Kaart

Campanula - Flevoland

Op de website van Staatsbosbeheer worden momenteel 27 paalkampeerlocaties weergegeven. Daarnaast zijn er 7 gesponsorde paalkampeerterreinen langs het Twentepad1, 3 paalkampeerlocaties van onbekende oorsprong2, de Griendwerkershut in de Biesbosch en één paalkampeerlocatie op particulier terrein.3 Momenteel zijn er dus 39 legale wildkampeerlocaties in Nederland. Ook zijn er 5 bivakzones in België, waarvan de meesten van Natuur en Bos zijn. De kaart hieronder is in mei 2013 up-to-date en voor zover bekend volledig. 

Enkele locaties die op andere sites soms wel worden genoemd staan niet op deze kaart. Dit is om één van de volgende mogelijke redenen: (1) De locatie is een kanokampeerplek en alleen over water bereikbaar, zoals Jonge Deen in de Biesbosch, (2) De locatie is in werkelijkheid een betaalde plaats op een camping, zoals Hezingerveld in Twente, of (3) De locatie is inmiddels helaas opgeheven, zoals Alblasserbos in de Alblasserwaard.

Kaart

Paalkampeerlocaties


Legenda

De kampeerlocaties waar ik heb overnacht staan aangegeven met een groen symbool. Dat zijn alle paalkampeerlocaties in Nederland. Deze locaties zijn dus geverifieerd. Het tentje staat voor de reguliere paalkampeerlocaties van Staatsbosbeheer. Het huisje representeert de Griendwerkershut (Biesbosch) en Campanula (Flevoland). Deze plekken bieden een waterdicht dak boven je hoofd, maar zijn verder hetzelfde als gewone paalkampeerlocaties (geen kosten, geen reservering, geen voorzieningen). Het pinnetje zijn paalkampeerlocaties die niet van Staatsbosbeheer zijn, of in ieder geval niet op de website van Staatsbosbeheer vermeld worden.

De locaties die staan aangegeven met een blauw pinnetje zijn locaties waarover ik informatie heb gevonden op internet, maar waar ik nog niet heb overnacht. Dit zijn locaties in België, waarvan de informatie vrijwel geheel zeker is.


(1) De zeven locaties langs het Twentepad zijn gesponsord door de Lion's Club in Tubbergen. Er wordt doorgaans van negen paalkampeerlocaties langs het Twentepad gesproken, maar twee hiervan zijn betaalde plaatsen op een camping en tellen dus niet mee. Het is immers geen wildkamperen en niet gratis.

(2) Het gaat hier om de locaties Canadabos, Haaksbergen en Warfveendijk. Ze zijn door Staatsbosbeheer nooit op de website vermeld en horen niet bij het Twentepad. Het is mij daarom niet duidelijk hoe deze locaties zijn ontstaan, maar ze hebben wel allemaal de gebruikelijke bordjes met het paalkampeerlogo. Ik vermoed dat deze kampeerplekken de restanten zijn van de originele paalkampeerlocaties die begin jaren '90 langs wandelroutes werden aangelegd. Dat is dus nog vóór het project van Staatsbosbeheer in mei 1996 begon. 

(3) Deze particuliere paalkampeerlocatie is Däneborg, op het terrein van Scouting Zoomgroep nabij Bergen op Zoom.