PALMA

MEDINA MAYURCA

CIUTAT DE MALLORCA

PALMA


Des de'ls Foners fins els nostres dies.                                                                                                        Torna a pàgina d'inici

  

  

      Ja fa molts d’anys, a l’any 123 A.C., va arribar un romà, anomenat Quintus Caecilius Metellus (traduït vendria a ser: ficar-la cinc vegades a en Celici, segur que era un poc gay), a Mallorca, que per aquells temps no tenia cap nom conegut (jo al menys no se si en tenia cap). En realitat va arribar a trepitjar totes ses illes, i va ser ell qui va donar nom en aquestes(Mallorca per esser sa major, Menorca per esser sa menor i ses altres no se perquè): sa que més m’interessa es sa major, Mallorca. Conten que va fundar un parell* de  ciutats: Pollentia (les restes son a Alcúdia), Palma (que no se si han trobat moltes restes d’aquella antiga ciutat, apart de sa estructura i forma del casc antic), Guium, Tucis i Bocchoris (on ara hi ha es port de Pollença). Be, a lo millor no les va fundar totes ell. Es nucli d’aquella primera Palma descansa davall des palau de l'Almudaina.

     Aquell romà no ho va tenir fàcil per a conquistar Mallorca, així mateix l’hi va costar dos anys conquistar ses illes "Gimnesias", nom donat pes grecs. Es habitants eren uns reputes que tiraven pedres amb força i tenien molta punteria, i no ho feien a s'estil d’infant maleït, no,  ho feien amb una passétja o fona, per això se coneixen com a foners.

Aquesta imatge deu ser de s'estiu. D’esquerra a dreta: en Pixeris, en Tofol, en Colau, en Llorenç i en Pere. Es pintor va morir d’una pedrada d'en Llorenç just després d’acabar de pintar això.

       Abans de venir es romans, varen passar per aquí uns altres "guiris" dispostos a donar pes cul: grecs, fenicis, etc. (per cert no sé si varen esser els grecs o es fenicis, o ves a sabre tu qui, que mos ensenyaren a fer siurells). Però va ser aquell romà qui va unificar ses illes balears. Així estarem uns quants de segles fins que arribaren a ses illes uns vàndals (no, no eren holligans) al segle V i després arribaren els bizantins al segle VI, hi feren turisme durant bastant de temps fins que varen arribar es "moros" de s'emirat de Cordoba dirigits per un tal Isam al-Jawlani, segle X, i varen estar tant de temps fent turisme que varen canviar es nom de Palma, per Medina Mayurca, la feren creixa, la feren una des ciutats més importants d'Al-Andalus i mos donaren molta de sa seva cultura, que encara ara se nota en ses cançons populars, llinatges (Bennasar), noms de pobles  (Biniali), etc., encara que arqueològicament no quedi massa (a Palma encara se pot visitar els banys àrabs). Després d’uns quants de segles (parlam de segles com si parlassim de setmanes) va venir a fer sa punyeta el rei en Jaume (Jaume I el conqueridor), un fill de sa mare que per a conquerir Mallorca se va carregar a tanta gent que va fer el primer genocidi. Tanta gent varen matar (musulmans  o no) que fins i tot els conqueridors agafaren malalties per culpa de que no se va poder enterrar a tots els morts. Això va passar al segle XIII. Diuen que quan el rei en Jaume va acabar de dinar, pa i alls, va dir "ben dinat", o estava a règim o no hi havia res més.