Griendwerkershut

Informatie

Provincie: Noord-Brabant
Gebied: Biesbosch
Coördinaten: 51.76100, 4.88500
Kaart
: http://goo.gl/maps/rdcO
Dichtstbijzijnde treinstation: Gorinchem

De Griendwerkershut in de Biesbosch is één van de mooiste kampeerlocaties in Nederland. Het prachtige natuurgebied de Biesbosch was ooit een belangrijke bron van griendhout. Dit hout werd onder andere gebruikt om fabrieksvuren mee te stoken, maar ook om manden van te maken of de dijken mee te verstevigen. De griendwerkers die door hard werk dit hout verzamelden waren dikwijls de hele week weg van huis. Zij verbleven dan in eenvoudige hutten. Op initiatief van broers Bart en Frank Dirven werd in juni 2008 een replica van een dergelijke griendwerkershut geopend voor het publiek.

Net als op een paalkampeerlocatie kun je in de Griendwerkershut gratis en zonder reservering een nacht verblijven. Er staan vijf slaapplaatsen, een tafel en twee banken in de hut. Uiteraard hebben de bedden geen matrassen, het zijn slechts houten raamwerken. Neem dus een matje mee om op te slapen. In de hut is het al snel volledig donker, dus een goede lamp of kaars is echt een vereiste. Buiten de hut staat een grondwaterpomp, net als op veel paalkampeerlocaties.

Het is ook toegestaan om buiten de hut te kamperen, dus neem een tentje of bivakzak mee voor het geval dat de hut vol zit of het binnen te warm is (in een hete zomer). Buiten de hut staan ook een picnictafel met banken en een vuurkorf.

De Griendwerkershut is relatief eenvoudig te vinden. Ga vanaf de Hoge Polderweg tussen Hank en Nieuwendijk het boomrijke gebiedje in. Loop in zuidelijke richting, parallel aan de rivier maar ongeveer 50 meter ten oosten daarvan. Als je gewoon het pad volgt kom je vanzelf bij een afslag naar rechts, die direct naar de hut leidt.

Er zijn inmiddels plannen om een tweede Griendwerkershut in de Biesbosch te bouwen.

De Griendwerkershut van een afstandje gezien


Op het veldje voor de hut staan een picnictafel en een vuurkorf


Het interieur van de hut is versierd met een simpele kaart van de omgeving. De meubels
zijn van hout en staan vastgespijkerd aan de grond

Hoewel de Griendwerkershut geen reguliere paalkampeerlocatie is, staat er toch een
oude bekende op het veldje: de gebruikelijke grondwaterpomp

In de winter van 2012-2013 was een flink deel van de buitenlaag van het dak van 
de Griendwerkershut kapot gegaan (of misschien kapot gemaakt?)