Referències bibliogràfiques

Si algú està interessat en trobar bibliografia que parli de Palà de Torroella o d'algun dels aspectes esmentats en aquesta web, aquí teniu un llistat dels pocs llibres que hi fan referència:

  • Jaume CAPSADA COLL, Cecília DUARRI MANONELLES, Ester LLOBET FORNELLS. LA GRANDÀRIA DEL MÓN. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions l'Albí, Berga 2010.

Aquest llibre ens parla del món que va començar fa cent trenta anys amb el naixement d'un poble, Palà de Torroella, a la comarca del Bages, però que té unes arrels molt profundes i extenses, que s'escampen per l'antic terme del seu castell i van més enllà, per la vall del riu Cardener. En una edició, profusament il.lustrada, aquesta obra fa un recorregut apassionant per la història, l'entorn i l'imaginari del que va ser la colònia de Palà, des que el 1876 el seu fundador va ampliar la captació d'aigües del riu Cardener per al molí que hi funcionava des de feia segles, i el 1877 els telers ja bategaven amb regularitat. 

P. ANDRÉS DE PALMA DE MALLORCA. 1948. Palà de Torroella y el recuerdo de San Lorenzo de Brindis. Tallers d'arts gràfiques de J. Casamajó Llobet. Barcelona.

Aquest llibre va ser editat pel senyor Joan Palà l'any 1948. Només se'n van editar 110 exemplars en papers de diferents qualitats i cap va ser posat a la venta. L'industrial els va regalar a les seves amistats i al personal del servei. Malgrat que és un llibre molt feixuc perquè bona part del seu contingut fa referència a temes religiosos i, sobretot, a la vida de Sant Llorenç de Brindis, s'hi pot trobar informació totalment inèdita, com ara: Un estudi de l'arbre genealògic de la família Palà que va des de la segona meitat del segle XIII fins a les dates de publicació del llibre, fotos en blanc i negre de la colònia, esbossos del mas Palà i dels antics retaules ja desapareguts, transcripcions de documents, etc. Aquest llibre és una autèntica peça de museu!

  • PINI, Elisabetta. 1999. Imatges d'un riu industrial, el Cardener de Callús a Cardona. Taller Editorial Mateu. Barcelona.

Al 1995 Elisabetta, de Bolonya (Itàlia) es matricula d'una beca als cursos de Doctorat de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Ve a Barcelona per fer un projecte fotogràfic de la Barcelona del 92. Veu que això ja està més que fotografiat i llegint un article al diari "El País" que parla de Cardona decideix anar-la a visitar. Llavors es quan descobrirà l'encant de la vall del Cardener i decidirà canviar la seva tesi doctoral. Aquest llibre forma part del treball d'aquesta tesi i és un recull de fotografies en blanc i negre de la zona.

  • SERRA, Rosa. 2000. Colònies tèxtils de Catalunya. Angle Editorial. Manresa.

És un treball de síntesi sobre el tema de les colònies tèxtils catalanes. Com la pròpia autora reconeix és massa generalista degut a la complexitat per trobar informació. Tot i així, les fotografies del llibre són espectaculars i és molt amè de llegir. És el llibre que tot habitant d'ex-colònies hauria de tenir a casa seva.

ALTRES LLIBRES RELACIONATS:

  • DAURA, Antoni; GALOBART, Joan; PIÑERO, Jordi. 1995. L'arqueologia al Bages. Col·lecció monografies, núm. 15. Edita Centre d'estudis del Bages. Manresa.

Treball unitari que recull totes les dades bàsiques de tots els jaciments arqueològics trobats a la Catalunya Central fins a les dates de la publicació de l'obra. Molt recomanat als aficionats a l'arqueologia.

  • FINESTRES, JORDI. 1999. Estanislau Basora, el mite de les Cinc Copes. Angle Editorial. Manresa.

Biografia escrita pel periodista manresà Jordi Finestres del mític ex-jugador del Barça Estanislau Basora, fill de Valls de Torroella. Recull les vivències de l'extrem dret de Can Barça: la seva infantesa a Valls de Torroella i el seu pas pel Súria i el Manresa, entre moltes altres coses. És un llibre molt interessant per tots els amants del futbol i, sobretot, del Barça.

  • AUTORS DIVERSOS. 1997. Guia d'espais d'interès natural del Bages. Col·lecció guies, núm. 1. Edita Centre d'estudis del Bages. Manresa.

La guia recull un total de 36 espais diferents del Bages, interessants per la seva geologia, botànica, fauna o paisatge. Dóna informació de com arribar-hi, i fa una àmplia descripció de la zona senyalant les espècies més importants que hi podem trobar, així com els tipus de fenòmens geològics que s'hi poden observar.