Weipoortse Vliet

Informatie

Provincie: Zuid-Holland
Gebied
: Rijnstreek (Groene Hart)
Coördinaten: 52.13016, 4.530145
Kaart
http://goo.gl/maps/DWef
Dichtstbijzijnde treinstation: Leiden Lammerschans, Leiden

Weipoortse Vliet is een klein natuurgebied langs een gelijknamig riviertje dat aansluit op de Oude Rijn. De omgeving bestaat uit een typisch Nederlandse combinatie van bewoning en polderlandschappen. Dit gedeelte van de Rijnstreek vormt een grens tussen het Groene Hart en de Randstad. Het natuurgebiedje bestaat uit een aangeplant bos en enkele wandelpaden. Het ligt vlakbij fietsknooppunt 73.

De paalkampeerlocatie ligt langs de dijk die het riviertje in toom houdt, ongeveer halverwege het gebied. Het is dus niet moeilijk om de paal te vinden. In tegenstelling tot veel andere paalkampeerlocaties van Staatsbosbeheer heeft deze plek geen waterpomp. Hou daar dus rekening mee. 

Iedere paalkampeerlocatie is mooi meegenomen, maar er is wel wat kritiek op Weipoortse Vliet te leveren. Op een paar honderd meter ten noorden van de kampeerplek loopt de N11 en daar parallel aan ligt de treinverbinding tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. Het is daardoor onvermijdelijk continu treinen en verkeer te horen. Aan de ene kant biedt dit wel een bijzondere ervaring. Je kampeert aan de rand van een stedelijk gebied en kunt vanuit je tentje de treinen vol forensen voorbij zien komen. Voor de kampeerder die in de vrije natuur wil wildkamperen is dit echter niet de locatie.

In het gebied loopt ook regelmatig een kudde schapen rond, die flink wat uitwerpselen kunnen produceren. Een laatste nadeel aan de kampeerlocatie is dat het om een erg klein natuurgebiedje gaat. Mocht je vroeg op de locatie aankomen, dan valt er weinig te wandelen of ontdekken. Wel is er langs de nabijgelegen Ommedijkseweg een molen te bewonderen (Street View). Dit is de Grote Molen die oorspronkelijk uit de 17e eeuw stamt.

Het bordje dat de kampeerplek aangeeft. Let op: er is hier geen waterpomp

Ondanks dat het een bijzonder klein natuurgebied is, zijn er diverse verwijsbordjes te vinden

Op de kampeerplek zijn regelmatig schapen te vinden

Mijn fiets en tentje op de kampeerlocatie

Zoals helaas vaak voorkomt trof ik de resten van een kampvuur aan

Het kan soms heel erg nat zijn op het kampeerveld, waardoor het even zoeken is naar een goede
plek om je tent op te zetten

De Grote Molen gezien vanaf de paalkampeerlocatie

Een deel van de kudde schapen langs de westkant van de bebossing

En op de dijk vlakbij de kampeerpaal

De Weipoortse Vliet en de noordelijke toegang tot het gebied (over de dijk, door het hekje rechts)

De zuidelijke ingang van het gebied, langs de Ommedijkseweg (zie ook Street View)