Al-Baqarah 1~286

                                                    [Previous] [Next] [Home]

Al-Baqarah, dari Ayat 11~20 

11. Dan apabila dikatakan kepada mereka; “Janganlah kamu berbuat rusuh dibumi”, mereka jawab; “kami tidak lain melainkan orang-orang yang berbuat perdamaian”.

12. Ketahuilah bahawa sesungguhnya mereka itu ialah orang-orang yang berbuat perusuhan, tapi mereka tidak sadar.

13. Dan apabila dikatakan kepada mereka; “berimanlah sebagaimana orang-orang itu telah beriman”, mereka berkata; “apakah kita (mesti) beriman sebagaimana orang-orang bodoh itu telah beriman ?”, ketahuilah, bahawa sesungguhnya mereka itu ialah orang-orang yang bodoh, tetapi mereka tidak tahu.

14. Dan apabila mereka bertemu orang-orang yang beriman, mereka berkata; “kami telah beriman, tetapi apabila bersendirian dengan syaitan-syaitan mereka, mereka berkata; “sesungguhnya kami berserta kamu, sesungguhnya kami tidak lain melainkan mengolok-olokkan (mereka itu).

15. Allah akan (balas) memperolok-olokkan mereka dan akan biarkan mereka mengembara buta tuli didalam kesesatan mereka yang melewati batas. 

16. Mereka itu ialah orang-orang yang membeli kesesatan dengan jalan yang petunjuk, lantaran itu, tidak akan beruntung perdagangan mereka, dan mereka itu bukan orang-orang yang terpimpin.

17. Perbandingan mereka itu adalah sebagai perbandingan orang yang menyalakan api, maka tetakala api menerangi apa-apa yang disekelilingnya, tiba-tiba Allah hilangkan cahaya mereka, dan ia biarkan mereka didalam gelap gelita dengan tidak melihat.

18. Yang tuli, yang bisu, yang buta. Lantaran itu, mereka tidak akan kembali.

19. Atau seperti hujan lebat dari langit yang ada padanya gelap gelita dan guruh dan kilat, sedangkan mereka sumbatkan jari-jari mereka ditelinga-telinga mereka lantaran takut mati dari (suara) petir-petir, tetapi Allah itu meliputi orang-orang yang kafir.

20. Hampir-hampir kilat itu menyambar penglihatan-penghilatan mereka, tiap-tiap kali kilat itu menerangi mereka, berjalanlah mereka padanya, dan apabila gelap buat mereka, berhentilah mereka, dan jika Allah mahu, nescaya, berhentilah mereka, dan jika Allah mahu, nescaya ia hilangkan pendengaran dan penglihatan-penglihatan mereka, kerana sesunggunya Allah itu berkuasa atas tiap-tiap sesuatu.

 

Sumber;
[] http://www.facebook.com/groups/275250901200/doc/10151097480496201


Comments