Ακίνδυνη Μέλισσα 0.3

Η μελισσοκομία στα χρόνια της Κυψέλης 2.0

Μάλιστα κυρίες και κύριοι, μέσα στο κατακαλόκαιρο η Ακίνδυνη Μέλισσα επιστρέφει με πλούσια δώρα και πολλές εκπλήξεις για τους πιστούς φίλους της.

Η έκδοση 0.3:

 • Δουλεύει στον Firefox 3 αλλά όχι στις παλιότερες εκδόσεις
 • Επιτρέπει μπαζάρισμα με τρεις τρόπους
  1. Σε νέο παράθυρο
  2. Σε νέα καρτέλα
  3. Στο ίδιο παράθυρο, στην ίδια καρτέλα αλλά σε lightbox
 • Πλέον, εκτός από τη σελίδα, είναι μπαζαριστέος και κάθε σύνδεσμος υπερκειμένου (χρήσιμο για online rss readers)
 • Επισήμανση νέων σχολίων στο buzz (γιούπι!).

Κατεβάζεις την Ακίνδυνη Μέλισσα 0.3 (τι από που; πρέπει να γράψω 'κλικ εδώ';). Επειδή οι γκουγκλοσελίδες δεν λένε στον Firefox "κοίτα, αυτό δεν είναι απλά ένα αρχείο που έτυχε να έχει κατάληξη xpi αλλά όντως πρόκειται για μια επέκταση με σάρκα και οστά" αντί για το παράθυρο εγκατάστασης βγαίνει το παράθυρο αποθήκευσης. Κανένα πρόβλημα, το αποθηκεύεις και συγκρατείς (νοερά, όχι με χέρια και δόντια) την τοποθεσία. Μετά, αν έχεις δαμάσει τα κύματα του υπερωκεανού των πληροφοριών, το αρπάζεις και το πετάς στο παράθυρο του Firefox, αλλιώς στο μενού File/Αρχείο επιλέγεις Open File/Άνοιγμα αρχείου, με τη βοήθεια της μνήμης σου εντοπίζεις το αρχείο harmlessbee-0.3.xpi και το ανοίγεις. Ένα βλοσυρό μήνυμα του στυλ "τι πας να κάνεις μωρέ" σε αποτρέπει αλλά επειδή οι Γερμανοί και ο Ακίνδυνος είναι φίλοι σου το αγνοείς. Κάνεις επανεκκίνηση του Friefox και προς μεγάλη σου έκπληξη όλα είναι όπως πριν.

Βεβαίως αν ανήκεις στη μεγάλη οικογένεια των χρηστών προηγούμενων ακίνδυνων μελισσών θα προσέξεις ότι απουσιάζει από τη γραμμή διεύθυνσης η τρισχαριτωμένη μέλισσα. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως έκρινα πως α) παραήταν, πως να το πω, ομπτρούσιβ βρε παιδί μου, κομματάκι ενοχλητικό στο μάτι να είναι διαρκώς εκεί και β) με την εισαγωγή του μπαζαρίσματος συνδέσμου μου φάνηκε καλό λίαν και οι δύο λειτουργίες να πάνε στο context menu. Context menu είναι αυτό πράγμα που εμφανίζεται όταν κάνουμε δεξί κλικ. Με δεξί κλικ σε σύνδεσμο εμφανίζεται η επιλογή 'Μελισσοκούμπωμα συνδέσμου σε' και βέβαια αν το δεξί κλικ γίνει σε επιφάνεια που δεν είναι σύνδεσμος ή πλαίσιο εισαγωγής κειμένου (input textbox, εκεί που γράφουμε σχόλια στα μπλογκ τέλος πάντων) τότε εμφανίζεται η επιλογή (δεν θα το πιστέψεις) 'Μελισσοκούμπωμα σελίδας σε'.

Αυτό το 'σε' παραπέμπει ... εχμ ... σε τρεις επιλογές που δεν χρειάζεται να εξηγήσω εξαντλητικά.

Να πω μόνο πως το lighbox:

 • Δεν τα πάει καλά με σελίδες των οποίων ο σχεδιαστής φρονεί ότι τα φλασάκια που περιέχονται είναι τόσο σημαντικά ώστε να επικαλύπτουν το σύμπαν και το lightbox. Μπορώ, πιστεύω, να κάνω το lightbox να εμφανίζεται 'ψηλότερα' από κάθε τι άλλο σε μια σελίδα, αλλά έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιώ το flashblock.
 • Δεν τα πάει καλά με τον Google Reader. Δηλαδή δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει αλλά μετά από μπαζάρισμα με lighbox παθαίνει μια ταραχή και δεν αποκρίνεται σωστά. Τίποτα τραγικό, με ανανέωση της σελίδας όλα επανέρχονται στη θέση τους. Δεν ξέρω αν κάνω κάτι λάθος ή αν τα σκριπτ του Google Reader είναι υπερευαίσθητα. Πιθανόν παρόμοια προβλήματα να υπάρχουν και σε άλλες σελίδες με ajax. Δεν καίγομαι να πληροφορηθώ ποιες είναι, Μελισσοκούμπωμα σε νέο παράθυρο ή νέα καρτέλα.
 • Και τότε ποια η χρησιμότητα του lightbox; Ε, αν έχεις μια αρμαθιά παράθυρα ανοιχτά με διψήφιο αριθμό καρτελών στο κάθε παράθυρο, νομίζω το lightbox μπορεί να είναι βολικό.
 • Και πως κλείνει το ρημάδι; Με κλικ στην εξωτερική ημιδιάφανη περιοχή

Και πάμε τώρα στο σούπερ ντούπερ χαρακτηριστικό της επισήμανσης των νέων σχολίων στο buzz. Έχεις μπαζάρει ένα πραγματικά εμπνευσμένο, ενδιαφέρον και πρωτότυπο άρθρο, τι να πω, για το ότι σήμερα είναι Κυριακή και μάλιστα του Ιουλίου. Εκτός από καμιά εξηνταριά ψήφους, στο νερό, εισπράττεις και μερικές εκατοντάδες σχόλια. Κολακευτικά φυσικά. Πάς για ύπνο και την επομένη στα εκατοντάδες σχόλια έχουν προστεθεί ακόμη μερικές δεκάδες, εκ των οποίων ένα κάπως διφορούμενο. Φυσικά και δεν σκοπεύεις να το αφήσεις να περάσει έτσι. Αλλά πως θα διακρίνεις μέσα στον κυκεώνα των σχολίων ποια είναι αυτά που προστέθηκαν από την τελευταία φορά που διάβασες; Ε; Γιατί κύριε Yorgo μας το κάνετε αυτό; Ποιοι κρύβονται από πίσω σας; Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;

Harmless Bee Can Remember It for You Wholesale.

Με απλά (;!) λόγια, μέσω του αnnotaion service (που είναι καλούδι του Firefox 3 εξ ου και η ασυμβατότητα με τις προηγούμενες εκδόσεις) συνδέω τη διεύθυνση μιας μπαζοϊστορίας (δηλαδή της σχετικής σελίδας του μπαζ) με το id του τελευταίου σχολίου. Έτσι στην επόμενη επίσκεψη μαρκάρω όλα τα σχόλια με μεγαλύτερο Id και συγχρόνως ξαναενημέρωνω το id του τελευταίου σχολίου. Απλό, σαφές και δουλεύει.

Μειονεκτήματα

 • Δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα αν μπαζοσχολιάζεις απο διαφορετικά μηχανήματα (αν και με το Weave ...)
 • Η πληροφορία του τελευταίου σχολίου διατηρείται για όσο διάστημα παραμένει στο ιστορικό και η διεύθυνση της μπαζοϊστορίας. Άρα σε Portable Firefox, ανάλογα με τις ρυθμίσεις, μπορεί και από ελάχιστα έως καθόλου.

Πλεονεκτήματα

 • Έλα τώρα. Φωτιά και Τσεκούρι!

Αυτό ήταν, δεν έχει άλλο.