμνών απειλείται. «Η ανακύκλωση των υδάτων αποκαταστάθηκε. Το χρέος του νερού, περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, έχει εξοφληθεί με πολιτική απόφαση, γιατί η ΕΥΔΑΠ είναι για να πουληθεί και δεν μπορεί να γίνει αυτό εάν έχει χρέη. Έστω και μνημονιακά ευνοήθηκε ο χώρος. Αυτό το χρέος δημιουργήθηκε όταν γέμισαν οι λίμνες για πρώτη φορά με φρέσκο νεράκι. Αφότου γέμισαν, οι λίμνες συντηρούνται από πηγές του Καματερού και γίνεται ανακύκλωση. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να υπάρχουν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά. Στην πρώτη μελέτη του 1995 είχε προβλεφθεί η ενεργειακή αυτονομία του πάρκου. Από το 2004 έχουν αλλάξει τρεις ή τέσσερις φορείς διαχείρισης με τα ίδια προβλήματα πάντα. Δηλαδή, κάποια στιγμή κόβεται το ρεύμα γιατί είναι απλήρωτο, σταματάει το νερό γιατί το ρεύμα δεν δουλεύει και δεν μπορεί να γίνει ανακύκλωση των υδάτων. Το πάρκο είναι μια χαρά. Χρηματοδότηση δεν έχει. Το πρώτο ΠΔ προέβλεπε 977.000 ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς έχουμε υπολογίσει ότι με 200.000-300.000 το πάρκο μπορεί να λειτουργήσει και να έχει περισσότερο προσωπικό». Το σύστημα ανακύκλωσης του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης έγινε με δωρεά 800.000 ευρώ του ιδρύματος Λάτση. «Ήταν χρήματα που δεν πήγαν χαμένα. Κανείς μας δεν λέει “όχι” στις χορηγίες. Μακάρι κάποιος να αναλάμβανε να φτιάξει ξανά τις γέφυρες που σαπίζουν ή τις σπασμένες λάμπες ή ακόμα και να βάλει κάγκελα γύρω από τις λίμνες για την ασφάλεια των επισκεπτών. Υπάρχουν γέφυρες για το τρένο που δεν λειτούργησε με ύψος τριών μέτρων, οι οποίες είναι τελείως απροστάτευτες. Είναι πολύ εύκολο να πέσει ένα παιδί στη λίμνη. Το δικό μου έχει πέσει. Ευτυχώς που είναι ρηχές και το βγάλαμε αμέσως. Το κόστος για τη συντήρηση δεν είναι τόσο μεγάλο, ώστε να δικαιολογείται αυτή η έλλειψη».

Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» δεν κλείνει ποτέ. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Με λεωφορείο (Β12, Α12) από το κέντρο της Αθήνας είναι υπόθεση 30 λεπτών. Ο προαστιακός περνάει πια από το Ίλιον. Οι έξοδοι της Αττικής Οδού είναι δίπλα. Η Δύση της Αθήνας δεν απέχει πολύ από το κέντρο. Με τα όσα προβλήματά του, το πάρκο χάρη στη φυσική του ομορφιά προσφέρει όσα η πολιτεία υπόσχεται αλλά αδυνατεί να πράξει. Φεύγοντας περνάω από ένα μπαζάρ μέσα στο χώρο του πάρκου. Η πινακίδα γράφει «Αγορά βιολογικών προϊόντων». Στους πάγκους ιδιώτες πωλούν λουκουμάδες, είδη δώρων, καλαμάκια και καλλωπιστικά φυτά. Η αυθαιρεσία στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει θράσος.


Πεδίον Αναπλάσεως του Άρεως

n

Κυριακή μεσημέρι. Μετά από μια δυνατή νεροποντή του Απρίλη το Πεδίον Άρεως αναδύει όλες τις μυρωδιές του: βρεγμένο χώμα με περιττώματα ζώων και ανθρώπων, σκουπίδια σε βρεγμένες σακούλες. Αλλά στις κεντρικές αλέες και διαδρόμους οι κάδοι είναι περιποιημένοι. Κάποιος/κάποιοι μόλις άλλαξαν τις σακούλες. Έχω μήνες να δω κάποιον υπάλληλο καθαριότητας επί τω έργω, αλλά εμφανώς μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο. Στην πλατεία Πρωτομαγιάς το κυριακάτικο κρίκετ είναι σε πλήρη εξέλιξη, λίγο πιο κάτω έχει στηθεί το καθημερινό πρωτάθλημα ντόμινο και σκάκι και αρκετοί κάνουν τζόκινγκ. Η μία και μοναδική παιδική χαρά είναι άδεια. Πιο κάτω στο εργοτάξιο του γνωστού ως Κέντρο Οικονομίδη το γκράφιτι αποτυπώνει όλη την εικόνα αυτού του πάρκου: «Πεδίον Αναπλάσεως».

Τον Μάρτιο του 2008 το πάρκο έκλεισε για να ξεκινήσει το τελευταίο και μεγαλεπήβολο έργο ανάπλασης. Η δαπάνη ανήλθε στα 9.000.000 ευρώ με την υπογραφή του σημαντικού αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη. Το ίδιο το έργο στόχευε στην αύξηση του πρασίνου με τη φύτευση 94.000 φυτών και δέντρων, 16.000 τ.μ. γκαζόν και 24.000 τ.μ. μεσογειακού γκαζόν, καθώς και με διάφορες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία μινωικού λαβύρινθου, ο ροδώνας με όλα τα είδη τριανταφυλλιάς, ο χώρος για skateboard, η υδάτινη διαδρομή, η ανακατασκευή των δύο θεάτρων του πάρκου, η αποκατάσταση των αγαλμάτων που βρίσκονται στο πάρκο, ο επανασχεδιασμός του βασικού άξονα με τον κατάλληλο φωτισμό όλου του χώρου και άλλα πολλά. Παραδόθηκε το 2010 σε 32 αντί για 12 μήνες, όπως προβλεπόταν. Τέσσερα χρόνια μετά η εικόνα είναι απογοητευτική. Τα δύο περίπτερα υπάρχουν με κλειστά στόρια. Δεν δημοπρατήθηκαν ποτέ. Οι τουαλέτες κατασκευάστηκαν, αλλά έχουν λουκέτο. Οι χημικές τουαλέτες ρημάζουν. Ο χώρος για το skateboard εγκαταλείφθηκε, γιατί κάποιοι κάτοικοι είπαν ότι δεν συνάδει με το φυσικό περιβάλλον του πάρκου. Οι skaters που έδιναν ζωή στο πάρκο, έφυγαν. Τα θέατρα δεν έγιναν θέατρα, αλλά πιάτσες για εμπορία ναρκωτικών και λευκής σαρκός. Οι τριανταφυλλιές του ροδώνα δεν αναρριχούνται, τα ρυάκια της υδάτινης διαδρομής στέρεψαν, το ίδιο και οι περισσότερες βρύσες.

n

«Το πάρκο δεν θέλει αναπλάσεις. Το πάρκο θέλει συντήρηση και φροντίδα. Τίποτε άλλο». Η Άννα, Κυψελιώτισσα, διασχίζει καθημερινά το πάρκο: «Είναι η αυλή των ανακτόρων μου κι ας είναι ένα ψηφιδωτό αναπλάσεων και αλλαγών χωρίς φροντίδα. Το πάρκο χρειάζεται ζωή και για να έρθει η ζωή πρέπει να υπάρχουν πόλοι έλξης-κίνητρα για το κοινό. Ας γίνουν καφετέριες, ας γίνει οτιδήποτε. Δεν γίνεται πάντα μια μειοψηφούσα μερίδα ψευδεπίγραφων “ενεργών” πολιτών να μπλοκάρει την όποια ανάπτυξη, γιατί θα κοπούν δύο δέντρα».

«Παίζαμε καθημερινά ποδόσφαιρο. Το τέρμα μας ήταν η καγκελόπορτα. Μια πράσινη πόρτα πίσω απ’ την εκκλησία των Ταξιαρχών. Ήμασταν κάθε μέρα στο πάρκο» μου λέει ο Κώστας, δηλωμένος μόνιμος κάτοικος Κυψέλης. «Μεγαλώνοντας, ως είθισται, αφήσαμε το πάρκο για την καφετέρια. Η Κυψέλη κι αυτή άρχισε να αδειάζει ως γειτονιά. Κανείς από τους φίλους μου που έκαναν οικογένεια και μένουν στην Κυψέλη δεν πάει στο πάρκο με τα παιδιά του. Το πολύ-πολύ να φτάσουν μέχρι “Δέλεαρ”. Στο πάρκο σήμερα βλέπει κανείς κυρίως οικογένειες μεταναστών με τα παιδιά τους. Ευτυχώς γιατί είναι οι μόνοι που του δίνουν ακόμα ζωή». Και η Άννα συμφωνεί: «Το δημόσιο πράσινο δεν ενδιαφέρει τον Έλληνα. Τον ενδιαφέρει μόνο το πράσινο του μπαλκονιού του».

n

Το Πεδίον Άρεως παραμένει γοητευτικό και όμορφο και όχι εξαιτίας της ανάπλασης. Αυτό που το σώζει είναι η βλάστησή του, οργιώδης σε πολλά σημεία, η οποία κόβει το βουητό της πόλης. «Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι να αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι τις πόλεις μας και να πάψουμε να γκρινιάζουμε για την καταραμένη μοίρα που μας έριξε στις γειτονιές τους και για τους άλλους που φταίνε για τα προβλήματά μας» επισημαίνει η επικεφαλής περιβαλλοντικής επιτροπής της WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου. Συμπληρώνει: «Να αγαπήσουμε αυτούς που ζουν μαζί μας στην ίδια πόλη. Να βγούμε από τα σπίτια και τα γραφεία και να νοιαστούμε για τις γειτονιές, τα σχολεία και τις παιδικές χαρές, τα κτίριά μας, εκείνους που μας έχουν ανάγκη και μπορούμε να τους στηρίξουμε με υλικά που δεν χρειαζόμαστε και είναι πια περιβαλλοντική αλλά και κοινωνική αμαρτία να πετάξουμε. Να συμμετέχουμε στα διαμερισματικά συμβούλια με προτάσεις και προσφορές δουλειάς μας για καλύτερες γειτονιές. Να ψηφίσουμε οραματιζόμενοι μια καλύτερη, οικολογικά και κοινωνικά ζωντανή πόλη». Και καταλήγει: «Για πολλούς, περιβαλλοντική ποιότητα και Αθήνα είναι έννοιες ξένες και ασύμβατες. Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και η Αθήνα έχει πολλή ελπίδα που όμως εξαρτάται από ένα έλλειμμα: το έλλειμμα αγάπης προς τις πόλεις μας».


WWF Ελλάς

Έξι εικόνες της περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης Αθήνας:

• Oι χώροι πρασίνου και αναψυχής που είτε δεν υπάρχουν είτε είναι απροσπέλαστοι από σκουπίδια, αυθαίρετα και αυτοκίνητα  
• To «σκουπιδαριό» που υποβαθμίζει πεζοδρόμους και γειτονιές, αλλά και τα χρήσιμα παραπροϊόντα της καθημερινότητάς μας τα οποία δυστυχώς πετιούνται στα σκουπίδια, καθώς η ανακύκλωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη
• Tα άσχημα και ενεργοβόρα κτίρια που δημιουργούν μια αισθητικά απωθητική εικόνα και δυσκολεύουν τη ζωή και την εργασία, αλλά και τα χιλιάδες ερειπωμένα διατηρητέα κτίρια που χάνονται από τη μνήμη της πόλης
• Tο καθεστώς «διωγμού» πεζού και ποδηλάτη από το φυσικό τους χώρο
• H ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται κυρίως από τις μεταφορές (αυτοκίνητα και ταξί, παλιά λεωφορεία κ.λπ.) και από τη λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών (π.χ. στο Θριάσιο)
• O θόρυβος, που «χτυπάει κόκκινο» σε περιοχές που επηρεάζονται από τους οδικούς άξονες της Κηφισίας, της Κατεχάκη, της Βασ. Γεωργίου, αλλά και την Πειραιώς, την Ιερά Οδό, το σταθμό Λαρίσης, και βέβαια στο κέντρο της πόλης και κυρίως στις Λ. Αλεξάνδρας, Δροσοπούλου, Σταδίου, Πατησίων, Κυψέλης

Φωτό: Λένα Χουρμούζη

 

Σχετικά με το σημερινό άρθρο της εφ. "Τα Νέα" για το πάρκο Τρίτση

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2014, 11:29 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos

Σήμερα, Σαββάτο 29/03/2014, στην εφημερίδα "Τα Νέα" (Σαββατοκύριακο) δημοσιεύθηκε άρθρο στη στήλη "Η Εποχή μας" (σελ. 38-39) με θέμα το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.

Ο τίτλος του είναι "Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Και το Ελληνικό θα μπορούσε να καταλήξει ... έτσι". Ως επιτροπή Κατοίκων ήμασταν ενημερωμένοι. Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε δώσει τηλεφωνική συνέντευξη σε δημοσιογράφο της εφημερίδας. Επιθυμούμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις επί του άρθρου.

Το άρθρο συνδέει την κατάσταση του πάρκου με την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Εκτός από την αναφορά στον τίτλο, αναφέρει ότι "Η εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζει η "όαση της Αττικής", με κτίσματα ρημαγμένα, σπασμένα φωτιστικά και λίμνες βούρκους επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη συζήτηση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου". Ως Επιτροπή Κατοίκων για το Πάρκο στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων του Ελληνικού που διεκδικούν να μη δοθεί προς εμπορική εκμετάλλευση ο χώρος του πρώην αεροδρομίου και να δημιουργηθεί ένα δημόσιο πάρκο, πόλος υπερτοπικού πρασίνου που θα το απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι της Αττικής. Η κατάσταση του πάρκου σήμερα πρέπει να απασχολήσει το δημόσιο διάλογο, καθώς υπάρχει εμπειρία και γνώση για τους παράγοντες που τελικά το υποβάθμισαν. Σίγουρα για εμάς δεν πρέπει η κατάσταση του Πάρκου Αντ. Τρίτσης να χρησιμοποιείται ως φόβητρο για όσους ονειρεύονται το πρώην αεροδρόμιο ως δημόσιο πάρκο.   

Θέλουμε να διευκρινήσουμε ότι το κόστος λειτουργίας που αναφέρεται (200.000-300.000) είναι το ελάχιστο και δεν περιλαμβάνει τη μισθοδοσία του προσωπικού του Πάρκου. Ως ενδεικτικό κόστος λειτουργίας αναφέρουμε ότι στο Π.Δ. 184/2002 (ΦΕΚ 172 τ. Α/ 26-07-2002), όπου ανακοινώνεται η σύσταση του φορέα του πάρκου, αναφέρεται ότι "προκαλείται ετήσια δαπάνη ύψους 977.256€ επί του προϋπολογισμού του συνιστώμενου" . Είμαστε της άποψης, ειδικά στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, ότι το πάρκο μπορεί να επιβιώσει έστω και με χαμηλότερα ποσά, όπως 200.000-300.000 €.

Διαβάζουμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ του (μητροπολιτικού πλέον) φορέα του πάρκου, κου Γιάννη Μιχαλόπουλου, ότι "Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τα ανεξόφλητα ενοίκια από τα καταστήματα γιατί δεν έχουμε δικηγόρο." Ο κος Μιχαλόπουλος αναφέρεται στα ανείσπρακτα μισθώματα από τα καταστήματα που λειτουργούν μέσα στο Πάρκο. Πράγματι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει δικηγόρος. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αν κάποιος θέλει να εισπράξει ενοίκια έχει συγκεκριμένες επιλογές. Είτε μέσω διαταγής πληρωμής (σύντομη χρονικά διαδικασία, με χαμηλό κόστος) θα απαιτήσει τα ενοίκια και τη χρήση του μισθίου, είτε θα εκχωρήσει τα μισθώματα στην εφορία. Αλλά ακόμα κι αν δεν προβεί σε αυτές τις ενέργειες, υπάρχουν δικηγόροι που δουλεύουν με εργολαβία. Υπάρχουν τρόποι λοιπόν, εκείνο που απουσιάζει είναι η βούληση, όχι μόνο του φορέα, αλλά και των υπολοίπων οργανισμών που συμμετέχουν έμμεσα και άμεσα (ηγεσία ΥΠΕΚΑ, διοικήσεις Περιφέρειας και Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων Καματερού). 

Τέλος επισυνάπτουμε την ερώτηση των βουλευτών Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Έφης, Στρατούλη Δημήτρη, Δούρου Ρένας, Αλεξόπουλου Απόστολου, Βαρεμένου Γιώργου, Βούτση Νίκου και Καφαντάρη Χαράς από 11/11/13, καθώς και τη σχετική απάντηση από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Μανιάτη Γιάννη από 06/12/13.               

Υπάγεται το πάρκο στη δασική νομοθεσία;

αναρτήθηκε στις 3 Σεπ 2013, 11:51 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos   [ ενημερώθηκε 8 Σεπ 2013, 11:17 π.μ. ]

Λάβαμε από μέλος της επιτροπής άρθρο του δικηγόρου Νικολάου Κ. Λιναρά με τίτλο "Η κατά το Σύνταγμα και τους Νόμους προστασία των εντός σχεδίου πόλεως εκτάσεων δασικού χαρακτήρα (αλσών και πάρκων). Το επισυνάπτουμε ως συνημμένο αρχείο κειμένου. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνουμε μέσα από το κείμενο ότι:

"Οι εκτάσεις αυτές δασικού χαρακτήρα, διακρίνονται σε άλση, εφόσον η επ’ αυτών βλάστηση είναι φυσικά προερχόμενη και σε πάρκα, εφόσον η επ’ αυτών βλάστηση είναι τεχνητή.

Οι εκτάσεις αυτές εξομοιώνονται με τα δάση ή/και δασικές εκτάσεις, υπάγονται στη δασική νομοθεσία και απολαμβάνουν της ιδιαίτερης συνταγματικής προστασίας, σε αρμονία με τις προστατευτικές του περιβάλλοντος διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος (βλ. ενδεικτικά και ΣτΕ 281/1990, Ολ ΣτΕ. 55/1993).

Με σαφήνεια ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται η μεταβολή της χρήσεως ή του προορισμού των εντός σχεδίου πόλεων τέτοιων εκτάσεων (αλσών ή πάρκων), ει μη μόνο κατ’ εξαίρεση, για τις περιπτώσεις που ο δασικός νόμος περιοριστικώς καθορίζει. "

... και...

"Συμπερασματικά λοιπόν, από τα ανωτέρω συνάγεται ότι :

  • Στο περιεχόμενο σχεδίου πόλεως μπορεί να εμπεριέχεται έκταση δασικού χαρακτήρα (δάσος ή δασική έκταση), μόνο με τη μορφή άλσους ή πάρκου.
  • Οι εντός σχεδίου εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως άλση ή πάρκα από την εγκριτική του σχεδίου πράξη, και φέρουν ρητά το σχετικό χαρακτηρισμό, εμπίπτουν αδιαμφισβήτητα στο προστατευτικό καθεστώς της δασικής νομοθεσίας.
Τα εντός σχεδίου άλση ή πάρκα δεν μπορούν να αλλάξουν προορισμό."

Τέλος γίνεται μνεία για τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός των αλσών και πάρκων. 

"Όσον αφορά τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός αλσών – πάρκων, η νομοθεσία μας προβλέπει τα εξής :

Α. Στο Π.Δ. 5.3.1987 για τον καθορισμό των κατηγοριών χρήσεων γης εντός των περιοχών των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ορίζεται στο άρθρο 9 (Κατηγορία με περιεχόμενο "ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο") ότι :
«Εντός της κατηγορίας αυτής επιτρέπονται μόνον αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κτίρια, χώροι σταθμεύσεως κοινού»

Β. Στο άρθρο 19 παρ. 1 ν. 1577/1985 (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) ορίζεται ότι :

1. Στους κοινόχρηστους χώρους  του οικισμού  επιτρέπονται  κατασκευές : 

α) για τη διαμόρφωση  του εδάφους,  όπως  κλίμακες,  τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα  επίπεδα,

β)  για  τον  εξοπλισμό  τους,  όπως  στέγαστρα, αποχωρητήρια, περίπτερα, κιόσκια, τέντες, εγκαταστάσεις παιδότοπων  και άθλησης, πάγκοι,

γ) για  τον  εξωραϊσμό τους,  όπως  συντριβάνια, ανθοδόχες, εγκαταστάσεις στήριξης φυτών  και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών. 

 

Εν προκειμένω, η υιοθετούμενη στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τη διάταξη του αρ. 4, ρύθμιση, όσον αφορά τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις χαρακτηριζόμενες ως «άλση» περιοχές, βάζει ισχυρό φραγμό, που διασφαλίζει το αδιατάρακτο του δασικού χαρακτήρα της έκτασης αυτής, αφού ρητά απαγορεύεται κάθε άλλη χρήση ή/και επέμβαση, ακόμη και οι κατασκευές που προβλέπονται στο αρ. 19 ΓΟΚ."

Αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο. 

Τέλος, μέλος της επιτροπής μας έστειλε την εξής παρατήρηση που απευθύνεται σε όσους αμφισβητούν τον δασικό χαρακτήρα του πάρκου:

"Εκτάσεις που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και καλύπτονται από βλάστηση που έχει δημιουργηθεί φυσικώς ή τεχνητώς (πάρκα και  άλση ) , εμπίπτουν στην ιδιαίτερη προστασία που επιβάλλουν οι διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και οι διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων . Η μεταβολή της χρήσης των εκτάσεων αυτών δεν είναι επιτρεπτή  κατ` αρχήν . Εξαίρεση μόνο μπορεί να αποτελέσει λόγος δημοσίου συμφέροντος στις περιπτώσεις που προβλέπονται από ειδική διάταξη νόμου  . Έχει κριθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας ότι εντός των εν λόγω εκτάσεων επιτρέπεται κατασκευή μικρών χώρων (περιπτέρων ) που δεν αναιρούν τον προορισμό του άλσους ή του πάρκου  . Επίσης έχει κριθεί ότι δεν επιτρέπεται  η ανέγερση και λειτουργία αναψυκτηρίων τα οποία αναιρούν τον προορισμό των χώρων αυτών και εμποδίζουν τη σωστή χρήση τους από τους πολίτες "

Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων για τη φωτιά στο Πάρκο Τρίτση στις 8/8/13.

αναρτήθηκε στις 3 Σεπ 2013, 3:08 π.μ. από το χρήστη Giannis Nikolopoulos

EΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ  - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

Σχετικά με την κοινή δήλωση των δημάρχων για την πυρκαγιά στο Πάρκο Τρίτση στις 8/8/2013, οφείλουμε να κάνουμε μία διαφορετική ανάγνωση και να αναδείξουμε μία διαφορετική πραγματικότητα.

Αρχικά τονίζουμε ξανά την πεποίθησή μας ,ότι δεν θα έπρεπε να διοργανώνεται καμία εκδήλωση μεγάλης ή μικρότερης έκτασης στο Πάρκο αν δεν έχει πάρει όλες τις νόμιμες και απαιτούμενες άδειες , αλλά  ιδιαίτερα άδεια του  ειδικά αρμόδιου για κάθε πάρκο ή άλσος , δηλαδή του Δασαρχείου Αιγάλεω  .

Mε τη διακριτική υποστήριξη του Δήμου Αγ. Αναργύρων, ο Δήμος Ιλίου υποσκάπτει και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διάσωσης του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου στην Αττική μεθοδεύοντας την περισσότερη υποβάθμιση και οδηγώντας στην ολοκληρωτική εκμετάλλευση του χώρου.

Καταγράφουμε εδώ μερικά σημεία από την ομιλία του δημάρχου Ιλίου πρόσφατα στην συνεδρίαση της περιφέρειας Αττικής :

« …..μας κατηγορούν ότι θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το χώρο.Δηλαδή τι να πάρουμε τα παγκάκια;»

«……αφήστε μας να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα: Να καθαρίζουμε το χώρο, να συντηρήσουμε τα ξύλα, να μαζέψουμε τα σκουπίδια, να ποτίσουμε ……έχουμε την υποδομή στον Δήμο, έχουμε τους υπαλλήλους και δεν μας αφήνουν να βοηθήσουμε, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα ….να φροντίζουμε τους ανοιχτούς χώρους………...»

Και απαντούμε στον κ. Ζενέτο ότι οι δημότες (υπενθυμίζουμε αν το ξεχνά, συνεισφέρουν οικονομικά με άμεσους και έμμεσους τρόπους και δεν θέλουν να αυξηθούν άλλο τα δημοτικά τέλη από τα υπερφίαλα σχέδιά του) περιμένουν να τα κάνει όλα αυτά που δηλώνει, ειδικά αν είναι τόσο εύκολο. Σημειώνουμε εδώ ότι δίπλα μας ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας αντιμετωπίζει αξεπέραστα προβλήματα συντήρησης και υποδομών του άλσους N.Φιλαδέλφειας που έχει  έκταση 480 στρεμ..

Ακόμα καλό είναι να δημοσιοποιείται ότι και ο Α.Σ.Δ.Α. (τον οποίο πάλι εμείς πληρώνουμε ), όταν αποφασίζει να παρέχει υπηρεσίες προς το Πάρκο,κρατάει αναλυτικό λογαριασμό για κάθε υπηρεσία,

με χρωστούμενα που του οφείλει ο φορέας διαχείρισης  και όταν χρειαστεί αμέσως εμφανίζει και αυτά τα χρέη του Πάρκου προς τον Α.Σ.Δ.Α. ( τελευταία αναφορά 1.500.000 ευρώ για καθαρισμούς,ποτίσματα, εργασίες συντήρησης αποψιλώσεις κ.τ.λ. από την περίοδο της σύστασης του Πάρκου, και ας μας διορθώσουν αν κάνουμε λάθος στο ποσό),  υποστηρίζοντας τις διεκδικήσεις  του  Δήμου Ιλίου και τονίζοντας την κακοδιαχείριση και την αδυναμία του Φορέα.

 

Το Πάρκο για τους Δήμους θα είναι πολύτιμο για πολλούς λόγους που εύκολα φανταζόμαστε.

 

·         Η επισκεψιμότητα τα ΣΒΚ την εποχή από Μάιο ως και Οκτώβριο αγγίζει τις 15.000 πολίτες –εμπορευματοποίηση- έσοδα.

 

·         Ο διαχειριστής του Πάρκου  έχει σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα και δικαιώματα χρήσης και όλων των χώρων και ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ εγκαταστάσεων που περιέχονται στην έκταση όλου του χώρου,ακόμα και αν είναι σε παραχώρηση άλλων υπηρεσιών, (όταν αυτή λήγει περνάει στην διαχείριση του φορέα διαχείρισης).

 

 

·         Οι πόροι προς τους Δήμους κόβονται. Οι δήμοι εποφθαλμιούν  οτιδήποτε μπορεί να προστεθεί στο ενεργητικό τους και να χρησιμοποιηθεί ως μέσο που θα διευκολύνει την εισροή κοινοτικών κονδυλίων, πόρων ή τη μελλοντική τους οικονομική δανειοληπτική ικανότητα . Η εδώ και χρόνια παρουσία τους στον φορέα διαχείρισης μας έδειξε το πραγματικό τους ενδιαφέρον που είναι μόνο αυτό που προαναφέραμε . Προς το παρόν το Πάρκο έχει εξαιρεθεί από την διάταξη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ,αλλά η διασφάλιση ότι ο λαός της Δυτικής Αθήνας και όλης της ΑΤΤΙΚΗΣ θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει τον χώρο ως αντισταθμιστικό όφελος της υποβάθμισης διαφόρων ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην Δυτική Αττική είναι μόνο η αναγνώριση της αξίας του ως έχει , δηλαδή ως Υπερτοπικό μητροπολιτικό χώρο υψηλού πρασίνου κάτω από την διαχείριση – εποπτεία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και με κρατική χρηματοδότηση και άντληση πόρων από κοινοτικά και άλλα κονδύλια απευθείας .

 

Στο τέλος  επισυνάπτουμε ολόκληρη τη δήλωση, όπως αυτή δημοσιεύτηκε διαδικτυακά, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήρης ενημέρωσης και ακολουθεί ο δικός μας αναλυτικός σχολιασμός των δηλώσεων των Δήμων μας.

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Οι δήμαρχοι κοςΖενέτος και κος Σαράντηςκαταγγέλλουν:

Πως είναι η πραγματικότητα:

Την μη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών στο χώρο του Πάρκου, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση του από τη ΔΕΗ.

Πράγματι για να λειτουργήσουν οι πυροσβεστικοί κρουνοί απαιτείται ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ λόγω χρηματικών οφειλών του Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση από τον Γενάρη. Στις αρχές του καλοκαιριού βρέθηκαν χρήματα και αποφασίστηκε από τον ΦΔ να γίνει διακανονισμός της οφειλής και παράλληλα επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης. Ο Δήμος Ιλίου είχε αντίρρηση διότι υποστήριξε ότι έπρεπε να πληρωθούν και τα δημοτικά τέλη που χρωστάει το Πάρκο και εισπράττονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αυτός ήταν κι ο λόγος που τελικά δεν έγινε επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης (και τελικά η λειτουργία των υποδομών του Πάρκου γίνεται προβληματική). Δε θα έπρεπε ο Δήμος Ιλίου να είχε μία διαφορετική στάση σε αυτό το ζήτημα; Δε θα έπρεπε εφόσον δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για το Πάρκο να βοηθήσει στην επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης;

Ότι στο Πάρκο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποψίλωση από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η επικινδυνότητα κάθε εστίας φωτιάς που εκδηλώνεται.

Πράγματι, η αποψίλωση είναι προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης και δημιουργίας πυρκαγιών. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την ικανοποίηση βασικών λειτουργιών του Πάρκου (βλ διακοπή ηλεκτροδότησης). Γνωρίζουν και οι δύο δήμαρχοι ότι το Πάρκο βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με τον μηχανισμό που διαθέτει ο Φορέας (4 εργαζόμενοι κι αν κρίνουμε και από τα πανό που αναρτούν είναι κι αυτοί απλήρωτοι). Έχουμε ζητήσει αρκετές φορές από τους Δήμους να διαθέσουν το προσωπικό τους επικουρικά σε υπηρεσίες όπως της καθαριότητας και της αποψίλωσης (μιας και δε χρειάζονται ιδιαίτερα τεχνικά μέσα). Αναρωτιόμαστε δε θα έπρεπε να το είχαν πράξει; Τους το έχουμε πει πολλές φορές

Τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου στα μέσα του θέρους λόγω της αδιαφορίας των κυβερνητικών υπευθύνων. Το πράσινο στο χώρο δεν ποτίζεται, οι λίμνες και υδροβιότοποι απειλούνται.

Τα προβλήματα αυτά είναι ήδη γνωστά και στους δύο δημάρχους (κι οι δύο συμμετείχαν για χρόνια ως μέλη του ΦΔ), αλλά και στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (μιας και ο ΦΔ είναι ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ). Πάντοτε το Πάρκο είχε πρόβλημα με τις υποδομές του (σύστημα ανακυκλοφορίας λιμνών, σύστημα άρδευσης κλπ). Δυστυχώς, παρόλο που το γνώριζαν δεν είδαμε καμιά ειλικρινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για επίλυση αυτών. Ακόμα και το σύστημα ανακυκλοφορίας και το πυροσβεστικό σύστημα που πρόσφατα κατασκευάσθηκαν εκ νέου (με ιδιωτική χορηγία), τώρα αντιμετωπίζουν και πάλι την απαξίωση λόγω της έλλειψης προσωπικού να τα χειριστεί και της έλλειψης ηλεκτροδότησης. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδιαΠαντελή μου

Με την κατάσταση που επικρατεί, η συνολική καταστροφή του σημαντικότερου αστικού Πάρκου στην Αθήνα, είναι προ των πυλών.

Οφείλουμε να πληροφορήσουμε τους δύο δημοτικούς άρχοντες ότι η καταστροφή δεν είναι μία κατάσταση που έρχεται σε μία μέρα. Μεσολάβησαν χρόνια ολόκληρα για να έρθει το Πάρκο στην κατάσταση που είναι σήμερα. Τι να τους θυμίσουμε (και μάλιστα και για τα έργα των ημερών τους, όπου οι ίδιοι οι Δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων και Ιλίου συμμετείχαν στα ΔΣ του ΦΔ); Το γεγονός ότι υπήρχαν οικονομικές ατασθαλίες στην κατασκευή και την διαχείριση του Πάρκου που ποτέ δεν αντιμετωπίσθκαν; Το γεγονός ότι ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκε το θέμα του σκοπού ύπαρξης  του Πάρκου (τι το θέλουμε το Πάρκο για χώρο περιπάτου, για χώρο συναυλιών, για χώρο εκδηλώσεων και γάμων κλπ). Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμος Ιλίου έχει βάλει περιφράξεις μέσα στο Πάρκο και το χρησιμοποιεί ο ίδιος κατά το δοκούν; Ότι ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα προβλήματα των υποδομών του Πάρκου; Κι η λίστα αυτή δυστυχώς δεν τελειώνει.

Και τελικά ζητούν:

 

Θέτουμε τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους και απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποκατασταθεί η ηλεκτρο-δότηση και η ύδρευση του Πάρκου και να ενισχυθεί η πυροπροστασία του.

Τέλος, νομίζουμε ότι ή παρούσα ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμα ένα μέτρο πίεσης προκειμένου το υπερτοπικό αυτό Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης να περιέλθει στην αποκλειστική διαχείρισή του από τους όμορους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (είτε αυτοί θα είναι οι Δήμοι, είτε ο ΑΣΔΑ). Δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει ειλικρινά τα προβλήματα αυτού του δημόσιου χώρου. Αυτά σκεφτόμαστε όταν βλέπουμε να διαμαρτύρεται ο δήμαρχος Ιλίου, που έθεσε ο ίδιος εμπόδιο για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης, τώρα να απαιτεί να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του Πάρκου. Όταν τα λόγια απέχουν από τις πράξεις, εμείς πάντοτε θα τα καταδεικνύουμε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ

https://sites.google.com/site/parkotritsisos/       ,parkosos@yahoo.gr

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των δύο δημάρχων:

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ -ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ( 09/08/2013 )

Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Πάρκο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»


Χθες Πέμπτη 8 Αυγούστου τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκε φωτιά στο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».  

Η φωτιά κατασβέσθηκε γρήγορα και χωρίς να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, με την επέμβαση υδροφόρων οχημάτων και προσωπικού των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού και τμημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οφείλουμε όμως να καταγγείλουμε:

Την μη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών στο χώρο του Πάρκου, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση του από τη ΔΕΗ.

Ότι στο Πάρκο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποψίλωση από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η επικινδυνότητα κάθε εστίας φωτιάς που εκδηλώνεται.

Τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου στα μέσα του θέρους λόγω της αδιαφορίας των κυβερνητικών υπευθύνων. Το πράσινο στο χώρο δεν ποτίζεται, οι λίμνες και υδροβιότοποι απειλούνται.

Με την κατάσταση που επικρατεί, η συνολική καταστροφή του σημαντικότερου αστικού Πάρκου στην Αθήνα, είναι προ των πυλών.

Θέτουμε τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους και απαιτούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση του Πάρκου και να ενισχυθεί η πυροπροστασία του.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση επέμβαση της και την άψογη συνεργασία με το προσωπικό των Δήμων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

   Ο Δήμαρχος Ιλίου                                                   Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

     Νίκος Ζενέτος                                                                                  Νίκος Σαράντης

1-10 of 35

Comments