Grafica: Cristina Vîiu

Domeniul deplasarii fluidelor, aerul în cazul materialului de fata, este bine cunoscut si exprimat de catre specialistii în hidro si aerodinamica. Nimic însa nu ramane neschimbat cu exceptia legilor si principiilor. Pentru evitarea unor confuzii sau contradictii de termeni, am precizat mai jos termenii în care dorim sa prezentam rezultatele cercetarilor noastre în domeniul cineticii si refacerii calitatii aerului.

SISTEME DE VENTILARE - aparate si structuri de tubulatura destinate dirijarii aerului sub presiunea exercitata de palete sau turbine rotative actionate electric, dintr-un spatiu inchis neermetic catre exterior sau invers.

SISTEME DE AERARE - aparate si sisteme destinate asigurarii unei proportii corespunzatoare mentinerii vietii într-un anumit mediu, de obicei lichid (acvarii, industria alimentara, tehnologia mediului, etc.). Specific acestui procedeu este completarea cu oxigen a volumului de masa aerata pentru mentinerea vietii din acest spatiu.

SISTEME DE AERISIRE - constructii specifice destinate eliminarii aerului pe baza principiului convectiei (burlane, tuburi verticale, deschideri speciale în plafon, etc.)

SISTEME DE ASIGURARE CU AER – constructii complexe formate din rezervoare de aer, compresoare, filtre, conducte, etc., pentru asigurarea conditiilor de respirat pentru om sau alte forme de viata în cadrul unor medii izolate (submarine, aeronave si nave cosmice, adaposturi AA, s.a.).

SISTEME DE REFACERE A AERULUI ATMOSFERIC – structuri speciale formate din componente specializate destinate filtrarii, uscarii, arderii, descompunerii, presiunii si refacerii echilibrului compozitiei specifice aerului atmosferic.

Desi exista sub numeroase versiuni, aceste echipamente nu sunt produse pe scara larga datorită costurilor prohibitive de productie dar si inexistentei unor solutii tehnologice larg acceptate (astfel de sisteme exista pe unele submarine nucleare si pe toate navele ori statiile cosmice).