Γιορτή Κρασιού 2016


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00
    Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00, στην πλατεία του χωριού μας, θα γιορτάσουμε τον Διόνυσο.

    Τα αμπέλια μας τρυγήθηκαν ή τρυγιούνται αυτές τις μέρες, τα βαρέλια πλύθηκαν και γέμισαν με ζωηρό μούστο, τα αρώματα πλημμύρισαν κατώγια κι αυλές.
Και το γιορτάζουμε με άφθονο ποιοτικό Παλαιοβραχνό κρασί και τσίπουρο, αλλά και μεζεδάκια, τι ξεροσφύρι θα γλεντούσαμε? Σουβλάκια και λουκάνικα, πίτες και σαλάτες θα συνοδεύσουν τα τσουγκρίσματά μας.
    Μαζί μας θα τσουγκρίσουν οι "Γλεντιστάδες" του συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου.
   Την εκδήλωση διοργανώνει ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΙΝΩΝ
  Ποιος θα λείψει?
Οι «Γλεντιστάδες» είναι μια χορευτική ομάδα του Συλλόγου, μια παρέα αντρών, που φορώντας τις βράκες τους και βαρώντας τα πήλινα τουμπελέκια τους, με το κομπολόι στο χέρι και το βασιλικό στ’ αυτί, τραγουδούν και χορεύουν σκοπούς του Μεσοτόπου και της Λέσβου.

Βιώνουν με αυθεντικό τρόπο την ατμόσφαιρα του γλεντιού και αναβιώνουν τις παλιές παρέες, που γλένταγαν στους καφενέδες ή  γύριζαν στα σοκάκια, έκαναν πατινάδες και στήνανε χοροστάσι στα τρίστρατα και στις πλατείες του χωριού. Χορεύουν τον συρτό, τον μπάλο, τον καρσιλαμά και τον απτάλικο, τον ζεϊμπέκικο και τον μαζωμένο.
Από το 1993 που ξεκίνησαν έχουν δώσει πάμπολλες παραστάσεις σε εκδηλώσεις του Συλλόγου, συντοπίτικων σωματείων, φορέων τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων, Υπουργείων, Μουσείων, Φεστιβάλ χορευτικών κ.ά. σε όλη την Ελλάδα. Έχουν συμμετάσχει σε μεγάλες εκδηλώσεις στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία, στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στις Σπέτσες, στους Ασβεστάδες ‘Εβρου κ.α. κι έχουν προσκληθεί και χορέψει σε σημαντικές εκδηλώσεις εκτός Ελλάδας ( Κύπρο, Ολλανδία, Γερμανία, Ν. Υόρκη Η.Π.Α.).

Στόχος τους είναι να σμίγουν, να γλεντούν και να χαίρονται, κι αυτό το κλίμα της «παρέας» να συνεχίσει να υπάρχει, να καταγραφεί και να διαδοθεί