Achtergrondverhaal: Agua de Valencia


Geen Valencia zonder bijhorende cocktail. Al sinds 1959 wordt de befaamde
Agua de Valencia gemaakt: een cocktail op basis van cava, sinaasappelsap, vodka, cointreau, gin en suiker. Gewoonlijk wordt het Valenciaanse 'levenswater' geserveerd in grote kruiken voor familieleden en vrienden, en ge-dronken uit cocktailglazen met een sinaasappelschil als garnituur. 


De Valenciaanse cocktail kent een interessante
geschiedenis. Zo zou de Spanjaard Constante
Gil*
de eerste geweest zijn om een
Agua de Valencia te maken in het Café Madrid** in het historische centrum van de stad. In het boek 'De Valenciaanse nacht' van de Spaanse schrijfster María Ángeles Arazo wordt vermeld dat omstreeks 1959 een groep Baskische reizigers, die gewoonlijk meerdere keren per jaar naar Valencia reisde, voor het eerst de Agua de Valencia bestelde (dat bevestigde de ondertussen gepensioneerde schrijfster aan de telefoon). Barman bij cocktailbar Manón, Jesus Andréu, vertelt dat de Baskische reizigers bij hun vorige bezoeken aan de stad steevast naar de beste cava van het huis vroegen, genaamd Agua de Bilboa, maar die al snel beu waren. Daarom daagden ze de barman (Constante Gil, nvdr) uit om een nieuwe drank te maken. Bedoeld als grap serveerde hij de Agua de Valencia, die onverwachts in de smaak viel. Bij hun volgende stadsbezoeken bestelden de reizigers de cocktail steeds opnieuw. Pas in de jaren zeventig werd de Agua de Valencia echter bekend bij het grote publiek.

Bereiding

Ingrediënten (4 prs)

  • 1/2 fles cava (demi-sec)
  • 1/2 l versgeperst sinaasappelsap
  • 2-4 eetlepels suiker
  • 60 cl vodka
  • 60 cl cointreau
  • 60 cl gin
In het historische centrum van de binnenstad serveert onder meer de bar I <3 Valentina de populaire cocktail. Barman Carlos vertelt met plezier hoe ze hem maken en op welke manier ze hem serveren. "Pers enkele sinaasappels uit in een kruik en voeg de suiker toe. Meng het samen met de vodka, gin en cointreau en roer goed om de suiker te verdunnen. Giet er dan pas een halve fles halfdroge cava bij, zodat ze niet gaat schuimen. De cava liefst zo koud mogelijk toevoegen. Nog even roeren om de ingrediënten goed te mengen. Serveer in een cocktailglas met ijsblokjes en sinaasappelpartjes of -schillen. Salud!"
Jesus Andréu, van cocktailbar Manón, zegt dat de drank populair is bij zowel toeristen als Valencianen zelf. De cocktail wordt het hele jaar door geserveerd, in tegenstelling tot Sangria die vooral in de zomer wordt gedronken. Een kan Agua de Valencia kost gemiddeld €18.

Sinaasappelstad

Maar geen Agua de Valencia zonder sinaasappelsap. Valencia staat naast kunst en wetenschap ook bekend om zijn sinaasappels. Deze citrusvruchten groeien namelijk het best in een gemiddelde temperatuur van 23°C. Het is een product dat zowel verwerkt wordt in zoete als hartige gerechten, oliën en dranken. Ze worden groen geplukt en krijgen daarna langzaamaan hun oranje kleur. Vaak plukken buitenlandse arbeiders zoals Roemenen en Bulgaren de vruchten tegen een pover loon. Niet alle bedrijven houden zich namelijk aan het minimumloon van 49 euro per dag. Hier tegen wil de overheid beter optreden door meer controles uit te voeren.  


La Antigua Cervecería Madrid

In 1900 opent een Beiers koppel achter het Palacio del Marques de Dos Aguas een café genaamd 'La Cervecería Berlín', maar die naam verandert al snel in 'La Antigua Cervecería Madrid'. In 1956 wordt het overgenomen door Constante Gil Rodriguez en diens broer Jose Luis. Samen baten ze het café uit en gebruiken het tegelijkertijd als gallerij voor Constantes schilderwerken. Het café was populair bij diverse artiesten en invloedrijke mensen, wat te zien is in één van Gils bekendste schilderwerken 'Tertulias de Café' (= 'Gezellige bijeenkomsten in een Café'). Vandaag staat de zaak bekend als 'Desaparacido Café' (= 'Het verdwenen Café'), dat zijn naam dankt aan het feit dat, toen Rodriguez zijn café uit handen gaf, het onmiddellijk werd omgebouwd tot een restaurant dat nog steeds de naam 'La Antigua Cervecería Madrid' draagt.

Constante Gil Rodriguez

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cerveceria_Madrid.jpg
Constante Gil Rodriguez (1926 – 2009) is een schilder, oprichter van de groep 'Bulto' en uitbater van het bekende Café Madrid in Valencia. Opgeleid tot kunstschilder in zijn geboorteland Galicië, studeerde hij bij Philip Brea Romero. Gil verhuisde in 1948 naar Valencia waar hij een opleiding volgde aan de school voor Schone Kunsten van San Carlos. In 1970 exposeerde hij voor het eerst zijn werken in galerij 'Bisbal'. Hij observeerde vooral mensen uit de culturele en politieke sector tijdens de democratisering na het bewind van Franco. Zijn passie voor kunst rijkte verder dan enkel schilderen en daarom richtte hij in 1972 'Groupo Bulto' op: twintig schilders met een progressieve en vernieuwende levensvisie. Omstreeks de eeuwwisseling legde Gil zich volledig toe op schilderen. Café Madrid bleef echter een inspiratie (zie afbeelding). Zijn schilderijen zijn verspreid over vijftien verschillende landen.


Comments